G
Guest
Guest
Hoi Boselfje,
Ik hoef gelukkig niet glutenvrij te eten.
Ik laat het brood met kefir eigenlijk nooit 24 uur staan, ik bak het gewoon meteen met kefir. Maar vindt het wel weer een goed idee van jou haha. Ga het ook zeker proberen, dank je!
Hoe ik mijn brood bak:
Meel 500 100,0% (40% speltmeel 630, 53% spelt volkoren en 7% rogge)
Vocht 320 64,0% (dit is kefir of karnemelk en water)
Zout 10 1,9% (ik gebruik keltisch zeezout)
Zoet 8 1,5% (ik gebruik koudgeslingerde honing)
Vet 20 4,0% (ik gebruik roomboter)
Gist 5 1,0% (tot nu toe dus gewoon droog gist)
En ik voeg een capsule vitamine C toe zodat het iets beter rijst.
Ook voeg ik 7% roggemeel toe, zodat het iets luchter is en iets beter rijst.
Dus in totaal 100% meel = 93% spelt en 7% roggemeel.
Je kunt deze formule toepassen op elk brood dat je bakt.
De hoeveelheid meel hangt ook van de grootte van je bakblik af.
Voor een klein brood gebruik ik 425 gram meel (bakblik 21 cm)
Voor een groot brood gebruik ik ongeveer 700 gram meel (bakblik 30 cm)
Het totale vochtpercentage moet altijd tussen de 58-64% zijn.
Nou, ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Veel bakplezier en bedankt voor je tip. :wink:
Ik hoef gelukkig niet glutenvrij te eten.
Ik laat het brood met kefir eigenlijk nooit 24 uur staan, ik bak het gewoon meteen met kefir. Maar vindt het wel weer een goed idee van jou haha. Ga het ook zeker proberen, dank je!
Hoe ik mijn brood bak:
Meel 500 100,0% (40% speltmeel 630, 53% spelt volkoren en 7% rogge)
Vocht 320 64,0% (dit is kefir of karnemelk en water)
Zout 10 1,9% (ik gebruik keltisch zeezout)
Zoet 8 1,5% (ik gebruik koudgeslingerde honing)
Vet 20 4,0% (ik gebruik roomboter)
Gist 5 1,0% (tot nu toe dus gewoon droog gist)
En ik voeg een capsule vitamine C toe zodat het iets beter rijst.
Ook voeg ik 7% roggemeel toe, zodat het iets luchter is en iets beter rijst.
Dus in totaal 100% meel = 93% spelt en 7% roggemeel.
Je kunt deze formule toepassen op elk brood dat je bakt.
De hoeveelheid meel hangt ook van de grootte van je bakblik af.
Voor een klein brood gebruik ik 425 gram meel (bakblik 21 cm)
Voor een groot brood gebruik ik ongeveer 700 gram meel (bakblik 30 cm)
Het totale vochtpercentage moet altijd tussen de 58-64% zijn.
Nou, ik hoop dat je hier iets mee kunt.
Veel bakplezier en bedankt voor je tip. :wink: