probiotica en prebiotica

@100%leven: hoe neem je deze probiotica in? In warm water laten weken en dan drinken, of is het al kant en klaar product? Kan dat niet in de link vinden. Ben ook benieuwd naar je ervaring!
 
Ik heb de cursus therapeutische microbiologie afgerond en heb nieuwe testlijsten gemaakt. Ik kan nu de verschillen in darm flora kinesiologishc testen: residente flora en transiënte flora, pathogenen ( gisten, schimmels etc) plus virulente factoren, SigA, betadefensine 2, alfa 1 trypsine, etc. Dan weet ik of bijv het slijmvlies goed werkt en of er ontstekingen zijn.

De supplementen kan ik op maat testen. bijv welke pro en pre biotica, slijmvlies ondersteunende middelen en bijv. bio film reducerende supplement. En of de lever ondersteuning behoeft bijv bij slechte ontgifting en bij virulente factoren.

De lab testen kan je bij RP vitamino laten doen ( feces test) bijv darmscreening
(199,-) maar ik doe deze dus via kinesiologische spiertesten dat scheelt de cliënt veel geld.
 
@finally-true-answers:
ik ben er nog niet mee begonnen, maar het zijn gewoon pillen die je inneemt met water.

Binnenkort wil ik er mee gaan starten, nog even wat Bio-Kult opmaken :-)

Mark
 
potje prescript-assist besteld.
of mijn lichaam nog met die "oerbeestjes" uit de voeten kan?
misschien eerst een tijdje wennen?
ben benieuwd.
 
Nu 2 dagen 1 capsule genomen een half uur voor het avondeten. Eerste avond had ik aardig wat ontgiftings (die off) verschijnselen: verhoging, vermoeidheid, nek/hoofdpijn, wat reactie in maag.

2e dag ging een stuk soepeler. Vanochtend stinkende ontlasting en gisteren wat rare 'dingen' in m'n ontlasting.

Of het allemaal met die prescript assist te maken heeft, weet ik niet zeker, maar lijkt er wel op. Het lijkt een stuk krachtiger dan Bio-Kult in ieder geval.

Mark
 
nu drie dagen 1 tot 2 capsules per dag op een lege maag ingenomen - 1 capsule per keer.
eerste avond wat onrust in de buik en wat verhoging en hoofdpijn.
verder wat meer winderigheid (geurloos) en wat geborrel in mijn darmen.
geen stinkende ontlasting.
mijn lichaam voelt nu best fit.
zometeen maar weer eens een capsule innemen.
 
Ben sinds 2 dagen ook bezig met prescript assist, merk nog niets.
Mijn darmwerking is de laatste tijd dan ook om te huilen, dus snel iets merken had ik al niet verwacht ;-)
 
Ron Fonteine over boterzuur / butyraat: De darmen zijn vaak de sleutel. Deze week opnieuw bewijs ervoor vanuit een recent Nederlands onderzoek, uiteraard in samenwerking met een producent van deze pr0biotica maar het bevestigd weer eens het nut van resistent zetmeel / boterzuur.

Wel grappig om te zien hoe alles weer met elkaar te maken heeft.

Boterzuur speelt een belangrijke rol bij zowel het probleem van huilbabies (opgeblazen darmpjes) als eczeem bij kinderen dus weer die rol van de darmen. Darmen die regulier worden ontregeld door antibiotica kuurtjes en voeding die weinig resistent zetmeel bevat.

Butyraat (boterzuur) speelt een belangrijke rol bij de regulerende afweercellen in het lichaam. Butyraat kan worden gestimuleerd door prebiotica (niet-verteerbare bestanddelen in voeding die de groei van gezonde bacteriën bevorderen) of indirect door probiotica (levende micro-organismen in voeding).

http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/eczeem_kids.html

http://www.darmgezondheid.nl/consum...s-hebben-afwijkend-poep-bacterie-profiel.html

http://www.educatie-atrium-innovations.nl/Nieuws/n/114/23e-folia-orthica-symposium:--butyraat,-geproduceerd-door-darmbacteri%C3%ABn,-cruciale-factor-bij-allergische-ziekten

http://www.ahealthylife.nl/resistant-starch-breng-je-gezondheid-naar-een-hoger-plan/

https://mariethoen.wordpress.com/2014/03/20/rspsazm-na-zon-dikke-3-maanden-hoe-is-t/


Goedkope bronnen van resistent zetmeel: afgekoelde aardappels en afgekoelde rijst, bonen, groene bananen en aardappelzetmeel.

Keer op keer zie ik dat boterzuur voorbijkomen. Bij darmkanker, darmontsteking, huilbabies, eczeem etc etc.

Google maar eens op butyrate en studie.

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/58/7/1509.full
http://science.naturalnews.com/Butyrate.html
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1097/00054725-200303000-00005/abstract
http://www.eendiabetes.nl/Portals/1/wetenschap/Oproep Butyraat Studie.pdf

Calciumbutyraat is weer een alternatief voor antibiotica in veevoeding.
http://www.researchgate.net/publication/28665308_Butyraten_als_antibioticavervanger_in_de_veeteelt

Heb je problemen met je darmen verdiep je dan eens in boterzuur / butyraat en resistent zetmeel, dan misschien weer een stapje dichterbij het oplossen van je klachten op een natuurlijke manier zonder de chemische kwakzalverij die als dogma doordreunt in de moderne geneeskunde. http://tinyurl.com/nvqmwa9
 
Darmbacteriën reguleren de antioxidantenstofwisseling

Chalmers Technische Universiteit

Een recent verschenen onderzoek toont aan dat het microbioom in de darmen de stofwisseling van glutathion en aminozuren in het lichaam reguleert. Glutathion is een cruciale antioxidant, die in elke cel van ons lichaam gevonden wordt. Een tekort aan glutathion draagt bij aan oxidatieve stress, wat een belangrijke factor is in verscheidene leefstijlziektes.

Het functionele vermogen en de diversiteit van darmbacteriën zijn belangrijke schakels die medebepalen hoe en of verschillende menselijke aandoeningen zich ontwikkelen. Er is een verband tussen een disbalans in het menselijke darmmicrobioom en ziektes als obesitas, diabetes 2, atherosclerose, niet-alcoholische leververvetting (steatohepatitis) en ook – aan het andere uiteinde van het spectrum – bijvoorbeeld ondervoeding. Het is dus bekend dat de wisselwerking tussen de darmbacteriën, de weefsels in het maagdarmstelsel waar zij leven en andere perifere weefsels, samen met de voedingsgewoonten, zeer relevant zijn voor de gezondheid van het lichaam.

In een kort geleden verschenen artikel in Molecular Systems Biology, onthulden onderzoekers van de Chalmers University of Technology, de Royal Institute of Technology en de Universiteit van Gotenburg in Zweden, dat darmbacteriën de stofwisseling van glutathion en aminozuren in het lichaam regelen. Het onderzoek toont aan hoe een nieuwe integrale aanpak kan worden ingezet, om ervoor te zorgen dat de verschillen in de stofwisseling tussen bacterievrije en op gebruikelijke manier gefokte muizen aan het licht komen, door een combinatie van proteomics, transcriptomics en metabolomics, naast weefselspecifieke metabolische modellering.

Glutathion is de krachtigste antioxidant en de belangrijkste ontgiftende stof in ons lichaam. Het speelt een cruciale rol in het immuunsysteem, bij de voedselstofwisseling en bij andere belangrijke zaken op celniveau. Glutathion is een zeer klein eiwit, dat in de cellen wordt aangemaakt uit drie aminozuren die uiteindelijk uit ons voedsel of uit supplementen gehaald worden. Een glutathiongebrek kan bijdragen aan oxidatieve stress, wat een belangrijke rol speelt in het mechanisme van de hierboven genoemde complexe aandoeningen.

In het onderzoek werd een generieke kaart van de stofwisseling bij muizen gemaakt en daarnaast werden weefselspecifieke computermodellen voor belangrijke muizenweefsels aangemaakt. Door de integratie van high-throughput experimentele data, ontdekten de onderzoekers dat de darmbacteriën in de dunne darm glycine consumeren; één van de drie aminozuren die nodig zijn voor de synthese van glutathion.

Om de resultaten van de computergebaseerde simulaties te kunnen bevestigen, werd het niveau van de aminozuren in de poortader van de muizen gemeten. Bovendien werd er een lager niveau van glycine aangetroffen in de weefsels van de lever en de dikke darm, wat erop wijst dat de darmbacteriën de glutathionstofwisseling regelen; niet alleen in de dunne darm maar ook in de lever en de dikke darm.

“Sommige bacteriën in ons darmstelsel eten glycine, wat nodig is voor de synthese van glutathion. Een disbalans in de samenstelling van de bacteriën kan leiden tot een verergering van chronische ziektes”, aldus Chalmers onderzoeker Adil Mardinoglu, hoofdauteur van het artikel.

In voorgaande onafhankelijke studies bleken disbalansen in het plasmagehalte van glycine en andere aminozuren te bestaan bij obesitas, diabetes 2 en niet-alcoholische leververvetting.

“Opvallend genoeg werd er een afname geconstateerd het plasmagehalte van glycine bij alle proefpersonen met de bovengenoemde ziektes, vergeleken met de gezonde proefpersonen”, zegt Professor Jens Nielsen van Chalmers. “In dit verband kan het interessant zijn om de microbiële aminozuren in de menselijke darmen te meten vanwege hun potentiële rol bij de ontwikkeling van dergelijke stofwisseling-gerelateerde aandoeningen.”

“De ontdekking dat de bacteriën in onze dunne darm glycine eten en de glutathionstofwisseling regelen, kan wellicht leiden tot de ontwikkeling van voedselproducten die gunstige bacteriën (probiotica) kunnen aanleveren aan de darmen. De resultaten van het onderzoek kunnen bijdragen ons begrip van welke rol bacteriën precies spelen in de stofwisselingsprocessen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van obesitas, diabetes 2, niet-alcoholische leververvetting en ondervoeding.”

Vertaling: Astrid Zwart http://tinyurl.com/o8ulvcr

 
'Belangrijke oorzaak eczeem bij kinderen ontdekt'
Gepubliceerd: 17 november 2015 08:56 Laatste update: 17 november 2015 08:55
Het korte keten vetzuur butyraat, geproduceerd door bepaalde darmbacteriën, heeft een cruciale rol bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd.

Dat is een van de conclusies uit Nederlands onderzoek van de Universiteit Leiden, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Winclove Probiotics.

De onderzoekers toonden eerder aan dat het geven van een probiotisch mengsel een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van eczeem in de eerste drie maanden van het leven van kinderen met hoog risico. Het effect was werkzaam tot het tweede levensjaar.

Om de onderliggende biologische mechanismen te verklaren, bekeken de onderzoekers de ontlasting van baby's van drie maanden. Ze vonden hogere concentraties butyraat bij gezonde kinderen vergeleken met kinderen die later eczeem ontwikkelden. De onderzoekers concluderen dat lagere niveaus van korte keten vetzuren kunnen aantonen dat de kinderen eczeem zullen ontwikkelen.
Vroeg aanwezig

De verschillen in niveaus van korte keten vetzuren waren al aanwezig op de leeftijd van drie maanden, maar bij de meeste kinderen ontwikkelde het eczeem zich pas na het eerste levensjaar. Deze resultaten benadrukken de mogelijke rol van metabolieten (stofwisselingsproducten) van bacteriën bij de ontwikkeling van het afweersysteem, zelfs voor de zichtbare uiting van een allergie.

De bevindingen zijn in lijn met andere studies naar de mogelijke rol van butyraat en andere korte keten vetzuren bij het ontstaan van eczeem. http://tinyurl.com/qc9mew6 via http://tinyurl.com/nqy6gop


 
Topvoedsel voor je darmbacterien:

De volgende voedingsmiddelen hebben een uitgesproken effect op de de groei en overleving van je darmbacterien, maar ook direct op een stabiele bloedsuikerspiegel, je , je cholesterolwaarden, de opname van voedingsstoffen en daarmee eigenlijk op je totale gezondheid:

Inuline: aardpeer, knoflook, ui, prei, cichorei, arrowroot, pastinaak, zoete aardappel en artisjok;
Pectine: in geraspte appel en citrusfruit (vruchtvlees en schil);
Arabinogalactanen: in tomaat, wortel, kokos en kokosmeel, kurkuma, salie, medicinale paddenstoelen en zwarte bonen;
Lignanen zoals in lijnzaad;
Roomboter/ghee;
Resistent zetmeel (zoals in koude aardappelen);
Essentiele suikers;
Gefermenteerde voeding;
Oplosbare vezels uit groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden etc.;
En tot slot hebben we ook niet-oplosbare vezels uit bijvoorbeeld granen nodig, die samen met de gezonde darmbacterien zorgen voor een dagelijkse stoelgang. Al deze voedingsmiddelen hebben hun Eigen specifieke werking, daarom is variantie zo belangrijk. Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 282.
 
@Lievergezond, bedankt voor de lijst. Rineke Dijkinga schrijft goede boeken. Ik wil alleen een kleine kanttekening maken. Niet om de gezondheid van roomboter/ghee te downplayen, maar de korte keten vetzuren daarin worden al in het begin van de dunne darm opgenomen. De meeste voordelen van korte keten vetzuren vind je in de latere dunne darm en dikke darm.
Dus blijf vooral roomboter en ghee eten, het is prima spul. Maar voor het stimuleren van darmbacteriegroei moet je bij de rest van het lijstje zijn.

Voor de rest wil ik eigenlijk alleen maar de lijst aanvullen. Resistent zetmeel vind je inderdaad in gekookte en weer afgekoelde aardappelen. Je kan ze na afkoelen echter zonder verlies van resistent zetmeel weer opwarmen. Hetzelfde geldt voor gekookte en gekoelde bonen, pasta en veel andere zetmeelbronnen. Maïs weet ik niet zeker.
 
Verder nog mijn two cents over Prescript Assist. Ik heb ze ook gehaald, niet vanwege heftige klachten of iets maar gewoon nieuwsgierigheid. Het idee van soil-based sprak me aan.
Innemen doe je trouwens 's ochtends op nuchtere maag, idealiter een half uur voordat je iets anders eet. The more you know.
Ik ging er beter door slapen, en vooral heftiger dromen. Best grappig en om die reden al de aankoop waard. Dit was vooral het geval na 's avonds vezelrijk eten. En het mooie van soil-based is dat je er ook buiten pillen aan kan komen. Ga gewoon lekker tuinieren, dan zou je in principe dezelfde voordelen moeten krijgen.
De pillen zijn vooral handig om een hoge startdosis binnen te krijgen. Iemand die net een antibioticakuur heeft gehad of een avond veel gedronken zal een paar stammen van die bacteriën missen. De pillen zijn dan makkelijk om de bacteriën snel weer op hun plaats te krijgen. Zodra dat weer gebeurd is, is dat makkelijk op peil te houden door gewoon buiten te sporten/tuinieren/iets anders waar je vies van wordt. Dat scheelt een hoop geld ten opzichte van dagelijks zo'n pil.
Als andere mensen er daadwerkelijk klachten mee oplossen, helemaal mooi. Maar daar weet ik niks van.
 
hoi Koen: ik citeer, uit een ander boek van Rineke Dijkinga (Weten van heerlijk eten deel I, p. 240) het volgende over boterzuur :

Boterzuur is aanwezig in roomboter en oplosbare vezels. Zorgt voor groei en aanhechting van goede darmbacterien en verbetert daardoor het darmmilieu. De opname van boterzuur wordt verhoogd door seleniumrijke voeding zoals uien, tomaten, knoflook, broccoli, sesam, paranoten. Bij langdurige ontregeling van de darmflora en/of bij overgewicht kan het raadzaam zijn om prebiotica in te zetten om de aanmaak van boterzuur flink te verhogen.

Zie ook deze post http://tinyurl.com/h2jyqme over de toegevoegde waarde van boterzuur in het algemeen voor de spijsvertering.
 
How Can Probiotics Affect Changes in Weight?

It is thought that certain probiotics may inhibit the absorption of dietary fat, increasing the amount of fat excreted with feces (12).

