Darmen & depressie

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
intothewild, een keertje je darmen opschonen kan geen kwaad, ook al zou je gezond zijn.
Ik heb vele reiniginskuren gedaan (die staan op papier) en zal ze voor je opzoeken. zo,n kuur kan in het weekend (van te voren wel al afbouwen) of voor een langere periode. Als je eenmaal bent begonnen heb je geen honger. Je moet in ieder geval bitterzout hebben (kosten zijn minimaal) en het liefst zelfgemaakte groentesappen. Die sappen zijn ook in de Ekowinkel te koop maar zijn minder lekker. hoewel er over smaak te twisten valt. Heb je de mogelijkheid om zelf sappen te maken?.
En dan, hoeveel tijd heb je, werk je?
De kosten zijn minimaal. In jouw geval (je moet nog afbouwen van medicatie) ken ik de gevolgen niet. Misschien dat hier iemand zegt dat het "op dit moment" niet verstandig is en dat je beter eerst kunt afbouwen.
Je moet in ieder geval de gelegenheid hebben om de hele dag niets te doen (lekker onder de dekens) of iets te doen dat je leuk vind. Zelf muziek maken of lezen en zeker niet werken.
Verwacht van de MDL arts ook niets. sorry. onderzoekingen doen en weten wat er loos is, daar zul je iets aan kunnen hebben. Voeding? no way. pillen met bijwerkingen? yes!
Dan kun je nog zoeken op dit forum naar "leverreining". Heel veel mensen doen die reiniging.
 
@Tanja: sorry ik zei het verkeerd, maar er werd een maatschappelijk werker voorgesteld :)

@liesje: ik heb thuis een blender en een sapcentrifuge. Ik heb genoeg tijd (werk nu niet). Hoor inderdaad graag van anderen of het nu verstandig is om een reinigingskuur te doen. Maar ik denk dat ik zelf eerst af ga bouwen (en niet alles tegelijk). Van de maag darm en leverarts verwacht ik dat hij vaststelt wat er aan de hand is. En als de esteck bodyscan klopt dan moet er een dikke darmontsteking uitkomen. Qua voedingsadviezen verwacht ik eigenlijk niets :)
 
ik heb dat woord laten vallen Tanja, aangezien de alternatieve hoek waarschijnlijk nog iets te ver ligt en een psychiater ook weer zo wat is en blijkbaar de nood hoog is.
 
@ intothewild

Hier even gezocht naar de bijsluiter van de Citalopram. Hierin wordt gewaarschuwd om bij een verminderde leverfunctie een lagere dosering in te nemen.

Tevens worden er mogelijke darmklachten als bijwerking gerapporteerd.
Meer hierover zie volgend link
httphttp://www.livestrong.com/article/2....com/article/74187-side-effects-celexa-women/

Afbouwen van de behandeling kan over een periode van 1 tot 2 weken waarbij geleidelijk aan de dosering wordt afgebouwd.
 
Ik heb in het verleden dus al eens Citalopram gebruikt. Toen ging het 'goed'. Zelfs mijn darmen gingen er beter door werken (anti depressiva wordt in geval van prikkelbare darmen zelfs voorgeschreven vanwege (soms) positieve bijwerking). Waarom dat nu niet het geval is, is mij onbekend. Of ik een verminderde leverfunctie heb weet ik niet, wel heb ik een tijdje terug, toen ik nog anti psychotica slikte (en Citalopram), een levertest gedaan. Hierbij kwam een licht verhoogde ALAT en ASAD waarde uit. Opzicht ook niet zo gek gezien de medicatie die ik toen slikte. Mede dankzij die uitslag heb ik besloten om te stoppen met anti psychotica.

Enkele maanden daarvoor heb ik een andere levertest gedaan en daaruit kwam dat mijn lever de medicijnen heel snel afbrak, wat volgens de psychiater aangaf dat mijn lever goed werkt. Met afbouwen ben ik ondertussen bekend haha. Ik reageer er altijd heel heftig op. Maandag heb ik een afspraak met de psychiater om te spreken over wat te doen. Tot nu toe is mijn idee om Citalopram af te bouwen - dus terug naar de basis - en kijken wat er gebeurt. Hoe eng dit ook is.

Bedankt voor het meedenken iig!
 
De andere anti-psychotica in het verleden kunnen de verklaring zijn voor je aangetaste B12 reserve. De Citalopram stond gelukkig niet op dit lijstje.

Bijgaand link die hierover meer vertelt :
https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-tekort-medicijnen.php
 
Zou kunnen inderdaad. Heb het gelukkig niet lang gebruikt. Morgen komt de extra pot met B12 binnen :)
 
Volgens mij ga ik hier nu nog een keer GAPS schrijven en dan hou ik ermee op. Dat schoont je darmen op zonder ze verder te irriteren met rauwe groenten sapjes??? ik dacht dat we dat stadium al hadden gehad, ik citeer van pag 2 in dit draadjes intothewild:

Tegen rauwe groenten kan ik ook niet, dus daarom kook ik het altijd.

Bovendien is GAPS ook een detox op zichzelf, speciaal voor mensen met mentale issues...
Ik citeer dan ook nogmaals een opmerking van de persoon in kwestie:

Ga denk ik toch het GAPS boek bestellen.

En je ontgiftingsorganen zoals je lever ondersteunen (zeker als je medicatie gebruikt) is nooit verkeerd, maar als je liever afwacht tot de waardes door een dokter/onderzoek zo onder het (zieke) gemiddelde van de rest van de gedegenereerde bevolking komen, leef je uit.
 
Je hebt gelijk Tanja. Zojuist GAPS boek besteld (Nederlandse versie) en hiermee ga ik aan de slag!
 
Hier net goed terug gekeken naar het begin van je voorsteltopic. Als ik alles goed analyseer komt het erop neer dat je met een variant van colitis (= ontstoken dikke darm) zit.

Op dit vlak valt volgende informatie terug te vinden :
De behandeling van colitis is afhankelijk van de oorzaak. Een milde aanval van gastro-enteritis gaat normaalgesproken vanzelf over. Het is van belang veel te drinken teneinde uitdroging te voorkomen.

Behandeling van de chronische vormen bestaat in principe uit medicijnen die de aandoening niet genezen, maar wel voor een vermindering van de klachten kunnen zorgen.

Er wordt ook nog gesproken over het toedienen van zouten en op dat vlak is Keltisch zeezout het beste voor je. Zie link van Poekie
http://www.voedingisgezondheid.nl/Darmen.html

Van de site van B12 arts Reijnen herinner ik me een citaat dat verband weergeeft tussen colitis als uitingsvorm van een vitamine B12-tekort.

Hij meldt het volgende op dit vlak :
Oorzaken van B12 tekort

Globaal zijn er verschillende oorzaken voor een B12 tekort:
1. Onvoldoende aanbod van vit.B12 in de voeding (b.v. vegetariërs/veganisten) dit komt overigens niet vaak voor,
2. Onvoldoende opname van vitB12 door een chronische darmziekte (M.Crohn, Colitis ulcerosa of een lekkende darm b.v. door het bestaan van voedselergieën),
3. De onmogelijkheid om vit.B12 uit de voeding op te nemen via de darm naar het bloed, dit kan weer drie oorzaken hebben:
a. Als een deel van de maag werd weggehaald (post gastrectomie syndroom), dan is er onvoldoende intrinsic factor beschikbaar,
b. Door de aanwezigheid van antistoffen tegen een bepaalde cel in de maag (parietaalcel) auto-immuniteit,
c. Door antistoffen tegen het eiwit Intrinsic Factor, (gevormd door de
parietaalcellen) dat nodig is om B12 te kunnen opnemen (auto-immuniteit).
d. Door gebruik van reguliere geneesmiddelen (H2 -receptorantagonisten
(bij maagklachten), e.a.


4. De aanwezigheid van leverstenen kan ook de beschikbaarheid van vit.B12 op celniveau ernstig belemmeren.

Ook al is er voldoende aanbod, en ook al is het verstoorde opnamemechanisme op een gegeven moment hersteld dan nog komt er niet voldoende vitamine B12 aan in alle effectorganen als er niet genoeg transporteiwitten (transcobalamine I, II en III en R-proteïnen, die door de lever geproduceerd worden) aanwezig zijn. Als er veel leverstenen zijn verloopt ook de spijsvertering steeds moeilijker.

N.B: b. en c. treden op in het kader van auto-immuunprocessen en komen relatief
het meest voor.

Qua een effectieve oplossing van je klachten sluit ik me voor een stuk aan bij de zienswijze van Tanja die om te beginnen pleit voor GAPS die dan in jouw geval aangevuld moet worden met extra vitamine B12.

Op grond van bovengenoemde informatie vermoed ik dat een bezoek aan de maag / darmspecialist niet veel nieuwe informatie naar boven zal brengen. Bijgaand enkele links ter verduidelijking :
http:/http://www.stichtingb12tekort.nl/forum/index.php?topic=42.0/ www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=414

Het is trouwens ook mogelijk om zelf een darmonderzoek bij Saskia van As aan te vragen. Bijgaand link naar haar site
http://www.darmklachten.nl/hulp-bij-keuze-test/
 
Goed uitgebreid verhaal vivianne, dankjewel! Veel water drinken was ik inderdaad mee begonnen. Keltisch zeezout gebruikte ik al. Wat ik wel gek vind is dat er niet echt een b12 tekort eruit kwam bij de huisarts. Als de waarde enkel wat lager is dat leidt dat toch niet tot zulke erge klachten? Heb ook al een potje b12 van aov op en merk nog geen verschil (maar er werd al opgemerkt dat dit een te lage dosering is). Doel van darmspecialist is btw een bevestiging. Hopelijl hoeft er niet gesneden te worden (dat gebeurt toch soms)?

Bij Saskia van As heb ik al eens een candida test gedaan. Ik wacht eerst even darmonderzoek af bij de specialist. Want budget laat niet toe om op eigen kosten nog meer onderzoeken te doen.

Het rapport van de esteck bodyscan is btw binnen. Zal deze straks plaatsen. Mogelijk zien jullie meer aanknopingspunten.
 
Er zijn verschillende fasen van een B-12 tekort t.w. B12-tekort op celniveau (= functioneel B12-tekort - valt niet door middel van een klassiek bloedonderzoek op te sporen) en B-12 tekort op bloedniveau die qua gradatie de meest vergevorderde is.
http://www.anders-beter.nl/pages/114469/Vitamine_B12.html

Belangrijk is dat de B12-serumwaarde in samenhang met de foliumzuurwaarde dient bekeken te worden. Bij een foliumzuurwaarde van > 31 nmol/L komt het erop neer dat de gevonden B-12 waarde onbetrouwbaar is en dat betekent dat er dan wel een B-12 tekort aan de orde is. Dit bleek bij mijn zoon het geval te zijn. Hij herstelt goed. Wel nemen we momenteel nog een achterstand in zijn visuele ontwikkeling waar die wij d.m.v. reflex integratie therapie aan het wegwerken zijn.

Foliumzuur en b12 werken echter wel nauw samen bij de opbouw van nieuwe cellen en een tekort aan vitamine b12 leidt tevens tot een gebrek aan foliumzuur. Wees daarom voorzichtig met het innemen van extra foliumzuur als je je b12 gehalte niet weet. Een te hoog gehalte van foliumzuur kan namelijk het gebrek van b12 overschaduwen waardoor dit niet gesignaleerd kan worden.

Foliumzuur en vitamine B12 worden altijd samen getest, omdat ze als broer en zus bij elkaar passen. Vaak wordt foliumzuur pas aangevuld als een vitamine B12-tekort uitgesloten is. Heeft iemand bijvoorbeeld neurologische en/of psychische klachten die door een (niet behandeld) B12-tekort veroorzaakt wordt, dan verergeren de klachten door extra foliumzuur suppletie.

Bij mensen met een B12-waarde onder de 148 pmol/l en een foliumzuurwaarde die hoger is dan 20 nmol/l, is de beschikbaarheid van B12 in de cel kleiner, dan bij een B 12-deficiënte waarbij de foliumzuurwaarde lager is. Een hoog foliumzuurgehalte in het bloed(>31pmol/l) maskeert een te laag vitamine B 12.

http://www.ahealthylife.nl/de-8-tekenen-van-een-vitamine-b12-tekort/
http://stichtingb12tekort.nl/wetenschap/diapresentatie-vitamine-b12-tekort/
http://stichtingb12tekort.nl/vitami...teld-en-hoe-zouden-ze-gebruikt-moeten-worden/
http://stichtingb12tekort.nl/reacti...stichting-b12-tekort-m-b-t-het-standpunt-b12/
 
Dankjewel Vivianne! Ik ga dit zo eens rustig doorlezen. Ik ben toentertijd op zowel vitamine b getest als foliumzuur. Als ik thuis ben pak ik de waardes erbij.
 
Ik heb toch de uitslag van de bodyscan weten te bemachtigen. Het grote zoekwerk naar oplossingen gaat nu beginnen. Vooral de stofwisselingsproblemen zijn een onbekend terrein voor mij.

Hierbij de uitslag:

Hersenen
- Links temporaal: waarschuwing (rood) bloeddruk te hoog.
- Rechts temporaal: waarschuwing (rood) bloeddruk te hoog.

Resumé
- Door de problemen binnen de linker en rechtertemporale hersenkwabben zal het communiceren tussen de overige hersenkwabben problematisch worden naarmate er stressvolle situaties zijn.

Schildklier/Thyroid
- Waarschuwing (geel) lichte ontsteking.

Lever/galblaas
- Waarschuwing (roze) cel metabolisme moet verhoogd worden.

Pancreas/alvleesklier
- Waarschuwing (geel) lichte onsteking.

Dikke darm
- Waarschuwing (rood) in het opstijgende deel acute ontsteking fase 1 het omlopende deel en het aflopende deel waarschuwing geel (lichte ontsteking).

Blaas
- Waarschuwing (roze) cel metabolisme moet verhoogd worden.

Prostaat
- Waarschuwing (geel) lichte ontsteking.

Resumé
- Uit bovenstaande opsomming zou men kunnen vermoeden dat er een stofwisselingsstoornis is op weg naar erger met name in het opstijgende deel wat dan ook communiceert met de hersenen.

Estimated adrenaline
- Norm is 22.0-46.0 en is met 45 aan de hoge kant.

Cerebrale serotonine respons
- Waarschuwing (geel) te hoog.

Cerebrale dopamine en noadrenaline respons
- Waarschuwing (blauw) te laag.

Gaba response
- Waarschuwing (bruin) overdreven actief.

Resumé
- Naar alle waarschijnlijkheid ondervindt de aanmaak van de neurotransmitters problemen door de verstoorde stofwisseling. Hetgeen op zijn beurt het gedrag met gevolg zou kunnen verklaren.

Rugwervel
- Waarschuwing (geel) lichte slijtage (20%).

Linker voet / rechterhand delta SDC +SDC-
- Bloedsomloop verstoord.

Voorhoofd delta SDC+SDC-
- Bloedsomloop verstoord.

Cardiovasculair
- Er zijn door het gehele bovenlichaam ontstekingen en doorbloeding problemen aanwezig. Tevens zijn er acht lymfklieren ontstoken. Dit zal de vitaliteit ondermijnen.

Algehele conditie body
Uit de scan is gebleken dat er binnen het lichaam chronische problemen zijn op stofwisselingsgebied en de temporale hersenkwabben niet optimaal functioneren.
 
Prioriteit ligt nu btw bij:

- dikke darm
- stofwisselingsstoornis
- adrenaline
- serotonine, dopamine en noadrenaline
- gaba response
 
hoi Intothewild, wel heel uitgebreide bevindingen die er niet om liegen.
Bij mij was het ook niet mis overigens wat men bij me vond (o.a. ook een niet al te nader gespecificeerde stofwisselingsstoornis: overigens niet verwonderlijk in mijn geval).
Staan er ook nog aanbevelingen bij in de zin van therapeutische en/of voedingsadviezen of ten aanzien van suppletie?
Mij werd bijv. aangeraden per dag een uur te wandelen, een manueel therapeut op te zoeken i.v.m. problemen met met name mijn 3e nekwervel (whiplashprobleem waarvan ik me nauwelijks nog bewust was, maar die wel een rol speelt voor mijn gezondheid) en meer van die dingen.
 
@Tanja, als ik vasten/reinigingskuren deed kwamen er altijd sapjes aan te pas. Volgens mij is dan de reden omdat daar veel vitamines enz inzitten die je gedurende de dagen dat je niet eet en alleen maar drinkt (ook extra water en nog thee erbij) fit moeten houden. Ik zag die sapjes altijd als iets tijdelijks, gewoon horende bij de kuur. Het heeft me in ieder geval nooit kwaad gedaan.
Gedurende 5 dagen kreeg ik dan bitterzout met lijnzaadthee dat was om de darmen nog te smeren. Lijnzaadthee was een gekookt aftreksel, dus slijmerig water zonder veel smaak. Ook 4 dagen nog klysma,s. In principe zijn de darmen dan in rust. Ze verteren geen voedsel. Alles te vinden op internet bij vasten/reinigingskuren. Je begrijpt dat er dan veel zwarte troep uit je darmen komt. Opbouwen in 2 of 3 dagen maar ik maakte er 6 dagen van o.i.d.
Als ik NU wil vasten/reinigen dan zou ik niet weten wat ik in de plaats van de sapjes zou moeten nemen. Dan denk ik eventueel aan groente-bouillon en kippebouillon plus misschien extra vitaminen? Pas de laatste keer was er sprake van een extra leverkuur. Ik durfde het niet aan. Bang dat ik misselijk zou worden maar nu durf ik het wel. Nu is het bitterzout een probleem. In principe werken mijn darmen niet mee. Gedurende de dag blijft er diaree lopen. Valt niet tegen te poetsen en te smeren. Doel is darmen resetten.

Zou voor intothewild het "milde leverdrankje" iets zijn?
 
Hi Liesje,
punt hier is dat bij pds rauwe groenten en ook sapjes de darm irriteren.
Sapkuren weet ik alles van, heb er voor geleerd ?
Ik sta er echter niet meer achter en zou idd kiezen voor rauwe melk/kefir en of bouillon als kuur. Dit om het lichaam, de lever te voorzien van de nodige stoffen, waaronder vetten, om gifstoffen die vrij komen tijdens een reinigingskuur veilig af te kunnen voeren.
 
@Lievergezond: wat heb jij gedaan aan je stofwisselingsstoornis? Ik heb het rapport zelf niet in handen (ligt bij mijn ouders), maar er staat geloof ik weinig in met betrekking tot therapeutische aanbevelingen en/of voedingsadviezen of suppletie. Wel bieden ze zelf enzymtherapie aan. Maar dat is niet te betalen (kosten duizenden euro's). Ik hoop dan ook veelal hier op het forum antwoorden te vinden.

Binnenkort start ik dus met GAPS (boek is onderweg) en ga ik B12 verhogen. Als mensen goede tips/aanvullingen hebben m.b.t. de volgende punten dan hoor ik het graag:

– dikke darm (oplossing is denk ik GAPS incl. bottenbouillon kuur)
– stofwisselingsstoornis
– adrenaline
– serotonine, dopamine en noadrenaline
– gaba response
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.519
Berichten
530.550
Leden
8.656
Nieuwste lid
Anne T
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan