Voorstellen Brian

Hoi Brain, ja ik train zelf ook. En mijn ervaringen met wapf voeding is positief wat betreft de training, kijk hoe je je voelt op trainingsdagen, en pas daar je voedingsbehoefte vanuit de wapf op aan.

Hoi Brain, ik heb het effe nagekeken wat je doorgaf van wat je per dag eet (al zijn we hier niet zo van dat uitrekenen):

Ontbijt:

200 Ml Bio volle yoghurt/ 100 ml rauwe melk/ 125 ml slagroom/ 3 rauwe eieren/ eetlepel kokosolie/ theelepel honing.

Middag eten:

140 gram rundvlees.

Tussendoortje:

100 Ml Bio volle yoghurt/ 125 ml slagroom/ 100 ml rauwe melk/ 2 rauwe eieren.

Avond eten:

140 gram vlees/ wat groenten.

Komt nog willekeurig over de dag bij:

1 citroen/ 1 zuur fruit/ 3 glazen rauwe melk is ongeveer 800 ml.

Dat komt uit op:

2829 Calorieen

59% Vet (189 gram)

16% Koolhydraten (120 gram)

25% Eiwitten (168 gram)

Op training dagen extra:

200g witte rijst en 150g zoete aardappel en halve liter melk.

Dan kom je op:

3519 Calorieen

53% Vet (194 gram)

24% Koolhydraten (220 gram)

23% Eiwitten (191 gram)

Wanneer je een suikerverbrander bent zul je je lever aanspreken om glycogeen vrij te maken, of zetmeel gaan eten. Wanneer je een vetverbrander bent zul je flexibeler zijn en snel je energie behoeften kunnen bevredigen uit vet bronnen. Dit (vetverbrander) kan wanneer je tot maximaal 100 gram droog gewicht aan koolhydraten eet per dag! Je eiwit inname moet ook niet te hoog zijn, teveel eiwitten kunnen ook omgezet worden in glucose. Pak ongeveer 150 gram eiwitten per dag, soms 170 gram, 150 gram eiwitten is zo’n beetje het keerpunt waarop ketose negatief beïnvloed wordt. Het beste is rond de eiwitten rond de 120 a 140 gram te houden per dag.

Zie:

https://www.fatsforum.nl/topic/bloedglucose-en-vetverbranding

Als je je schema ziet Brain, zie je dat je zonder de extra 200g witte rijst en 150g zoete aardappel en halve liter melk op de trainings dagen, al op 120 gram koolhydraten zit op een dag en op 168 gram eiwitten zit op een dag. Ik zou de eiwitten rond de 140 gram houden en de koolhydraten rond de 100 gram, en het vet iets ophogen. Verder kijk gewoon hoe je je voelt op trainingsdagen of je iets meer koolhydraten moet pakken, ongeveer 150- 180 gram soms. En na de training pak je gewoon rauwe melk. Drink bijvoorbeeld 1 liter koe melk of kefir langzaam op na de training in een half uurtje. Na een uur na de melk inname kun je eiwitten, vet en wat koolhydraten pakken. Drie uur later de volgende maaltijd.

Een vraag nog, ben je bezig met een bulk schema?

Zie verder:

http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/05/21/bij-twijfel-eet-minder-koolhydraten-en-meer-vet/

http://melchiormeijer.wordpress.com/artikelen-4/dieselpower/

http://melchiormeijer.wordpress.com/2012/07/02/professor-noakes-i-got-my-running-back/

http://www.thelivinlowcarbshow.com/...tim-noakes-embraces-high-fat-low-carb-living/

http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/05/22/en-toen-gingen-de-dietisten-door-het-lint/

http://www.discovery.co.za/email_za/mailers/pdfs/general/noakes.pdf

http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/06/16/zoet-bloed-zet-je-hart-in-brand/

http://roarofwolverine.com/archives/1377

http://drjones.tv/topics/copied-embedded-post/

http://drjones.tv/topics/increase-hgh-1300-2000-through-intermittent-fasting/

http://www.1vigor.com/article/raw-milk-athlete-peak-performance-recovery-drink/

Ga ook niet te laag in de koolhydraten. Hou rond de 100 gram drooggewicht aan per dag.

Kijk hoe je je voelt op trainingsdagen, en pas daar je voedingsbehoefte op aan.

Verder zou ik 3 a 4 maaltijden per dag pakken en geen tussendoortjes nemen. Je tussendoortje is de rauwe melk of kefir na de training en of bij het eten. Zodat je elke maaltijd toch rond de 30-40 gram eiwitten hebt.

Zie ook:

http://ondermoedersvleugels.wordpress.com/2013/07/13/voedingspatroon-voor-meer-spieropbouw/

 
@Mike en Poekie,

Ben vandaag aangenaam verrast door de vermelding op de voeding is gezondheid site.

Poekie ,nee ik heb geen eigen site.Daar ben ik nog niet aan toe qua tijd maar ook nog niet omdat ik naast mijn personal instructies (in mijn eigen fitnessruimte thuis)een fulltime baan heb als vestigingsmanager.

Een verzoek van mijn kant. Zou je de term sportrainer willen vervangen door krachttraining specialist? Dat is nml.specifiek waar ik me mee bezig houdt.

Ben wel blij met jullie vertrouwen in mij,zeker van Mike's kant gezien zijn aversie mbt.training.Maar goed hij geeft wel duidelijk aan dat hij mijn benadering in het algemeen en zeker mbt. de voeding(wapf)kan waarderen.Ik probeer net als hem,maar dan op kleinere schaal,mensen bewust te maken van de onzin die op het gebied van gezondheid,voeding en training verkocht wordt.Natuurlijk heeft dit alleen maar waarde wanneer er een rationeel en bewezen alternatief aangebodeen wordt.Wapf is voor mij de consequentie van het paleo idee(kan van alles betekenen)en is voor mij een take it or leave it benadering,individuele aanpassingen binnen het concept daargelaten.

Zo benader ik ook de krachttraining,enfin daar heb ik aL het eea over geschreven.

@ Brian,

Ik ben iets laat met reageren maar zie dat amancay een zeer goede reactie geschreven heeft.

Hij geeft bv aan dat een hogere eiwitinname bij voldoende eiwiti inname niet tot een verhoogde synthese zal leiden.Claims die op dit vlak gemaakt worden (product x verbeterd de eiwitsynthese en dus spiergroei bv)zijn gebaseerd op conclusies ahv een onvoldoende eiwit inname.Dit kan dan uiteraard door iedere vorm van (compleet) eiwit gecorrigeerd worden.Je weet ook niet hoe deze eiwitpoeders bewert zijn etc.Naar mijn idee heeft een tekort aan spiermassa(echt of cosmetisch gezien)niets te maken met een tekort aan een proteine poeder.Eet zoals het voor een menselijk lichaam bedoeld is zodat het lichaam alles heeft om zich als reactie op een traingsprikkel op te bouwen(voor zover mogelijk!!).

Zelf denk ik dat het zeer wenselijk is om in keto adaptie te leven.Een eiwit inname boven de 150 gr schijnt dit al te blokkeren net zoals een te hoge kh.inname.En deze grens schijnt op ongeveer 60 gr per dag te liggen.Verder kun je dan wel je kh op de training dagen verhogen maar je loopt dan het grote risico dat je de keto adaptatie voor meerdere dagen blokkeert. Ik zie dan geen voordeel in de verhoogde kh.inname(in de hele context).

Momenteel zit ik op het laatst van mijn IF van ,nu,23 uur en ga zo meteen lekker eten.Ik heb echter geen echte honger,zie niet wazig en heb geen trillende handen.Mocht het bovenstaande allemaal niet logisch klinken dan hoor ik het graag,dat zou dan op een door mij niet herkend probleem van een langere vasten periode kunnen duiden. :lol:

ad

 
Quote:
Zou je de term sportrainer willen vervangen door krachttraining specialist? Dat is nml.specifiek waar ik me mee bezig houdt.


Lia, pas jij dit aan?

Mike

 
Is bij deze gedaan. Kunnen de mensen zich nog wel bij jou inschrijven Ad, anders zou ik een emailadres kunnen vermelden (verdekt, dat wel, anders krijg je veel spam)

Je kunt me je emailadres eventueel doormailen.

Lia

 
Amancay, super bedankt voor de uitleg en het berekenen, wordt hier heel veel wijzer van!

Ad, ook jij bedankt voor je toevoeging en het klinkt allemaal wel logisch hoor!

Het idee van vasten is me nog te nieuw, dus als ik me voeding in orde heb zal ik me er wat meer in verdiepen.

Voorheen was ik aan het bulken, maar sinds ik met wap bezig ben heb ik het meten even gelaten voor wat het is, maar is dus toch belangrijk om te doen. Weeg nu 90+ en wil wat zakken, liever in vet dan spier natuurlijk. Ik streef geen bodybuild uiterlijk na ofso, vind hoe ik er nu uitzie prima. Maar ik moet dus minder eiwit en koolhydraten eten en meer vetten.

Ontbijt:

200 Ml Bio volle yoghurt/ 100 ml rauwe melk/ 125 ml slagroom/ 3 rauwe eieren/ eetlepel kokosolie/ theelepel honing.

Middag eten:

140 gram rundvlees.

Tussendoortje:

100 Ml Bio volle yoghurt/ 125 ml slagroom/ 100 ml rauwe melk/ 2 rauwe eieren.

Avond eten:

140 gram vlees/ wat groenten.

Komt nog willekeurig over de dag bij:

1 citroen/ 1 zuur fruit/ 3 glazen rauwe melk is ongeveer 800 ml.

Dat komt uit op:

2829 Calorieen

59% Vet (189 gram)

16% Koolhydraten (120 gram)

25% Eiwitten (168 gram)

Wat zou ik hier vanaf kunnen halen om onder de 100g koolhydraten en 150g eiwitten te komen? Minder rauwe melk? Wat is trouwens de voedingswaarde van 100 ml rauwe melk?

Brian

 
Brian,

Mis ik iets? Hoe kom je aan 120 gr kh?

Ook wil ik je aanraden om het rundvlees altijd met vet te eten,zeker niet te mager.

wanneer je de zuivel eet voor de eiwitten zou je dit bv.een beetje kunnen reduceren,maar niet de rauwe melk.Boter, avocado,enekele keren per week vette vis,olijfolie.

ad

 
ad, amancay had die berekening gemaakt, dus ik weet het zelf ook niet zo goed, denk veel melksuikers. Ik bak alles in roomboter dus zit altijd vet bij. Vis eet ik 2 x per week, 3 x per week rundvlees en wil 2x per week orgaan vlees gaan eten. Af en toe eet ik wel eens een salade met avocado daar kan ik dan ook olijfolie bij doen. Ik eet de zuivel niet per se voor de eiwitten(yoghurt en slagroom), de rauwe melk zie ik als een apart iets, maar ben benieuwd wat dan mijn grootste kh bron is en daarnaast lijkt me een smoothie zonder yoghurt minder smakelijk.

Brian

 
Ik heb zelf mijn kh berekend met voedingswaardetabel.nl en dan kom ik niet uit op 120, maar op afgerond 75. Dus mis ik iets of klopt de 120 niet?

Brian

 
Hoi Brain, ik denk dat Ad bij de yoghurt minder koolhydraten telt omdat de melkzuur bacteriën de lactose als voeding gebruiken, maar dat gaat weer naar galactose toe, ook een suiker.

Maar je kunt dus gefermenteerde melk beschouwen als iets waar door de fermentatie minder lactose inzit. Dan kom je bij de berekening bij jou op ongeveer 100 gram koolhydraten, dus het zit goed zo, niks om je druk over te maken. Je hoeft niks weg te laten wat betreft nu de koolhydraten. Wat betreft de eiwitten kun je 120 gram vlees pakken bij het middag eten, en 120 gram vlees bij het avondeten, en bij het tussendoortje of te wel de 100 ml bio volle yoghurt, of de 100 ml rauwe melk weg te laten. Dan zit je ongeveer op of iets onder de 150 gram eiwit. Laat je die 100 ml bio volle yoghurt of 100 ml rauwe melk weg bij het tussendoortje dan zakt het koolhydraat niveau ook een beetje. Het calorie niveau zal dan ook iets zakken. Daarvoor kun je dan iets meer vet voor pakken. Voor iets meer vet pak roomboter of kokosolie mee met je vlees.

De voedingswaarde van 100 ml rauwe koe melk is:

Ongeveer 61-66 calorieën/ Ongeveer 3-3,7 gram vet/ Ongeveer 4,3-5 gram koolhydraten/ Ongeveer 3-3,7 gram eiwitten.

Zie verder:

http://selfmatters.nl/rauwe-melk-wat-zit-er-eigenlijk-in/

http://www.raw-milk-facts.com/what_is_in_raw_milk.html

http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/

Het is hier op de site ook eens aan Mike gevraagd hoeveel melk je mag drinken, antwoord van Mike was:

Zoveel als je maar wil, je kunt er zelfs op leven!

Verdere vragen aan Mike waren:

Quote:
wij vroegen ons hier thuis af of je nu wel of niet melk of rauwe melk drinken na een maaltijd? We hadden ergens een keer gehoord of gelezen dat het niet goed is voor de vitamines en mineralen of is dit onzin?


Antwoord van Mike erop was:

Drinken direct voor, tijdens of direct na het eten is in het algemeen niet goed, want het verdunt de spijsverteringssappen. Tenzij je een gefermenteerde drank tot je neemt (bier of wijn, wordt ook al eeuwenlang gedaan) of een andere drank met probiotische bacterien die je darmflora aanvullen en enzymen bevatten die de spijsvertering juist ondersteunen. Rauwe melk voldoet aan deze criteria en mag dus direct voor, tijdens of direct na een maaltijd worden gedronken.

Quote:
Ik ben nu serieus op mijn koolhydraten aan het letten en zag dat in een glas rauwe melk van 200 ml 20 gr koolhydraten zit! Moet ik deze ook meerekenen in het totaal als ik niet meer dan 100 gr koolhydraten neem?

Ik vond het juist zo lekker om onbeperkt melk te drinken.

graag jullie input.


Antwoord van Mike erop was:

Je kunt onbeperkt melk drinken, geen probleem. Het verzadigde vet, de cholesterol en de eiwitten en andere voedingsstoffen die in rauwe melk zitten wegen absoluut op tegen de inname van koolhydraten die je via rauwe melk verkrijgt. Je kunt dan, net als ik, rauwe melk beschouwen als je dagelijkse bron van koolhydraten.

Ik zou dus bij rauwe melk er anders tegen aan kijken, en zoveel pakken als nodig is, vooral op de trainingsdagen na de training, dan hoef je je ook niet zo druk te maken over andere koolhydraatbronnen.

Maar nogmaals kijk hoe je erop reageert. Voel je je zwak dan kun je altijd nog wat witte rijst of wat zoete aardappels pakken bij een maaltijd.

 
Amancay, wederom bedankt voor je kennis! Ben hier enorm mee geholpen!

Na hoe lang kom je in ketose?

Brian

 
Hoi Brain, ik hou me niet zo bezig met in ketose komen.

Ad ligtvoet zegt dit over ketonen bijvoorbeeld:

Quote:
Het grote probleem mbt energiebron gebruik heeft te maken met of je lang genoeg een lage insulinespiegel hebt gehandhaaft om zo je hersenen de kans te geven om ketonen als energiebron te kunnen gebruiken.Ga maar uit van 2 weken.In die periode zul je meer vetten gaan verbranden en ketonen maken(lever).Vooral door je spieren zullen er meer ketonen gebruikt worden maar nog niet voldoende ketonen door je hersenen.Je hebt dan dus een tekort aan glucose en ketonen en je lichaam zal dmv gluconeogenese toch voldoende glucose in je systeem krijgen(mits je niet toegeeft aan het eten van kh.).Je gaat dan vnml. eiwitten verliezen aan energie productie.

Daarom is het wijs om in deze periode je eiwit inname te verhogen en daarmee je vetvrije massa te beschermen.Naarmate je lichaam meer ketonen in het lichaam krijgt en deze boven de waarde 1 mmolar komt zullen er meer ketonen diffunderen naar de hersenen en deze dus van deze energiebron voorzien worden(door een veelvoudige vermeerdering van receptoren).Je spieren gaan dan meer de vetzuren gebruiken ipv de ketonen.

De hoeveelheid ketonen zal nooit boven de 5 mmolar komen en dus ben je beschermt tegen ketoacidoce.Je kunt dan williswaar zeer goed presteren op een hoge ketone verbranding en daarmee ook een zeer lage glucosespiegel(sommigen zullen van die waarde schrikken),maar er zal ook op zo'n laag niveau een punt komen dat het lichaam glucose zal vrijmaken en er dus ook een (williswaar lage)insuline uitstoot komt.Deze zorgt er dan automatisch voor dat het ketonen niveau niet te hoog kan worden.

Het is ook zo dat je lichaam altijd een bepaalde hoeveelheid glycogeen opbouwt en constant houdt in de lever en in de spieren.In de lever voor de zojuist beschreven situatie en in de spieren voor de door Mike beschreven acute stress situatie.

Onze evolutionaire bril ons laat zien dat dit normaal voor ons dient te zijn. de meeste tijd in de evolutie was er gewoonweg heel weining glucose in het lichaam te krijgen en dus wat bleef er over?Juist.Zou het dan niet zo kunnen zijn dat onze hersenen maar ook het hart floreren op ketonen?Ik blijf me verwonderen hoe het kan dat alleen al dit feit nog steeds tot zoveel controversie blijft leiden.


Ik hou me meer bezig met Intermittent fasting IF dus.

Om vet te verbranden hoef je niet perse in ketose te zitten,althans niet de hele dag. Ik zie het ook zo dat zodra je gaat slapen kom je op den duur automatisch na een bepaalde tijd in een vet verbranding terecht.

Hier heb je meer lees voer:

https://www.fatsforum.nl/topic/vetverbranding-ketose

https://www.fatsforum.nl/topic/ketose-sport

https://www.fatsforum.nl/topic/10x-zoveel-vitamine-ad-e-en-k

https://www.fatsforum.nl/topic/vetverbranding

https://www.fatsforum.nl/topic/ketonen-in-urine

https://www.fatsforum.nl/topic/slechte-adem

https://www.fatsforum.nl/topic/koolhydraten

https://www.fatsforum.nl/topic/wanneer-overgang-naar-vetvervranding

https://www.fatsforum.nl/topic/afvallen

https://www.fatsforum.nl/topic/bloedglucose-en-vetverbranding

https://www.fatsforum.nl/topic/bloedsuikerschommelingen-en-raar-gevoel-in-het-hoofd

https://www.fatsforum.nl/topic/eeuwige-jeugd

https://www.fatsforum.nl/topic/intermittent-fasting

https://www.fatsforum.nl/topic/igf-1-intermittent-fasting-hoe-leef-je-langer

Verder kijk ik naar dit:

Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen zich niet bewust zijn van het bestaan van een gevaarlijk medium koolhydraten en medium vet zone wanneer men probeert om de koolhydraten te verminderen, maar niet genoeg vermindert, en probeert de vet inname te verhogen, maar de vet inname niet voldoende verhoogt:

Four Nutrition Cases and Diabetes

An overview article compiled by Heretic, based on Dr.J.Kwasniewski's "Optimal Diet"**

4-Aug-2006

Many if not most doctors seem to be recommending the low carb diets for their diabetic (t2) patients while the American Diabetes Assoc. and other medical organizations haven't yet come to grips with that. It may seem curious that some official mainstream diabetic and medical organisations recommend to eat 50-60% carbs while at the same times the doctors are telling patients quietly to go Southbeach or Atkins. Naturally medical doctors or nurses cannot acknowledge that their recommendations are in conflict because they stand to loose if they suddenly challenged their own institutions.

It is important to stress then fact that most doctors are not yet aware of the existence of a dangerous medium carb medium fat zone when one tries reducing carbs but not quite enough and increasing fat intake, but not suffiently so.

When one reduce carbohydrates to about ~30-40% and increasing fats to ~35-45% calories**, it may in fact result in the worsening of the diabetes symptoms for diabetics, and in the increased risk of getting diabetes for healthy people, especially middle-aged adults and elderly. In that intermediate zone the amount of fat becomes high enough that body metabolism switches over to "burning" fatty acids and ketone bodies (our bodies prefer using fat and ketones for energy, over carbs). However when metabolism switches over towards fats it increases at the same time the insulin resistance factor, in order to block the insulin transport into the tissue cells. That insulin blokade serves the purpose of slowing down or blocking the glucose catabolic (="burning") pathways inside the cells, since both fat and glucose metabolic channels do not seem to coexist very well simultanously at the cellullar level. Yet the amount of carbohydrates consumed in this intermediate zone is still hight enough to cause the excessive and unwanted blood glucose to circulate in the bloodstream that still has to be somehow dealt with otherwise it would raise the concentration to a dangerously high level. Since the glucose catabolism is slowed down by the insulin resistance factor, body has no choice but to keep increasing the insulin concentration (by pancreas) to overcome the resistance until blood glucose level is brought back under control. In case of diabetes this additional insulin may have to be injected.

To simplify things, I one can identify the four distinct dietary zones:

1) low fat (below 30%) high carb (above 40%), low caloric zone (below about 25 kcal/kg/day*):

Body has no choice but to use all the carbohydrates for energy thus insulin resistance is low but blood insulin level is medium (cannot be very low since it is required for metabolism of glucose sugar).

Diabetes type 2 symptoms partially reverse but do not disappear completely.

2) low fat (below 30%) high carb (above 40%), high caloric (above 35kcal/kg/day):

Body receives excessive carbs and deals with the excess by converting part of carbohydrates (especially fructose!) into fat (triglycerides!). Insulin resistance increases and blood insulin level is high.

Note: the negative effects in this zone are exacerbated in the high carbohydrate limit (towards and beyond 60%) if the protein intake is too low, for example if the carbohydrate contents is above 60% and if the protein contents is below 20% (or less than about 2g/kg/day) then the amount of aminoacids available for enzyme production may be insufficient to efficiently digest and metabolize all carbohydrates. In that case body has no choice but slow down the activity and convert the increasing percentage of carbohydrates into fat rather than using it for energy. Another factor that may push metabolism towards converting carbs into fat for storage as opposed to "burning", is magnesium and zink defficiency, oxygen defficiency, excess of calcium, or overactivity of parasympathetic autonomous nervous system.

Diabetes type 2 symptoms tend to get progressively worse over time.

3) Medium fat (35-45% calories) medium carbohydrates:

Body switches to fat metabolism and insulin resistance becomes very high. Blood insulin level is the highest (or is required to be very high to maintain normal blood glucose level).

In diabetes type 2 this is the worse condition to be in. For healthy people this is the most obese-inducing, the most diabetes-inducing and the most arteriosclerotic diet. A case when such a diet may be benefitial (for a short time!) is deep free diving sport since it reduces the body oxygen requirement.

4) Very high fat, very low carb (less than 1g/kg/day) and medium protein (1-1.5g/kg/day):

Insulin resistance is high due to fat-oriented metabolism but blood insulin level and the insulin requirement is the lowest due to the very low carbohydrate turnover. Body tissues switch over to fat and ketone metabolism to conserve glucose. Ketone bodies are superior fuel for brain, neural tissue (e.g. epileptic diets!) and heart muscle. Ketone metabolism seems also to suppress cancerous growth. It seems to be our bodies' most natural type of metabolism.

In diabetes type 2: most symptoms reverse very quickly and completely, within typically 2 weeks to a couple of months

Stan Bleszynski

Two metabolic pathways of glucose:

1) Hexose cycle.

Glucose is OXIDIZED and about 4 Cal/g is extracted in the catabolic (="burning") process, going through a very complex reaction chain involving multiple stages where hormones like insulin and minerals like Magnesium are necessary components. The problem with hexose cycle is that some but not all body tissues can thrive or can utilize glucose as fuel efficiently. One such tissue is the heart muscle which has the highest volume of mitochondria of all, thus it means that it is by its nature meant to process mostly fats not glucose (mitochondrias are organellas specializing in metabolizing lipids). When heart muscle is forced to use glucose because of lack of lipids or ketone bodies, it may grow abnormally large in size, become inefficient and uses up too much oxygen. Such condition leads to cardiomyopathy. Another such tissues is skin and arterial walls.

2) Pentose cycle (sometimes refered as "Pentose Shunt").

Glucose is REDUCED and about 0 kcal/g or less than 0 (endothermic) is extracted in the metabolic (="transformation") process, going through a very complex process involving multiple stages where hormones like insulin and minerals like Magnesium are necessary components. This oxygen is then utilized to burn fat releasing about 9kcal per 1g of fat. One of the by-products of the pentose cycle is cholesterol depositing in the tissue (but not in blood) and triglycerides (produced in liver and release into bloodstream). Since pentose cycle allows extraction of oxygen out of glucose, the overall oxygen intake out of air is reduced thus such process may be advantageous for survival in some temporary situations.

Now the key point of the article was Kwasniewski's own observation that it is the Pentose, not Hexose glucose cycle that is associated with arterial plaque formation, diabetes type 2, obesity and few other characteristic symptoms. He was able to quantitatively correlate the absolute intensity of the pentose cycle taking place with arterial plaque formation, and also the ratio between the pentose-to-hexose pathways to the same. The absolute intensity of the pentose cycle is proportional to both the total amount of carbohydrates and fats consumed! This, for the sake of illustration can be modeled symbolically by the formula:

Pentose intensity = Carbs * Fats * k

The most interesting information is that the turning point where the pentose cycle is at MAXIMUM is when the amount of dietary fat is within this narrow range of 35-45% of calories, while carbohydrates constitute also a similar fraction, by calories! Note that this is not always as straightforward since there are situations when despite the equal presence of fat and carbohydrates pentose cycle my be artificially suppressed. Such situation takes place when there is overabundant supply of oxygen, especially when the body is very healthy, cardiovascular and pulmonary systems are efficient (=young people) and/or when the sympathetic autonomous nervous system is artificially over-activated, while the parasympathetic is suppressed (parasympathetic promotes pentose cycle!), and when the total amount of food calories is slightly below the normal amount or semi-starving (when body cannot afford to under-utilize carbs calories through pentose cycle).

For mathematically minded like me, one can say that the proportionality factor k is a function of the above-listed conditions, that is:

k=f(Para/Symp, total cal, total oxygenation) , etc.

How to minimize pentose cycle?

A) MINIMIZE FAT

That is, when there is very little fat then the pentose cycle does not take place and instead, most of the carbohydrates are metabolised through the first process (hexose cycle). That is possibly the best explanation behind the partial success of the Ornish's very low fat diet! Since it has very little fat and low in total calories as well, there is very little pentose cycle taking place, thus the plaque formation is stopped. Since such diet, at the same time undernourishes arteries (which require lipids) it also explains why the process is only stopped but cannot fully reverse and heal the arteries. Although overactive hexose with suppressed pentose cycle does stop the plaque formation, it may also bring its own specific health risks among which is hardening and weakening of the arteries (but without the plaque!), hypertension, undernourishment of skin and certain other tissues (e.g. eye cornea), weak immune resistance to infections and changing of the body tissue protein signatures that may trigger auto-immune agression reaction which may lead to auto-immune diseases such as asthma, eczema, MS, diabetes t1, Crohn's etc.

B) MINIMIZE CARBOHYDRATES

Apart from reducing fat, pentose cycle can also be easily minimized by increasing fat and simultaneously by reducing carbohydrate consumption down to about 10% of calories or less! Note that once the pentose cycle intensity goes below a certain threshold, its toxic long term effects are no longer present while the beneficial temporary reduction in oxygen requirement may be beneficial. This is the main metabolic rationale behind the high fat low carb diets such as Kwasniewski's "Optimal Diet", Atkins' or Lutz, and the reason for their therapeutic successes.

Zie ook:

http://www.velsensor.com/ptbo/Heretical.htm

 
Mike er wordt hier gewoon uitgelegd hoe je de pentose cycle kunt verminderen, dat kan op twee manieren, en het beste is meer vet te eten en 10% van je calorieën uit koolhydraten te pakken. En vet verminderen is juist het slechtste.

Het gaat hier over glucose verwerking, niet over ketonen.

 
Ik heb gewoon 4 gr kh. berekend per 100 ml zuivel(totaal iets meer dan 1 1/2 liter).Dan nog een beetje kh. in de honong en de groente.Dus ruw geschat ongeveer 80gr kh. Vandaar dat ik me afvroeg hoe je aan die 120 gr kwam.

Zelf weeg ik niets uit of bereken de cal. en/of voedingswaarde,maar ik kan me voorstellen dat dit in de beginfase een goed hulpmiddel is.

Ik weet hoeveel eiwitten er ongeveer zitten in de produkten die ik eet(gebaseerd op volume).Verder eet ik gewoon weinig produkten waar kh. inzitten danwel produkten waar weinig kh. inzitten.Denk aan bv.150-250 gr. sla en of groente per dag,ongeveer 100 ml volle room en voor de rest de kh. die er nog in de eieren,kaas,vlees etc zitten.Ik tel deze kh. niet maar weet wel dat ik onder de 60 gr per dag blijf. Vet...eet ik naar hartelust zoals de behoefte is.

Zoals ik al schreef wil ik in ketose zitten en niet alleen maar vetverbranding.Dit is de hoof rede waarom ik laag in de kh. blijf.Je kunt inderdaad in de vetverbranding zitten met een kh.inname van rondom de 100 gr. maar je kunt dan adieu zeggen tegen de aanmaak van voldoende aanmaak van ketonen zodat je hersenen meer afhankelijk zijn van de kh. Het is verder ook belangrijk om van jezelf te weten of je bij de inname van een bepaalde hoeveelheid kh.,je deze ook daadwerkelijk goed kunt verwerken .Ik bedoel dat je niet glucose intollerant bent(in welke mate dan ook ).

IF is al middels een ander topic besproken.Ik doe dit ook alleen dan niet iedere dag maar 1 a 2 dagen per week langer dan 20 uur.Dit geeft mij een betere mogelijkheid om de maaltijden op de andere dagen iets verder uitelkaar te gebruiken.

ad

 
'Kunnen de mensen zich nog wel bij jou inschrijven Ad, anders zou ik een emailadres kunnen vermelden '

Hoi Lia,

Ik heb je zojuist een mail gestuurd.

 
Ad, je schatting klopt ook wel. Ik ben van plan om het net als jij aan te pakken. Waar moet ik op letten met in ketose komen?

Brian

 
Welkom Brian!

Ad, ik heb alles zo'n beetje gezien en gedaan op het gebied van krachttraining en de daarbij behorende voeding...

Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij WAPF als voeding, kettlebell en clubbell als training.

Ik kende geen ander die WAPF en krachttraining combineert... maar nu wel! :-)

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
551.946
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan