Ruim 4 uur verder: de kippensoep is klaar. Heerlijk voor in de vroege lente! Ik hen kip van 1230 gram gebruikt en slechts 85 gram daarvan is botten en hard kraakbeen. De rest is vlees, vet en vel. Dat zweeft allemaal lekker in de soep.
Recept kippensoep
1 soepkip (1230 gr) halveren
3 liter water
1 vrij grote winterpeen
1 middelgrote venkelknol
4 stengels bleekselderij
1 kleine prei
2 middelgrote uien
5 dikke tenen knoflook
5 grote laurierblaadjes
2 gram foeliestukjes (1 el)
1 tl peperbolletjes (gevijzeld)
2 blokjes kippenbouillon
15 gram keltisch zeezout
150 gram champignons
Kip met water opzetten en aan de kook brengen
Afschuimen totdat er geen schuim meer komt
Daarna pas de overige ingrediënten erin doen
Laat de deksel zo veel mogelijk op de pan om de aroma in de soep te houden
Na 3 uur zachtjes koken begint het vlees van de botten los te laten
Haal de kip eruit en laat hem een beetje afkoelen
Pluk al het vel en vlees eraf en knip het fijn
Doe dit vlees weer terug in de soep