In other words, they make you “harvest” fewer calories from the foods in your diet.

Certain bacteria, such as those from the Lactobacillus family, have been found to function in this way (12, 13).

Probiotics may also fight obesity in other ways:

Release of GLP-1: Probiotics may help release the satiety (appetite-reducing) hormone GLP-1. Increased levels of this hormone may help you burn calories and fat (14, 15).

Increase of ANGPTL4: Probiotics may increase levels of the protein ANGPTL4. This may lead to decreased fat storage (16).

There is also a lot of evidence that obesity is linked to inflammation in the brain. By improving gut health, probiotics may reduce systemic inflammation and protect against obesity and other diseases (17, 18).

However, it is important to keep in mind that these mechanisms aren’t understood very well. More research is needed.

Bottom Line: Probiotics may reduce the number of calories you absorb from food. They also affect hormones and proteins related to appetite and fat storage. They may also reduce inflammation, which can drive obesity.

Probiotics May Help You Lose Weight and Belly Fat

Studies have found that certain strains of the Lactobacillus family can help you lose weight and belly fat.

In one study, eating yogurt with Lactobacillus fermentum or Lactobacillus amylovorus reduced body fat by 3–4 percent over a 6-week period (19).

Another study of 125 overweight dieters investigated the effects of Lactobacillus rhamnosus supplements on weight loss and weight maintenance (20).

During a 3-month study period, the women taking the probiotics lost 50 percent more weight compared to the group taking a dummy pill (placebo). They also continued to lose weight during the weight maintenance phase of the study.

Lactobacillus Gasseri

Of all the probiotic bacteria studied to date, Lactobacillus gasseri shows the most promising effects on weight loss. Numerous studies in rodents have found that it has anti-obesity effects (13, 21, 22, 23).

Additionally, studies in Japanese adults have shown impressive results (12, 24, 25).

One study followed 210 people with a lot of belly fat. It found that taking Lactobacillus gasseri for 12 weeks reduced body weight, fat around organs, BMI, waist size and hip circumference.

What’s more, belly fat was reduced by 8.5 percent. However, when participants stopped taking the probiotic, they gained back all of the belly fat within a month (25).

Bottom Line: Some strains of the Lactobacillus family have been shown to reduce weight and belly fat. Lactobacillus gasseri appears to be the most effective.

Some Probiotics May Prevent Weight Gain

Losing weight is not the only way to fight obesity. Prevention is even more important, as in preventing the weight from accumulating in the first place.

In one 4-week study, taking a probiotic formulation called VSL#3 reduced weight gain and fat gain on a diet where people were overfed by 1000 calories per day (26).

On this graph, you can see how the probiotic group gained significantly less fat:

probiotics-weight-chart_750

This indicates that some probiotic strains might be effective at preventing weight gain in the context of a high-calorie diet. However, this needs to be studied a lot more.

Bottom Line: Certain probiotic strains may be able to prevent weight gain on a high-calorie diet.

Some Probiotic Strains May Increase the Risk of Weight Gain and Obesity

Not all studies have found that probiotics help with weight loss.

Some studies have even found that certain probiotic strains might lead to weight gain, not loss. This includes Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum and Lactobacillus ingluviei (27).

One recent study reviewed 4 controlled clinical trials. It concluded that probiotics did not reduce body weight, BMI or body fat levels in overweight or obese adults (28).

However, this review study did not include many of the studies mentioned above.

Probiotics May be One Part of The Puzzle

Probiotics offer a wide range of health benefits.

However, their effects on weight are mixed and seem to depend on the type of probiotic.

Evidence indicates that Lactobacillus gasseri may help people with obesity lose weight and belly fat. Additionally, a blend of probiotics called VSL#3 may reduce weight gain on a high-calorie diet.

If you are interested in trying them out, both Lactobacillus gasseri and VSL#3 are available on Amazon.

At the end of the day, certain types of probiotics may have modest effects on your weight, especially when combined with a healthy, real food-based diet.

However, there are many other reasons to take a probiotic supplement besides weight loss.

They can improve digestive health, reduce inflammation, improve cardiovascular risk factors and even help fight depression and anxiety. http://tinyurl.com/z82t6as via http://tinyurl.com/zotodeb
 
@fatsnotbad, ja.
@Lievergezond, klopt. Boterzuur helpt bij de aanhechting van goede darmbacteriën. De meeste daarvan zitten in de dikke darm. De butyraat die daar te vinden is ontstaat door fermentatie van prebiotica. Butyraat uit boter wordt al in de dunne darm opgenomen, en daarom heeft die butyraat minder positieve effecten dan de butyraat als gevolg van prebiotica. Dat was mijn enige aanmerking, en laat dat geen reden zijn om minder boter te eten. Er zijn nog steeds tientallen andere redenen waarom dat gezond is.
 
Elke dag een kilo witlof eten om spierkramp te voorkomen?
Door Merel Dercksen

Maagzuurremmers verhogen de zuurgraad in de darm en daardoor verandert de samenstelling van de bacteriën. Dit zorgt ervoor dat gebruikers vaker een darminfectie oplopen. Ook zorgen maagzuurremmers voor een slechtere opname van calcium en magnesium. Dat kan hersteld worden door het gebruik van de voedingsvezel inuline. Maar het eten van witlof zoals een recent persbericht aanbeveelt, is daarvoor ruimschoots onvoldoende.

Maagzuurremmers slecht voor nieren
Protonpompremmers, een type maagzuurremmers, en dan specifiek hun werking op de darm waren afgelopen week uitgebreid in het nieuws. De relatie met nierziekten speelt zich op verschillende vlakken af. Ten eerste zijn er meer dan een miljoen Nederlanders die een maagzuurremmer slikken, onder nierpatiënten zullen er dus ook veel gebruikers zijn. Daarnaast zorgt een te lage opname van magnesium voor een verhoogd risico op diabetes, een van de belangrijkste oorzaken van nierschade. En te weinig magnesium lijkt ook het proces van aderverkalking te versnellen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten te vergroten. Deze laatste vormen de belangrijkste doodsoorzaak voor nierpatiënten. Genoeg reden dus om de kennis over protonpompremmers ook in het licht van nierschade te bekijken.

De muizen van Mark Hess
Het eerste bericht dat uitgebreid in de media kwam ging over het proefschrift van Mark Hess. Hij heeft in het Radboudumc eerst onderzoek gedaan bij muizen, en vervolgens bij mensen. Bij muizen zag hij dat het gebruik van protonpompremmers het milieu in de darm minder zuur maakte. Dit verlaagde de opname van calcium en magnesium vanuit de darm zodanig, dat de spiegels in het bloed daalden. Toen hij deze muizen vervolgens inuline gaf, daalde de zuurgraad in de darmen weer en verbeterde de opname van beide mineralen. De bloedspiegel van magnesium herstelde bij de muizen alleen niet.

Onderzoek bij mensen zonder magensiumtekort
Hess deed vervolgens een onderzoek bij mensen. Eerst keek hij onder een groep gebruikers van protonpompremmers hoe vaak een magnesiumtekort nu eigenlijk voorkomt. Nogal vaak, blijkt: zo'n 13% heeft hier last van. Daarna heeft Hess onder een klein groepje, met een aantal gezonde personen zonder magnesiumtekort als controlegroep, onderzocht wat het effect van inuline is. Bij mensen blijkt dat de stijging van de magnesiumspiegel in het bloed wel zodanig is, dat die weer kan normaliseren. De patiënten die Hess behandelde ervoeren ook een vermindering van de klachten die ze hadden van het magnesiumtekort, zoals spierzwakte, krampen en gevoelloosheid van de vingers. Inuline heeft ook andere effecten, zoals een versnelde stoelgang en gerommel in de buik. Dit lijkt na een week wel te verminderen, hoewel een van Hess' patiënten zoveel last kreeg, dat het nodig was te stoppen.

Bacteriën kunnen ongewenst de maag passeren
Ook het UMC Groningen kwam met een bericht over protonpompremmers. Onderzoekers daar slaagden erin om bij een groot aantal mensen de precieze samenstelling van de bacteriepopulatie in de ontlasting te bepalen. Daaruit concludeerden ze dat ongeveer 20% daarvan verandert bij het gebruik van protonpompremmers. Door de verminderde hoeveelheid zuur komen er bijvoorbeeld bacteriën uit de mond in de darmen terecht, die normaal gesproken de maag niet overleven. Ook andere ongewenste bacteriën krijgen de ruimte in de darm, omdat de goede bacteriën niet allemaal even goed gedijen bij de veranderde zuurgraad. Dit alles zorgt ervoor dat mensen die protonpompremmers slikken, vaker darminfecties krijgen.

Helft protonpompremmergebruikers slikt onnodig
Het persbericht uit Groningen noemt een sterke overdosering: de helft van de mensen die protonpompremmers slikt zou deze niet meer nodig hebben. Bij hen is stoppen een oplossing voor de problemen die deze medicijnen kunnen veroorzaken. Maar van een oplossing voor mensen die de maagzuurremmers wel nodig hebben, rept het bericht niet.

Kilo witlof per dag
Het persbericht vanuit Nijmegen wel: dat stelt dat witlof eten kan helpen. De deelnemers aan het onderzoek van Mark Hess kregen 20 gram inuline per dag. Zelfs als alle polysacchariden in witlof (2 gram per ons) inuline zijn, zou dat betekenen dat je een kilo witlof per dag naar binnen moet werken. Dat houdt een gemiddeld mens niet vol, zeker niet binnen een dieet dat ook nog eens genoeg variatie bevat. In witlofwortels en chicorei zit meer inuline, maar dat zijn geen reguliere voedingsmiddelen. Het gebruik van een supplement lijkt dan realistischer.

Inuline kan de opname van magnesium dus verbeteren, wat een positief effect kan hebben op diabetes (type 2) en op vaatverkalking. Zo kan het het vóórkomen of het verergeren van nierschade beperken, naast de verbetering van de directe nadelige effecten van een magnesiumtekort.

Inname van extra inuline wel een goed idee
En is er dan ook een effect op het risico op darminfecties, die niet fijn zijn en zeker niet als je ook al nierschade hebt? Dat zou best kunnen. Inuline is een stof die niet door onze spijsverteringsenzymen verwerkt kan worden, maar wel door (gewenste) bacteriën. Die produceren daarbij zuren, wat het effect van inuline op de zuurgraad in de darm verklaart. Deze bacterie-activiteit is ook de oorzaak van de gevolgen van inuline voor de stoelgang, naast het feit dat de grote hoeveelheid onverteerbare vezels de hoeveelheid ontlasting vergroot (bulkvorming). Het is niet moeilijk voorstelbaar dat wanneer de bacteriën die we graag willen goed gedijen bij een extra hoeveelheid inuline, er minder ruimte over blijft voor de schadelijke bacteriën die oprukten door de protonpompremmers.

Alternatief voor kilo's witlof
Tot slot wat speciale aandacht voor aardperen. Dit voedingsmiddel bevat van nature relatief veel inuline. Er wordt wel gezegd dat het voor diabetici goed is om aardappels te vervangen door aardperen. Dit is dan, omdat aardappels koolhydraten bevatten die de bloedsuikerspiegel verhogen. Aardperen bevatten die koolhydraten niet in die mate, maar krijgen hun enigszins vergelijkbare zoetige smaak van de inuline. Zoals gezegd wordt inuline niet door de mens verteerd, waardoor het ook de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Maar als we het onderzoek van Mark Hess in herinnering roepen, zouden aardperen wellicht ook een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel kunnen hebben door een verbeterde magnesiumbalans.

Diabetes? Neem een bordje aardperen!
Het is natuurlijk speculeren, maar zou het niet mooi zijn als een maaltje aardperen per dag de magnesiumopname van mensen met diabetes type 2 zodanig verbetert, dat uiteindelijk het aantal mensen met ernstige nierschade daardoor afneemt?

sterrenGepubliceerd: maandag 14-12-2015 | http://www.niernieuws.nl/?artid=7925# via http://leefbewust.com/2015/nieuws/161215.html

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.549
Berichten
554.447
Leden
8.669
Nieuwste lid
BiancKus
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan