Charade teveel is altijd schadelijk. Zeewier is geen basisvoeding, maar een begeleider van basisvoeding. En je weet wat basisvoeding is bij WAPF. Dus eet jezelf niet dood aan Wakame!
Hier lees dit maar ook is goed door, hopelijk wordt je dan wakker:
Wakame wier:
Wakame wier (Undaria pinnatifida) is een zeewiersoort die oorspronkelijk uit de koude kustregionen van Japan, Korea en China komt. Wakame is een extreem vruchtbare plantensoort, een opportunistisch gewas dat zich voornamelijk verspreidt door zich te hechten aan scheepsrompen. De afgelopen decennia heeft de plant zich zo gevestigd in Frankrijk, Groot- Brittannië, Spanje, Italië, Argentinië en Australië.
Wakame bevat een scala aan vitaminen en mineralen. Het is een rijke bron van Eicosapentaeenzuur (EPA) (een omega-3 vetzuur), gesulfateerde polysacchariden die hoge hoeveelheden fucose bevatten, en andere monosacchariden, galactose en mannose. Daarnaast bevat wakame veel eiwitten, kalium, calcium, thiamine en niacine, de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, natrium, en sporenelementen zoals jodium.
Wakame bevolkt de kustregio's en gedijt het beste bij een watertemperatuur onder de 12°C. Het overleeft bij verschillende niveaus van lichtintensiteit, van vol zonlicht tot erg weinig licht. Ook kan de plant overleven in water met verschillende zoutgehalten en temperaturen.
Introductie:
Japanners en Koreanen hebben Wakame wier eeuwenlang verbouwd en zijn nog steeds de voornaamste producenten en consumenten van het wier. Sinds 1985 wordt Wakame ook verbouwd in Frankrijk langs de kust van Bretagne.
Wakame wier groeit op de meest uiteenlopende oppervlakten, natuurlijk of kunstmatig, zoals touw, drijvende pontons, en zelfs plastic. Het wier vormt dichte onderwater bossen waarin de planten vechten om licht en ruimte: een gevecht dat oorspronkelijke plant- en diersoorten kan doen uitsterven. Het wier wordt daarom een 'invasieve plant' genoemd.
In de jaren '60 werd Wakame Wier door de Japanners geïntroduceerd in de VS, in gedroogde en gezouten vorm. Het werd toen beschikbaar in natuurvoedingswinkels en Aziatische supermarkten.
Wakame wier wordt vaak gebruikt in soepen en salades, of als bijgerecht bij tofu en saladegroentes zoals komkommer.
In de Oosterse geneeskunde werd Wakame gebruikt voor het zuiveren van het bloed, het versterken van de ingewanden, en voor herstel van beschadigd haar. Ook werd het aangewend bij het behandelen van brandwonden, irritatie en huidletsel.
Toepassing:
Wakame wordt voornamelijk gebruikt als voedsel: meestal in een soep of salade, zoals in misosoep het geval is. Laat daarvoor de gedroogde plant wellen in water en hij zet uit tot ongeveer tien keer zijn oorspronkelijke grootte. Hierna moet de hoofdnerf uit de plant worden gesneden. De plant kan in stukjes geserveerd worden bij salade, of +/- 10 minuten laten sudderen. Wakame heeft een subtiele zoete smaak en een glibberige textuur.
Wakame wier komt steeds vaker voor als gemalen poeder in voedingssupplementen, enkelvoudig of gemengd met andere kruiden. Gedroogde Wakame en Wakame poeder moeten volledig luchtdicht bewaard blijven op een droge, donkere plaats.
Wakame wordt ook extern gebruikt, vooral voor schoonheidsbehandelingen. Daarnaast is het een veelgebruikt bestanddeel van antiveroudering crèmes en lotions, en in antizonnebrand en after-sun crèmes.
Medicinale werking:
Wakame zeewier heeft een sterke antioxidant werking. Het wordt steeds vaker aangewend als hulpmiddel om gewicht te verliezen, vanwege het effect op de stofwisseling. Japanse vrouwen die veel zeewier aten hadden minder vaak borstkanker dan vrouwen die dit niet deden. Het in hoge waarden in Wakame aanwezige omega-3 vetzuur EPA, is goed voor hart en bloedvaten en kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.
Wakame wordt ook vaak ingezet bij de behandeling van schildklieraandoeningen, voornamelijk vanwege het hoge jodiumgehalte.
Wakame kan een tekort aan mineralen verhelpen, osteoporose en artritispijnen tegengaan. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het kan helpen bij het onderdrukken van aids en het herpes virus.
Het aanbrengen van Wakame op de huid revitaliseert deze en gaat hyaluronidase tegen, waardoor de huid sterker blijft. Wakame zorgt voor het behoud van collageen en elastine in de huid, houdt de huid voldoende dik, en versterkt de natuurlijke antioxidant eigenschappen van de huid. Mineralen in Wakame helpen de huid stevig en gehydrateerd te houden, door overmatige uitdroging tegen te gaan.
Meest voorkomende toepassingen van Wakame wier:
• Antioxidant (gaat zgn. vrije radicalen tegen);
• Hoge voedingswaarde;
• Anti-aging;
• Hulp bij gewichtsverlies;
• Schildklieraandoeningen;
• Gunstig voor bloedvaten.
Industriële toepassing:
Wakame wier wordt door de industrie voornamelijk gebruikt om er phycocolloiden en andere fijne biochemicaliën uit te halen.
Het gebruik van zeewier als biologische brandstof op grote schaal is voorlopig nog geen optie, maar is wellicht mogelijk in de toekomst wel economisch haalbaar.
Zeewier wordt dikwijls ingezet als organische meststof.
Zeewierbaden zijn al populair in Ierland en Engeland sinds het begin van de twintigste eeuw. Zeewier lichaamswraps en behandelingen zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden.
Een nieuwe uitvinding is het gebruik van zeewier als vezel in stoffen. Cynici twijfelen echter of er werkelijk zeewier is gebruikt in stoffen waarvan dit wordt gezegd.
Dosering:
In Japanse en andere Aziatische culturen wordt dagelijks gemiddeld ongeveer 3 gram per dag aan bruin zeewier geconsumeerd.
De aanbevolen dosis gedroogd Wakame poeder voor de algemene gezondheid is 1-2 gram per dag. Hogere doses kunnen genomen worden, maar bij voorkeur onder toezicht van een arts of ander geneeskundige.
De therapeutische dosis voor mensen met serieuze aandoeningen zoals teveel bloedsuiker, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, of schildklierproblemen, wordt aangeraden hun dagelijks dieet te verrijken met Wakame in hoge doses van 4-5 gram per dag gedurende een periode van 3 maanden. Als er verbetering wordt bemerkt in de gezondheid kan overgegaan worden tot een onderhoudsdosis van 1-2 gram per dag.
Voor chelatietherapie (verwijderen van zware metalen en straling uit het lichaam) wordt 5-6 gram gedroogd Wakame poeder per dag geadviseerd gedurende zes maanden. Het kan verstandig zijn om het lichaam enkele dagen per maand geen wakame te nemen zodat het lichaam wat rust krijgt gedurende deze ontgiftingsperiode.
Voor cosmetische producten en huidproducten is er geen te adviseren dosis die het best geschikt zou kunnen zijn, maar het is bekend dat de effecten wel afhangen van de hoogte van de dosis. Hoe meer u neemt, hoe meer effect u ondervindt. Goede effecten worden bereikt als 1-5% van het extract of extract poeder toegevoegd worden aan het product.
Contra-indicaties:
Undaria pinnatifida wordt in Azië al eeuwenlang geconsumeerd als voedingsmiddel en gebruikt als medicijn, wat aangeeft dat het veilig is om door mensen gegeten te worden.
• Wakame wier kan een energiek gevoel geven: het is daarom niet aan te raden het wier te gebruiken vlak voor u gaat slapen.
• Over het algemeen wordt geadviseerd om extreem grote hoeveelheden Wakame te vermijden: dit zou het serum thyroptropine (TSH) zodanig kunnen verhogen dat het normale hoeveelheden overstijgt.
• Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om veilig gebruik vast te stellen bij kinderen. Vanwege de hoge hoeveelheden jodium en mogelijke besmetting met zware metalen, kan dit wier daarom wellicht beter niet door kinderen genomen worden.
• De meeste bijwerkingen die gerapporteerd worden bij het gebruik van Wakame zijn toe te schrijven aan de hoge jodiumwaarden, en niet zozeer aan het wier zelf.
• De hoge hoeveelheid jodium in Wakame kan leiden tot abnormale effecten op de schildklier.
• Veel jodium inname kan een koperachtige smaak, verhoogde speekselproductie, en maagirritaties tot gevolg hebben.
• Acne kan door het gebruik toenemen en kan vervolgens blijvende acneachtige schade aan de huid veroorzaken.
• Mensen met diabetes of een te lage bloedsuikerspiegel en mensen die medicijnen, kruiden, of supplementen gebruiken die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden moeten voorzichtig zijn met het gebruik van Wakame. Houd uw glucosespiegel in de gaten, en pas wellicht de dosis van de medicatie aan.
• Wakame wordt afgeraden tijdens zwangerschap of borstvoeding, vanwege een gebrek aan wetenschappelijk onderbouwde informatie aangaande de hoge jodiumwaarden en mogelijke besmetting met zware metalen
Verder:
De rijkste jodiumbronnen zijn zeegroenten. Sommige zeewieren bevatten zelfs zoveel jodium dat ze in kleine hoeveelheden geconsumeerd moeten worden. Het lichaam kan zo’n occasionele hoge dosis wel aan, maar een regelmatige overinname van jodium kan ook al tot schildklierdysfunctie leiden. Het aanbevolen maximum is 1000 µg per dag, wat je bijvoorbeeld makkelijk uit 0,5 g gedroogde wakame haalt. Nori, een andere zeewiersoort, bevat relatief lage hoeveelheden jodium en per dag kunnen zonder problemen verschillende “blaadjes” gegeten worden.