http://www.warriorsforhealth.com/mcrib-van-mcdonalds.html
De McRib:
Quote:
Het bevat 70 ingrediënten, is kankerverwekkend en wordt gemaakt door McDonald’s
Sinds de introductie in 1981 is de McRib uitgegroeid tot een cultbroodje van McDonald’s. De hamburger is elk jaar gedurende een beperkte periode verkrijgbaar in de Verenigde Staten en Canada, wat de populariteit van de snack alleen maar ten goede is gekomen.
De McRib is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen broodje met varkensribbetjes. Op het broodje ligt een stuk varkensvlees, geperst in de vorm van een rib, overgoten met barbecuesaus. Hier bovenop komen twee schijfjes augurk en uisnippers.
Dit broodje met een stuk vlees bevat schokkend genoeg meer dan 70 ingrediënten. McDonald’s heeft het aangedurfd om alle ingrediënten van deze ‘Frankenburger’ op zijn website te zetten.
Het ‘vlees’:
Ingrediënten:
varkensvlees, water, zout, dextrose, conserveermiddelen (BHA, propylgallaat, citroenzuur). Het vlees bestaat uit varkens ingewanden en veel zout, zo blijkt uit een artikel van professor Robert Mandigo van de Universiteit van Nebraska.
Echt vlees komt er niet aan te pas. De varkensingewanden worden gekookt en vermengd met zout en water om alle oplosbare eiwitten die het vlees bij elkaar houden eruit te halen.
BHA (butylhydroxyanisol) kan allergische reacties veroorzaken. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de stof kankerverwekkend is voor proefdieren. Propylgallaat kan leiden tot hyperplasie van de maag en cytotoxiciteit; beschadiging of vernietiging van lichaamscellen.
Het broodje:
Ingrediënten:
verrijkte bloem (gebleekte tarwebloem), moutmeel, bloem, niacine, gereduceerd ijzer, thiamine – mononitraat, riboflavine, foliumzuur), water, gist, glucose fructose stroop, bevat 2 procent of minder: zout, maïsmeel, tarwegluten, sojaolie, gedeeltelijk gehydrogeneerde soja- en/of katoenzaadolie, dextrose, suiker, moutmeel, gecultiveerde tarwebloem, calciumsulfaat, ammoniumsulfaat, sojabloem, deegverbeteraars (natriumstearoyllactylaat, DATEM, ascorbinezuur, azodicarbonamide, mono- en diglyceriden, ge-ethoxyleerde mono- en diglyceriden, monocalciumfosfaat, enzymen, guarpitmeel, calciumperoxide), calciumpropionaat (conserveermiddel), sojalecithine.
Dat zijn alleen al bijna 40 ingrediënten voor een broodje.
Glucose-fructosestroop, het vierde ingrediënt op de lijst, is gelinkt aan alvleesklierkanker.
Ammonium- en calciumsulfaat worden hoofdzakelijk gebruikt als kunstmest.
Azodicarbonamide (E927) irriteert de ogen en de luchtwegen; veelvuldige of langdurige inademing kan astma veroorzaken.
Langdurig contact met de huid kan dermatitis en huidsensitizatie veroorzaken.
Bij verhitting kan azodicarbonamide gedeeltelijk ontleden tot semicarbazide, dat bij dierproeven kankerverwekkend is gebleken. Het additief is in Australië verboden.
De saus:
Ingrediënten:
water, glucose – fructosestroop, tomatenpasta, gedistilleerde azijn, stroop, natuurlijke rooksmaak, gemodificeerd zetmeel, zout, suiker, specerijen, sojaolie, xanthaangom, uienpoeder, knoflookpoeder, chilipeper, natriumbenzoaat (conserveermiddel), karamel, bietenpoeder.
De schijfjes augurk:
Ingrediënten:
komkommer, water, gedistilleerde azijn, zout, calciumchloride, aluin, kaliumsorbaat (conserveermiddel), natuurlijke smaken, polysorbaat 80, extracten van kurkuma.
Zelfs de augurken zijn toxisch: kaliumsorbaat (E202) is giftig gebleken voor menselijk DNA en menselijke rode bloedcellen. Bovendien irriteert het additief de huid, ogen en de luchtwegen.