De gifcirkel
In Campanië, de streek bij de al beruchte stad Napels, dumpt de maffia industrieel afval. Ze verbranden het, begraven het of dumpen het simpelweg in de rivieren. Voor bewoners is er geen ontsnappen aan het gif: het zit in de lucht, in de grond en in het voedsel dat ze eten.
Op de vervuilde grond worden groenten gekweekt en koeien gehouden. In 2008 sloot de overheid nog tientallen buffelboerderijen, omdat er giftige stoffen in mozarella waren gevonden. In de streek komt kanker vier keer vaker voor dan in de rest van Italië.
Voor bedrijven is het duur om chemische stoffen op een milieu vriendelijke manier op te laten ruimen. Het is dan aanlokkelijk om criminelen in te huren, die het veel goedkoper doen. De Rotterdamse haven speelt een sleutelrol. Van de 12 miljoen containers per jaar, worden er namelijk slechts enkele honderden gecontroleerd.
http://www.npo.nl/artikelen/2doc-de-gifcirkel
Schokkende docu. Groente wordt vanuit Campanië weer geëxporteerd naar onder andere Noord-Europa. Biologische groente uit Campanië zou ik dus mijden.
Mark