Aardbevingen ten gevolge van gaswinning in Groningen

Volgens mij zijn we het eens. Ik hoop zo dat er op een dag duizenden mensen op de Grote Markt, en daarna op het Binnenhof zullen staan omdat ze het niet meer pikken, dat ze het deel komen opeisen dat hun toekomt, en ietsje (niet te veel natuurlijk!) meer vanwege de ellende.

"Vanwaar dat ingetogene?" is een vraag waar ik niet uitkom, en ik ben niet de enige. Ik denk dat de kerk ook nog een grote rol speelt. De overheid is van God gegeven, en moet je gehoorzamen, de NAM is gedeeltelijk overheid, en dus ook van God gegeven. Je moet dankbaar zijn voor praktisch alles, en voor de zekerheid nog iets meer. Het idee dat de overheid er niet meer is voor zijn burgers is een brug te ver. "Het zal wel goedkomen". Of zoals iemand in een inbelprogramma zei: "Is er dan niet iemand die dit verder regelt zodat het goedkomt?

Trouwens, het is niet alleen aan de Groningers om in opstand te komen, de rest van Nederland heeft ook een verantwoordelijkheid want die heeft vijf decennia feestgevierd van de aardgasbaten en zal nu ook in actie moeten komen. De Groningers redden het niet in hun eentje tegen Shell/ExxonMobil (=NAM).
 
Ik denk dat de kerk ook nog een grote rol speelt. De overheid is van God gegeven, en moet je gehoorzamen, de NAM is gedeeltelijk overheid, en dus ook van God gegeven. Je moet dankbaar zijn voor praktisch alles, en voor de zekerheid nog iets meer. Het idee dat de overheid er niet meer is voor zijn burgers is een brug te ver. “Het zal wel goedkomen”. Of zoals iemand in een inbelprogramma zei: “Is er dan niet iemand die dit verder regelt zodat het goedkomt?

Dit is EXACT wat ik eerder ook al schreef. Passief en een grenzeloos geloof in kerk en staat. Maa volgens Lievergezond heb ik er geen verstand van, want dit zou slechts een deel van de Groningers betreffen. Ja, precies dat deel dat getroffen wordt door de aardbevingen! En de rest van Groningen, dat volgens haar zo revilutionair is ingesteld, roert zich niet!



Trouwens, het is niet alleen aan de Groningers om in opstand te komen, de rest van Nederland heeft ook een verantwoordelijkheid want die heeft vijf decennia feestgevierd van de aardgasbaten en zal nu ook in actie moeten komen. De Groningers redden het niet in hun eentje tegen Shell/ExxonMobil (=NAM)

Mee eens, maar het begint bij jullie. Als julliedagelijks het nieuws halen met jullie protesten wordt de rest van het land vanzelf solidair.

Mike
 
Ja, daar zit wel wat in, dat het in Groningen moet beginnen.

Wat Lievergezond zegt, klopt. Het Hogeland is veel passiever dan Oost-Groningen. (Niet dat die vooralsnog verder in actie komen overigens.)

In Oost-Groningen is het communisme ontstaan, daar was een paard meer waard dan een arbeider (vertelde mijn opa met tranen in de ogen). Wat dat betreft is het wel interessant dat de aarbevingen nu naar het zuidoosten trekken omdat de putten rondom Loppersum minder zijn gaan pompen (wèl in het nieuws) en de putten in het zuidoostelijk deel van het Groninger veld méér (niet in het nieuws).

Veel Groningers zien trouwens het hele probleem niet, of het nou Hogelanders of Oost-Groningers zijn. Of nemen het zoals het komt. "Tou mor". Daarnaast is aandacht voor iets vragen niet zo sjiek in Groningen, en niet het sterkste punt. Nog erger is, dat ze daar vervolgens trots op zijn.

Maar dan heb je weer de import, die er iets anders in zit en veel eerder zijn mondje roert. Je ziet dan ook dat bij de weinige protesten die er zijn, het veelal de import is die het woord neemt.

En er is veel import in Groningen. Boeren uit Brabant die daar niet verder konden en nu hun varkens een gelukkige jeugd bezorgen in het weidse Groningen. Of mensen uit de randstad. Dat zijn er heel veel.

Dan heb je nog Stad versus Ommelanden. De bevingen beginnen nu ook in de stad Groningen, maar die wil liever niet te veel aandacht daarvoor omdat het imago-schade oplevert en men bang is dat bedrijven zich niet zullen vestigen in de mooiste stad van Nederland.
 
Daarnaast is aandacht voor iets vragen niet zo sjiek in Groningen, en niet het sterkste punt. Nog erger is, dat ze daar vervolgens trots op zijn.



De bevingen beginnen nu ook in de stad Groningen, maar die wil liever niet te veel aandacht daarvoor omdat het imago-schade oplevert en men bang is dat bedrijven zich niet zullen vestigen in de mooiste stad van Nederland.

Angst, angst en nog eens angst. Den Haag lacht zich een breuk (om maar in aardbevingstermen te blijven)!

Mike

 
Inderdaad! Den Haag had zich geen betere plek kunnen wensen. Het Groningen Gas Field is het grootste van Europa, en het grootste ter wereld voor wat betreft gasvelden onder land, en het drukbevolkste. Maar de mensen zijn lijdzaam, en bescheiden.

Met een wetje van Napoleon in de hand, uit 1810, nog in het Frans opgesteld, kwam Den Haag de boel afvoeren, zonder protest. Ergens rond 2005 is het dit wetje, de Mijnbouwwet, aangepast ten nadele van de Groningers. De Tweede Kamer sliep, of het interesseerde ze niet.
 
Fijn om dit nu eens bevestigd te krijgen door een Groninger. Ik werd hier 'ondeskundig' verklaard toen ik het had over die 'bescheidenheid' en 'lijdzaamheid' van Groningers!

Mike
 
Dit gaat alleen maar erger worden en dit keer geen enkele vergoeding: in 1 keer staat een heel gezin op straat na de laatste beving in Hellum, zogenaamd niet vanwege aardbevingsschade. Lang leve onze rechtsstaat:

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/155549/Geevacueerde-bewoners-beschadigd-huis-We-zijn-gesloopt

dinsdag 3 november 2015, 17:50
Geëvacueerde bewoners beschadigd huis: 'We zijn gesloopt'

SCHILDWOLDE - Erik de Jonge uit Schildwolde is ten einde raad. Kort na de aardbeving bij Hellum eind september moesten hij, zijn vrouw en twee kinderen hun huis verlaten wegens acuut instortingsgevaar.
De familie woont nu tijdelijk in een vakantiehuisje.

Constructiefout
Volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW) is de schade aan de woning niet aardbeving gerelateerd. Het zou gaan om een constructiefout. Het CVW heeft de zaak bij de gemeente neergelegd.

Contra-expertise
De Jonge is ervan overtuigd dat het wel om aardbevingsschade gaat. 'Geen enkele woning hier in de regio is tegen dit soort bevingen bestand. We hebben gevraagd om een contra-expertise, maar die komt er niet, omdat het CVW zegt dat er geen schade is.'

Dakloos
Volgens De Jonge rest nu alleen een juridisch gevecht. 'Heel vaag tussen de regels door lees ik dat we geen schadevergoeding krijgen. We hebben geen idee wat er nu gaat gebeuren. We mogen nog een aantal weken in dit vakantiehuisje blijven, maar daarna zijn we dakloos. We voelen ons flink gepakt. We zijn gesloopt.'

Reactie burgemeester
Burgemeester Geert-Jan ten Brink van Slochteren bevestigt dat het gezin voorlopig in de vakantiewoning mag blijven. 'Maar veel meer kunnen we niet doen', zegt hij.

'In ons land is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor de staat van zijn pand. De woning is ooit gekocht als opknapper. Door allerlei oorzaken is het nu acuut heel slecht, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de familie en dat kan ik ook niet veranderen.'

Lees ook: De wc van de familie De Jonge is dwars doormidden: 'Mien laive tied' http://tinyurl.com/oahdjas
Door: RTV Noord
 
http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/kort-geding-om-gaswinning-13248153.html
Kort geding om gaswinning
DVHN | Gepubliceerd op 03 november 2015, 16:37 Laatst bijgewerkt op 03 november 2015, 17:08

GRONINGEN - Namens een inwoner van Zijldijk voert advocaat Marco Kalmijn woensdagmiddag voor de Groninger rechtbank een kort geding tegen de Staat der Nederlanden waarin hij vraagt de gaswinning in Groningen te staken. Kalmijn doet dat op basis van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

Het is volgens de jurist de eerste keer dat er een burger met behulp van dit verdrag probeert de gaswinning stop te zetten. ,,Ik denk dat we een goede kans maken. Het verdrag bepaalt onder meer dat iedereen recht heeft op een veilig leven.''

Tot ergernis van de advocaat is de zitting verplaatst van het einde van de middag naar twee uur. ,,Dan zit iedereen bij de persconferentie van Hans Alders. Dat is vast geen toeval.''

 
'Dankzij de aardbevingen staan we vanaf 1 december op straat'
© RTL Nieuws

Tiemen en Alie Meulema wonen in het Groningse Bedum. Niet in hun eigen huis, want dat is ingestort door aardbevingen in de regio. Vanaf 1 december moeten ze ook hun tijdelijke woning uit. "Er is nog geen oplossing, in feite staan we dan op straat."

In januari 2014 belde Tiemen de NAM. "Kunnen jullie snel komen stutten? De hoeken van onze schuur staan op instorten." Maar in plaats van snelle actie gebeurde er niets. Vijf maanden later stortte de schuur, met daaraan het woonhuis van het echtpaar, in. Ze waren dakloos.

Het was het begin van een lange strijd tegen de NAM. Volgens de NAM was er sprake van achterstallig onderhoud en moest ook de verzekering meebetalen. Het huis zou eerder al door een storm beschadigd zijn geraakt. Als de verzekering niet betaalde, dan wilde de NAM dat ook niet doen.

'We hebben last van schimmel'
Tiemen en Alie wonen sindsdien in een tijdelijke woning op het erf van een buurman. "We hebben last van schimmel en vocht. We dachten dat het voor een paar maanden zou zijn, maar er komen iedere keer weer maanden bij. Inmiddels wonen we hier al anderhalf jaar."

En uitzicht op een blijvende oplossing is er voorlopig niet. "De verzekering heeft inmiddels geld uitgekeerd en ook de NAM doet mee, maar er is nog steeds een klein gat", vertelt Annemarie Heite, buurvrouw en belangenbehartiger van het echtpaar.

"Ze willen een bescheiden nieuwe woning laten bouwen op de plek waar eerst hun huis stond”, zegt Heite. “Het gaat om een woning die ongeveer de helft kost van hun oude woning. Toch krijgen we het maar niet rond."

'Vanaf 1 december staan we op straat'
Voor de Meulema’s wordt de situatie steeds lastiger. "Vanaf 1 december staan we in principe op straat. De NAM stopt dan met het vergoeden van de dubbele woonlasten die we hebben. We moeten huur betalen voor onze tijdelijke woning en ook de hypotheek van het huis dat er al lang niet meer staat loopt door. We hopen op clementie van de huisbaas. We hebben geen idee waar we anders naartoe moeten."

Niet alleen door het conflict met de NAM, maar ook vanwege de vochtige woning waarin ze nu zitten, heeft het echtpaar het zwaar. "Het sloopt je volledig. We hebben last van eczeem en ik ben zwaar hartpatiënt", vertelt Tiemen. "Mijn vrouw is regelmatig ziek van de spanning en we hebben allebei een kort lontje gekregen."

Tiemen en Alie zijn hun buurvrouw erg dankbaar. "Zonder haar waren we nooit zover gekomen. Ze trekt zich ons lot aan." http://tinyurl.com/p8l6chw



 
woensdag 4 november 2015, 18:01
'Staat schendt mensenrechten door gaswinning'

GRONINGEN - Een emotioneel betoog van Sijbrand Nijhoff uit Zijldijk in de rechtbank woensdag. Met zijn advocaten daagde hij de Staat der Nederlanden voor de rechter in een kort geding. De eis: het direct stopzetten van de gaswinning in Groningen. 'Het kan zo niet langer.'
Volgens raadsman Kalmijn schendt de Staat der Nederlanden, als uiteindelijke opdrachtgever voor de gaswinning, universele mensenrechten van Nijhoff. Dat is namelijk het recht op een veilig leven en familieleven.

Kleinkinderen
Sinds Nijhoffs kleinkinderen bij hem thuis op zijn boerderij een aardbeving meemaakten, zijn ze erg bang geworden, vertelt hij. Ze komen nog zelden bij hun opa en oma over de vloer. Iedere keer als ze op het nieuws horen dat er een beving was, bellen ze bezorgd op of opa en oma er nog zijn.

De advocaten stellen dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid na onderzoek heeft geconcludeerd dat de veiligheid van de Groningers nooit heeft meegeteld bij besluitvorming over de gaswinning. 'Voor ons Groningers telt het algemeen belang kennelijk niet. Ik hoop dat wij er in de toekomst weer bij mogen horen', zei Nijhoff.

Eigen vlees
De advocaten stellen verder dat de minister van Economische Zaken al sinds het begin van de gaswinning in 1963 fungeert als een slager die zijn eigen vlees keurt. Dit omdat de Staat niet alleen moet controleren of de veiligheid omtrent gaswinning gewaarborgd blijft, maar in feite ook opdracht geeft tot diezelfde gaswinning.

De Staat zit volgens hen samen met de NAM in de Maatschap Groningen, die verantwoordelijk is voor het gasbeleid in Nederland. Daarmee wordt de wet overtreden.

Algemeen belang
De advocaten die de Staat vertegenwoordigden, keken daar anders tegenaan. Volgens hen is de NAM verantwoordelijk voor gaswinning en niet de Staat. Daarom kan de rechter volgens hen de Staat ook niet opleggen direct te stoppen met boren naar gas.

Bovendien is gaswinning van algemeen belang, zeggen de advocaten. 'Alle gasfornuizen in Nederland en delen van Europa zijn uitgerust voor dit Groningse laagcalorische gas. Als dat ineens stop wordt gezet, zitten miljoenen mensen letterlijk in de kou. Dat ontwricht de maatschappij', zei Drijber.

Kritische rechter
De rechter stelde vooral kritische vragen aan Nijhoffs advocaten over wie er nu precies verantwoordelijk is voor gaswinning. 'Als de Staat niet direct gas wint, hoe kan zij er dan mee stoppen?' De vraag of dit kort geding dan ook werkelijk de gaswinning zal platleggen, zal de rechter volgende week vrijdag beantwoorden.
Door: RTV Noord http://tinyurl.com/o2bfp93

 
Houd Groningen overeind

Iedereen weet dat we te maken krijgen met zeer zware aardbevingen maar niemand weet wanneer.
Er komen gelukkig steeds meer belangenorganisaties die zich op vrijwillige basis bezig houden met de problematiek die de gaswinning teweeg brengt. Uiteindelijk strijden we allemaal voor hetzelfde doel; Een veilig leven en voor zover het mogelijk is, het behouden van de provincie Groningen. Teken deze petitie om Nederland te laten weten dat ons probleem een landelijk probleem is. Laat zien dat we het niet meer pikken!


PETITIE

Wij

Inwoners van de provincie Groningen, belanghebbenden en sympathisanten.

constateren

Dat veiligheid als prioriteit voor de inwoners nu en in de toekomst, niet gegarandeerd is!

Dat een normaal leven voor velen niet mogelijk is!

Dat dit maakt, dat allerlei nieuwe initiatieven weinig zinvol zijn!

De rest van Nederland en zeker politiek Den Haag niet willen weten wat er in onze provincie gebeurt en nog kan gebeuren.

Groningers zijn in een vijver gegooid, en de drenkelingen spartelen rond. Op de wal staat een groepje mensen (commissies en bestuurders), die overleggen hoe het in de toekomst verder moet met de vijver en de drenkelingen.
Niemand redt de drenkelingen!

en verzoeken

Dat ons recht gedaan wordt!

Wij willen en hebben recht op een veilige woonomgeving. Zonder angst en stress. Een schadeloosstelling en/of vervangende nieuwbouw en/of uitkoop voor hen die weg willen.

Dat het Rijk Groningen niet opoffert voor het geldelijk gewin. https://petities.nl/petitie/Houd-Groningen-Overeind
 
Foto: ANP
za 14 nov 2015, 10:45
Alders geschokt door volkswoede

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders is enorm geschrokken van de woede bij de Groningers over schade, onveiligheid en de onzekerheid bij de gaswinning en de aardbevingen. "Ik dacht dat ik wel wat situaties kende waarin het vertrouwen verloren was gegaan. Maar het heeft hier een vorm aan genomen die je niet vaak tegenkomt."

Dat zegt hij in het Dagblad van het Noorden. Alders erkent dat Groningen de gaswinning en de bevingen meer dan zat is. Op zijn inventariseringsronde door de provincie liepen de emoties vaak hoog op. "Groningers kunnen heel goed in stilte boos zijn. Maar hier werd het gewoon keihard in je gezicht gezegd." Alders vindt dat de Haagse politiek extra geld op tafel moet leggen om Groningen sociaal en economisch een oppepper te geven. Hij noemt dat een "erezaak". http://tinyurl.com/p4acoth

 
Schokkend Groningen wordt waakvlammetje
DVHN | Gepubliceerd op 08 november 2015, 12:11 Laatst bijgewerkt op 08 november 2015, 12:26

GRONINGEN - Actiegroep Schokkend Groningen doet een stap terug. Op hun eigen Facebookpagina schrijven ze dat het werk ze al een jaar over de schoenen loopt. En dat ze daarom in de ruststand gaan. ,,Wij van Schokkend Groningen zitten er zelf middenin, we zijn zelf ook ernstig gedupeerd door de gaswinning'', valt te lezen op hun pagina.

Schokkend Groningen zegt hun doelen te hebben gehaald. ,,Maar op dit moment zijn we gedesillusioneerd'', vertelt Pi van Weert namens de groep. Volgens de actiegroep vechten ze tegen steeds groter wordende krachten. Het aanstellen van Nationaal Coördinator voor Groningen Hans Alders lijkt de druppel. ,,Hij heeft een volmacht uit Den Haag gekregen om het in Groningen 'even te regelen'. Dit is niet het eerste en zeker niet het laatste rondreizende circus dat wordt opgezet. We worden gepiepeld waar we bij staan.''

Schokkend Groningen staat bekend om de acties die ze voeren bij bijeenkomsten en gaswinninginstallaties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Voorman John Lanting werd meerdere malen opgepakt door de politie. Bij een Kamerdebat over de gaswinning eerder dit jaar, ontvouwden twee sympathisanten van Schokkend Groningen een spandoek en riepen leuzen. Ze werden afgevoerd door bewakers. Ook Lanting moest uiteindelijk het debat verlaten toen hij minister Henk Kamp toesnauwde dat die een probleem zou hebben als zijn vrouw iets zou overkomen door de aardbevingen.

Ook werd er beslag gelegd op de bankrekening van Lanting. Hij weigerde om zijn onroerende zaak belasting (ozb) te betalen omdat zijn woning wegens aardbevingsschade in waarde is gedaald. Schokkend Groningen kon op symphatie rekenen, maar zeker ook op afkeurende reacties. De toon van de actiegroep was namelijk altijd fel.

Een van de laatste acties van de actiegroep uit Noord-Groningen was het plaatsen van kleine protestdoeken in Madurodam. Minispandoekjes werden rondom de schaalversie van het Groninger Hoofdstation in het themapark geplaatst. Madurodam was hierover absoluut niet te spreken, maar de actie leidde tot veel aandacht.

Overigens laat Schokkend Groningen weten niet volledig op zwart te gaan. Ze gaan in waakvlamstand. ,,We zullen waar nodig Schokkend Groningen uit de ruststand halen.'' http://tinyurl.com/nwqhjv5

 
http://www.blikopnieuws.nl/2015/234494/rvs-kamp-moet-gaswinning-verder-omlaag-schroeven
woensdag, 18. november 2015 - 11:25 Update: 18-11-2015 13:28
RvS: Kamp moet gaswinning verder omlaag schroeven

De NAM mag voorlopig niet meer dan 27 miljard kubieke meter gas winnen uit het Groningenveld. Overschrijding tot maximaal 33 miljard kubieke meter is alleen toegestaan als het gasjaar 2015-2016 een relatief koud jaar blijkt te zijn.

Ook mag voorlopig nog steeds geen gas worden gewonnen in en rond Loppersum. Dit blijkt woensdag uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Onderzoek

De minister heeft zijn wijzigingsbesluit gebaseerd op vele onderzoeken naar seismische dreiging als gevolg van gaswinning en de risico's daarvan. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de minister het wijzigingsbesluit mocht nemen op basis van alle onderzoeken die op dat moment beschikbaar waren. Ook is niet gebleken dat de minister bij zijn besluit vooringenomen was en zich daarbij heeft laten beïnvloeden door persoonlijke belangen of voorkeuren, aldus de hoogste algemene bestuursrechter.
Nieuw besluit

Als gevolg van de vernietiging van zowel het instemmings- als het wijzigingsbesluit zou de NAM onbeperkt gas kunnen winnen zonder beperking in tijd. Daardoor zouden bezwaarmakers in een slechtere positie terechtkomen dan wanneer de besluiten zouden blijven gelden. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak in haar uitspraak een aantal 'voorlopige voorzieningen' getroffen, die gelden tot zes weken nadat de minister een nieuw besluit heeft genomen.

Zo beperkt de Afdeling bestuursrechtspraak de maximale gaswinning voorlopig tot 27 miljard kubieke meter. Uit onderzoeken van de minister blijkt immers dat deze hoeveelheid voldoende is voor een wat temperatuur betreft gemiddeld jaar. Als het een relatief koud jaar blijkt te zijn, mag alsnog maximaal 33 miljard kubieke meter gas worden gewonnen.
Ten slotte heeft de Afdeling bestuursrechtspraak bepaald dat voorlopig nog steeds geen gas gewonnen mag worden in en rond Loppersum, tenzij dat uit het oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is.
Reactie D66

Van Veldhoven D66-fractielid voor de Tweede Kamer: “Opnieuw moet de rechter er aan te pas komen om dit kabinet een verantwoord klimaat en energiebeleid te laten voeren. D66 wil zo snel mogelijk in debat met minister Kamp over de uitspraak van de Raad van State. Het moet worden voorkomen dat het kabinet later weer door de rechter wordt teruggefloten over de plannen voor de gaswinning in 2016.

D66 gaat er van uit dat minister Kamp de uitspraak respecteert en de gaswinning direct verder omlaag schroeft. Ondertussen moet er snel werk worden gemaakt van schadeherstel, zodat Groningers veilige en warme huizen hebben deze winter. Daarnaast moet er volop worden ingezet op de energietransitie. Dan hoeven we structureel minder gas op te pompen.”

 
De enige die de boekhouding bijhoudt van wat de NAM aan aardgas de aarde uit forceert / jat, is de NAM zelf. De NAM houdt er uiteraard een schaduwboekhouding op na die niemand te zien krijgt.

PvdA: NAM is slager die zijn eigen vlees keurt
DVHN | Gepubliceerd op 17 november 2015, 12:37 Laatst bijgewerkt op 17 november 2015, 13:30

GRONINGEN - De PvdA in de Tweede Kamer neemt krachtig afstand van het standpunt van NAM om minder woningen te versterken.

Dat stelt de fractie dinsdag in een reactie op de conclusie dat de komende vijf jaar in Groningen vier tot tienduizend gebouwen bouwkundig moeten worden versterkt.

Ook Nationaal Coördinator en het provinciebestuur nemen afstand van die stelling. Zij vinden het nog te vroeg om te zeggen hoeveel woningen moeten worden aangepakt en geven aan dat inspecties en gesprekken daarover de doorslag zouden moeten geven.

,,De slager keurt hier zijn eigen vlees. Veiligheid moet voorop blijven staan. Dat betekent dat elke Groninger in het bevingsgebied recht heeft op een fatsoenlijke en veilige woonplek'', laat Kamerlid Tjeerd van Dekken namens de PvdA weten. Hij wil de opvatting van zijn fractie duidelijk maken aan de NAM en minister Kamp.

Foto: Archief Arno Fooy http://tinyurl.com/o7pqhj3 via http://tinyurl.com/pkypk9l
 

Ik schrik s nachts in paniek wakker - RTV Noord
RTV Noord
Published on Nov 17, 2015

Veel Groningers zijn nog met de NAM in discussie over de afwikkeling van hun schade. Zo ook de familie Oomen in Uithuizen.

De NAM kwijt haar verantwoodelijkheid bij instortende huizen of anderszins aangedane huizen met het argument dat die constructies al niet goed waren voor de bevingen.
Uiteraard zullen de minst stevige constructies het snelst sneuvelen, maar is dat voldoende reden voor de NAM om zich van haar verantwoordelijkheid te kunnen kwijten? De volgende rechter oordeelt anders aan de hand van het zogenoemde ¨eierschaalprincipe¨:

" Als jurist zeg ik: als je iemand aanrijdt, op het zebrapad, en je hebt een slechte schedel, een eierschaalschedel noemt men dat in het recht, je hebt dus meer schade dan een ander, dan zeggen we in het recht die schade moet jij voor je rekening nemen, je moet het slachtoffer nemen zoals ie is, en dat betekent dat je ook dat huis wat je aantreft moet nemen zoals het is want jij hebt die schade veroorzaakt. Je hebt niks te zeggen over da’s een zwakke fundering, da’s jouw eigen beslissing. Weggedacht van de aardbevingsschade zou dat huis er staan als een dijk." http://www.ondergroningen.nl/transs...dr-f-t-oldenhuis-hoogleraar-religie-en-recht/
 
Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM • 15 december

Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM

De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alsnog vervolgd wordt. De belangenclub stapt daarom naar het gerechtshof. Dat meldt de GBB dinsdag.

De GBB deed in september aangifte tegen de NAM vanwege het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied. Het Openbaar Ministerie besloot vorige week niet tot vervolging over te gaan.

Als reactie hierop stapt advocaat Gerard Spong namens de GBB naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, en eventueel daarna naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De GBB vindt dat de NAM ,,de veiligheid van de bewoners in het gaswinningsgebied willens en wetens bedreigt door op een onverantwoord risicovolle wijze gas te winnen.” De NAM maakt zich daarmee bij voortduring schuldig aan strafbare feiten, waaronder het opzettelijk vernielen van gebouwen met levensgevaarlijke situaties als gevolg, aldus de GBB. http://www.dvhn.nl/binnenland/Bodembeweging-wil-alsnog-vervolging-NAM-21092623.html
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.559
Berichten
559.492
Leden
8.669
Nieuwste lid
Joopdepiep
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan