Bloedonderzoek is niet de meest betrouwbare vorm om de schildklierwerking te onderzoeken. Beter zijn de temperatuurtest 's ochtends en de urinetest.
Volgens stukje dat van www.vgns.nl komt is op dit vlak heel interessant om het beeld te schetsen.
Quote:
Dr. Barry Durant-Peatfield verwierf een goede reputatie door succesvolle behandeling van veel patiënten met schildklier- en bijnierproblemen. Hij schrijft: "Als de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as is beschadigd, kan het immuunsysteem nooit volledig herstellen; het resultaat: de patiënt is vaak ziek, met ogenschijnlijk steeds terugkerende virusinfecties of andere ziektes, onder andere ook parasieteninfecties."
Hij leerde hoe belangrijk het goed functioneren van het kliersysteem is en welke rol de schildklier speelt bij het ontstaan van ziekten. Een inspiratiebron was Dr Broda Barnes. Zijn belangstelling voor schildklierziektes nam toe, toen hijzelf hypo bleek te zijn.
Dr. Durrant-Peatfield is geen fan van alleen maar bloedtesten om een diagnose te stellen, omdat die nog al eens falen in het herkennen van hypothyreoïdie. Hij stelt ook vragen bij de behandeling met alleen maar een supplement voor T4. Om allerlei redenen die hij in zijn boek toelicht denkt hij dat het niet mogelijk is voor het lichaam om T4 om te zetten in T3.
Volgens de meeste artsen geven bloedtesten altijd een duidelijke uitslag, maar de praktijk wijst anders uit. Soms is hypothyreoidie namelijk helemaal niet in het bloed zichtbaar.
Dokter Durrant-Peatfield heeft beschreven waarom bloedtesten niet altijd goed werken. Hij behandelt patiënten met verschijnselen van hypothyreoïdie en volledig normale testuitslagen met succes. Hij stelt de diagnose aan de hand van de klachten en de symptomen. Is er toch een 'bewijs' nodig, dan gebruikt hij de 24-uurs urinetest van het Europese Laboratorium voor Nutriënten te Bunnik. Het voorkomen van hypothyreoïdie in de familie kan een extra aanwijzing zijn dat je problemen door de schildklier komen: hypothyreoidie is erfelijk. (Heb je familieleden met depressies, fibromyalgie of ME, prikkelbare darmsyndroom of iets dergelijks dan kan het zijn dat zij eigenlijk ook hypothyreoïdie hebben) (3).
"Enkele principes zijn de basis voor het begrijpen van ziekte en dood. Ze zijn niet ingewikkeld, maar worden vergeten in een medische wereld die aan symptoombestrijding doet met veel medicijnen, sommige daarvan gevaarlijk, maar niet zoekt naar de achterliggende oorzaak. Eén principe is dat je luistert naar de persoon tegenover je. De meeste mensen weten wat er mis is met hen, alleen: er luistert niemand. Ik ben ervan overtuigd dat de arts en de patiënt een team moeten worden, naar elkaar moeten luisteren, van elkaar moeten leren.
Een ander principe is dat het niet moet gaan om behandelen van ziekte, maar om het herstellen en handhaven van de gezondheid. Bijvoorbeeld door onderzoek naar voedselallergieën. Schimmels kunnen schade aanrichten en chronische ziekten veroorzaken: suikerziekte, longkwalen, auto-immuunziekten, inclusief schildklier- en bijnierziekten. Ik heb vooral ervaring met stofwisselingsziekten. Aan de ene kant van het spectrum is er de falende schildklier en aan de andere kant het falen van de bijnieren. Beide worden gestuurd door de hypofyse die onder stress of ziekte, of een vertraagde stofwisseling, een wisselende controle op beide klieren heeft. Of, erger nog, de hypothalamus die de hypofyse controleert is aangetast." (4)