als je runderen puur voor het vlees houdt, slacht je ze,als ze slachtrijp (het dier is dan grotendeels uitgegroeid en heeft een ideale vetbedekking) zijn. Dit is voor rood vlees (dus geen kalfsvlees) tussen de 2 en 3 jaar. Dit is afhankelijk van het ras en de manier waarop je ze houdt. Moeten ze het maar zelf uitzoeken in een natuurgebied, dan zal de leeftijd richting de 3 gaan. Is het een holsteinstier op stal, dan zal het 2 jaar zijn.
Langer houden is onverstandig. Goed is goed. Dat is 1 en 2 afmesten is geen vetpot, dus is het economisch onverstandig om ze langer te houden en om welke reden?
Wij hebben het 1 keer gedaan. We hadden een kalf speciaal aangehouden voor de slacht, speciaal geaaid en gevoerd. Maar toen het dier bijna klaar was hadden we ineens een dier van anderhalf jaar die weg moest. Daar krijg je geen roggel voor, dus zelf maar in de vriezer gestopt. Die was erg lekker, maar toen we dus eindelijk aan het speciale dier toe waren, was die baggervet geworden, en de biefstuk was prima, maar de lappen matig en na een half jaar in de vriezer werd het vet wat ranzig.
Langer houden is onverstandig. Goed is goed. Dat is 1 en 2 afmesten is geen vetpot, dus is het economisch onverstandig om ze langer te houden en om welke reden?
Wij hebben het 1 keer gedaan. We hadden een kalf speciaal aangehouden voor de slacht, speciaal geaaid en gevoerd. Maar toen het dier bijna klaar was hadden we ineens een dier van anderhalf jaar die weg moest. Daar krijg je geen roggel voor, dus zelf maar in de vriezer gestopt. Die was erg lekker, maar toen we dus eindelijk aan het speciale dier toe waren, was die baggervet geworden, en de biefstuk was prima, maar de lappen matig en na een half jaar in de vriezer werd het vet wat ranzig.