Er komt geen vaccinatieplicht, maar 2G niet uitgesloten
Het kabinet gaat vaccinaties niet verplichten en houdt vast aan het beleid om niet-gevaccineerden zo veel mogelijk te informeren en hen zelf tot een andere keuze te laten komen. "Maar je moet ook eerlijk zijn dat het niet uit te sluiten is in de toekomst", zegt demissionair minister De Jonge.
Hij noemde als voorbeeld de keus om hele bedrijfstakken te sluiten, of een 2G-beleid in te voeren. "Dan kom je toch al gauw uit op 2G", zegt De Jonge. 2G betekent dat alleen nog gevaccineerden en genezen corona-patiënten een QR-code kunnen krijgen. Een negatieve test is dan niet meer genoeg.
Zo'n 13 procent van de Nederlanders is nu niet gevaccineerd. De Jonge: "Ongeveer de helft zal er ook nooit voor gaan kiezen. De andere helft is een groep hele verschillende mensen. Je moet ze bijna uit elkaar rafelen. Wie zijn dat dan, waar wonen ze dan en wat is hun twijfel. Daar zijn we nu mee bezig. Maar ze zullen eerder overtuigd worden door een leraar, een leeftijdsgenoot of hun huisarts dan door de overheid."
De belangrijkste twijfel van mensen die zich niet laten vaccineren is onzekerheid over de korte termijn waarin het vaccin is ontwikkeld, zegt De Jonge. "En wat mensen ook in een donker hoekje op internet lezen is dat je er onvruchtbaar van wordt. Dat is niet waar, maar het is belangrijk om serieus op deze vragen in te gaan met informatie", zegt De Jonge. Ook demissionair premier Rutte zegt dat het kabinet geen andere koers gaat varen om de vaccinatiegraad te verhogen: "Mensen hebben een vrije keus. Wij gaan geen mensen proberen te overtuigen of over te halen, we geven informatie."
De Jonge zegt dat de bredere inzet van het coronatoegangsbewijs niet neerkomt op een vaccinatieplicht. "Ik geef toe dat het onhandig is voor mensen zonder vaccinatie om die testen te doen. Maar we willen de horeca open houden. Als daar iemand werkt of rondloopt die een besmetting doorgeeft dan gaat het ineens heel snel."