Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een browser zoals Microsoft Edge of Google Chrome te gebruiken.
@Marijan,
Quote:
vd Voort (Remeker) verkoopt rauwmelkse boter en dat zit in een soort dun papier. Mijn boer komt daar wel eens in de buurt en neemt dan "een partijtje" mee. Ik koop het dan weer van hem over. Je kan het goed in de vriezer bewaren
Weet je of ze bij vd Voort nog steeds rauwe boter verkopen?
En even een algemene vraag. Hoe lang kan je vet bewaren?
Ik bedoel voornamelijk rundvet en runder niervet.
Als je het vet eenmaal hebt gesmolten en gescheiden van de stukjes vlees etc zodat je puur vet overhoud moet je dat toch heel lang goed kunnen houden in de koelkast ?
Nee, helaas geen rauwe boter meer bij Remeker.. Heel jammer, want dit is de lekkerste boter die ik ooit gegeten heb. Werkelijk niet te vergelijken met de roomboter uit de winkel.
Ze verkopen nog wel ghee, ook heerlijk! Dit gebruik ik ook samen met levertraan, als een soort van vervanging van die dure boterolie.
Ja dat is jammer. Maar de ghee is inderdaad ook erg lekker van hun. Deze gebruik ik ook af en toe. Goed idee om dat als vervanging van de boterolie te gebruiken.
volgens mij is het beste om het vet in de vriezer te bewaren, alhoewel in de koelkast ook lang kan.
Wat doe je met de kaantjes die over zijn? Sommigen vinden dat uitgebakken lekker, ik niet. Laatste keer heb ik de kaantjes gemalen in de vleesmolen en verdeeld in kleine portie's en dat roerbak ik mee in het vet als ik stoofschotel maak of zo, of omelet enz.
Dan wordt het goed gebruikt.
Aan de hond was geen goed idee, die ging ervan kotsen en ik gaf maar klein beetje.
Ik heb vandaag weer niervet uitgebakken maar ik doe de kaantjes weg. Vind ik echt niet lekker. Kaantjes van varkensvet is wel lekker. Vooral met een beetje zout erbij echt heerlijk.
Goed dat ik het weet van de hond! Wilde het al weggeven aan de hond van mijn ouders maar nu dus niet meer.
@Haydarpasa,
heb je runderniervet of gewoon rundvet?
Ik heb net zo'n 7 kilo niervet uitgebakken en deze in potjes (met deksel) in de koelkast gedaan.
Doe ik wel vaker en ze zijn ruimschoots op voor ik maar ook enig bederf merk maar het vreemde is dat ik wel eens wat vet afschep van de bouillon en dit vet ruikt na een bepaalde tijd in de koelkast wel zurig dus niet meer goed denk ik.
Maar goed ik denk dat ik als ik wat (niervet) over heb deze dus gerust in kan vriezen en dan gaat het zeker een jaar mee?
Het overige niervet dat niet in de koelkast past ga ik invriezen en de kaantjes fijnmalen en door de stoofpot of omelet doen. Toch zonde om weg te gooien.
Nietvet, reuzel en ghee (geklaarde boter) zijn probleemloos buiten de koelkast te bewaren. Dat is ook de reden waarom men dit vroeger deed. Koelkasten zijn een relatief nieuwe uitvinding en deze bestonden ook al in grootmoeders tijd, maar ze waren onbetaalbaar voor de meeste mensen. Daarom bakte men vetten uit, fermenteerde men voedsel en pekelde men voedsel voor de houdbaarheid.
Juglen heeft de 20 gezondheidsvoordelen van roomboter op facebook gezet.
Aangezien mijn Engels niet zo best is heb ik de 20 voordelen in het Nederlands vertaald, euh....of beter gezegd laten vertalen (google vertalen), zodat de lezers van mijn blog ook konden meegenieten van dit goede nieuws.
Ron Fonteine heeft mijn link gedeeld en dat leverde mij vandaag 975 bezoekers op.