Beste Mark
Vrijwel alle argumenten die je noemt worden ontkracht op de
website die ik eerder noemde.
Alle feiten op 1 website.
Ik zoek elke feit op in
google scholar (of via de bibliotheek van school, meer literatuur) en ook Wikipedia, omdat dat vooral sneller is.
Precies, en toch veranderde het klimaat, zonder invloed van de mens.
Het klimaat veranderde bijvoorbeeld door een
meteoriet inslag (koolstofkringloop stopte),
Of door een grote hoeveelheid
zoet water.
Een meteoriet veroorzaakte destijds een stop van de koolstofkringloop, planten kregen namelijk te weinig licht waardoor ze CO2 niet meer in suiker en zuurstof konden omzetten.
Nu produceren we zelf een overschot aan CO2, planten houden dit tempo niet bij. Hierdoor wordt het warmer en smelt het ijs op de polen (exacte verklaring staat in de laatste twee alinea's).
Het verschil is wel dat het toen abrupt gebeurde, en nu langzaam. Ik heb geen studie kunnen vinden welk effect dit heeft.
Destijds ontstond er een ijstijd omdat de stroming van de oceaan stopte (omdat er ineens veel zoet water was), hierdoor kwam er geen warm water meer aan in Europa.
In dit geval stroomt er geleidelijk meer zoet water in de oceaan. Het is dus de vraag of de warmwaterstroming weer zal stoppen of gewoon doorgaat.
The average household in America consumes 10,656 kilowatt-hours (kWh) per year, according to the Department of Energy.
Uitstoot 1 kWh is tussen de
0.5 kg en 1kg per kWh.
Een Amerikaans gezin stoot dus tussen de 5.3 en 10.6 ton CO2 uit. Auto? nog eens 150 gram per km (dagelijks 30 km = 1.6 ton extra), vliegvakantie? weer een paar ton.
Een mens stoot ongeveer 0.9 tot 1kg CO2 uit per dag door te ademen.
ongeveer 330 tot 365 kg per jaar dus.
Familie van 4 of 5 personen? tussen de 1.3 en 1.8 ton CO2.
De mens heeft dus zeker wel invloed op de CO2 productie. De hoeveelheid CO2 die vrij komt door te ademen is 3 tot 8 keer kleiner dan het elektriciteitsverbruik.
Voorheen hebben we niet het klimaat beïnvloed, maar dat betekend niet dat we het niet kunnen/doen.
Het is de koolstofkringloop die ons in leven houd. Het zorgt ervoor dat er glucose en zuurstof gemaakt wordt van water en CO2, Zodat wij de glucose en het zuurstof weer kunnen veranderen in water en CO2.
Miljoenen jaren geleden zijn er een flink aantal planten (biomassa) in de grond gezonken, deze planten bevatten energie (glucose). Deze energie wordt nu in de vorm van olie en gas omhoog gepompt en opgebrand.
Bij de verbranding wordt er weer CO2 en water geproduceerd. De CO2 was jaren lang opgeborgen onder de grond, en kom nu in de lucht terecht.
Er gaat niet evenveel energie aan planten de grond is als we aan energie naar boven pompen.
Toename van CO2 is een feit.
De natuur pompt niet zomaar olie (voornamelijk C en H atomen) en aardgas (CH4) naar boven, dat doet de mens.
De mens verbrand het, en we weten de reactievergelijking:
1x CH4 + 2x O2 -> 1x CO2 + 2x H2O
Het CO2 en water(damp) (H2O) komen in de lucht. Hoog in de lucht werkt het CO2 als een katalysator: het helpt een andere stof te veranderen zonder zelf te veranderen. Het CO2 zet Ozon (O3) om in zuurstof (O2), bij deze reactie vormen 2 ozon moleculen 3 zuurstof moleculen.
Door de vermindering van ozon wordt er minder uv-licht weerkaatst waardoor de temperatuur toeneemt.
Het is niet een overschot aan CO2 waar we zorgen om moeten maken, maar een tekort aan ozon. Het is echter wel dat het CO2 (en CFK's e.d.) de ozonlaag afbreekt.
Tibor