Het eerste artikel dat ik heb gepost gaat uitgebreid in op Saturnalia.
Ikzelf op 20 november 2014, in de topic 'Syrie':
De Romeinen kenden een eindejaarsfeest genaamd Saturnalia, genoemd naar Saturnus, de 6e planeet en een duistere, uitgedoofde zon. Dit heeft weer het woord ‘Satan’ opgeleverd. Op 21 december vindt de winterwende van de zon plaats en begint officieel de winter. 3 dagen daarna lijkt de zon stil te staan en ‘sterft’ deze, om vervolgens na 3 dagen te ‘herrijzen’. Je kunt dus de duisternis vieren die hiermee gepaard gaat of het feit dat na 25 december de dagen weer langer worden in de opmars naar de warme, vruchtbare seizoenen (lente en zomer).
Op 19 november 2013 in 'De relatie tussen mensen en varkens':
Sinterklaas en de kerstman (‘Santa Claus’, afgeleid van ‘sinterklaas’) en soortgelijke decemberrituelen vertegenwoordigen het Romeinse feest Saturnalia. De planeet Saturnus (niet geheel ontoevallig lijkend op ‘satan’) vertegenwoordigt Vadertje Tijd, die zijn kinderen (aardbewoners) ‘opslokt’. Magere Hein (de dood) met zijn zeis is een andere versie van hetzelfde principe van eindigheid. Het zijn tijd en ruimte die ons verblijf op aarde beperken. Rond de kerst gaat de zon symbolisch ‘dood’, om na 3 dagen te ‘herrijzen’ (waar hebben we dit eerder gehoord?).
Ik op 5 augustus 2013 in 'Spiritueel nihilisme':
De Romeinen offerden kinderen op tijdens Saturnalia. Als Saturnus zowel Magere Hein, de Dood, is als een zgn. ‘kindervriend’ die kinderen opeet, en we weten dat Saturnus een archetypische Vader is, die ook wel bekend staat als Kronos, Vader Tijd, dan is dit simpelweg een mythe voor de Tijd, die alles ‘opeet’, incl. zijn ‘kinderen’, want ook onze tijd hier op aarde is een keer op, waarna we sterven. Dat Magere Hein een zeis heeft, wijst op de oogstperiode (‘harvest’ in het Engels, verwant aan het Nederlandse ‘herfst’), de donkere seizoenen, waarin ook de zon ‘sterft’.
Is het ook toeval dat 'Santa' alle letters van 'Satan' bevat?
Mike