Quote:
Temperatuur van wereldzeeën stijgt tot recordhoogte
De temperatuur van de wereldoceanen is hoger dan ooit eerder is gemeten, zo blijkt uit een nieuwe studie.
De temperatuur van de wereldzeeën lag deze zomer 0,55 graad Celsius boven het langjarig gemiddelde sinds 1890.
Daarmee is het record uit het jaar 1998 verbroken, destijds was het zeewater 0,51 graad warmer dan het langjarige gemiddelde.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Hawaï op basis van gegevens van het Britse Met Office.
Hoofdonderzoeker Axel Timmerman analyseerde de meest recente klimaatgegevens over de wereldzeeën en concludeerde dat de opwarming van het zeewater niet langer stagneert.
Tussen 2000 en 2013 trad er een pauze op in de temperatuursstijging van de wereldzeeën. Deze periode wordt door wetenschappers aangeduid als de Global Warming Hiatus.
Er zijn veel studies verricht naar de vraag waarom de temperatuur van het zeewater in het afgelopen decennium niet toenam, terwijl er het aantal broeikasgassen in de lucht toenam. Vermoedelijk is de stagnatie te verklaren door de opname van warmte in de diepste delen van de oceanen.
Uit de nieuwe cijfers blijkt overduidelijk dat de wereldzeeën nu weer verder opwarmen.
De eerste stijging van de zeetemperatuur komt al naar voren uit metingen in de Grote Oceaan van januari. De temperatuur kwam daar toen voor het eerst boven de oude recordwaarden uit.
In juli lag de zeewatertemperatuur in het noorden van de Grote Oceaan zelfs al 0,8 graad boven het langjarig gemiddelde. Dat is een toename van 0,25 graad ten opzichte van 1998.
De plotseling temperatuursstijging is volgens Timmerman te danken aan bijzondere klimatologische omstandigheden.
"Een recordhoeveelheid broeikasgassen en extreem zwakke passaatwinden boven het noorden van de Grote Oceaan die het oceaanoppervlak normaal gesproken koelen, dragen bij aan een verdere toename van oppervlaktetemperaturen van de wereldzeeën", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.
http://manoa.hawaii.edu/news/article.php?aId=6860