Darmen & depressie

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
Dag Intothewild,

Hier je topic aan het lezen. Ben je al onderzocht op een vitamine B12 tekort ?

Er is een wisselwerking tussen antidepressiva en het aantasten van de B12 reserve waarvan darmklachten een symptoom kunnen zijn.

Bijgaand link die hierover meer duidelijkheid geeft.
http://stichtingb12tekort.nl/enquete/welke-klachten-had-u-bij-ontdekking-van-tekort/

 
Gaps boek is zeker praktisch, heb je de site nog niet bekeken?

Ik ben geen fan van reguliere medicatie, hoewel het tijdelijk uitkomst kan bieden, maar dat is een afweging die je zelf op basis van je gezond verstand kunt maken. Ontstekingen zitten er niet voor niets en hebben een functie, haal de oorzaak weg en dan heb je een duurzame oplossing. Soms heb je. levensbedreigende situatie waarbij regulier even noodzakelijk is. Goed overwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
 
@Vivianne: via de huisarts heb ik vitamine B12 laten testen. Hij zei dat deze goed was. De natuurarts vond de waarde aan de lage kant. Daarom heb ik B12 supplement gekregen. Het zou dus kunnen dat B12 laag is maar die kans acht ik niet groot (gezien b12 supplement, wat een zuigtablet is).

@Tanja: ja ik heb de site bekeken, dankjewel. Vooral de boodschappenlijst vind ik handig: http://www.gapsdieet.nl/gapsdieet/gapsdieet-boodschappen/

In hoeverre speelt voeding een rol voor een goede dopamine/serotonine balans? Ik weet dat 80 of 90 % van je serotonine in de darmen worden gemaakt. Dus hierbij heb ik volgens mij het antwoord al - wat serotonine betreft. Maar hoe zit het met dopamine? Daar ben ik wel benieuwd naar. Speelt voeding een grote rol? En zo ja, wat is hiervoor juist goed?
 
Ergste klachten zijn op dit moment btw:

- Extreem gespannen, de hele dag door. Ik word om 5 uur automatisch wakker. En direct als ik wakker ben voel ik me heel gespannen - alsof je uit elkaar knapt. Ook moet ik vaak spugen, waarbij alleen maar gal uit komt (sorry voor deze 'ranzige' uitspraak).
- Vanaf 5 uur moet ik dus direct naar de wc, meerdere malen achter elkaar. Dat zal wel de ontstoken dikke darm zijn.

Verder overdag heel veel huilbuien. En dat dag in dag uit. Helaas lucht dit niet op en blijft de spanning aanwezig. Erg depressief en angstig dus.

p.s. bij de huisarts heb ik al van alles laten testen: schildklier, ijzer, vitamines, etc. Hier kwamen weinig gekke dingen uit. Dus ik gok dat het een verstoring is in de dopamine/serotonine en de darmen. Maar als jullie nog andere ideeën hebben dan hoor ik het graag. Op dit moment gebruik ik aan supplementen: vitamine b12, vitamine d, levertraan met boterolie en magnesiumchloride (is een spray).
 
Jeetje joh, dat is niet niks. Magnesium zou ik blijven gebruiken, maar wel goed dat je het via de huid doet.
Dopamine zou ik zelf even niets aan/mee doen.

Voor de ontsteking zat ik aan boswelia te denken. Hier kun je er wat over lezen, ook over de reguliere behandeling/medicatie staat er wat geschreven.
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=445

Sterkte in elk geval.

Oh ja gal spugen valt niet direct in de categorie ranzig hoor, we zijn hier wel wat gewend. En dat zou je ook eens figuurlijk kunnen bekijken, tijd om je gal te spugen? Ergernissen eruit te gooien?
 
intothewild - ik was ooit bij een maag-darm-lever arts en het eerste wat ze dan voorschrijven is zakjes movicolon. Ik heb ze nooit genomen. Of Metamucil - heb ik ook nooit genomen.
Ik heb geen ontstoken darmen maar klachten die niemand herkent. Dus weten ze niet wat ze daarmee aan moeten.
In jouw geval is het wel prettig te weten of de darmen ontstoken zijn ja of nee.
Ze schrijven een recept voor en dat haal je gewoon niet en je zegt ja en amen. simpel.
Ik weet nu even niet hoe ze vaststellen dat je darmen ontstoken zijn. Kan zijn dat ze een binnenwaarts darmonderzoek willen doen. Dan gaan ze met een slangetje en lampje naar binnen. Als dat het geval is - een roesje vragen.
Verder raad ik aan een dagboek bij te houden en niet teveel tegelijk te doen. Eerst even veranderingen de tijd geven.
 
De natuurarts vond de waarde aan de lage kant. Daarom heb ik B12 supplement gekregen. Het zou dus kunnen dat B12 laag is maar die kans acht ik niet groot (gezien b12 supplement, wat een zuigtablet is).

Hier ben ik het op grond van persoonlijke ervaringen heel bedachtzaam en ben ik van mening dat er op grond van je klachtenpatroon wel een onderliggend B12 tekort kan spelen.
Een B12 tekort op bloedniveau is de ergste gradatie van een B12 tekort waaraan een functioneel B12 tekort op celniveau kan vooraf gaan met klachten op lichamelijke ongemakken aan b.v. maag, gal en darm en bijpassende klachten van moedeloosheid.

Natuurarts Dr. Reijnen die gespecialiseerd is in het behandelen van een B12 tekort schrijft op zijn site hierover het volgende :
ls je B12 gehalte lager is dan 300 pmol/L kan er wel degelijk sprake zijn van een functioneel B12 tekort op celniveau. Het gaat dus om de biologische beschikbaarheid van vit.B12 in alle organen op celniveau. Nu blijkt het B12 gehalte in het bloed wel een belangrijke indicator maar je kunt er niet blind op vertrouwen.

Tevens kan er een te hoge foliumzuurwaarde betekenen dat de gevonden B12 waarde onbetrouwbaar is. Welke werkzame stof van B12 zit er in de zuigtabletten die je voorgeschreven kreeg ? In het geval het om cyanocobalamine moest gaan, is dit een variant die niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Er dient methylcobalamine en adenosylcobalamine als werkzame stof in te zitten.

Bijgaand de motivatie hiervoor :

B12 dat reeds de cel ingaat als methyl- of adenosylcobalamine hoeft niet verder omgezet te worden tenzij er op dat moment een andere verhouding methyl-/adenosylcobalamine in de cel nodig is.

Het lichaam heeft een vitamine B12-voorraad van circa 2-5 mg, waarvan het grootste deel in de lever opgeslagen is. Dagelijks verdwijnt 0,1-0,2% van de totale lichaamsreserve van B12 via urine en gal. De voorraad raakt normaliter langzaam uitgeput, mede door enterohepatische recirculatie (heropname vitamine B12 uit gal).Een vitamine B12-tekort, dat kan ontstaan als de voorraad onvoldoende aangevuld wordt (onvoldoende inname of absorptie) en/of het verlies toegenomen is (oxidatieve stress, verstoorde enterohepatische recirculatie), ontwikkelt zich meestal sluipend over een periode van jaren.

Een pluspunt van suppletie met methyl- en/of adenosylcobalamine is dat het lichaam direct beschikt over de biologisch actieve (co-enzym)vormen van vitamine B12. Aangezien oxidatieve stress een rol kan spelen bij een functioneel vitamine B12-tekort kan suppletie met een gereduceerde vorm van vitamine B12 (methylcobalamine) voordelen hebben boven een geoxideerde vorm van vitamine B12 (cyanocobalamine, hydroxocobalamine).

Meer over het herkennen en in kaart brengen van een B12-tekort zie de volgende links :
http://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/diapresentatie-vitamine-b12-tekort/
http://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/stichting-b12-tekort-artikelen/geen-gouden-test-voor-de-diagnose-van-een-vitamine-b12-deficientie/
 
@Tanja: Bosweila ken ik niet. Dankjewel dus! Zeker het proberen waard :) En wat betreft het gal spuwen: letterlijk en figuurlijk inderdaad ;)

@liesje: Metamucil hebben ze mij ook een keer voorgeschreven. Dat verergerde de klachten toen alleen maar. Is trouwens wel een paar jaar geleden, toen ik nog weinig over de darmen had gelezen. En toen nam ik het braaf. Tot het dus erger werd.

@Vivianne: interessant verhaal. Bedankt hiervoor! Ik gebruik nu deze (sinds het is vastgesteld dat het aan de lage kant is): https://aov.nl/253-dibencozide-methylcobalamine.html.

Hierin zit:

- Vitamine B12 (adenosyl cobalamine, methyl cobalamine);
- Foliumzuur (calcium-L-methylfolaat, Metafolin® **).

Wat betreft vitamine B12 zitten de stoffen erin die jij zegt. Gewoon een kwestie van blijven doorgaan met deze B12 (voor de zekerheid)? Of toch een alternatieve test aanvragen/wat anders proberen?
 
je bent nu enkele maanden bezig. Gezien de ernst van de klachten, zal het nog wel een tijdje duren voor je grote stappen vooruit gezet hebt.
Persoonlijk denk ik dat je je klachten niet alleen in de voeding moet zoeken, maar ook in het energetische vlak. Op meerdere gebieden zul je geheeld moeten worden.
 
En wat bedoel je met dat ik het ook op energetisch vlak moet zoeken? Met alle respect, maar ik ben niet heel 'zweverig' aangelegd - en dat gevoel krijg ik hierbij een beetje haha. Al sta ik wel open voor ideeën. Dus ben benieuwd :)
 
In elk geval ben ik het met Naïef eens dat je hulp op meerdere vlakken kunt gebruiken, een goede therapeut, EFT of psychotherapeut, dat werk, zweverig gedoe hou ik ook niet van, denk dat Naïef het over zeer aardse energieën heeft.
 
Ah ok, dat klinkt inderdaad niet zo verkeerd. Ik ben nu al wel bezig met cognitieve gedragstherapie.
 
@ Intothewild

Hier je link bekeken en de werkstoffen (methylcobalamine en dibencozide wat hetzelfde is als adenosylcobalamine) zijn OK, echter zelf vind ik de dagdosering in jouw geval aan de lage kant. Hierdoor merk je momenteel geen / weinig voordeel van de zuigtabletten in deze fase.

Qua dosering zal het zoeken worden. Hier heb ik een voorbeeld van een kind van ruim 20 kg dat het goed doet op een dagdosering per tablet van 2500 mcg methylcobalamine, 2500 mcg adenosylcobalamine en 400 mcg foliumzuur. Wordt aangeboden onder de handelnaam B12 Trio Forte S.L. van Apotheek Mierlo-Hout.

Voor een volwassene wordt, afhankelijk van de ernst van de klachten, uitgegaan van een dosering van 2 tot 4 zuigtabletten per dag. Hierbij is het raadzaam om met 1 of 2 zuigtableten per dag te beginnen en te kijken hoe je lichaam hierop reageert. Een nabij familielid van ons met diabetes ondervond reeds een positief effect na inname van 2 maal daags 1 zuigtablet.

Meer hierover zie
http://www.kritischepatient.nl/vitamine-b12/
http://www.mierlohout.nl/contactinformatie/index.html
 
Dankjewel Vivianne. De reden waarom ik op 1 per dag zit is omdat dit op het potje staat. Ik kan natuurlijk altijd meer innemen. Ik zal dan ook beginnen met 2 per dag.

Na hoe lang is het verstandig om de situatie te reviewen en eventueel te verhogen?
 
Hoe zit het btw met foliumzuur? Deze zit ook in mijn vitamine B12. Is het niet schadelijk dat ik meer inneem dat aanbevolen (namelijk eerst 2 en later misschien 3 of 4)?
 
Goed geraden Tanja.
Je mag ook de zwerige route nemen hoor into , maar das wat om. Als je last heb van vooroordelen, dan moet je die even opzij zetten, want veel altotherapeuten hebben echt wel wat zinnigs te melden. Hou alleen je oren dicht als ze over voeding beginnen, want op dat gebied geeft hun alziend oog meestal nogal flink wat ruis.
Er is heel veel keus op dit gebied. Ik zou zeggen, laat je intuïtie je leiden, want hierin moet iedereen zijn eigen weg bewandelen.
Ik dacht eerst ook dat dit allemaal zweverig was, maar in deze wereld ben ik juist de meest geaarde mensen tegen gekomen. (en ja, ook die anderen :mrgreen )
 
Dankjewel voor de tip! Voorlopig hou ik het wel bij cognitieve gedragstherapie. Mocht dat niet werken dan kan ik altijd kijken naar wat jij hierboven zegt.
 
In jouw geval zou ik het potje van AOV eerst leegmaken en dan een combinatie maken van losse B12 methyl- en adenosylcobalamine waarin in 1 tablet wel en 1 tablet geen foliumzuur verwerkt wordt.

Een voorbeeld hiervan is deze combinatie

o Methylcobalamine 1000 mcg zuigtablet 1-3 x daags 1 zuigtablet
(Now Foods: Brein B12 zuigtabletten, Similia)
o losse Dibencozide zuigtabletten met 1000mcg adenosylcobalamine met 400 mcg foliumzuur, 2 x daags 1 zuigtablet (Bonusan of AOV) OF Active-B12 Dibencozide met 3000mcg adenosylcobalamine en 200mcg foliumzuur (Country Life)

Qua de termijn van reviewen is het moeilijk om een passend antwoord te geven. Hier in mijn omgeving heb ik enkele voorbeelden van mensen gezien die binnen enkele dagen al goed reageerden op dosering van 1 of 2 zuigtabletten waarin methyl- en adenosylcobalamine verwerkt waren. Voorzichtig opbouwen en kijken hoe je lichaam reageert is hier ons motto en vooral niet overdrijven is de boodschap. Ik herinner me hier een verhaal van een forumlid die een te hoge dosering kreeg en hevige ontgiftingsverschijnselen kreeg.
 
Tanja, waar kan ik dat ook weer vinden over die vezels. Heb dat destijds wel ergens gelezen maar waar.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.519
Berichten
529.791
Leden
8.655
Nieuwste lid
Monique vdf Jacobs
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan