Diabeet en pre-diabeet

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
Quote:
Als je altijd op dezelfde tijd eet, gaat de lever al van te voren insuline aanmaken om voorbereid te zijn op het eten dat gaat komen. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel verlaagd en hebben wij het idee dat we honger hebben, terwijl dit niet zo is.

We gaan we ons dan vaak slap en beroerd voelen. Door te gaan eten wordt de bloedsuikerspiegel weer verhoogd. Dit kunnen we ook bereiken zonder te gaan eten, maar door een Buteyko oefening te gaan doen. Door het verhogen van het kooldioxide gehalte, wordt ook de bloedsuikerspiegel genormaliseerd.


 
Ik voel mij nooit slap en beroerd als ik niet eet op tijden waarop ik normaal wel zou eten.

 
hoi Pike, nou in elk geval zijn er mensen die zich wel slap en beroerd voelden op gezette tijden en die konden dat opvangen door het kooldioxidegehalte in het lichaam omhoog te trainen door middel van verminderde ademhaling.

 
Ja ik snap het Lievergezond :wink: , toch vraag ik mij af of dat co2 omhoog trainen dan niet een lapmiddel is dat weliswaar werkt maar dat er voor een permanente oplossing andere dingen moeten worden gedaan.

 
Quote:
hoi Pike, nou in elk geval zijn er mensen die zich wel slap en beroerd voelden op gezette tijden en die konden dat opvangen door het kooldioxidegehalte in het lichaam omhoog te trainen door middel van verminderde ademhaling.


Net als Pike daar al heel lang geen last meer van. Maar heeft t niet eerder te maken met koolhydraten en je suikerspiegel? Als ik nu "honger" krijg en geen voeding in de buurt heb, dan kan ik vervolgens toch echt nog uren verder totdat ik mezelf voedt. Geen probleem. En ik doe niets bewust met de ademhaling.

 
Pike en Alexandra,

Zo gaat het bij ons ook. Van de week hadden we rond 12 uur 'trek' maar door omstandigheden lukte het pas om om 14uur te eten, no problem at all. We werkten gewoon verder (lichamelijk arbeid) en namen om 14uur een heerlijke maaltijd en dan smaakt het des te lekker.

Lia

 
http://cdn-2.normalbreathing.com/high-res-images/diabetes-MV.png

Lees meer in buteyko's boek:
Quote:
The theory of the pathogenesis of diabetes mellitus.

Basic principles of hormone therapy

.

K. P. BUTEYKO Ph.D. Science consultant The Institute of Clinical Experimental Medicine

Siberian branch of the Academy of Medical Science, USSR


Quote:
[...]deep breathing leads to increasing production of some substances such as glucagon which assist in increasing blood sugar content.

The Krebs cycle changes direction, other chemical processes also alter aiming to reduce sugar

decomposition and to increase its concentration in blood. The whole system of biochemical

reactions comes to work in order to increase blood sugar content. That is why hyperglycemia

along with insulin deficiency should be viewed as a defence reaction against energy deficiency.

http://www.buteyko.ie/images/pdf/Dr_Buteykos_Book.pdf

 
voor dat ik ga slapen is mijn bloedsuiker rond de 6 nog te hoog maar voor mij is dit al veel beter als eerst maar elke ochtend zit ik hoog.

Voorheen heb ik daar nooit last van gehad, het is wel zo hoe later ik uit mijn bed kom hoe hoger mijn bloedsuiker wordt.

Het kan zijn dat ik om 7 uur rond de 5 / 6 zit en na een half uur tot een uur later rond de 8 zit, zonder iets te eten, als ik nuchter een glas sole met appelazijn drink is het nog hoger dan is het rond de 9.

weet iemand hoe dit kan?

 
Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Ben je diabeet?

Het kan bv. zo zijn dat je ,nadat de eerste cortisol stoot voorbij is, er een tweede achteraan komt. Dit verhoogt dan je BG. Het kan ook zijn dat je te weinig insuline aanmaakt als reactie op de eerste cortisol stoot(waar je wakker van wordt) en er dus uit de lever glucose in het bloed komt. Of,indien je heel laag in de KH zit sinds een tijdje, je insuline gevoeligheid in vooral de spiercellen verminderd is.

ad

 
Ik heb 38 jaar diabetes, type 1 altijd gedacht, omdat in 2013 ook diabetes bij mijn zoon is ontdekt (die jij wel kent) en in de familie diabetes bestaat is het mody 3 genoemd (erfelijkheid.) Mijn bloedsuikers zijn sinds Wap (nu ruim 1 jaar) altijd hoog, nu sinds enkele weken kan ik het de meeste tijd overdag tussen de 6 en 8 houden.

Ik eet al heel lang bijna geen droge KH meer, omdat ik daardoor mijn bloedsuikers helemaal niet meer onder controle krijg.

Ik slaap meestal de hele nacht door wel is het zo dat ik heel vaak nare dromen beleef.

Wat je hierboven schrijft over cortisol kan inderdaad 1 van de redenen zijn, alleen de laatste zin begrijp ik niet zo goed.

 
Ahh ja , nu herinner ik me je forumnaam weer.Hoe gaat het met je zoon? Hij had toch ook nog een nare adem waar we nog even op dit forum gereageerd hadden? Hoe gaat het daarmee?

Met die l;aatste zin bedoel ik dat wanneer iemand zeer weinig KH eet hij/zij ongevoeliger voor insuline zal worden om zo meer (alhoewel weinig) KH over te houden voor de hersenen en rode bloedlichaampjes. Vooral de spieren zullen ongevoeliger worden,maar dit is omkeerbaar door geleidelijk meer KH te eten.

Gebruik je dan nu wel of geen insuline/medicatie?

ad

 
Haha, goed geheugen! Het gaat beter met mijn zoon, zijn adem ruikt minder maar is nog wel aanwezig.

Ik begrijp wat je bedoeld nu maar ook al zou ik de KH geleidelijk willen toevoegen dat lukt me niet, als ik dit probeer ga ik na het eten van de KH een eindje wandelen daarna is mijn bloedsuiker gedaald om na een paar uurtjes te stijgen na 12, 13 of zelfs hoger waarbij ik het die dag en de dag erna niet omlaag krijg.

Zelfs een druppel jodium die ik inneem met water, sole en appelazijn laat mijn bloedsuiker die dag en de dag erna flink stijgen.

Ik heb tot na mijn zwangerschappen insuline gebruikt, nu medicatie.

 
Geen insuline injecties ,dus geen insuline activiteit. Misschien wel eigen insuline productie maar te weinig en daarom medicatie (welke?)?

Dus wanneer er teveel glucose in je bloed komt dan kan de glucose niet in de cellen komen of op z'n best heel langzaam. Je hersenen zullen via een andere dan Glut4 receptor glucose op kunnen nemen en dus zul je zo geen tekort in je hersenen ervaren. Hoe voel je je qua bewustzijn?

De vraag is dus hoe komt er teveel glucose in je bloed. Ik denk dus inderdaad door in eerste instantie de cortisol reactie in de ochtend maar ook een vehoogd niveua hiervan over langere termijn. Verder de secretie van glucagon agv een lage/geen insuline secretie.Glucagon brengt weer meer glucose via gluconeogenese(oa) in het bloed zonder dat er een rem op komt via insuline. Ook adrenaline zal de lever aanzetten tot glycogenolyse en dus komt er meer glucose in je bloed.

Dan eet je welliswaar geen KH.(voor zover mogelijk)maar dan wel eiwitten en vetten. De eiwitten zullen ook insuline stimuleren,maar dat kan niet of te weinig en bij de inname van eiwitten wordt ook altijd glucagon vrij gegeven om zo ,onder normale omstandigheden,de glucose verlagende werking van insuline tegen te werken en er geen hypo ontstaat.

OOk zal er ,denk ik,en verhoogde vetverbranding plaatsvinden. Dus produceer je dan weer via glycerol meer glucose.

Ik denk dus dat het systeem verstoord is door gebrek aan insuline. Dit blijft echter te bepalen door een specialist op dit gebied die ook al verdere informatie uit een onderzoek etc. heeft.

Heb je ook last van de typische diabeet klachten zoals vochtverlies , dorst etc.?

Dat je via de inname van de sole etc. een langdurige stijging ervaart kan komen doordat deze inname weer het hormonen cascade in gan zet . Maar dat dit effect langdurig is heeft dan weer te maken met gebrek aan insuline en/of anere gedurende de dag glucose verhogende prikkelingen.

ad(succes met de interpretatie).

 
Ad, bedankt voor de uitleg, ik maak zelf nog insuline aan maar hoe veel of hoe weinig weet ik dus niet, ik gebruik het medicijn Novonorm.

De laatste nachten ben ik heel veel wakker, soms ook heel erg wakker dan moeite om weer in te slapen dus ik denk ook dat er iig een cortisol probleem is.

Ik weet dat ik voor dat ik met WAP begon ik constant hypo's had, veel schommelingen waardoor ik erg moe was en veel diabetische klachten,dat ervaar ik nu nog maar zelden. mijn HbA1c-gehalte zat altijd rond 4/5, sinds WAP is dit gestegen naar 7 / 8

Ik voel me qua bewustzijn goed, laatste weken wel heel veel hoofdpijn.

Moeheid speelt nog vaak op. Ook speelt de overgang zeker een rol hierin daar ben ik van overtuigd.

Het is een zoektocht steeds weer maar moet volgende maand voor controle naar de internist en zal ik dit aan haar voorleggen.

 
Novonorm zet de pancreas aan tot meer produktie van insuline....er is dus te weinig insuline geweest in beginsel.

De vraag is nu dus hoeveel insuline er nog wordt aangemaakt(ik mag hopen dat ze dit gaan testen),het kan zo zijn dat de pancreas het niet meer bij kan houden.

Maar ook de moer er gekeken worden naar de factoren die meer glucose in het bloed brengen. Je dosering Novonorm zal wel min of meer afgesteld zijn en dit klopt nu niet meer door meer glucose 'productie'. Maar zoals ik al schreef kan het probleem dus ook bij het achterblijven van de pancreas de oorzaak zijn.Combinatie of kip of ei verhaal?

De overgang kan een rol spelen maar net zo goed kan door de verhoogde(chronisch)cortisol produktie er te weinig pregnenelon over blijven voor de aanmaak van hormonen.

Ik heb het vermoeden dat je meer ketonen bent gaan aanmaken en daardoor weiniger last was van een hypo.Te weinig insuline laat dit ook toe ondanks veel glucose in het bloed.

Ben wel benieuwd naar de mening/oplossing van de internist.Laat het ons weten.

ad

 
Ik hoop dat ze dit gaat testen echt medewerking krijg ik niet, heb al eerder iets voorgelegd maar of ze gaat er niet op in of zegt dat ik geen gelijk heb.

Kan jij niet meegaan :-),jij weet hier zoveel van af en al heb ik al zoveel jaren diabetes maar op dit gebied wat hierboven staat beschreven ben ik echt geen deskundige.

Over ketonen wordt veel geschreven op dit forum dit is goed maar als diabeet kan dit keto-acidose veroorzaken? Als ik op internet of forum lees over keto-acidose vind ik dat wel heel akelig om te lezen. Ook ik heb geen frisse adem mijn man ruikt dit zegt hij maar kan ook niet zeggen dat mijn adem naar aceton ruikt.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.543
Berichten
546.465
Leden
8.665
Nieuwste lid
Solana
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan