probiotica en prebiotica

One serving of 47 pistachio nuts is Dr. Weil’s recommendation for a daily dose toward good digestion with the added benefit that pistachios offer fewer calories (150 calories per serving) than many other types of nuts.

“Not only are they chockfull of fiber and minerals, but recent research shows that they are a good prebiotic—that is, they feed the good bacteria in your gut,” says Dr. Weil. http://www.emaxhealth.com/8782/dr-andrew-weils-5-health-essentials-slow-down-aging-advice-dr-oz-show

 
De vezelmytne opnieuw opgerakeld. Dit werkt alleen maar bij herbivoren met een grotere dikke darm en blindedarm, niet bij mensen!

Mike
 
http://voedzo.nl/recepten/switchel-een-gefermenteerd-drankje-en-gemakkelijk-te-maken/

 
hoi Muis, ik begrijp niet zo goed hoe je hier al een tijdje op dit forum kan rondhangen en dan een recept hier plaatsen dat zoveel ahornsiroop bevat (met de nodige gevolgen voor de bloedsuikerspiegel) zonder dat het volgens het recept de bedoeling is dat de ahornsiroop wegfermenteert: immers dat kan niet in zo'n korte tijd, en al helemaal niet als je het drankje in de koelkast zet gelijk.
 
Plus: zoveel zoet is niet probiotisch, maar voedt juist de schimmels in de darmen in de plaats van de goede darmflora.
 
En dan moet je weten dat de mensen van voedzo schermen met het etiket 'suikervrij'. :roll:

Mike
 
Ik had zelf bedacht; zonder de ahorn, dat had ik er even bij moeten zetten natuurlijk.

En het ging mij er eigenlijk meer om dat je steeds meer ziet dat het een 'hype' wordt.
 
hoi Muis, ja ok, maar die mensen van die website van jouw recept begrijpen denk ik het belang van het principe van fermentatie in het geval van dit drankje niet helemaal. Hier zie je de site van the healthy home economist en daar staat dat je de Switchel eerst minimaal 2-3 dagen maximaal een week buiten de koelkast moet laten fermenteren. Daarna pas in de koelkast zetten: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/switchel-haymakers-punch-healthy-gatorade/
Dan is die ahorn mogelijk wel op zijn plaats als die na een week zo goed als weg is. Ahorn bevat wel andere goede stoffen, bijv. ook wel mineralen.
 
Tekort aan vezels bedreigt ons immuunsysteem
Gisteren om 10:36 door VVA | Bron: Daily Mail

We eten te weinig vezels en dat is nefast voor onze bacteriehuishouding. Althans dat beweren experts van de Amerikaanse Stanford School of Medicine. Zij ontdekten dat ons vezelarm dieet het voortbestaan van bepaalde bacteriën in de darm bedreigt, waardoor op lange termijn ons immuunsysteem en onze weefselontwikkeling gevaar loopt.






Ons hedendaags vezelarm dieet kan mogelijk onomkeerbare schade berokkenen aan de bacteriehuishouding in onze darmen. Dat heeft een recente studie uitgewezen. De bacteriën in de darmen floreren namelijk dankzij vezelrijke bestanddelen in graan, fruit en groenten, maar het voedingspatroon in geïndustrialiseerde landen is allesbehalve vezelrijk.

Dokter Justin Sonnenburg, hoofdonderzoeker aan de Stanford School of Medicine, haalde aan dat vezels de belangrijkste voedingsstof zijn voor bacteriën in de darm, waar we quasi niet zonder kunnen, omdat ze ziekteverwekkers weren, ons immuunsysteem trainen en helpen bij onze weefselontwikkeling.

"De extreem lage vezelinname is een zeer recente ontwikkeling in geïndustraliseerde landen. Wat de specifieke gevolgen voor toekomstige generaties zullen zijn, is niet geweten, maar een aantal eenvoudige ingrepen, zoals het niet wassen van onze handen na het tuinieren of het verminderen van het gebruik van antibiotica kunnen een stap in de juiste richting zijn. Alhoewel onze voeding er voor een groot stuk voor verantwoordelijk is dat het aantal bacteriën in de darm significant vermindert, spelen ook andere factoren, zoals de toename van keizersnedes en het misbruik van antibiotica een rol." http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160114_02066956/te-weinig-vezels-eten-is-slecht-voor-gezondheid via http://leefbewust.com/2016/nieuws/150116.html
 
Complete onzin! We zijn geen herbivoren en vezels doen bij ons meer kwaad dan goed. We hebben niet zo heel veel bacterien die zich voeden met plantenvezels, dus dit wordt schromelijk overdreven!

Mike
 
Net hun boek uitgelezen. Was wel zeer verhelderend en leerzaam. Maar naarmate de adviezen kwamen blijken zij een vegetarische insteek te hebben, dat gaat samen geloof ik. Echt goede onderbouwing van dat dieet las ik helaas niet.

@Mike, heb jij nog referenties behalve Konstantin Monastyrsky (www.gutsense.org) die kunnen onderbouwen dat vezels toch niet zo wenselijk zijn?

Wim
 
The Real Reasons Your Immune System Needs Cultured Foods
By donna On January 24, 2016

Viruses, yuck . . . my family used to get them a lot. Colds, flus, you name it, we got it. But so did everybody else I knew. It’s normal, right? Well, it’s actually not. Every year at Christmas we would go to my mom’s in Virginia and somebody would inevitably get sick, and then it would spread down through the family. Happened every year and I never knew why until now. Now we rarely, if ever, get sick. And if we do, it feels like the world is coming to an end because we are all so accustomed to being well. It’s supposed to be this way, and once you feel the freedom that comes with not worrying about getting sick, it feels like the chains have fallen off and you are free. Flu shots? Forget about it! I don’t need them. My immune system’s got it covered, and I’m good to go.

Flu going around-No problem, cultured foods got you covered.

One of my favorite things that cultured foods do is to boost your immune system. Your gut is responsible for 80 percent of your immune system. The more good bacteria you have, the better your immune system is. A virus is running around looking for a human host to inhabit. When it finds one, your body has special helpers designed to seek and destroy this invader.

Here’s where your microbes come in

White blood cells destroy germs as soon as they detect them. However, if a viral infection begins to take hold, they fight back using a more powerful defense with T and B cells. Antibodies are special proteins made by B cells. They bind to a virus to stop it from replicating, and also label viruses so that other blood cells know to destroy them. T cells have different roles to play. Some act as warning bells that raise the alarm when they detect invading viruses. Here’s where your microbes come in . . . certain good bacteria in the gut influence the strength of the immune system by increasing the number of T cells. There are two kinds of T cells: killers and helpers. Killer T cells find and destroy infected cells that have been turned into viruses making communities. Helper T cells don’t fight invaders; instead, they are like a military intelligence system. When a helper T cell sends out a chemical message, its matched killer T cell is alerted that a virus is present and seeks to destroy it. Having lots and lots of good bacteria in the gut increases T cell production and keeps communication among all the cells functioning at optimum levels. Signals from these beneficial microbes are essential for keeping the immune system strong so it can seek and destroy a virus or infection.

Vitamins increase when you ferment foods

1On a daily basis, our body uses antioxidant vitamins to boost the immune system. One of the most important antioxidants for this is vitamin C (sometimes known as ascorbic acid). Studies have shown that vitamin C helps reduce cardiovascular disease, coronary heart disease, stroke; and improves prenatal health problems, eye disease, and even skin wrinkling. We don’t have the ability to make this special vitamin in our bodies, so we must obtain vitamin C from the diet. One of the best ways to do this is through cultured foods and especially cultured vegetables. Lactic acid fermentation increases the micronutrient profile of foods. Not only does vitamin C increase when you ferment foods, but many other vitamins too such as A and B vitamins are also increased. 1 All of the essential nutrients boost our body’s ability to fight infections and invaders and keep our adrenals running at optimal levels.

Sugar lowers your immune system by 75%
One of the things that can affect your immune system is eating sugar. This is the reason my family always got sick at Christmas. We had way too much sugar during the holidays and it lowered our immune system’s ability to keep us well. Let’s talk about this in regards to vitamin C. In the 1970’s, Dr. Linus Pauling (one of the greatest researchers in the field of microbiology) discovered that vitamin C helps the body combat the common cold. But what he also found was how sugar can do the opposite.

Let’s say you decide to have a sugary treat. Maybe you decide to have something like a big piece of cake, or some cookies, or a large glass of soda. Any of these would be enough to get your blood sugar to rise. As your blood sugar starts to rise from the sugar and gets to 120 units or above, the white blood cells start to lose their ability to absorb and fight infections.
Your cells think sugar is vitamin C


White Blood Cell eating sugar

Vitamin C is used by white blood cells to engulf and absorb viruses and harmful bacteria. White blood cells need to contain 50 times the concentration of vitamin C as would normally be found in the blood around it. Sugar or glucose has a very similar chemical structure to vitamin C; so when you eat sugar, your cells hungrily take in the sugar thinking it is vitamin C. The 50% concentration of vitamin C in your cells starts to drop and your immune system’s ability to fight a virus is reduced by 75%. It can take four to six hours for the vitamin C concentration in the white blood cells to go back to the normal concentration and to be able to function at the highest level again.
So it’s not a great idea, and especially if you’re sick, to eat any kind of sugar, because the white blood cells can’t get past the sugar to do their job.

Cultured foods boost your immune system

rosemary butternut squash colds

Having lots of vitamin C in your diet is a great way to keep your immune system healthy. Did you know that one cup, or the juice, of cultured cabbage can have as much as 700 milligrams of vitamin C, while un-fermented cabbage only has 70 milligrams of vitamin C. Impressive, right?! There are many reasons your body needs cultured foods, besides the fact that the vessel you live in is 100 trillion bacteria. That’s kind of a lot, don’t you think? You’re more bacteria than you have cells in your body, so eating probiotic cultured foods is a no brainer. These are some of the most powerful reasons you need to eat cultured foods to help boost your immune system. I’m not just giving you facts and figures, I have actually lived these results and seen so many others do the same. They work, they do the job, and you will receive the benefits. It will make you a believer.

Rosemary Acorn Squash thumbHere is a new recipe I think you will love. Rosemary Acorn Squash

Eat your cultured foods: kefir, kombucha, and cultured vegetables. They talk to your immune system and keep you strong.

References:

[Evaluation of lysine and methionine production in some Lactobacilli and yeasts. International Journal of Food Microbiology. Odunfa et al.] http://www.culturedfoodlife.com/the-real-reasons-your-immune-system-needs-cultured-foods/
 
Hieronder zijn een paar probiotische voedingsmiddelen die triljoenen malen krachtiger zijn dan een probiotisch supplement op de markt:

Kimchi: Een populaire Koreaans bijgerecht, kimchi is een zeer pittige zuurkool. Gerijpte kimchi heeft een overvloed aan probiotica, evenals vitamines en calcium. In 2014, meldde het Journal of Medicinal Food, dat kimchi na veel onderzoek bewezen voordelen heeft voor de gezondheid. Zij omvatten “tegen kanker, anti-obesitas, anti-constipatie, colorectale gezondheidsbevordering, probiotische eigenschappen, cholesterol verlaging, fibrinolytische effect, antioxidatieve en anti-aging eigenschappen, hersenen bevordering van de gezondheid, promotie van het immuunsysteem, en de bevordering van de gezondheid van de huid.”

Zuurkool: dateerd helemaal terug naar de vierde eeuw voor Christus, zuurkool is een van de meest voorkomende en oudste vormen van het behoud van kool. Gemaakt van gefermenteerde kool en soms ook andere groenten, zuurkool is zeer rijk aan probiotica en vitaminen.

Kombucha: Wordt al eeuwenlang gebruikt, Kombucha is een gezoete zwarte thee die is gegist voor hoge aantallen van de gezonde darm probiotica die het produceert. Een 2015 studie toonde aan dat Kombucha de biologische functie verbetert door het versterken van anti-oxidant en antibacteriële activiteiten. Kombucha thee kan ook bijdragen aan genezende middelen voor maagzweren. Probeer het warm of koud.

Augurken: Terwijl de zelfgemaakte augurken een betere bron zijn dan de commerciële merken, hebben de meeste een microbiële waarde. Wees voorzichtig op uw verbruik van hen, omdat augurken een hoog gehalte aan natrium bevatten wattot een verhogde bloeddruk zou kunnen leiden.

Een dieet rijk aan probiotica heeft de volgende voordelen:

Hier volgen een paar positieve voordelen van probiotica zoals blijkt uit nieuw onderzoek in 2015 en 2016:

– Verbetert het immuunsysteem

– Voorkomt ernstige infecties na een buikoperatie

– Onderdrukt kwaadaardige kankercellen (borst-, darm-, prostaat-, en nog veel meer)

– Fungeert als co-behandeling met radiotherapie van kanker

– Bestrijdt en verbetert spijsverteringsaandoeningen (acute en chronische diarree, prikkelbare darmsyndroom, inflammatoire darmziekte, niet-alcoholische steatohepatitis en colorectale kanker)

– Demonstreert een cholesterolverlagend potentieel

– Stopt en behandelt obesitas gerelateerde metabole ziekten (diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker)
Opkomende auto-immuunreacties (coeliakie, fibromyalgie, reumatoïde artritis, thyroïditis, en nog veel meer)

– Remt en verbetert allergieën (voedsel, dermatitis)

– Stopt de vergrijzing (herstelt zure pH huid, vermindert oxidatieve stress, verzwakt veroudering, verbetert de huid barrièrefunctie, en verbetert haar kwaliteit)

– Verhoogt de gezondheid van de hersenen (cognitie, geheugen, stemming, en nog veel meer)
http://worldunity.me/de-top-4-probiotische-rijke-voedingsmiddelen-om-darmgezondheid-te-verbeteren/ via http://www.leefbewust.com/2016/nieuws/050216.html
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.517
Berichten
528.516
Leden
8.652
Nieuwste lid
duncan
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan