Quote:
Nee, het huidige systeem werkt alleen bij een stijgende olieprijs. Het is exact hetzelfde als de huizenmarkt. Mensen krijgen de kans om 3 tot 5 keer hun inkomen te lenen en banken weten dat lang niet iedereen de hypotheek kan aflossen. Deze slechte, stinkende leningen worden vervolgens verpakt, herverpakt, voorzien van een rating (AAA) en doorverkocht. Dit gaat allemaal goed zolang de huizenprijzen blijven stijgen. In 2008 zagen we deze bubble doorgeprikt worden en toen al stonden we gevaarlijk dicht bij een wereldwijde financiele afgrond.
Het pyramidespel houdt echter hier niet bij op. Er zijn nog veel meer onbetaalbare schulden, zoals bijv. de credit card-schulden. Ook deze worden (her)verpakt en (door)verkocht en zij zijn gekoppeld aan een stijgende olieprijs. Deze zogeheten derivatieven zijn een nog veel grotere bubble en ook deze staat op ontploffen, juist door een DALENDE olieprijs a.g.v. overproductie door Saudi-Arabie. Dit land barst nog van de olie en alleen omdat iemand van Shell zegt van niet geloof jij dat, goedgelovig als je bent. Heb je er ooit bij stilgestaan dat oliemaatschappijen baat hebben bij fictieve schaarste, omdat dit de olieprijs omhoog drijft?
Da dalende olieprijs komt door de schale-industry in Amerika, en niet door de overproductie van SA. Met deze lage olieprijs wil Amerika de aanval openen op Venezuela, Iran en Rusland. SA staat de lage olieprijs toe omdat ze zo de Amerikaanse shale-industry naar de knoppen helpen. En SA kan deze lage prijs nog lange tijd aan hoor. En nee, niet alleen 1 iemand van Shell, er zijn genoeg onderzoeken en bewijzen dat SA gepiekt heeft. Lees maar eens wat rond, dan kom je genoeg tegen. Hier nog een voorbeeld:
http://www.theguardian.com/business/2011/feb/08/saudi-oil-reserves-overstated-wikileaks
En lees verder maar eens iets van Dale Allen Pfeiffer om maar eens 1 iemand te noemen.
Nogmaals, als SA zoveel olie heeft, waarom dan 16 kerncentrales bouwen? Juist, omdat er niet genoeg olie meer is:
http://english.alarabiya.net/articles/2011/06/02/151472.html
Door de goedkope olie is globalisering en goedkoop en massief voedsel mogelijk. Door goedkope olie is het mogelijk om boontjes te kweken in Afrika die de supermarkt hier verkoopt. Door goedkope olie is het mogelijk om rundvlees te kweken in Zuid-Amerika en die ligt hier voor 3 euro in de winkel. Als het systeem volgens jouw alleen zou werken bij stijgende olieprijzen dan was de samenleving allang ingestort. Dan is voedsel, kleding etc onbetaalbaar, en juist dan stort de pyramide in.
Dat er een derivatenbubble van olie is ben ik met je eens. Dat krijg je, met speculeren op olie, een kostbaar iets dat opraakt. Dan moet je wel met kunst- en vliegwerk alles in stand houden.
Opvallend, door stijging van de temperatuur hebben ze in Alaska en Siberie veel problemen met de ontdooide bodem.
Daardoor is het lastige om pijpleidingen aan te leggen voor olie, laat staan om er te kunnen rijden met trucks.
http://www.wsj.com/articles/SB10001424052748704576204574531373037560240
http://www.huffingtonpost.com/2012/11/27/global-warming-permafrost-thaw-siberia_n_2196876.html
http://www.wunderground.com/climate/permafrost.asp