psoriasis en voeding - voorstellen Henry

EducateYourself,

ja oké dit wist ik al ,maar het is allemaal nog niet zo gemakkelijk ,de broden van die granen wil ik zelf maken ,ik moet hier nog tijd voor reserveren.Vele hier op het forum beginnen er niet aan omdat het teveel werk is.Maar nu ik op het punt sta om boodschappen te doen ,dacht ik ik stel deze vraag,omdat de kinderen nog brood eten ,en zij zullen geleidelijk aan ook omschakelen naar een ander voedingspatroon.

 
Quote:
ik ben ook wel eens benieuwd naar witbrood ,de kinderen willen dat zo graag eten ,ik heb ze altijd uitgelegd dat dat niet gezond is en dat je beter volkorenbrood kunt eten.


Een duidelijk voorbeeld van hoe kinderen het beter weten dan volwassenen. Vraag jezelf af wat er zo gezond is aan de consumptie van een graanvlies dat boordevol fytinezuur zit dat mineralen uit je lichaam bindt en dat een houtachtige vezelstructuur heeft die volkomen onverteerbaar is en door het lichaam via de ontlasting zal worden afgevoerd en op zijn weg naar buiten langs de darmen schuurt en daar allerlei beschadigingen aanricht.

In grootmoeders tijd bestond er geen bruin brood of volkorenbrood. Het brood had een grijzige kleur, omdat men handmatig zoveel mogelijk de vliesjes eruit zeefde. Men streefde dus naar witbrood, maar omdat het een grof, handmatig proces was bleven er altijd kleine vliesrestjes over. Vandaar de grijzige kleur, tegenover volledig wit. In Bretagne eet men nog steeds dit brood en in Nederland is er maar 1 bakker die dit volgens het juiste procede maakt en dat is bakker Menno. Menno is recentelijk nog in opspraak geraakt, omdat hij van mening is dat brood helemaal geen hoofdrol zou moeten spelen als voedingsmiddel en dat bruin brood helemaal niet gezond is:

https://www.fatsforum.nl/topic/brood-en-broodproducten-maar-welke#post-28093

Menno heeft overigens onlangs een zeer goede blog gestart:

http://vanmenno.tumblr.com/

Ik raad mensen vaak aan om witbrood te kopen bij Turkse bakkers. Deze bestaan uit meel, water en gist. Geen 'broodverbeteraars', geen toegevoegde geharde vetten (transvetten) of wat dan ook. Weliswaar niet biologisch, maar nog altijd beter dan de fabrieksmatige variant uit de supermarkt. Ook witte pitabroodjes zijn in dat opzicht een betere keus en deze kun je ook nog eens in de natuurvoedingswinkel kopen.

Overigens is witte rijst om dezelfde reden ook beter dan bruine rijst.

Mike

 
Quote:
Waar haal je het idee vandaan dat rijst en mais en andere pseudo-granen gluten zouden bevatten?


Hier, vanaf ongeveer 01:00 minuut:

 
Quote:
ja oké dit wist ik al ,maar het is allemaal nog niet zo gemakkelijk ,de broden van die granen wil ik zelf maken ,ik moet hier nog tijd voor reserveren.


Hieruit spreekt een verslaving voor brood. Het is niet zo dat als jezelf brood maakt van granen (gluten ) op een zuurdesem manier dat het dan ineens gezonder is als supermarkt brood als je een glutengevoeligheid hebt. Bij gluten gevoeligheid dien je alle gluten waar je gevoelig voor bent te vermijden, dus niet denken een klein beetje kan geen kwaad dat is denkfout met glutengevoeligheid ( mits je dat bent )

 
Zijn de gluten van tarwe substantieel anders dan de gluten van andere granen?

Ik ben alleen gevoelig voor gluten in tarwe: andere graansoorten: geen probleem.

 
Ivo,

Als ik thuis een brood ga bakken is deze van mij gezonder dan die van de supermarkt.Bij mij zit er dan geen gist in en E -nummers etc. ( biologisch meel.) tenminste ik ben het brood wat ik wil bakken nog niet tegen gekomen in de super.

Ben niet verslaafd aan brood hoor,heb bijna een week geen brood gegeten.

Wel helaas verslaafd aan koffie :roll:

 
@ Educate Yourself,

Blijkbaar ben je geen broodfan,....

Het is nu eenmaal zo dat de tarwe van tegenwoordig vrijwel altijd genetisch gemanipuleerd is en bij de andere graansoorten dit niet altijd het geval is. Om deze reden kan ik Liever Gezond goed volgen. Heb je dit al in je studieboeken gevonden ?

@ Henry

Als je zelf het meel uitkiest en bij het aankopen goed op de verpakking kijkt wat erin zit, de E's en soja laat liggen dan heb je inderdaad heel wat voordeel op het brood dat van de industriële bakkerij komt. Laatst zag ik in een biologische winkel teff meel met dextrose :?:

Nog een voordeel is dat het altijd vers is,...

 
Quote:
Als ik thuis een brood ga bakken is deze van mij gezonder dan die van de supermarkt.Bij mij zit er dan geen gist in en E -nummers etc. ( biologisch meel.) tenminste ik ben het brood wat ik wil bakken nog niet tegen gekomen in de super.


Ik heb je het al twee keer uitgelegd. Het gaat er niet om dat het gezonder is omdat er in jouw brood geen e nummers en geen gist in zit. Strikt gezien heb je gelijk dat het gezonder is dan supermarkt brood. Maar wat je niet wilt krijgen is dat aan de hand van jouw klachten misschien wel een gluten gevoeligheid ligt die je symptomen kunnen verklaren. Of je dan wel of geen supermarkt brood eet, granen bevatten gluten en gluten inname kunnen jouw klachten juist verergeren

 
Quote:
Zijn de gluten van tarwe substantieel anders dan de gluten van andere granen?

Ik ben alleen gevoelig voor gluten in tarwe: andere graansoorten: geen probleem.


Het is maar net waar je gevoelig voor bent. Maar inderdaad de meeste klachten hebben mensen bij tarwe, maar ook bij rogge en gerst. Ze zijn er nog wel andere granen zoals spelt waar mensen gevoelig voor zijn. Gluten zijn gluten maar waar iemand op reageert is niet per definitie bekend. Ook kun jij gevoelig zijn voor andere granen zonder dat je de link legt. Het uit zich niet altijd in de darmen. Voel je helemaal prima dan zou ik me niet zo heel veel zorgen maken, Maar heb je klachten van onbekende oorsprong dan zou dat best door andere granen kunnen komen. 7 op 10 mensen hebben een glutengevoeligheid

 
oké Ivo ,ik heb niet geschreven dat ik een brood met gluten ga bakken ,wat je schrijft klopt aardig.Het kan zijn dat ik in de week een keer een brood ga bakken ,maar dan houd ik wel rekening met de gluten ,en zal dan bijv. kiezen voor boekweit granen.De post die ik geplaatst had ,had betrekking op de kinderen ,zelf ben ik eigenlijk al aardig van het brood afgestapt.Geleidelijk aan schakelen de kids ook over naar betere voeding.Verders prima info van je.

 
@Henry
Quote:
Vele hier op het forum beginnen er niet aan omdat het teveel werk is.

Velen hier op het forum eten (of bakken) geen brood meer omdat ze weten dat het niets toevoegt. Wij hebben ook altijd ons eigen brood gebakken maar we eten het niet meer omdat we geen suikers meer willen.

Quote:
Wel helaas verslaafd aan koffie

Daar wordt toch ook aan gewerkt, toch?

Lia

 
als je ziet wat ik nu al in zo'n korte tijd geboekt heb ,dan gaat daar zeker ook verandering in komen.Met 200 procent motivatie gaat dat wel lukken.

 
Quote:
als je ziet wat ik nu al in zo'n korte tijd geboekt heb ,dan gaat daar zeker ook verandering in komen.Met 200 procent motivatie gaat dat wel lukken.


Succes met de zoektocht! We zullen het toch allemaal zelf moeten ervaren.. :D

 
Bedankt Ivo en Lia,

Nu maar hopen dat ik ook een beetje ga helen ,momenteel weer veel last van ontsteking aan mijn voet (artritis) van de een op de andere dag kun je dit natuurlijk niet verwachten dat helen.(pijn is altijd met ups en downs er zijn ook periodes dat ik geen last heb)Ik weet in ieder geval zeker dat ik nu vele malen gezonder eet.Ben ook aan het afbouwen met het medicijn methotrexaat.Mijn volledige dosis was 6 tabletjes en ik zit nu aan 2 tabletjes.Heb telkens de neiging om er nu acuut mee te stoppen maar dat mag niet van de specialist.Iedere 5 weken mag er een tablet af ,dus over 10 weken ben ik ze kwijt.Liever wat pijn dan die troep in mijn lichaam.Ik merk wel dat het mentaal gezien momenteel beter gaat met mij,ben veel fitter.Ben wel veel afgevallen,maar dat komt natuurlijk dat ik veel troep niet meer eet.

 
Henry,

Wat goed om te horen dat je de methotrexaat aan het afbouwen bent. Een vriend van ons, er is een topic over sarcoidose, heeft nog twee weken te gaan dan is hij en van de prednison en van de methotrexaat af. En alleen met goede voeding. Hij is een jaar verder, vorig jaar november is hij met deze voeding begonnen. Hij voelt zich ook veel fitter. Hij heeft als afkickverschijnselen veel last van jeuk.

Lia

 
oké ,ja klopt ,ik had zijn post ook gelezen.Ik heb vandaag gelukkig mijn Keltisch zeezout ontvangen.Ik wil hier mee een zoutbad nemen.Dit moet ook heel heilzaam zijn.Ik heb ook ervaren als ik plekjes insmeer met cocos-olie dat hiermee jeuk verdwijnt.Dit is ook een mooi en positief begin.Maar ja we hebben ook heel lang slecht gegeten ,en misschien heeft het tijd nodig.Maar in ieder geval onze eet gewoonte is flink verbeterd.

 
ik had psoriasis/ecxeem (elke arts zegt weer wat anders) op mijn hoofdhuid. Daar kreeg ik die teershampoo voor en dan was het weer voor een tijdje rustig. Totdat ik het zo zat was en gewoon met die jeuk ging leren leven. Op een gegeven moment las ik dat kokosolie goed was voor je haar en ging me haren er goed mee insmeren als zijnde masker. Na een paar uurtje er weer afgespoeld. Gelijk merkte ik dat mijn huid rustig werd en had geen jeuk meer. Ik ben op die manier per toeval achter gekomen dat kokosolie geneeskrachtige eigenschappen heeft.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
552.039
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan