Kennen jullie KImIz? Het is een oeroude gefermenteerde drank van de Steppe Turken van midden Azië, Türkistan en Mongolië( Başkırt, Kazak, Kırgız, Yakut en Özbeken en is al heel oud.
Het onstaat door de fermentatie van alcohol met de melkzuren van paardenmelk en heeft een gemiddelde alcoholgehalte van 2 %.
Hoe zou het ook anders kunnen, Turken zaten en sliepen op hun paarden en aten dus ook paardenvlees en dronken ook paardenmelk.
KImIz lijkt een klein beetje op kefir.
Het wordt van paardenmelk wat van nature rijk is aan lactose gemaakt en heeft een lichte witachtige kleur.
Voor de islam was het heel populair onder de steppe Turken maar omdat alcohol dronken maakt is het verboden en werd het drankje door de islamitische Turken bijna niet meer gedronken.
KImIz, net zoals andere soortgelijke melkproducten onstaat door een interactie of synergie van bepaalde microorganismen. Deze melkzuurbacterieën groep bestaat uit (Lactobasillus bulgaricus, streptococcus en gist microorganismen(torula kumys).
Als deze microorganismen in het melk worden geënt produceren ze door de interactie zuur, alcohol en C02 .
Doordat KImIz in open flesjes of kommetjes wordt gemaakt verliegt het meeste van de C02 tijdens het proces. Het alcohol percentage is hoger als bij kefir.Het zuurgehalte is even hoog.
Caseïne en eiwit in KImIz gaat dan breken.Het pepton gehalte is tien keer zo hoog als in kefir.Caseïne is als kleine stukjes aanwezig door het vaak en goed roeren. Het ruikt naar zure kaas water of de bodem van een houten karn waar net in is gekarnt.
Het schuimt als men het schudt.
Er zit maar lichtelijk verschil in het manier van bereiden. Door de verhouding in melkzuur en alcohol kan het uiteindelijke resultaat ietsje verschillen.
Ik wil het wel een keer maken en hier in het dorp zit een paardenmelkerij maar dan moet ik rauwe melk hebben, ze vriezen het hier in en het is ontzettend duur. Meen € 10,- per liter of zo.
Ik weet niet of ik het goed heb kunnen verwoorden maar het komt in de buurt.
Zoals ik het beschrijf is het helaas niet zo makkelijk te maken en het heeft echt vakmanschap, ervaring en geduld nodig. Er zijn twee soorten kImIz, witte en donkere. De donkere heeft een hogere alcoholgehalte doordat het een paar maanden rijpt.
Het is een extreem gezonde drank.
Het onstaat door de fermentatie van alcohol met de melkzuren van paardenmelk en heeft een gemiddelde alcoholgehalte van 2 %.
Hoe zou het ook anders kunnen, Turken zaten en sliepen op hun paarden en aten dus ook paardenvlees en dronken ook paardenmelk.
KImIz lijkt een klein beetje op kefir.
Het wordt van paardenmelk wat van nature rijk is aan lactose gemaakt en heeft een lichte witachtige kleur.
Voor de islam was het heel populair onder de steppe Turken maar omdat alcohol dronken maakt is het verboden en werd het drankje door de islamitische Turken bijna niet meer gedronken.
KImIz, net zoals andere soortgelijke melkproducten onstaat door een interactie of synergie van bepaalde microorganismen. Deze melkzuurbacterieën groep bestaat uit (Lactobasillus bulgaricus, streptococcus en gist microorganismen(torula kumys).
Als deze microorganismen in het melk worden geënt produceren ze door de interactie zuur, alcohol en C02 .
Doordat KImIz in open flesjes of kommetjes wordt gemaakt verliegt het meeste van de C02 tijdens het proces. Het alcohol percentage is hoger als bij kefir.Het zuurgehalte is even hoog.
Caseïne en eiwit in KImIz gaat dan breken.Het pepton gehalte is tien keer zo hoog als in kefir.Caseïne is als kleine stukjes aanwezig door het vaak en goed roeren. Het ruikt naar zure kaas water of de bodem van een houten karn waar net in is gekarnt.
Het schuimt als men het schudt.
Er zit maar lichtelijk verschil in het manier van bereiden. Door de verhouding in melkzuur en alcohol kan het uiteindelijke resultaat ietsje verschillen.
Ik wil het wel een keer maken en hier in het dorp zit een paardenmelkerij maar dan moet ik rauwe melk hebben, ze vriezen het hier in en het is ontzettend duur. Meen € 10,- per liter of zo.
Ik weet niet of ik het goed heb kunnen verwoorden maar het komt in de buurt.
Zoals ik het beschrijf is het helaas niet zo makkelijk te maken en het heeft echt vakmanschap, ervaring en geduld nodig. Er zijn twee soorten kImIz, witte en donkere. De donkere heeft een hogere alcoholgehalte doordat het een paar maanden rijpt.
Het is een extreem gezonde drank.