Optie 1: De aangifte indienen in de vorm van een petitie
Overeenkomstig
artikel 119 van de grondwet kan de Tweede Kamer aan de procureur-generaal van de Hoge Raad opdracht tot vervolging van een ambtenaar geven. De procureur-generaal is in dat geval verplicht gehoor te geven aan deze opdracht.
Artikel 7 zegt daarover: 'Indien ten minste vijf leden van de Tweede Kamer een schriftelijke en met redenen omklede aanklacht indienen wegens een vermoedelijk ambtsdelict, beslist de Tweede Kamer of zij die aanklacht in overweging neemt.'
Volgens artikel 8 stelt de voorzitter van de Tweede Kamer degene, tegen wie de aanklacht is gericht, in de gelegenheid naar diens keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren te brengen.
En artikel 9 luidt: 'Indien de Tweede Kamer besluit tot het in overweging nemen van de aanklacht, stelt zij een commissie van onderzoek in'.
De te nemen acties bij deze opties:
1. Er wordt een petitie online geplaatst op de website aangiftehugodejonge.nl. Doel is om minimaal 70.000 handtekeningen te verzamelen.
2. Er zullen persberichten worden verzonden aan de media en de alternatieve media.
3. De aangifte zal worden ingediend in de vorm van een petitie waarbij de Tweede Kamer wordt verzocht tot vervolging over te gaan van Minister de Jonge.
Het doel is dat deze petitie in de eerste week (5 - 9 september 2022) na het zomerreces wordt aangeboden aan een vertegenwoordiger van de Tweede Kamer. Je kan in de
enquete laten weten bij wie de petitie volgens jou zou moeten worden ingediend.
Je kan jouw mening geven over deze actie door middel van de
enquete.