Dochter van 14 met vermoeidheidsproblemen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
Interessant die (samen)werking tussen de bijnieren en de schildklier. Ik weet dat mijn dochter nog niet zonder adrenal kan, dus zijn haar bijnieren nog niet in orde. Dat zou betekenen dat haar schildklier niet onderactief kan zijn?

Wat is de beste manier om de testen hoe goed je schildklier werkt? Is dat alleen door bloedonderzoek mogelijk?

 
Bloedonderzoek is niet de meest betrouwbare vorm om de schildklierwerking te onderzoeken. Beter zijn de temperatuurtest 's ochtends en de urinetest.

Volgens stukje dat van www.vgns.nl komt is op dit vlak heel interessant om het beeld te schetsen.

Quote:
Dr. Barry Durant-Peatfield verwierf een goede reputatie door succesvolle behandeling van veel patiënten met schildklier- en bijnierproblemen. Hij schrijft: "Als de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as is beschadigd, kan het immuunsysteem nooit volledig herstellen; het resultaat: de patiënt is vaak ziek, met ogenschijnlijk steeds terugkerende virusinfecties of andere ziektes, onder andere ook parasieteninfecties."

Hij leerde hoe belangrijk het goed functioneren van het kliersysteem is en welke rol de schildklier speelt bij het ontstaan van ziekten. Een inspiratiebron was Dr Broda Bar­nes. Zijn belangstelling voor schildklierziektes nam toe, toen hijzelf hypo bleek te zijn.

Dr. Durrant-Peatfield is geen fan van alleen maar bloedtesten om een diagnose te stellen, omdat die nog al eens falen in het herkennen van hypothyreoïdie. Hij stelt ook vragen bij de behandeling met alleen maar een supplement voor T4. Om allerlei redenen die hij in zijn boek toelicht denkt hij dat het niet mogelijk is voor het lichaam om T4 om te zetten in T3.

Volgens de meeste artsen geven bloedtesten altijd een duidelijke uitslag, maar de praktijk wijst anders uit. Soms is hypothyreoidie namelijk helemaal niet in het bloed zichtbaar.

Dokter Durrant-Peatfield heeft beschreven waarom bloedtesten niet altijd goed werken. Hij behandelt patiënten met verschijnselen van hypothyreoïdie en volledig normale testuitslagen met succes. Hij stelt de diagnose aan de hand van de klachten en de symptomen. Is er toch een 'bewijs' nodig, dan gebruikt hij de 24-uurs urinetest van het Europese Laboratorium voor Nutriënten te Bunnik. Het voorkomen van hypothyreoïdie in de familie kan een extra aanwijzing zijn dat je problemen door de schildklier komen: hypothyreoidie is erfelijk. (Heb je familieleden met depressies, fibromyalgie of ME, prikkelbare darmsyndroom of iets dergelijks dan kan het zijn dat zij eigenlijk ook hypothyreoïdie hebben) (3).

"Enkele principes zijn de basis voor het begrijpen van ziekte en dood. Ze zijn niet ingewikkeld, maar worden vergeten in een medische wereld die aan symptoombestrijding doet met veel medicijnen, sommige daarvan gevaarlijk, maar niet zoekt naar de achterliggende oorzaak. Eén principe is dat je luistert naar de persoon tegenover je. De meeste mensen weten wat er mis is met hen, alleen: er luistert niemand. Ik ben ervan overtuigd dat de arts en de patiënt een team moeten worden, naar elkaar moeten luisteren, van elkaar moeten leren.

Een ander principe is dat het niet moet gaan om behandelen van ziekte, maar om het herstellen en handhaven van de gezondheid. Bijvoorbeeld door onderzoek naar voedselallergieën. Schimmels kunnen schade aanrichten en chronische ziekten veroorzaken: suikerziekte, longkwalen, auto-immuunziekten, inclusief schildklier- en bijnierziekten. Ik heb vooral ervaring met stofwisselingsziekten. Aan de ene kant van het spectrum is er de falende schildklier en aan de andere kant het falen van de bijnieren. Beide worden gestuurd door de hypofyse die onder stress of ziekte, of een vertraagde stofwisseling, een wisselende controle op beide klieren heeft. Of, erger nog, de hypothalamus die de hypofyse controleert is aangetast." (4)


 
Ik heb gisteren toch maar de knoop doorgehakt en een afspraak gemaakt bij Ron Velthuis in Zutphen, voor zowel mijn dochter als mijzelf. Het is wel een eindje rijden maar dat heb ik er graag voor over. We hebben nu al zoveel zelf geprobeerd, het heeft wel wat resultaten opgeleverd maar alles lijkt nu te stagneren. Ben zeer hoopvol.

Tot mijn verbazing kunnen wij volgende week al terecht, had ik niet verwacht.

 
Succes gewenst voor jullie gif-vrij! Vraag hem ook of bij jullie beiden het ferritinegehalte geprikt kan worden. Wie weet is daar wel iets mee aan de hand. Pas sinds ik een supplement neem voor mijn ferritinetekort (ik had 24, 120 is een goede waarde) voel ik me weer normaal, krijg steeds meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Ik gebruik het nu 3 weken en merk al zoveel verschil. (Natuurlijk moet ik eraan werken dat ik zelf meer ijzer kan opnemen uit de voeding, maar voor het zover is ben ik lange tijd verder en was ik ws. nog vermoeider geraakt).

 
Morgen ga ik wederom met mijn dochter naar de huisarts om bloed te laten prikken op o.a. B12 en schildklier.
Ik kan het nu niet zo snel terugvinden op het forum maar weet iemand waar ik precies op moet laten prikken voor de schildklier.
TSH en T3 alleen is niet voldoende weet ik. Wat is nog meer belangrijk?
 
Gif-vrij,
Een reguliere dokter zal alleen de TSH willen testen maar dat weet je neem ik aan wel.
Verder is het nuttig om vrijT4 en vrijT3 te laten testen.
En om een auto-immuun aandoening uit te sluiten de anti TPO en anti TG.
Daarnaast kan het nuttig zijn om de RT3 te laten testen.

Maar zelfs als deze allemaal oke zijn dan nog kan je een schildklierprobleem hebben.
Je cellen nemen dan niet genoeg schildklierhormoon op waardoor je op cell niveau een tekort hebt aan schildklierhormoon terwijl het bloedbeeld er dan vaak nog redelijk tot goed uit ziet.
Dit kan allerlei oorzaken hebben maar het is inmiddels wel bekend dat dit erfelijk kan zijn en omdat het hier mitochondriaal dna betreft wordt dit doorgegeven via de moeder..

De hoeveelheid schildklierhormoon die jij van Veldhuis hebt gekregen is m.i. veel te weinig geweest om enig verschil te maken. 30 mg terwijl de gemiddelde patiënt 240 mg nodig heeft om zich goed te voelen.
Hij heeft je denk ik zo weinig gegeven omdat hij dacht dat je eventueel een heel klein beetje schildklierhormoon extra nodig zou hebben omdat je bloedbeeld goed was.
Maar hij houdt geen rekening, of heeft daar geen weet van, dat er ook mensen zijn waarbij het bloedbeeld normaal is maar dus wel op celniveau een schildklier tekort hebben.
 
@ Gif-vrij

In jouw geval kan je het best een integrale arts in plaats van de huisarts raadplegen. Met een bloedtest valt een schildklierproblematiek nl. niet altijd te traceren. De temperatuurmeting blijkt in de praktijk veel betrouwbaarder dan een bloedtest.

Naast de bloedtest kijkt een integrale arts ook naar de T3 waarden, alle lichamelijke klachten die je ondervindt en tevens de ochtendtemperatuur.

Er is een lijst van artsen die natuurlijk schildklierhormonen voorschrijven beschikbaar via het VGNS. Hiervoor dien je wel eerst lid te worden.

Bijgaand artikel vind ik op zijn plaats voor je :
http://vgns.info/images/PDF/GezondNu11.pdf

Tevens de lezingen van Dr. Linschoten :

 
Hoi Pike, bedankt voor je reactie.
Het bloedprikken voor de schildklier morgen is voor mijn dochter. Kampt ook al een tweetal jaren met vermoeidheid na de ziekte van pfeiffer. Daarnaast had ze bijnieruitputting en heeft daarvoor lange tijd adrenal geslikt. Het ging beter met haar maar de laatste tijd is ze weer vermoeider.
Ze wil zelf weer bloedprikken.
En omdat bijnier- en schildklierproblematiek dicht bij elkaar ligt dacht ik dat het verstandig is om haar schildklierwaarden te laten checken. Ik ga toch proberen morgen om zoveel mogelijk te laten prikken.

Ik zag pas dat jij iets had geschreven in mijn topic over B12 en de schildklier. Ik wilde reageren maar toen ging het forum weer offline. Nu zag ik dat dit topic verdwenen is (waarschijnlijk omdat het een dubbel topic was).
30 mg is inderdaad niet zoveel. Maar hoe kan je nu zeker weten dat het aan de schildklier ligt. Om nu zomaar veel schildklierhormoon te slikken zonder officiele diagnose vind ik ook weer zo wat en waarschijnlijk zal hij nooit die hoeveelheid voorschrijven.
 
Hoi Vivianne,
Ik ben indertijd met mijn dochter ook bij Ron Velthuis geweest en daar kwam ook geen schildklierprobleem uit.
Mijn dochter had destijds ook een lage ochtendtemperatuur maar dat was ook omdat ze bijnieruitputting had. Wellicht verstandig dat we de temperatuur binnenkort weer eens gaan opmeten.
Eerst een ouderwetse thermometer op de kop zien te tikken.
 
@ Gif-vrij

B12 deskundige Hans Reijnen besteedt op zijn site ook aandacht aan het samengaan van een te traag werkende schildklier met een B12 tekort.

http://www.menssana.nu/pages/nl/publicaties/ziektebeelden/hypothyreoidie.php

Met betrekking tot het bloedonderzoek is momenteel het beleid als volgt :
http://www.schildklier.nl/hypothyreoidie/klachten-hypothyreoidie/subklinische-hypothyreoidie

Tevens iets meer over het klachtenpatroon van de ziekte van Hashimoto
http://www.schildklier.nl/hypothyreoidie/klachten-hypothyreoidie/hashimoto

In aanvulling op je terugkoppeling, herinner ik me dat ik voor het offline gaan van het forum inderdaad een link had geplaatst over het verband tussen het zich voordoen van een vitamine B12 tekort en een te traag werkende schildklier.
http://www.eje-online.org/content/164/5/789.full.pdf

Tevens bijgaand nog de link naar de site van Kim van Wetten. Bij twijfel zou ik haar gaan raadplegen. Zij heeft een voorwoord geschreven in de vertaling van het boek " De trage schildklierwerking "van Broda Barnes.
 
Bij mijn weten is een lage ochtendtemperatuur een indicatie van een schildklier probleem en niet van en bijnierprobleem?

Als Ron destijds de bloedwaarden heeft onderzocht dan denk ik dat deze nu niet anders zullen zijn. Ik neem aan dat destijds min of meer dezelfde problemen speelden?



Maar hoe kan je nu zeker weten dat het aan de schildklier ligt. Om nu zomaar veel schildklierhormoon te slikken zonder officiele diagnose vind ik ook weer zo wat en waarschijnlijk zal hij nooit die hoeveelheid voorschrijven.

Die dokter Hertoghe in België behandeld wel mensen aan de hand van temperatuur test en klachtenpatroon eventueel met 24 uurs urine test denk ik.
Maar het is inderdaad wel heel lastig.


 
Hier sluit ik me aan bij de opmerking van Pike dat een lage ochtendtemperatuur geen signaal is van een bijnieruitputting.

De link bleek van Dr. van Wetten bleek ineens verdwenen te zijn. Hier is hij dan alsnog
http://kvwetten.home.xs4all.nl/index.html

Zij heeft trouwens ook een schildkliervragenlijst en een vragenlijst voor bijnieruitputting op haar site geplaatst !
 
Vivianne en Pike bedankt voor jullie inbreng. Ga me vanavond verder verdiepen in de links.

Ik heb net de bloeduitslagen van een jaar geleden er bij gepakt.
Ze had toen een D3 tekort waarvoor ze een injectie heeft gekregen.
Een ernstig Q10 (oxidatieve stress) tekort, ook een tijdje gesupplementeerd.
B12 577 (tussen 134 - 605)
Een verhoogde DHEA van 11.1 (tussen 0.9 en 7.3.).
En schildklierwaardes:
T3 vrij 4.77 (tussen 3.94 en 7.72)
T4 vrij 15.57 (tussen 12.6 en 21.0)
TSH 0.87 (tussen 0.51 en 4.30)
Aan de lage kant, maar wel tussen de norm, maar dat zegt waarschijnlijk niets.

 
@ Gif-vrij

Werd er vorig jaar ook geprikt op het foliumzuurgehalte ? Indien dit niet het geval is, laat dit dan vooral in combinatie met B12 gehalte in het bloed doen doen. Een te hoog foliumzuurgehalte kan nl. een onderliggend B12 tekort maskeren. In dat geval lijkt het B12 gehalte waarde in het bloed normaal terwijl er een B12 tekort op cel- en weefselniveau speelt.

Tevens de aanvulling dat een bloedonderzoek op het vlak van de bepaling van het B12 gehalte niet de meest betrouwbare vorm is om een B12 tekort te bepalen.

Als je naar de huisarts gaat tevens het advies om indien mogelijk de intrinsieke factor te laten bepalen. Bij te weinig aanmaak van dit eiwit door de maag, kan de B12 niet goed opgenomen worden.

http://www.kritischepatient.nl/vitamine-b12/
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=414
http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec12/ch154/ch154j.html
 
@ Gif-vrij

Werd er vorig jaar ook geprikt op het foliumzuurgehalte ? Indien dit niet het geval is, laat dit dan vooral in combinatie met B12 gehalte in het bloed doen doen. Een te hoog foliumzuurgehalte kan nl. een onderliggend B12 tekort maskeren. In dat geval lijkt het B12 gehalte waarde in het bloed normaal terwijl er een B12 tekort op cel- en weefselniveau speelt.

Tevens de aanvulling dat een bloedonderzoek op het vlak van de bepaling van het B12 gehalte niet de meest betrouwbare vorm is om een B12 tekort te bepalen.

Als je naar de huisarts gaat tevens het advies om indien mogelijk de intrinsieke factor te laten bepalen. Bij te weinig aanmaak van dit eiwit door de maag, kan de B12 niet goed opgenomen worden.

http://www.kritischepatient.nl/vitamine-b12/
http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=414
http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec12/ch154/ch154j.html
 
Inmiddels al weer een jaar verder. Dochter is inmiddels 16 en ze kampt nog steeds met ernstige vermoeidheidsproblemen. Ze gaat maar 2 of 3 dagen per week naar school.
Via Ron Velthuis zijn we er achter gekomen dat haar cortisol waardes veels te laag zijn. De schildklier is goed. Sinds 3 maanden wordt ze nu behandeld met allerlei supplementen, veel rust, geen suiker en geen gluten. Tot nu toe nog geen enkel verbetering.
Uit de bloedtesten en speekseltest kwam ook naar voren dat haar progesteron en oestrogeen levels veel te laag zijn. Ze zat bijna op niveau van de overgang. Haar cyclus was zeer onregelmatig en is zelfs weggeweest. Inmiddels is dat weer op gang gekomen, alleen ik merk dat ze voorafgaand aan de menstruatie en soms midden in de cyclus tekenen van PMS vertoont. Ze is dan met name down, chagrijnig en een zeer kort lontje.

Ron Velthuis heeft aangegeven dat hij de oestrogeen en progesteronwaardes niet goed kan interpreteren. Hij gaat er ook van uit dat als de cortisol levels weer beter worden, deze hormoonspiegels ook weer gaan herstellen.

Echter het duurt allemaal zo lang en er is tot nu toe geen verbetering.
Graag zouden wij ons, wat betreft de vrouwelijke hormoonspiegels, willen laten adviseren door specialist/natuurarts die gespecialiseerd is op dat gebied. Bij voorkeur gaan we liever niet naar het ziekenhuis.

Kennen jullie iemand die hierin gespecialiseerd is. Durf het zelf niet aan om zomaar progesteroncreme te gaan smeren. Tips en advies van harte welkom.
 
Ik ken 3 jonge dames van 23 tot 25 jaar oud. ALLE 3 een burnout gehad en nog steeds aan de kwakkel.
Als de informatiegekte maar doorgaat, je van alles moet doen, steeds meer en meer, dan gaat het een keer fout en dat kan je nu overal om je heen zien gebeuren.
Ga er met die dochters eens een jaar tussenuit, ergens ver weg van de drukte, geen mobieltje, geen internet.
Dat kan niet hè? Nou, dan kan het niet. Dan gaat er wel wat anders gebeuren, want de natuur laat zich niet eindeloos op de proef stellen.
 
Heej Gif-vrij,

Ik ben behoorlijk thuis in de vrouwelijke hormoonbalans, mede door eigen ervaringen.
Ik werk holistisch; gebruik spiertesten, maar bijvoorbeeld ook levend bloed analyse, waarmee ik de kwaliteit van de rode en witte bloedcellen bekijk en zo eventueel ijzertekort of b12 kan constateren. Maar los hier van kijk ik vooral naar de onderliggende oorzaak en die is toch 9 van de 10 keer geestelijk. Eventueel adviseer ik ter ondersteuning supplementen.

Ik woon in Noord-Holland. Ik weet niet of dat te doen is.
Voel maar even aan, of het goed voelt voor jullie :). Liefs
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.519
Berichten
529.791
Leden
8.655
Nieuwste lid
Monique vdf Jacobs
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan