Quote:
ik ben ook wel eens benieuwd naar witbrood ,de kinderen willen dat zo graag eten ,ik heb ze altijd uitgelegd dat dat niet gezond is en dat je beter volkorenbrood kunt eten.
Een duidelijk voorbeeld van hoe kinderen het beter weten dan volwassenen. Vraag jezelf af wat er zo gezond is aan de consumptie van een graanvlies dat boordevol fytinezuur zit dat mineralen uit je lichaam bindt en dat een houtachtige vezelstructuur heeft die volkomen onverteerbaar is en door het lichaam via de ontlasting zal worden afgevoerd en op zijn weg naar buiten langs de darmen schuurt en daar allerlei beschadigingen aanricht.
In grootmoeders tijd bestond er geen bruin brood of volkorenbrood. Het brood had een grijzige kleur, omdat men handmatig zoveel mogelijk de vliesjes eruit zeefde. Men streefde dus naar witbrood, maar omdat het een grof, handmatig proces was bleven er altijd kleine vliesrestjes over. Vandaar de grijzige kleur, tegenover volledig wit. In Bretagne eet men nog steeds dit brood en in Nederland is er maar 1 bakker die dit volgens het juiste procede maakt en dat is
bakker Menno. Menno is recentelijk nog in opspraak geraakt, omdat hij van mening is dat brood helemaal geen hoofdrol zou moeten spelen als voedingsmiddel en dat bruin brood helemaal niet gezond is:
https://www.fatsforum.nl/topic/brood-en-broodproducten-maar-welke#post-28093
Menno heeft overigens onlangs een zeer goede blog gestart:
http://vanmenno.tumblr.com/
Ik raad mensen vaak aan om witbrood te kopen bij Turkse bakkers. Deze bestaan uit meel, water en gist. Geen 'broodverbeteraars', geen toegevoegde geharde vetten (transvetten) of wat dan ook. Weliswaar niet biologisch, maar nog altijd beter dan de fabrieksmatige variant uit de supermarkt. Ook witte pitabroodjes zijn in dat opzicht een betere keus en deze kun je ook nog eens in de natuurvoedingswinkel kopen.
Overigens is witte rijst om dezelfde reden ook beter dan bruine rijst.
Mike