Een maand geleden begon bij mij een lampje te branden omtrent een positieve rol van CO2 in de ademhaling. Toch bleef bij mij de hardnekkige overtuiging overheersen dat CO2 niet meer is dan een afvalproduct van onze ademhaling. Gisteravond sprak ik met bizzkwiekje over de Buteyko-methode en vandaag plaatste janse een inzichtelijke post die me verder aan het denken zette.
Het zal janse, jenneke, bizzkwiekje en alle andere Buteyko-aanhangers verheugen dat ik langzaam maar zeker alsmaar meer overtuigd begin te raken van de argumentatie die Buteyko's conclusies ondersteunt! Dit is wat ik inmiddels heb geleerd:
Zuurstof bindt zich aan hemoglobine voor transport naar de cellen. Er is CO2 voor nodig om de zuurstof te ontbinden van de hemoglobine en pas dan komt de zuurstof beschikbaar voor de cellen. Ik heb ergens gelezen dat een gezond CO2-gehalte in het bloed zo'n 6% moet zijn. Ik was er al eerder achter gekomen dat er wel degelijk meerdere rollen zijn weggelegd voor CO2 in het bloed, vaatverwijding is er een van.
Over dat laatste gesproken: mensen met hyperventilatie moeten altijd in een zakje ademen, omdat ze door hun versnelde ademhaling teveel CO2 uitademen en dit via dat zakje weer terug inademen. Hoe rustiger dus de ademhaling, hoe meer CO2 je binnen houdt i.p.v. uitademt. De reden waarom mij dit fascineert is omdat Buteyko tegen de stroom in durft te denken en ook mijn hardnekkige overtuigingen omverwerpt. Het komt er nl. op neer dat het zure koolgas het basische zuurstofgas tot op zekere hoogte dient te neutraliseren. Hyperventilatie is een te alkalische ademhaling! Als de zuur-base-theorie omver wordt geworpen via dit soort constateringen dan moet ik wel mijn ogen en oren wijd open zetten voor dergelijke theorieen.
Aangezien CO2 zorgt voor vaatverwijding zou astma (constrictie van de bronchien) dus ook wel eens het gevolg kunnen zijn van een tekort aan CO2 en dus eveneens een te zuurstofrijke en basische ademhaling! Nu wordt mij ook ineens duidelijk waarom een te diepe, zuurstofrijke ademhaling wel eens averechts zou kunnen werken. Ik zie ook een link met stress, vooral in het geval van astma en hyperventilatie, die beiden door stress worden opgewekt.
Vertaald naar voeding kan ik ook interessante koppelingen maken, waar janse ook al mee bezig was. Een ketogeen voedingspatroon is wat de mens vele miljoenen jaren heeft aangehouden. Hierdoor at hij relatief weinig plantaardige koolhydraten en veel vetten en eiwitten uit dierlijke bron. De inname van koolstof uit koolhydraten was dus laag en het voedsel zorgde dus niet voor een hoog CO2-gehalte in het bloed. Daar staat echter tegenover dat de vetten dermate rustgevend uitwerkten dat de vroege mens minder gestresst was en dus rustiger ademde, waardoor er minder CO2 werd uitgeademd. Zo kon die 6% CO2 beter zijn werk doen, zonder dat er CO2-voedselbronnen waren van betekenis.
De moderne mens eet echter veel koolhydraten en krijgt dus relatief veel CO2 binnen via de voeding. Kanker voedt zich met de overtollige glucose die dit in het bloed teweegbrengt, maar ook met de overtollige CO2. Dit heb ik, zoals jullie weten, heel lang gezien als een krachtig argument tegen Buteyko, maar nu zie ik het andersom: koolhydraatrijke voeding veroorzaakt stress, waardoor je te snel en te veel gaat ademen en dus te veel CO2 uitademt en te veel glucose opbrandt. Door de stress kom je in een vicieuze cirkel terecht, want de behoefte aan glucose en CO2 uit koolhydraten stijgt dan, wat weer leidt tot een hogere inname van koolhydraten. Om uit deze vicieuze cirkel te komen is het van belang om rustiger en langzamer te ademen, waardoor je meer CO2 binnen houdt, en meer vetten te eten, waardoor je minder gestresst bent en daardoor minder glucose nodig hebt en minder CO2 uit voeding consumeert.
Dit leek heel lang voor mij een onoverbrugbare tegenstelling, maar door telkens vanuit verschillende invalshoeken meer te weten te komen over de relatie tussen CO2 en zuurstof, zie ik e.e.a. nu als logische uitvloeisels van elkaar! De conclusie moet dan ook zijn: eet minder koolhydraten en meer vetten en leer beter ademen, zodat de verhouding tussen CO2 en zuurstof beter klopt en de CO2 beter zijn werk kan doen als het gaat om ontkoppeling van zuurstof van hemoglobine en daarmee zuurstoftoevoer naar de cellen en vaatverwijding, zodat er geen vernauwing ontstaat, zoals bij astma. Interessant om te moeten constateren dat meer ademhaling leidt tot MINDER zuurstoftoevoer naar de cellen, ik heb de grootste moeite gehad om dit als feit te kunnen accepteren!
Opnieuw is hiervoor een ZUUR verantwoordelijk en daarom bleef dit mij intrigeren! Ik zat echter te wachten op iemand die mij dit helder en duidelijk kon uitleggen, maar uiteindelijk zijn het stukjes en beetjes geweest die door janse, jenneke en bizzkwiekje zijn aangedragen die ik uiteindelijk zelf als een puzzel bij elkaar heb gepast. Het kan even duren, maar dan heb je ook wat!
Er is echter nog 1 ding dat mij wel nog dwars zit over de Buteyko-methode: in dit artikel wordt als volgt gesproken over een Buteyko-dieet:
Quote:
Een klassiek “Buteyko-dieet” bestaat uit volle granen en groenten.
Dit lijkt me weer een typich geval van teveel doorslaan richting een te hoge CO2-spiegel d.m.v. koolhydraatrijke voeding. En dit artikel gaat over diabetes! Is dit een algemeen gedeelde opvatting ('eet meer CO2 in de vorm van koolhydraten') onder Buteyko-aanhangers of is deze conclusie geheel voor rekening voor de auteur van dit stuk?
Verder wil ik de volgende 2 artikelen van de WAPF-site nog even onder de aandacht brengen:
http://www.westonaprice.org/notes-from-yesteryear/100-years-before-weston-price
http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/nutritional-adjuncts-to-the-fat-soluble-vitamins
Het eerste artikel gaat o.a. over het belang dat Noord-Amerikaanse Indianen hechtten aan een neusademhaling en op de rug slapen, al vanaf de baby-tijd. Verder praatten ze zo weinig mogelijk en verspilden ze daarmee dus letterlijk nauwelijks CO2! Ook wordt het Bohr-effect tussen neus en lippen door genoemd.
Het tweede artikel gaat o.a. over het belang van een zekere mate van koolhydraten uit voeding in relatie tot de vetoplosbare vitamine K2. Over CO2 in het bloed valt te lezen:
Quote:
The study showed that patients on a low-carbohydrate diet generated less carbon dioxide, breathed more slowly, and required less time on a ventilator.
Nu pas snap ik dat precies de juiste verhouding CO2 (door deze weliswaar zo weinig mogelijk uit koolhydraten te verkrijgen, maar daar ook weer niet in te overdrijven, iets wat ik overigens al van het begin af aan heb beweerd) ervoor zorgt dat de ademhaling rustig wordt en de CO2 dus binnen blijft en zijn balancerende werk kan doen t.o.v. zuurstof. Ik ben weer een flink stuk wijzer geworden! Ik ging uit van een schijnbare tegenstelling en moest me dus ook bevrijden van een gangbare opvatting die niet blijkt te kloppen! Dank gaat uit naar hen die mij maar tegengas bleven geven m.b.t. de Buteyko-theorie! Ik weet nu al welk woord er door het hoofd van janse heen gaat als hij dit leest: HALLELUJAH! :wink:
Mike
Het zal janse, jenneke, bizzkwiekje en alle andere Buteyko-aanhangers verheugen dat ik langzaam maar zeker alsmaar meer overtuigd begin te raken van de argumentatie die Buteyko's conclusies ondersteunt! Dit is wat ik inmiddels heb geleerd:
Zuurstof bindt zich aan hemoglobine voor transport naar de cellen. Er is CO2 voor nodig om de zuurstof te ontbinden van de hemoglobine en pas dan komt de zuurstof beschikbaar voor de cellen. Ik heb ergens gelezen dat een gezond CO2-gehalte in het bloed zo'n 6% moet zijn. Ik was er al eerder achter gekomen dat er wel degelijk meerdere rollen zijn weggelegd voor CO2 in het bloed, vaatverwijding is er een van.
Over dat laatste gesproken: mensen met hyperventilatie moeten altijd in een zakje ademen, omdat ze door hun versnelde ademhaling teveel CO2 uitademen en dit via dat zakje weer terug inademen. Hoe rustiger dus de ademhaling, hoe meer CO2 je binnen houdt i.p.v. uitademt. De reden waarom mij dit fascineert is omdat Buteyko tegen de stroom in durft te denken en ook mijn hardnekkige overtuigingen omverwerpt. Het komt er nl. op neer dat het zure koolgas het basische zuurstofgas tot op zekere hoogte dient te neutraliseren. Hyperventilatie is een te alkalische ademhaling! Als de zuur-base-theorie omver wordt geworpen via dit soort constateringen dan moet ik wel mijn ogen en oren wijd open zetten voor dergelijke theorieen.
Aangezien CO2 zorgt voor vaatverwijding zou astma (constrictie van de bronchien) dus ook wel eens het gevolg kunnen zijn van een tekort aan CO2 en dus eveneens een te zuurstofrijke en basische ademhaling! Nu wordt mij ook ineens duidelijk waarom een te diepe, zuurstofrijke ademhaling wel eens averechts zou kunnen werken. Ik zie ook een link met stress, vooral in het geval van astma en hyperventilatie, die beiden door stress worden opgewekt.
Vertaald naar voeding kan ik ook interessante koppelingen maken, waar janse ook al mee bezig was. Een ketogeen voedingspatroon is wat de mens vele miljoenen jaren heeft aangehouden. Hierdoor at hij relatief weinig plantaardige koolhydraten en veel vetten en eiwitten uit dierlijke bron. De inname van koolstof uit koolhydraten was dus laag en het voedsel zorgde dus niet voor een hoog CO2-gehalte in het bloed. Daar staat echter tegenover dat de vetten dermate rustgevend uitwerkten dat de vroege mens minder gestresst was en dus rustiger ademde, waardoor er minder CO2 werd uitgeademd. Zo kon die 6% CO2 beter zijn werk doen, zonder dat er CO2-voedselbronnen waren van betekenis.
De moderne mens eet echter veel koolhydraten en krijgt dus relatief veel CO2 binnen via de voeding. Kanker voedt zich met de overtollige glucose die dit in het bloed teweegbrengt, maar ook met de overtollige CO2. Dit heb ik, zoals jullie weten, heel lang gezien als een krachtig argument tegen Buteyko, maar nu zie ik het andersom: koolhydraatrijke voeding veroorzaakt stress, waardoor je te snel en te veel gaat ademen en dus te veel CO2 uitademt en te veel glucose opbrandt. Door de stress kom je in een vicieuze cirkel terecht, want de behoefte aan glucose en CO2 uit koolhydraten stijgt dan, wat weer leidt tot een hogere inname van koolhydraten. Om uit deze vicieuze cirkel te komen is het van belang om rustiger en langzamer te ademen, waardoor je meer CO2 binnen houdt, en meer vetten te eten, waardoor je minder gestresst bent en daardoor minder glucose nodig hebt en minder CO2 uit voeding consumeert.
Dit leek heel lang voor mij een onoverbrugbare tegenstelling, maar door telkens vanuit verschillende invalshoeken meer te weten te komen over de relatie tussen CO2 en zuurstof, zie ik e.e.a. nu als logische uitvloeisels van elkaar! De conclusie moet dan ook zijn: eet minder koolhydraten en meer vetten en leer beter ademen, zodat de verhouding tussen CO2 en zuurstof beter klopt en de CO2 beter zijn werk kan doen als het gaat om ontkoppeling van zuurstof van hemoglobine en daarmee zuurstoftoevoer naar de cellen en vaatverwijding, zodat er geen vernauwing ontstaat, zoals bij astma. Interessant om te moeten constateren dat meer ademhaling leidt tot MINDER zuurstoftoevoer naar de cellen, ik heb de grootste moeite gehad om dit als feit te kunnen accepteren!
Opnieuw is hiervoor een ZUUR verantwoordelijk en daarom bleef dit mij intrigeren! Ik zat echter te wachten op iemand die mij dit helder en duidelijk kon uitleggen, maar uiteindelijk zijn het stukjes en beetjes geweest die door janse, jenneke en bizzkwiekje zijn aangedragen die ik uiteindelijk zelf als een puzzel bij elkaar heb gepast. Het kan even duren, maar dan heb je ook wat!
Er is echter nog 1 ding dat mij wel nog dwars zit over de Buteyko-methode: in dit artikel wordt als volgt gesproken over een Buteyko-dieet:
Quote:
Een klassiek “Buteyko-dieet” bestaat uit volle granen en groenten.
Dit lijkt me weer een typich geval van teveel doorslaan richting een te hoge CO2-spiegel d.m.v. koolhydraatrijke voeding. En dit artikel gaat over diabetes! Is dit een algemeen gedeelde opvatting ('eet meer CO2 in de vorm van koolhydraten') onder Buteyko-aanhangers of is deze conclusie geheel voor rekening voor de auteur van dit stuk?
Verder wil ik de volgende 2 artikelen van de WAPF-site nog even onder de aandacht brengen:
http://www.westonaprice.org/notes-from-yesteryear/100-years-before-weston-price
http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/nutritional-adjuncts-to-the-fat-soluble-vitamins
Het eerste artikel gaat o.a. over het belang dat Noord-Amerikaanse Indianen hechtten aan een neusademhaling en op de rug slapen, al vanaf de baby-tijd. Verder praatten ze zo weinig mogelijk en verspilden ze daarmee dus letterlijk nauwelijks CO2! Ook wordt het Bohr-effect tussen neus en lippen door genoemd.
Het tweede artikel gaat o.a. over het belang van een zekere mate van koolhydraten uit voeding in relatie tot de vetoplosbare vitamine K2. Over CO2 in het bloed valt te lezen:
Quote:
The study showed that patients on a low-carbohydrate diet generated less carbon dioxide, breathed more slowly, and required less time on a ventilator.
Nu pas snap ik dat precies de juiste verhouding CO2 (door deze weliswaar zo weinig mogelijk uit koolhydraten te verkrijgen, maar daar ook weer niet in te overdrijven, iets wat ik overigens al van het begin af aan heb beweerd) ervoor zorgt dat de ademhaling rustig wordt en de CO2 dus binnen blijft en zijn balancerende werk kan doen t.o.v. zuurstof. Ik ben weer een flink stuk wijzer geworden! Ik ging uit van een schijnbare tegenstelling en moest me dus ook bevrijden van een gangbare opvatting die niet blijkt te kloppen! Dank gaat uit naar hen die mij maar tegengas bleven geven m.b.t. de Buteyko-theorie! Ik weet nu al welk woord er door het hoofd van janse heen gaat als hij dit leest: HALLELUJAH! :wink:
Mike