Ik weet niet of het wat is, maar om 21.45 uur is er op NPO3 de docu ‘The world’s best diet’ te zien.
Ik heb die docu gisteren gezien, want ik had hem opgenomen. Het was van alles net niets. Er werd razendsnel over die lijst van landen heen gegaan, waarbij er voortdurend schuldigen werden aangewezen die soms wel hout sneden en andere keren helemaal niet.
Zo werd het feit dat de oorspronkelijke bewoners van de Amerikaanse Marshall-eilanden nog steeds staartstukken van kalkoenen eten met 72% vet erin subtiel in verband gebracht met het hoge diabetescijfer van de traditionele bevolking daar. Maar het heet toch SUIKERziekte, geen vetziekte? Geen woord over de grote hoeveelheden suiker die daar nu worden geconmsumeerd tegenover hun traditionele voeding! Waar lag het volgens de makers van dit programma allemaal nog meer aan? Blikvoedsel. Terwijl dat helemaal niet minder vers hoeft te zijn, net zo min als diepvriesvoedsel!
Andere keren werden suiker en, nog erger, high-fructose corn syrup, terecht aangewezen als boosdoeners. Frisdrank kwam snel voorbij, maar als je even met je ogen knipperde was het weer hup, door naar het volgende land. Idem met plantaardige olien, het ging allemaal zo snel voorbij dat menige achteloze kijker dit niet mee heeft gekregen. Dierlijke vetten werden heel dubbel gepresenteerd, soms als 'toch niet zo slecht' en soms juist weer als bijzonder slecht, erg verwarrend allemaal. Er werd ook niet een duidelijk antwoord gegeven op de vraag die ongetwijfeld bij de kijker opkwam over waarom het soms wel goed was en andere keren weer niet. De beste verklaring waar men mee op de proppen kwam was dat sommige voedingspatronen (zoals bijv. in Frankrijk, bij de Masai en Inuiten) weliswaar hoog in dierlijke vetten en cholesterol waren, maar toch de 'juiste balans kenden tussen de 'goede en slechte cholesterol'.
Zo ook met groenten, granen en fruit. Witte rijst werd neergezet als bijzonder slecht, want bloedsuikerverhogend. Alcohol werd als zeer negatief weggezet om dezelfde reden. Waarom is witte rijst dan wel goed voor de Japanners en Chinezen? Zij eten er veel groente bij. Ja, die boodschap werd er wel flink ingehamerd: eet veel verse groente en fruit. Plus natuurlijk een gratis dagelijkse dosis hersenoplossende pesticiden! Maar op nr. 1 van deze zeer dubieuze lijst staat IJsland en daar eten ze veel vlees, vis en zuivel met maar een beetje groente en fruit. Hoe kan dat dan? En waarom staat een BLANK land op nr. 1? Nederland kwam op de 10e plaats, ver boven bijv. de Inuiten of andere traditionele eters. Dat geloof je toch niet werkelijk met een kankercijfer van bijna 1 op de 2 in dit land?!
Het kwam allemaal behoorlijk racistisch en hooghartig over. Wij blanke 'wetenschappers' zullen wel eens een lijstje maken van 'gezonde' voedingspatronen. Om de schijn van objectiviteit op te houden geven we hier en daar toe dat er niet zo heel veel mis is met traditionele vet- en eiwitrijke (dierlijke) voeding, maar we blijven herhalen hoe gezond verse groente en fruit en volle granen zijn. O ja, en magere zuivel, zoals het IJslandse Skyr. En natuurlijk zorgen we ervoor dat er een beeld ontstaat dat wij hier in het blanke westen het beste snappen hoe 'goede voeding' in elkaar zit, getuige de meerderheid van westerse landen die in de top 10 staan. Ja, daar kunnen die 'zwartjes' nog iets van leren. Alhoewel, in Ethiopie doen ze het prima, want daar zijn ze GEDWONGEN VEGETARISCH omdat vlees daar te duur is en dat soort beperkingen zijn soms helemaal niet verkeerd, zo blijkt maar weer. Houd ze eronder, die zwartjes, want wij weten echt wel wat beter voor ze is!
In IJsland wordt de gemiddelde man maar liefst 81 jaar. Zo zie je maar weer dat die eerste plaats niet onverdiend is! Wat een respectabele leeftijd, 81, behalve dat er in andere (niet-blanke) delen van de wereld er veel respectabelere gemiddeldes worden gehaald die de 100 met gemak overstijgen. Ook blanke landen worden genoemd, zoals Italie en Griekenland. En zo kunnen we weer de oude fabel van het 'mediterrane dieet' propageren, vol met verse groente, fruit en volle granen. Geen woord over de BERGEN VERZADIGD VET die ze daar dagelijks naar binnen werken. Georgie en andere Oost-Europese of centraal Aziatische staten worden helemaal niet genoemd, terwijl daar onder de bergbevolking zelfs mensen zijn aangetroffen tussen de 140 en 160! En natuurlijk stond Rusland vrijwel helemaal onderaan, maar dat kwam voornamelijk door de wodka.
We werden ook subtiel richting raw food bewogen. De boodschap was duidelijk: hoe puurder en onbewerkter het voedsel, hoe gezonder. Hoewel hier een kern van waarheid in zit, werd dit omgebogen naar 'hoe ongekookter hoe beter'. Maar plantenvezels hebben juist een lange kooktijd nodig en granen dienen van hun toxische vlies te worden bevrijd om ze eetbaar te maken, dus niet alle bewerkingen zijn verkeerd. Hoe kan het dat soepen en stoofschotels AL EEUWENLANG populair zijn in ALLE CULTUREN OVER DE HELE WERELD?
Ik vond deze 'docu' een aanfluiting. Maar wat kun je anders verwachten van populaire televisie vandaag de dag?
Mike