Een dieet dat bestaat uit 75% vetten, is dat verstandig en gezond?

Google:

http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/magnetron-een-recept-voor-kanker/

http://www.ninefornews.nl/5-redenen-waarom-de-magnetron-schadelijk-voor-je-gezondheid/

https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/

Een eigen initiatief om dingen te leren is geen luxe.
Wetenschappelijk bewijs tegen alle dingen ga je niet vinden. Of althans geen fatsoenlijke niet gemanipuleerde studies die niet zijn gefinancierd door de belanghebbenden.
Je kennis baseren op tijden dat de mensheid zonder de degeneratieve ziektes leefde is interessanter.

Lees ervaringen, kennis van vroeger
Huidige kennis en technologie maakt meer kapot dat je lief is.

 
nu vraag ik mij af wat er mis is met meervoudig onverzadigde vetzuren? Klopt het dat deze kankerverwekkend zijn bij hogere dosissen?

Ze zijn bijzonder instabiel, waardoor ze snel oxideren en ranzig worden en vol zitten met zeer schadelijke vrije radicalen (beschadigde zuurstofmoleculen). Verhitting van deze vetten verergert het probleem en maakt ze nog giftiger en kankerverwekkender, want hun brandpunt is laag. Verzadigde vetten, daarentegen, zijn bijzonder stabiel en oxideren en verbranden veel minder snel. Bovendien beschermen ze de instabiele onverzadigde vetzuren, maar alleen als je deze uit voeding (en dus geen supplement) tot je neemt. Denk hierbij aan grasgevoerde dierlijke producten, die zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren bevatten.

Wanneer je hoofdzakelijk dierlijke, verzadigde vetten consumeert heb je maar zeer weinig onverzadigde vetzuren nodig. Het belang van deze laatste (plantaardige) vetzuren wordt schromelijk overschat en het belang van dierlijk, verzadigd vet wordt schromelijk onderschat. Natuurvolkeren beschouwden dierlijk, verzadigd vet als hun hoofdbron van vet en dankzij Weston Price weten we waarom: ze bevatten veel vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). Slechts 4% van hun vetinname bestond uit onverzadigde vetzuren en deze werden eveneens meegeleverd via de dierlijke, grasgevoerde voeding.

Wat is er eigenlijk mis met koolzaadolie en de rest van de bovenstaande plantaardige oliën?

Plantaardige zaadolien zijn nieuw en hebben nooit eerder onderdeel uitgemaakt van traditionele voeding van mensen wereldwijd. Uitzonderingen zijn kokosolie en olijfolie en daar is niets mis mee, zo lang deze extra vergine (1e koude persing) zijn en niet ontgeurd en gefilterd. Koolzaadolie is raapzaadolie en dit is niet voor menselijke consumptie geschikt. De reden waarom het nu gepusht wordt als een soort 'olijfolie van de koude grond' is omdat het dient als biobrandstof voor auto's.

We zien vaker dat de consument de sluitpost is van de industrie en dat bepaalde 'voeding' voor industriele doeleinden allereerst wordt geproduceerd en dat men en passant hun rommel ook nog slijt aan de consument als 'gezonde voeding'. Voorbeelden te over: lecithine (restproduct van plantaardige oliewinning), fluor (restproduct van kunstmest, kernenergie en aluminiumindustrie), geraffineerd zout, etc.

Ik heb hier nog een zak van 5kg rijst- en erwten proteïne poeder liggen, dit meng ik meestal met amandeldrank (omdat ik slecht reageer op melkproducten). Is dit echt zo ongezond en is er een bewijs dat deze carcinogenen bevatten???

Geisoleerde eiwitpoeders zijn een RAMP voor de spijsvertering! Jij zit in de fitness. Vraag jezelf eens af waarom er zoveel huidklachten in die wereld voorkomen? Met geisoleerde eiwitten werk je een fenomeen genaamd 'rabbit starvation' in de hand, een vorm van ondervoeding. Hier schrijf ik er meer over:

https://www.fatsforum.nl/topic/roosteren-van-botten#post-75899

Zojuist ben ik hier ook nog op in gegaan:

https://www.fatsforum.nl/topic/natriumbicarbonaat/page/20#post-131500

Wat is er mis met magnetron?

Alles. Microgolven bewegen razendsnel de watermoleculen in voeding heen en weer, waardoor er frictie ontstaat en er hitte wordt gegenereerd. De watermoleculen vormen de basis voor het voedsel. Onder de microscoop zie je dat deze watermoleculen gescheurd en zelfs ontploft zijn nadat ze zijn blootgesteld aan deze microgolven. De verhitting is te snel en te agressief, waardoor de levenskracht (en dus de voedingswaarde) drastisch afneemt.

Opnieuw zien we dat de consument de sluitpost is van een industrie, deze keer de oorlogsindustrie. Microgolftechnologie is afkomstig van radars die voor militaire doeleinden worden gebruikt.

Wat bedoelen ze precies met geoxideerd cholesterol?

Oxidatie (beschadiging) van cholesterol en vetten gebeurt door industriele processen, die ronduit gewelddadig zijn naar voedsel. Denk hierbij aan stomen op extreem hoge temperatuur, de moleculen door zeer kleine openingen dwingen en giftige en kankerverwekkende oplosmiddelen als hexaan, dat ook wordt gebruikt om benzine te maken van ruwe olie.

Opnieuw zien we de consument als sluitpost van de industrie.

Mike

 
Microgolftechnologie is afkomstig van radars die voor militaire doeleinden worden gebruikt.

Dit is de reden waarom de Russen de magnetron jarenlang verboden hadden. Militairen die de radar bedienden kregen allerlei soorten kanker.

 
@Mike

Uit die quote van het boek van Barry Groves begrijp ik de combinatie zuidpool en eskimo's
niet helemaal.
Moet dat geen noordpool zijn ?

 
Ja, dat is een vertalingsfout. Ik weet niet of de corrector dit eruit heeft gepikt, want anders staat het ook in het boek!

Mike

 
Credit voor deze ideeën gaat naar Richard Nikoley. 75% vet op de korte termijn kan prima. Je simuleert de gezonde effecten van vasten (hoge vetverbranding, gecontroleerde ketonvorming) maar dan met minder honger. Maar vasten is niet de metabole staat waar je je altijd in moet bevinden. Het gaat ten koste van vezels die de darmflora voeden en inflammatie verminderen. Het is een stressor. En waar acute stress reinigend kan werken door de anti-inflammatoire tegenreactie van je lichaam (hormesis), werkt het op lange duur tegen je.
Beschouw 75%-dieet als kuur, niet als vast dieet. Zeker bij epilepsie en andere hersenproblemen schijnt het wonderen te doen in verband met ketonvorming.
 
Maar vasten is niet de metabole staat waar je je altijd in moet bevinden. Het gaat ten koste van vezels die de darmflora voeden en inflammatie verminderen. Het is een stressor.

Onderbouwing voor deze stelling graag.

Mike

 
Vetten worden snel opgenomen in de dunne darm. Je dikke darmcellen voeden zich met korte keten vetzuren (boterzuur, azijnzuur). Je kunt een liter azijn drinken en een pakje boter er achteraan, maar die vetzuren bereiken de dikke darm niet. De enige manier om je dikke darmcellen op een vet dieet te zetten is door anaërobe fermentatie in de darm. En wat bereikt de dikke darm?
Vezels. Resistent zetmeel, pectine, inuline, FOS, GOS, XOS. Om maar wat voorbeelden te noemen. Dit voedt de bacteriën, die korte keten vetzuren afscheiden als dank. Zo werkt de symbiose tussen mens en darmflora.
Kies geen tarwe voor je vezels, maar dat hoef ik jullie niet uit te leggen.
 
Mijn voedingspatroon bestaat regelmatig voor 75-80% uit vetten en ik eet regelmatig weinig tot geen vezels. Volgens jou is dat heel ongezond. Toch gedij ik erop. Eskimo's idem dito. Hoe verklaar je dit dan?

Mike
 
Ik kan me deze theorie wel voorstellen. Bij planteneters in het dierenrijk werkt dit sowieso op deze manier, kan ik me herinneren uit een artikel dat via dit forum een keer gedeeld werd (waarin uitgelegd werd dat planteneters in feite ook vetverbranders zijn, namelijk vetten die in de dikke darm gemaakt worden). Aangezien mensen zowel diereneters als planteneters zijn, ga ik ervan uit dat ook voor ons mensen het meerwaarde heeft om de dikke darm-bacteriën op deze manier te voeden.
 
De grootte van de dikke darm bij mensen is niet te vergelijken met die van monogastrische (= 1 maag) herbivoren (plantenetende dieren). Om over de blinde darm nog maar te zwijgen! Conclusie: de mens is meer carnivoor dan herbivoor. Zie ook Eet vet, word slank van Barry Groves.

Mike
 
Inuit eten hun vlees rauw, met glycogeen intact. De blubber van zeehonden en walvissen bevat een veelvoud aan glycogeen ten opzichte van landdieren, een aanpassing voor langdurig duiken zonder ademhalen. Dit maakt het een belangrijke bron van koolhydraten. Bron: Lockyer, Christina (1991). "Body composition of the sperm whale, Physeter cation, with special reference to the possible functions of fat depots" (PDF). Journal of the Marine Research Institute 12 (2). ISSN 0484-9019. Retrieved 2014-04-25.

Ze kauwen op zeehondenhuid tot hun kaken lam zijn om maar zoveel mogelijk van de glycanen (werken als prebiotica) er uit te halen. Glycanen bevinden zich ook in de pezen rondom kippenbotten, die hier nogal eens geprezen worden. http://members.shaw.ca/karen.fediuk/VitaminCintheInuitdiet.pdf

Ze bewaren vlees enkele maanden om eiwitten te laten fermenteren tot koolhydraten. Bron: Yiu H. Hui (February 1985). Principles and issues in nutrition. Wadsworth Health Sciences Division. p. 91. Retrieved 2014-05-19.

Landbouw lukt in de koudste gedeelten van Alaska/Canada niet. Maar wilde planten zijn te vinden en worden gegeten. Bronnen:
Searles, Edmund. "Food and the Making of Modern Inuit Identities." Food & Foodways: History & Culture of Human Nourishment 10 (2002): 55–78.

Kuhnlein, Harriet (1991) [1991]. "Chapter 4. Descriptions and Uses of Plant Foods by Indigenous Peoples". Traditional Plant Foods of Canadian Indigenous Peoples: Nutrition, Botany and Use (Food and Nutrition in History and Anthropology) (1st ed.). Taylor and Francis. pp. 26–29. ISBN 978-2-88124-465-0. Retrieved 2007-11-19.

"Yupik potatoes" worden bewaard om in de winter te eten. Bron:
http://www.ankn.uaf.edu/NPE/CulturalAtlases/Yupiaq/Marshall/edibleplants/UGNARATNEQAIT.html

En natuurlijk, ruilhandel met andere volkeren tegen koolhydraatrijk voedsel.

Deze en andere praktijken zorgen voor een vetinname die meer richting de 50% gaat. Bron: Kang-Jey Ho, Belma Mikkelson, Lena A. Lewis, Sheldon A. Feldman, and C. Bruce Taylor (1972). "Alaskan Arctic Eskimo: responses to a customary high fat diet" (PDF). Am J Clin Nutr. 25 (8): 737–745. Retrieved 2014-03-07.

50% vet kan nog steeds beschouwd worden als een hoge vetinname. Het is genoeg om de schade van teveel eiwit tegen te gaan. Maar alle praktijken binnen de Inuit eetcultuur wijzen op pogingen om toch zo veel mogelijk koolhydraten binnen te krijgen.

De laatste conclusie die je aandraagt is een vals dilemma. Tussen carnivoren en herbivoren bevinden zich omnivoren, en dát is wat mensen zijn. Er is een normaalverdeling tussen voornamelijk plantaardig voedsel (in Centraal-Amerika worden veel traditioneel bereide bonen, maïs en granen gegeten) en voornamelijk dierlijk voedsel (Inuit, Masai). Maar het feit dat de verdeling er ís, is al bewijs dat we omnivoren zijn. We kúnnen bijna alles eten.

En het is verstandig om dat ook te doen, als we gezond willen blijven.

Koen
 
Inuit eten hun vlees rauw, met glycogeen intact. De blubber van zeehonden en walvissen bevat een veelvoud aan glycogeen ten opzichte van landdieren, een aanpassing voor langdurig duiken zonder ademhalen. Dit maakt het een belangrijke bron van koolhydraten.

Blubber is vet, geen glycogeen. Glycogeen bevindt zich in de lever en spieren.

Ze kauwen op zeehondenhuid tot hun kaken lam zijn om maar zoveel mogelijk van de glycanen (werken als prebiotica) er uit te halen. Glycanen bevinden zich ook in de pezen rondom kippenbotten, die hier nogal eens geprezen worden.

Ze kauwen op collageen (bindweefsel), een EIWIT.

Ze bewaren vlees enkele maanden om eiwitten te laten fermenteren tot koolhydraten.

Eiwitten fermenteren tot koolhydraten? Eiwitten zullen door micro-organismes worden omgezet in kh - om ze op te eten, het zijn de micro-organismes die zich hiermee voeden!

Landbouw lukt in de koudste gedeelten van Alaska/Canada niet. Maar wilde planten zijn te vinden en worden gegeten.

Planten bevatten nauwelijks koolhydraten. In het lowcarb Atkins-dieet mogen groene bladgroenten onbeperkt worden gegeten.

“Yupik potatoes” worden bewaard om in de winter te eten.

Alle noordelijke volkeren eten in de winter zetmeelrijke knolgewassen, klopt. Maar dat is dus niet het hele jaar door en zoveel eten ze er niet van.

En natuurlijk, ruilhandel met andere volkeren tegen koolhydraatrijk voedsel.

Zoals?

Maar alle praktijken binnen de Inuit eetcultuur wijzen op pogingen om toch zo veel mogelijk koolhydraten binnen te krijgen.

Zo overtuigend is je 'bewijs' hiervoor allemaal niet. Jouw post komt over als een krampachtige poging om toch maar vooral te 'bewijzen' dat ze toch een zucht hadden naar glucose.

Er is een normaalverdeling tussen voornamelijk plantaardig voedsel (in Centraal-Amerika worden veel traditioneel bereide bonen, maïs en granen gegeten) en voornamelijk dierlijk voedsel (Inuit, Masai). Maar het feit dat de verdeling er ís, is al bewijs dat we omnivoren zijn. We kúnnen bijna alles eten.

Klopt. Hoe noordelijker (kouder) hoe carnivoorder men wordt, hoe zuidelijker (warmer) hoe meer men ook (zetmeelrijke) planten consumeert. Weston Price constateerde dat de vetmarge tussen de 30% minimaal en 80% maximaal lag. Het maakt dus kennelijk niet uit: de mens kan op alles leven, mits de hoofdvoedselgroep vet bedraagt, of vet op z'n minst een belangrijk onderdeel van de voedselinname inneemt. Daarna komen eiwitten en tenslotte koolhydraten. Jouw punt is dat we dergelijke complexe kh nodig zouden hebben voor een optimale gezondheid. De Inuiten behoorden tot de gezondste mensen ter wereld en ze aten (in tegenstelling tot wat jij beweert) niet of nauwelijks kh.

Mike
 
En het is geen geheim dat de Lappen en Samen in Noord-Scandinavië, Siberische volkeren, de Inuïten in Groenland en in het noorden van Canada, volledig leven op vlees en vis, zelfs nu nog.

Dit geldt ook voor menig tropisch volk: de Masaï, Samburu, Moeras Arabieren, Berbers en anderen.

De hedendaagse Inuïten eten in hun natuurlijke leefomgeving geen plantaardig voedsel. In plaats daarvan leven ze volledig op zeehondenvlees, kariboe en vis.
En zij behoren tot de gezondste mensen op aarde. Hun gezondheid verslechtert uitsluitend als zij het door de Europeanen meegebrachte zetmeel en suikergoed gaan eten.

Zo leefden de Noord-Amerikaanse Indianen in het Great Plains-gebied [groot gebied in Amerika en Canada dat grotendeels bedekt is met prairies, steppen en savannen] tot aan het eind van de 19de eeuw vrijwel geheel op bizonvlees, hetzij vers, hetzij verwerkt tot pemmican [een mengsel van de helft vlees en de helft niervet].

Er zijn andere volkeren die net als hen een lang en gezond leven leidden, op basis van een voedingspatroon dat moderne, westerse voedingsdeskundigen de rillingen over de rug bezorgt.
De Argentijnse gaucho’s, van Europese oorsprong, lijken het meest op de Inuïten, omdat ook zij vrijwel exclusieve vleeseters zijn.
Na de gaucho’s waren het de Australiërs die meer en vetter vlees aten dan andere volkeren van Europese afkomst.
De levensverwachting van Argentijnen en Australiërs is van oudsher langer dan die van de bevolkingen van geïndustrialiseerde landen in het noordelijk halfrond.
Nu Australiërs echter onze manier van eten hebben overgenomen, gaat hun gezondheid eveneens achteruit.

Uit: Eet vet, word slank - Barry Groves

Mike
 
Het belangrijkste verschil in de spijsvertering van herbivoren en carnivoren zit hem in het vermogen van herbivoren om plantenvezels en andere koolhydraten om te zetten naar korte-keten vetzuren en deze vetzuren op te nemen, iets wat vleesetende dieren en mensen niet kunnen.
De herbivoren doen dit op één van twee manieren. Het zijn ofwel ‘achterdarmverteerders’, ofwel ‘voordarmverteerders’.
In beide gevallen worden plantenvezels altijd verteerd door bacteriële fermentatie (vergisting).

(...)

Achterdarmverteerders beschikken over een spijsverteringskanaal met een soortgelijke basisstructuur als dat van mensen en van alle carnivoren.
Het verschil zit hem in de relatieve omvang en functies van de verschillende onderdelen.
Terwijl een mens of een carnivoor een zeer kleine blindedarm en dikke darm heeft, zijn de blindedarm en dikke darm van een achterdarmverterende herbivoor vele malen groter.
De vertering en opname van eiwitten, koolhydraten en vetten verloopt bij achterdarmverterende dieren op dezelfde wijze als bij mensen, via de maag en de dunne darm.
De onverteerde vezels in de voeding gaan vervolgens naar de blindedarm en dikke darm, waar deze, samen met andere onverteerde koolhydraten, worden vergist om KKVZ te produceren, die daarna worden opgenomen

(...)

Alle natuurlijke eetpatronen van zoogdieren bevatten ook bijzonder weinig koolhydraten, in het geval van herbivoren, en vrijwel geen koolhydraten, in het geval van carnivoren.

(...)

Wij hebben geen blindedarm van betekenis en, hoewel we wel beschikken over gistbacteriën in onze dikke darm, worden hun producten uiterst slecht opgenomen door het lichaam, als dat al gebeurt.
Dit plaatst ons overduidelijk in de categorie van carnivoren.


(...)

Ongeveer de helft van onze hersenen en van ons zenuwstelsel bestaat uit complexe, lange-keten vetzuurmoleculen. Zonder deze zouden we ons niet normaal kunnen ontwikkelen.
Deze vetzuren komen niet voor in planten, wel vetzuren in een veel simpelere vorm.
En hier komen de plantenetende herbivoren in het verhaal. Het gehele jaar door zetten zij de simpele vetzuren in grassoorten en in zaden om in vormen met een middellange, complexere vorm.

(..)

Plantaardige vetten zijn gewoonweg niet goed genoeg.
De twee ‘essentiële vetzuren’ (EVZ), het omega-3 vet alfa-linoleenzuur en het omega-6 vet linolzuur, die in planten te vinden zijn, zijn allebei vetzuren met een keten bestaande uit 18 koolstofatomen, en “de mens is niet goed in staat om chemische ketens te verlengen en vetzuren met 18 koolstofatomen om te zetten naar vetzuren met een langere keten van 20 en 22 koolstofatomen.”21
Vanwege dit relatief slechte vermogen om plantaardige essentiële vetzuren om te zetten naar vetzuren met een langere keten, die grote gebieden van het brein nodig hebben ter bevordering van de groei van de hersenen, heeft ons brein nooit zonder deze dierlijke vetten zijn huidige omvang kunnen bereiken.
Hieruit volgt tevens dat de ware essentiële vetzuren niet de plantaardige vetzuren zijn met 18 koolstofatomen, maar het van dieren afkomstige omega-6 vetzuur AA en het omega-3 vetzuur DHA.

Uit: Eet vet, word slank - Barry Groves

Mike
 
Blubber bevat vet én koolhydraten. Hetzelfde geldt voor huid, die bevat zowel collageen als glycans. Dat had je kunnen weten, ik plaats die bronnen niet voor niets. Je hebt helemaal gelijk over dat glycogeen zich in de lever bevindt. Die wordt dan ook meteen na de vangst opgegeten. Dus je onkracht hier mijn punt niet.

De fermentatie van eiwit levert in deze omstandigheden wel koolhydraten op. De meeste bacteriën zouden deze direct gebruiken voor energie. Maar bij temperaturen die rond de -30 Celcius kunnen liggen, zijn deze vrije suikers essentieel om te overleven. Ze verhogen de osmotische waarde van de cel, en VERLAGEN HET VRIESPUNT VAN CELWATER. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vriespuntsdaling
Zonder de enorme hoeveelheden vrije koolhydraten in het cytoplasma zouden deze micro-organismen bevriezen. Dus waar je onder normale omstandigheden gelijk zou hebben, praten we hier over extreme omstandigheden waar speciale aanpassingen nodig zijn om te overleven. Deze bacteriën zijn zo wel degelijk een producent/bron van koolhydraten.

Planten bevattten nauwelijks koolhydraten? Onjuist. In de bronnen wordt onder andere gepraat over bessen, zaden van grasachtige planten en dus de Yupik potatoes. Deze bestaan merendeels uit koolhydraten/zetmeel + vezels. Zeewier is een bladgroente die misschien weinig suikers/zetmeel bevat, maar wel vezels. Wederom blijft mijn stelling overeind, en wordt deze ondersteund door Kang-Ye Ho et al. (1972). Vreemd dat je hier niet op in gaat.

"Alle noordelijke volkeren eten in de winter zetmeelrijke knolgewassen, klopt. Maar dat is dus niet het hele jaar door en zoveel eten ze er niet van." Ik heb moeite met die "dus": je hebt geen bron om dit te staven.

Komen we aan bij Barry Groves' uitspraken.

"De hedendaagse Inuïten eten in hun natuurlijke leefomgeving geen plantaardig voedsel (Dit is dus al onjuist). In plaats daarvan leven ze volledig op zeehondenvlees, kariboe en vis.
En zij behoren tot de gezondste mensen op aarde. Hun gezondheid verslechtert uitsluitend als zij het door de Europeanen meegebrachte zetmeel en suikergoed gaan eten."
Natuurlijk behoren zijn tot de gezondste mensen... in vergelijking met het standaard Westerse dieet. Dit is geen correcte controlegroep. Dit is hetzelfde als zeggen dat volkoren tarwebrood het gezondste brood is... in vergelijking met suikerbrood. En hetzelfde gaat op voor elke andere bevolkingsgroep die Groves noemt. De enige controlegroep is het Westerse dieet.

Nog een feitelijke onjuistheid van Groves:
Het belangrijkste verschil in de spijsvertering van herbivoren en carnivoren zit hem in het vermogen van herbivoren om plantenvezels en andere koolhydraten om te zetten naar korte-keten vetzuren en deze vetzuren op te nemen, iets wat vleesetende dieren en mensen niet kunnen.

Mensen kunnen dit zeker wel. Geen cellulose. Wel de vezels die ik noemde.
Bronnen:
Topping, David L., and Peter M. Clifton. "Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides." Physiological reviews 81.3 (2001): 1031-1064.
Phillips, Jodi, et al. "Effect of resistant starch on fecal bulk and fermentation-dependent events in humans." The American journal of clinical nutrition 62.1 (1995): 121-130.
Higgins, Janine A. "Resistant starch: metabolic effects and potential health benefits." Journal of AOAC International 87.3 (2004): 761-768.

Deze bronnen weerleggen ook de claim: "Wij hebben geen blindedarm van betekenis en, hoewel we wel beschikken over gistbacteriën in onze dikke darm, worden hun producten uiterst slecht opgenomen door het lichaam, als dat al gebeurt. Dit plaatst ons overduidelijk in de categorie van carnivoren." Wij zijn zeer goed in staat fermentatieproducten op te nemen.

De laatste twee alinea's over lange keten omega 3 en 6 vetzuren zijn zonder meer juist. Zulke dingen zijn ook de reden dat hoge vleesconsumptie op zich niet ongezond is. Maar als het op de darmen aan komt heeft Groves nog wat te leren. Ja, vet is ook gezond voor de darmen. Maar dierlijk vet komt niet aan in de dikke darm. Vet hoort daar geproduceerd te worden.

Simpel gezegd: een zeer vetrijk dieet voor je dunne darm is een vetarm dieet voor je dikke darm. En een vetarm dieet is ongezond. Je dikke darmen hebben ook een vetrijk dieet nodig. En hoe paradoxaal dat ook mag lijken, daar hebben ze koolhydraten voor nodig.

Ik discussieer niet om het discussiëren. Ik probeer net als Groves mensen te helpen gezond te worden. En de mate van vetconsumptie waar hij voor pleit heeft mij gezondheidsproblemen (uitslag, droge huid, kou) opgeleverd die verdwenen nadat ik meer vezels ging eten. Hij doet goed werk, maar naar mijn idee mist hij nog wat stukjes van de puzzel.
 
Dan heb je gewoon een gebrekkige lever- en galblaasfunctie, waardoor je vetvertering niet optimaal is. Kou en huidproblemen wijst ook op een gebrekkige schildklierfunctie. Projecteer jouw gezondheidsproblematiek niet als een blauwdruk op een ander!

Je maakt de denkfout om de vertering van plantenvezels door geboren planteneters te vergelijken met die van mensen. Appels met peren.

Er is een agenda die voortdurend al die o zo gezonde plantenstoffen benadrukt en die van dieren niet. Het levert mythes op als:

- betacaroteen wordt omgezet in vit. A.
- korte-keten vetzuren worden automatisch verlengd.
- B12 is ook uit plantaardige bron te verkrijgen.

Ik ga niet met je verwikkeld raken in het over en weer smijten met allerlei studies om je punt te bewijzen. Barry Groves ziet niets over het hoofd, jij verliest jezelf in 'wetenschappelijke' details en mist daardoor het geheel.

Mike
 
Gebrekkige leverfunctie: nooit gediagnosticeerd. De laatste keer dat ik bij de huisarts was, moet tien jaar geleden zijn geweest. En zelfs dat was ter verwijdering van een moedervlek.
Gebrekkige schildklierfunctie: Ook niet gediagnosticeerd door een arts, maar desondanks goed mogelijk. Nu is de grap dat meer mensen op een langdurig low-carb dieet hier problemen mee hebben. Dit is in Paleo kringen een veelbesproken onderwerp. Om maar wat grote namen te noemen:

Chris Kresser, MSc (Your Personal Paleo Code):
http://chriskresser.com/is-a-low-carb-diet-ruining-your-health
Deze staaft ook nog eens mijn beweringen over gut health.

Anthony Colpo (Whole Grains, Empty Promises; The Great Cholesterol Con):
http://anthonycolpo.com/is-a-low-carb-diet-bad-for-your-thyroid/

Paul en Shou-Ching Shih Jaminet, beiden PhD (Perfect Health Diet):
http://perfecthealthdiet.com/2011/08/carbohydrates-and-the-thyroid/

Missen zij ook "het geheel"? Ondersteunen zij ook de "agenda" die mythen over de gezondheid van planten verspreidt? De boeken die ze schrijven wijzen iets anders uit. Natuurlijk zullen er anderen in de Paleo-community zijn die iets anders beweren (zoals Groves), maar er zit iets meer gewicht achter mijn claims dan alleen maar projectie van mijn problemen.

Verder spreek ik je niet tegen. Omzetting van carotenen in vitamine A, KKVZ in LKVZ en B12-analogen naar functionele B12 zijn inderdaad processen waar mensen op zijn best onvoldoende in staat zijn. Dit is de taak van herbivoren (en de micro-organismen die zij herbergen), en de reden dat dierlijk voedsel essentieel is voor omnivoren. Het lijkt me toch mooi om af te sluiten met iets waar we het over eens zijn. :)
 
Jij citeert uitsluitend bronnen uit de Paleo-wereld, waarvan Kesser en Nikolay overigens het meest zinnig zijn. WAPF houdt er wezenlijk andere, eveneens goed onderbouwde, standpunten op na.

Deze mensen zijn niet pro-vegetarisme, maar baseren zich wel op een wetenschap die ervan uitgaat dat we ontwikkelde apen (primaten) zijn en die wel degelijk wordt aangestuurd door een bepaalde agenda.

Ongewild verkondigen ze hierdoor wel degelijk pro-vegetarische standpunten, die ze denken te kunnen staven omdat er zoveel onderzoek naar is gedaan. Er wordt echter weinig of geen onderzoek gedaan naar tegenovergestelde theorieen. Het is zoiets als de 'wetenschappelijke consensus' omtrent global warming, die onderdeel is van dezelfde agenda.

Mike
 
Zit wat in. Eén ding: ja, we hebben dezelfde gemeenschappelijke voorouder als hedendaagse apen. Een elektrische auto en een benzineauto hebben ook de Ford T als gemeenschappelijke voorouder, maar dat sluit niet uit dat ze andere voedingsbronnen hebben. ;) Misschien kun je deze ooit nog gebruiken als iemand veganisme promoot.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
552.544
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan