In mijn voorsteltopic had ik enige tijd geleden al geschreven dat ik zo ontzettend veel problemen heb met mijn lever / darmen. Ik ben de afgelopen 2 jaar veel afgevallen en bij het afvallen kwamen ook veel gifstoffen vrij. Dit ontgiften bleek een ware marteling. Ik heb me zo ontzettend rot gevoeld. Heb veel onderzocht en laten onderzoeken en er was sprake van een dysbiose in de darm en een gebrek aan verteringsenzymen. Ook bleek dat de methylering van mijn lever niet goed verliep wat betreft het afbreken van de oestrogeen. Maar mijn gevoel bleef zeggen dat het grootste probleem toch echt bij mijn lever ligt.
Uiteindelijk kon ik dus geen supplement meer verdragen, maar ook kruiden of voeding die ontgiftend werken kon ik niet meer aan. Ik ben me er in gaan verdiepen hoe dit kan. Ik heb jarenlang medicijnen geslikt en 10 jaar in de chemische dampen gewerkt. Hierdoor ben ik ruim 40 kg aangekomen.
Maar waarom kwam ik 40 kg aan. Het bleek dat mijn lever zowel de medicijnen als de chemische dampen niet goed kon verwerken. Dit kan komen door een genetisch defect aan het cytochroom P450 welke actief is in de lever. Bij mensen die medicijnen slecht verdragen wordt er een onderzoek gedaan naar deze genetische defecten, je krijgt dan een medicijnpaspoort waarin staat welke enzymen er wel of niet goed werken. Een defect aan een specifiek gen noem je een polymorfisme.
Voor de geinteresseerden, hierbij de link naar de uitleg hieromtrent Uitleg polymorfisme cytochroom P450
Medicijnen en gifstoffen in welke vorm dan ook worden afgebroken en verwerkt door deze enzymen in de lever (fase 1 en 2). Ook al slik ik nu al enige tijd geen medicijnen meer, ik was toch benieuwd of er bij mij een genetisch defect was. Ik heb dit laten testen bij het Erasmus MC. En wat bleek, van de 9 belangrijkste enzymen zijn er bij mij maar liefst 5 enzymen met een genetische afwijking. 1 enzym werkt versneld, en 4 enzymen werken vertraagd. En precies het enzym dat mijn medicijn moest afbreken, werkt dus vertraagd. Daarnaast werken bepaalde voedingsstoffen/kruiden ook nog eens vertragend op deze enzymen. Zoals bijv. curcuma, grapefruit, citroen, zwarte peper, Kamille etc. etc.
Welke enzymen verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de chemische dampen ben ik nu aan het uitzoeken. Hier is bijna niets van te vinden omdat de meeste onderzoeken gericht zijn op medicijnen. Wel is bekend dat deze gifstoffen ook nog meer vertragend op de enzymen kunnen werken waardoor alles nog erger wordt.
Destijds werd er gedacht dat ik mogelijk last had van de schildersziekte. Ik ben nu een studie tegengekomen waarin wordt beweerd dat mensen met de schildersziekte een specifiek vertragend werkend enzym in de lever hebben. En laat ik nu precies een polymorfisme hebben op dat enzym.
De bevestiging dat er iets niets klopte is op zich wel fijn. Het is alleen jammer dat er geen oplossing voor is. Tenminste, ik heb de oplossing nog niet gevonden. Het enige wat je kan doen is rekening houden met je beperkingen.
Ik heb zo mijn eigen theorie ontwikkeld waarom ik me zo ontzettend rot voel als ik iets neem wat werkt op mijn lever. Namelijk mijn lever is verzadigd met restanten van medicijnen en gifstoffen. Als ik iets eet wat ontgiftend werkt op mijn lever (wat ik dus zoveel mogelijk probeer te vermijden) dan komen deze gifstoffen weer in mijn bloedbaan. Deze gifstoffen moeten weer door deze enzymen worden afgebroken, maar omdat ze vertraagd werken blijven de gifstoffen te lang circuleren in mijn bloed. Als dit gebeurt duurt het gemiddeld zo'n 2 tot 3 dagen voordat alles weer is opgelost en ik me weer goed voel.
Er is dus regelmatig sprake van oxidatieve stress en ook van nitrosatieve stress. Oplossing worden geboden door supplementen, echter die kan ik niet meer verdragen.
Ik eet alleen onbewerkte voeding en geen kruiden (alleen keltisch zeezout). Onlangs dacht ik goed bezig te zijn en had weer verse bottenbouillon gemaakt. Te hard van stapel gelopen. Werkte te ontgiftend en ben er 3 dagen beroerd van geweest. Dus alles bij beetjes, maar het is soms ook de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen.
Ik voel me regelmatig best goed maar dan ineens barst de bom weer en kost het 3 dagen om me weer goed te voelen.
Polymorfisme kan dus een reden zijn waarom je niet goed reageert op bepaalde voeding, kruiden of supplementen. Iedereen kan hier last van hebben.
Ik zoek dus oplossingen. Weet niet of ik nog meer leverreinigingen moet doen. Ik kan zelfs al niet meer tegen appelazijn. En weet ook niet of dat de oplossing is.
Misschien zit ik er naast met mijn theorie. Dus mochten jullie een ander idee of oplossing hebben dan hoor ik het graag. Bij de afdeling geneeskunde kom ik niet verder, zowel op regulier als alternatief gebied niet. Mijn huisarts heeft me zelfs het predicaat eetstoornis meegegeven.
Kangen water werd ook in mijn topic al geopperd. Ik sta er open voor maar weet niet of dit voor mij goed zal werken. Als het ontgift durf ik het niet aan. Maar misschien kunnen de deskundigen op dit gebied er iets over zeggen.
Uiteindelijk kon ik dus geen supplement meer verdragen, maar ook kruiden of voeding die ontgiftend werken kon ik niet meer aan. Ik ben me er in gaan verdiepen hoe dit kan. Ik heb jarenlang medicijnen geslikt en 10 jaar in de chemische dampen gewerkt. Hierdoor ben ik ruim 40 kg aangekomen.
Maar waarom kwam ik 40 kg aan. Het bleek dat mijn lever zowel de medicijnen als de chemische dampen niet goed kon verwerken. Dit kan komen door een genetisch defect aan het cytochroom P450 welke actief is in de lever. Bij mensen die medicijnen slecht verdragen wordt er een onderzoek gedaan naar deze genetische defecten, je krijgt dan een medicijnpaspoort waarin staat welke enzymen er wel of niet goed werken. Een defect aan een specifiek gen noem je een polymorfisme.
Voor de geinteresseerden, hierbij de link naar de uitleg hieromtrent Uitleg polymorfisme cytochroom P450
Medicijnen en gifstoffen in welke vorm dan ook worden afgebroken en verwerkt door deze enzymen in de lever (fase 1 en 2). Ook al slik ik nu al enige tijd geen medicijnen meer, ik was toch benieuwd of er bij mij een genetisch defect was. Ik heb dit laten testen bij het Erasmus MC. En wat bleek, van de 9 belangrijkste enzymen zijn er bij mij maar liefst 5 enzymen met een genetische afwijking. 1 enzym werkt versneld, en 4 enzymen werken vertraagd. En precies het enzym dat mijn medicijn moest afbreken, werkt dus vertraagd. Daarnaast werken bepaalde voedingsstoffen/kruiden ook nog eens vertragend op deze enzymen. Zoals bijv. curcuma, grapefruit, citroen, zwarte peper, Kamille etc. etc.
Welke enzymen verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de chemische dampen ben ik nu aan het uitzoeken. Hier is bijna niets van te vinden omdat de meeste onderzoeken gericht zijn op medicijnen. Wel is bekend dat deze gifstoffen ook nog meer vertragend op de enzymen kunnen werken waardoor alles nog erger wordt.
Destijds werd er gedacht dat ik mogelijk last had van de schildersziekte. Ik ben nu een studie tegengekomen waarin wordt beweerd dat mensen met de schildersziekte een specifiek vertragend werkend enzym in de lever hebben. En laat ik nu precies een polymorfisme hebben op dat enzym.
De bevestiging dat er iets niets klopte is op zich wel fijn. Het is alleen jammer dat er geen oplossing voor is. Tenminste, ik heb de oplossing nog niet gevonden. Het enige wat je kan doen is rekening houden met je beperkingen.
Ik heb zo mijn eigen theorie ontwikkeld waarom ik me zo ontzettend rot voel als ik iets neem wat werkt op mijn lever. Namelijk mijn lever is verzadigd met restanten van medicijnen en gifstoffen. Als ik iets eet wat ontgiftend werkt op mijn lever (wat ik dus zoveel mogelijk probeer te vermijden) dan komen deze gifstoffen weer in mijn bloedbaan. Deze gifstoffen moeten weer door deze enzymen worden afgebroken, maar omdat ze vertraagd werken blijven de gifstoffen te lang circuleren in mijn bloed. Als dit gebeurt duurt het gemiddeld zo'n 2 tot 3 dagen voordat alles weer is opgelost en ik me weer goed voel.
Er is dus regelmatig sprake van oxidatieve stress en ook van nitrosatieve stress. Oplossing worden geboden door supplementen, echter die kan ik niet meer verdragen.
Ik eet alleen onbewerkte voeding en geen kruiden (alleen keltisch zeezout). Onlangs dacht ik goed bezig te zijn en had weer verse bottenbouillon gemaakt. Te hard van stapel gelopen. Werkte te ontgiftend en ben er 3 dagen beroerd van geweest. Dus alles bij beetjes, maar het is soms ook de combinatie van bepaalde voedingsmiddelen.
Ik voel me regelmatig best goed maar dan ineens barst de bom weer en kost het 3 dagen om me weer goed te voelen.
Polymorfisme kan dus een reden zijn waarom je niet goed reageert op bepaalde voeding, kruiden of supplementen. Iedereen kan hier last van hebben.
Ik zoek dus oplossingen. Weet niet of ik nog meer leverreinigingen moet doen. Ik kan zelfs al niet meer tegen appelazijn. En weet ook niet of dat de oplossing is.
Misschien zit ik er naast met mijn theorie. Dus mochten jullie een ander idee of oplossing hebben dan hoor ik het graag. Bij de afdeling geneeskunde kom ik niet verder, zowel op regulier als alternatief gebied niet. Mijn huisarts heeft me zelfs het predicaat eetstoornis meegegeven.
Kangen water werd ook in mijn topic al geopperd. Ik sta er open voor maar weet niet of dit voor mij goed zal werken. Als het ontgift durf ik het niet aan. Maar misschien kunnen de deskundigen op dit gebied er iets over zeggen.