Elke dag een kilo witlof eten om spierkramp te voorkomen?
Door Merel Dercksen
Maagzuurremmers verhogen de zuurgraad in de darm en daardoor verandert de samenstelling van de bacteriën. Dit zorgt ervoor dat gebruikers vaker een darminfectie oplopen. Ook zorgen maagzuurremmers voor een slechtere opname van calcium en magnesium. Dat kan hersteld worden door het gebruik van de voedingsvezel inuline. Maar het eten van witlof zoals een recent persbericht aanbeveelt, is daarvoor ruimschoots onvoldoende.
Maagzuurremmers slecht voor nieren
Protonpompremmers, een type maagzuurremmers, en dan specifiek hun werking op de darm waren afgelopen week uitgebreid in het nieuws. De relatie met nierziekten speelt zich op verschillende vlakken af. Ten eerste zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die een maagzuurremmer slikken, onder nierpatiënten zullen er dus ook veel gebruikers zijn. Daarnaast zorgt een te lage opname van magnesium voor een verhoogd risico op diabetes, een van de belangrijkste oorzaken van nierschade. En te weinig magnesium lijkt ook het proces van aderverkalking te versnellen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten te vergroten. Deze laatste vormen de belangrijkste doodsoorzaak voor nierpatiënten. Genoeg reden dus om de kennis over protonpompremmers ook in het licht van nierschade te bekijken.
De muizen van Mark Hess
Het eerste bericht dat uitgebreid in de media kwam ging over het proefschrift van Mark Hess. Hij heeft in het Radboudumc eerst onderzoek gedaan bij muizen, en vervolgens bij mensen. Bij muizen zag hij dat het gebruik van protonpompremmers het milieu in de darm minder zuur maakte. Dit verlaagde de opname van calcium en magnesium vanuit de darm zodanig, dat de spiegels in het bloed daalden. Toen hij deze muizen vervolgens inuline gaf, daalde de zuurgraad in de darmen weer en verbeterde de opname van beide mineralen. De bloedspiegel van magnesium herstelde bij de muizen alleen niet.
Onderzoek bij mensen zonder magensiumtekort
Hess deed vervolgens een onderzoek bij mensen. Eerst keek hij onder een groep gebruikers van protonpompremmers hoe vaak een magnesiumtekort nu eigenlijk voorkomt. Nogal vaak, blijkt: zo'n 13% heeft hier last van. Daarna heeft Hess onder een klein groepje, met een aantal gezonde personen zonder magnesiumtekort als controlegroep, onderzocht wat het effect van inuline is. Bij mensen blijkt dat de stijging van de magnesiumspiegel in het bloed wel zodanig is, dat die weer kan normaliseren. De patiënten die Hess behandelde ervoeren ook een vermindering van de klachten die ze hadden van het magnesiumtekort, zoals spierzwakte, krampen en gevoelloosheid van de vingers. Inuline heeft ook andere effecten, zoals een versnelde stoelgang en gerommel in de buik. Dit lijkt na een week wel te verminderen, hoewel een van Hess' patiënten zoveel last kreeg, dat het nodig was te stoppen.
Bacteriën kunnen ongewenst de maag passeren
Ook het UMC Groningen kwam met een bericht over protonpompremmers. Onderzoekers daar slaagden erin om bij een groot aantal mensen de precieze samenstelling van de bacteriepopulatie in de ontlasting te bepalen. Daaruit concludeerden ze dat ongeveer 20% daarvan verandert bij het gebruik van protonpompremmers. Door de verminderde hoeveelheid zuur komen er bijvoorbeeld bacteriën uit de mond in de darmen terecht, die normaal gesproken de maag niet overleven. Ook andere ongewenste bacteriën krijgen de ruimte in de darm, omdat de goede bacteriën niet allemaal even goed gedijen bij de veranderde zuurgraad. Dit alles zorgt ervoor dat mensen die protonpompremmers slikken, vaker darminfecties krijgen.
Helft protonpompremmergebruikers slikt onnodig
Het persbericht uit Groningen noemt een sterke overdosering: de helft van de mensen die protonpompremmers slikt zou deze niet meer nodig hebben. Bij hen is stoppen een oplossing voor de problemen die deze medicijnen kunnen veroorzaken. Maar van een oplossing voor mensen die de maagzuurremmers wel nodig hebben, rept het bericht niet.
Kilo witlof per dag
Het persbericht vanuit Nijmegen wel: dat stelt dat witlof eten kan helpen. De deelnemers aan het onderzoek van Mark Hess kregen 20 gram inuline per dag. Zelfs als alle polysacchariden in witlof (2 gram per ons) inuline zijn, zou dat betekenen dat je een kilo witlof per dag naar binnen moet werken. Dat houdt een gemiddeld mens niet vol, zeker niet binnen een dieet dat ook nog eens genoeg variatie bevat. In witlofwortels en chicorei zit meer inuline, maar dat zijn geen reguliere voedingsmiddelen. Het gebruik van een supplement lijkt dan realistischer.
Inuline kan de opname van magnesium dus verbeteren, wat een positief effect kan hebben op diabetes (type 2) en op vaatverkalking. Zo kan het het vóórkomen of het verergeren van nierschade beperken, naast de verbetering van de directe nadelige effecten van een magnesiumtekort.
Inname van extra inuline wel een goed idee
En is er dan ook een effect op het risico op darminfecties, die niet fijn zijn en zeker niet als je ook al nierschade hebt? Dat zou best kunnen. Inuline is een stof die niet door onze spijsverteringsenzymen verwerkt kan worden, maar wel door (gewenste) bacteriën. Die produceren daarbij zuren, wat het effect van inuline op de zuurgraad in de darm verklaart. Deze bacterie-activiteit is ook de oorzaak van de gevolgen van inuline voor de stoelgang, naast het feit dat de grote hoeveelheid onverteerbare vezels de hoeveelheid ontlasting vergroot (bulkvorming). Het is niet moeilijk voorstelbaar dat wanneer de bacteriën die we graag willen goed gedijen bij een extra hoeveelheid inuline, er minder ruimte over blijft voor de schadelijke bacteriën die oprukten door de protonpompremmers.
Alternatief voor kilo's witlof
Tot slot wat speciale aandacht voor aardperen. Dit voedingsmiddel bevat van nature relatief veel inuline. Er wordt wel gezegd dat het voor diabetici goed is om aardappels te vervangen door aardperen. Dit is dan, omdat aardappels koolhydraten bevatten die de bloedsuikerspiegel verhogen. Aardperen bevatten die koolhydraten niet in die mate, maar krijgen hun enigszins vergelijkbare zoetige smaak van de inuline. Zoals gezegd wordt inuline niet door de mens verteerd, waardoor het ook de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Maar als we het onderzoek van Mark Hess in herinnering roepen, zouden aardperen wellicht ook een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel kunnen hebben door een verbeterde magnesiumbalans.
Diabetes? Neem een bordje aardperen!
Het is natuurlijk speculeren, maar zou het niet mooi zijn als een maaltje aardperen per dag de magnesiumopname van mensen met diabetes type 2 zodanig verbetert, dat uiteindelijk het aantal mensen met ernstige nierschade daardoor afneemt?
sterrenGepubliceerd: maandag 14-12-2015 |
http://www.niernieuws.nl/?artid=7925# via
http://leefbewust.com/2015/nieuws/161215.html