Hoe tv, radio en andere media berichten over gezondheid/voeding

3 keer raden wie we hier kunnen beluisteren:
http://gedachtenvoer.nl/dotcomradio/podcast/podcast-001-17052016.html
:-)

 
Vit. C liposomaal maken is vit. C vetoplosbaar maken. Daar heb je dit restproduct van de oliepersers niet voor nodig. Gewoon ascorbylpalmitaat tot je nemen via rauwmelkse zuivel en lever. Anders als supplement (poeder) van AOV.

Mike
 
Vanavond op TV:
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2016/30-146503-19-05-2016

eten van morgen: vlees
Lijkt me wel interessant.
Dorothé
 
Ik weet niet of het wat is, maar om 21.45 uur is er op NPO3 de docu ‘The world’s best diet’ te zien.

Ik heb die docu gisteren gezien, want ik had hem opgenomen. Het was van alles net niets. Er werd razendsnel over die lijst van landen heen gegaan, waarbij er voortdurend schuldigen werden aangewezen die soms wel hout sneden en andere keren helemaal niet.

Zo werd het feit dat de oorspronkelijke bewoners van de Amerikaanse Marshall-eilanden nog steeds staartstukken van kalkoenen eten met 72% vet erin subtiel in verband gebracht met het hoge diabetescijfer van de traditionele bevolking daar. Maar het heet toch SUIKERziekte, geen vetziekte? Geen woord over de grote hoeveelheden suiker die daar nu worden geconmsumeerd tegenover hun traditionele voeding! Waar lag het volgens de makers van dit programma allemaal nog meer aan? Blikvoedsel. Terwijl dat helemaal niet minder vers hoeft te zijn, net zo min als diepvriesvoedsel!

Andere keren werden suiker en, nog erger, high-fructose corn syrup, terecht aangewezen als boosdoeners. Frisdrank kwam snel voorbij, maar als je even met je ogen knipperde was het weer hup, door naar het volgende land. Idem met plantaardige olien, het ging allemaal zo snel voorbij dat menige achteloze kijker dit niet mee heeft gekregen. Dierlijke vetten werden heel dubbel gepresenteerd, soms als 'toch niet zo slecht' en soms juist weer als bijzonder slecht, erg verwarrend allemaal. Er werd ook niet een duidelijk antwoord gegeven op de vraag die ongetwijfeld bij de kijker opkwam over waarom het soms wel goed was en andere keren weer niet. De beste verklaring waar men mee op de proppen kwam was dat sommige voedingspatronen (zoals bijv. in Frankrijk, bij de Masai en Inuiten) weliswaar hoog in dierlijke vetten en cholesterol waren, maar toch de 'juiste balans kenden tussen de 'goede en slechte cholesterol'.

Zo ook met groenten, granen en fruit. Witte rijst werd neergezet als bijzonder slecht, want bloedsuikerverhogend. Alcohol werd als zeer negatief weggezet om dezelfde reden. Waarom is witte rijst dan wel goed voor de Japanners en Chinezen? Zij eten er veel groente bij. Ja, die boodschap werd er wel flink ingehamerd: eet veel verse groente en fruit. Plus natuurlijk een gratis dagelijkse dosis hersenoplossende pesticiden! Maar op nr. 1 van deze zeer dubieuze lijst staat IJsland en daar eten ze veel vlees, vis en zuivel met maar een beetje groente en fruit. Hoe kan dat dan? En waarom staat een BLANK land op nr. 1? Nederland kwam op de 10e plaats, ver boven bijv. de Inuiten of andere traditionele eters. Dat geloof je toch niet werkelijk met een kankercijfer van bijna 1 op de 2 in dit land?!

Het kwam allemaal behoorlijk racistisch en hooghartig over. Wij blanke 'wetenschappers' zullen wel eens een lijstje maken van 'gezonde' voedingspatronen. Om de schijn van objectiviteit op te houden geven we hier en daar toe dat er niet zo heel veel mis is met traditionele vet- en eiwitrijke (dierlijke) voeding, maar we blijven herhalen hoe gezond verse groente en fruit en volle granen zijn. O ja, en magere zuivel, zoals het IJslandse Skyr. En natuurlijk zorgen we ervoor dat er een beeld ontstaat dat wij hier in het blanke westen het beste snappen hoe 'goede voeding' in elkaar zit, getuige de meerderheid van westerse landen die in de top 10 staan. Ja, daar kunnen die 'zwartjes' nog iets van leren. Alhoewel, in Ethiopie doen ze het prima, want daar zijn ze GEDWONGEN VEGETARISCH omdat vlees daar te duur is en dat soort beperkingen zijn soms helemaal niet verkeerd, zo blijkt maar weer. Houd ze eronder, die zwartjes, want wij weten echt wel wat beter voor ze is!

In IJsland wordt de gemiddelde man maar liefst 81 jaar. Zo zie je maar weer dat die eerste plaats niet onverdiend is! Wat een respectabele leeftijd, 81, behalve dat er in andere (niet-blanke) delen van de wereld er veel respectabelere gemiddeldes worden gehaald die de 100 met gemak overstijgen. Ook blanke landen worden genoemd, zoals Italie en Griekenland. En zo kunnen we weer de oude fabel van het 'mediterrane dieet' propageren, vol met verse groente, fruit en volle granen. Geen woord over de BERGEN VERZADIGD VET die ze daar dagelijks naar binnen werken. Georgie en andere Oost-Europese of centraal Aziatische staten worden helemaal niet genoemd, terwijl daar onder de bergbevolking zelfs mensen zijn aangetroffen tussen de 140 en 160! En natuurlijk stond Rusland vrijwel helemaal onderaan, maar dat kwam voornamelijk door de wodka.

We werden ook subtiel richting raw food bewogen. De boodschap was duidelijk: hoe puurder en onbewerkter het voedsel, hoe gezonder. Hoewel hier een kern van waarheid in zit, werd dit omgebogen naar 'hoe ongekookter hoe beter'. Maar plantenvezels hebben juist een lange kooktijd nodig en granen dienen van hun toxische vlies te worden bevrijd om ze eetbaar te maken, dus niet alle bewerkingen zijn verkeerd. Hoe kan het dat soepen en stoofschotels AL EEUWENLANG populair zijn in ALLE CULTUREN OVER DE HELE WERELD?

Ik vond deze 'docu' een aanfluiting. Maar wat kun je anders verwachten van populaire televisie vandaag de dag?

Mike
 
Ik had de docu ook gezien.
Ik had vooral het gevoel dat de presentatrice meer van de low fat veggies was en de presentator wel van vlees en verzadigd vet hield, maar niet zeker wist of dat wel gezond was, gezien zijn verbijstering dat z'n cholesterol waardes goed waren.

En over de Masaï zeiden ze geloof ik ook dat het aan hun genen lag dat ze met die manier van eten konden overleven.

Ik dacht toen het begon dat het een serie afleveringen zou zijn, maar ze hebben daadwerkelijk 50 landen er doorheen gejast in een uurtje tijd.

Mark
 
Helemaal mee eens Mike, ze hemelden bijv. Ethiopie erg op omdat er nauwelijks dierlijk vet in hun dieet voorkomt en juist heel veel fruit en groente wordt gegeten, en anderszijds zetten ze Ijsland op nr.1 waar heel veel dierlijk vet (hun dieet klonk bijna wapf!) in voorkomt en juist weinig plantaardig voedsel...het rijmde allemaal niet met elkaar, zo onlogisch in elkaar gestoken het verhaal. Al met al wel gelukkig dus op nr.1 een wapf achtig voedingspatroon!:)
 
Die Jimmy Doherty is een maatje van Jamie Oliver en ze hebben samen ook dat programma 'Food Fight', wat op 24 Kitchen wordt uitgezonden. best grappig en lekker politiek incorrect, niet zo heel veel mis mee. Wie die tuthola van een Kate Quilton was, weet ik niet. Zij was idd van de vetarme brigade. Je ziet haar ook openlijk geilen op het lijf van zo'n 'beach bum' die daar 'ripped' en wel (ondervoed en broodmager!) voor haar staat. Dat is wat ons wordt voorgeschoteld als het toonbeeld van 'gezondheid'. En passant weet ze ook nog te vermelden dat 1 van de factoren die bijdragen aan de slankheid van Zuid-Koreaanse meisjes een ONGEZONDE sociale druk is om toch maar vooral eng mager te blijven. Dit werd gebracht als iets positiefs!

Mike
 
Urging people to follow low-fat diets and to lower their cholesterol is having “disastrous health consequences”, a health charity has warned.

In a damning report that accuses major public health bodies of colluding with the food industry, the National Obesity Forum and the Public Health Collaboration call for a “major overhaul” of current dietary guidelines. They say the focus on low-fat diets is failing to address Britain’s obesity crisis, while snacking between meals is making people fat.

Instead, they call for a return to “whole foods” such as meat, fish and dairy, as well as high-fat, healthy foods including avocados, arguing: “Eating fat does not make you fat.”

http://www.theguardian.com/society/...is-wrong-says-health-charity?CMP=share_btn_tw

Mike
 
Vanavond bij Keuringsdienst van waarde: Insecten.
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2016/30-146502-26-05-2016
Ik weet niet of dat is omdat ze minder vlees willen promoten of dat er andere positieve ideeën achter zitten.

Dorothé
 
Insecten zijn toch ook vlees? Weliswaar wat kleiner, maar toch :) Insecten eten hoeft niets mis mee te zijn, qua gezondheidswaarse. Sterker nog, sommige volkeren die Price bezocht aten ze ook. Alleen gaat het er zoals altijd wel weer om hoe ze 'gekweekt' worden.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.543
Berichten
546.647
Leden
8.665
Nieuwste lid
Solana
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan