De politiek heeft het voor werkgevers makkelijker gemaakt om mensen te kunnen ontslaan vanaf 2020.
Er komt een nieuwe wet genaamd Wab (De Wet arbeidsmarkt in balans)
Het word dan voor werkgevers makkelijker om medewerkers te kunnen ontslaan op basis van cumulatiegrond. Deze cumulatiegrond houd in dat er op basis van 2 gronden tegelijk de mogelijkheid bestaat voor een werkgever om de rechter te verzoeken de medewerker te ontslaan. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst met een werknemer wil beëindigen, moet sprake zijn van een redelijke grond. Momenteel zijn redelijke gronden volgens de wet zoals ie nu is op dit moment onderstaande.
Bedrijfseconomische redenen
Langdurige arbeidsongeschiktheid
Frequent ziekteverzuim
Disfunctioneren
Verwijtbaar handelen of nalaten
Werkweigering wegens gewetensbezwaar
Verstoorde arbeidsverhouding
Andere omstandigheden (restgrond)
Nu moet de werkgever nog een voldragen ontslaggrond aan kunnen tonen.
Dat betekent dat op dit moment moet worden voldaan aan alle eisen die de wet aan die ontslaggrond stelt. Indien deze ontslaggrond onvoldoende is aangetoond kan geen ontslag volgen en mogen ook niet gecombineerd worden. In de huidige wetgeving kan dit niet leiden tot ontslag.
Met het nieuwe wetsvoorstel kan dit wel door middel van een nieuwe ontslaggrond die is opgenomen in de nieuwe wet, genaamd: cumulatiegrond. Hierdoor word het voor een werkgever mogelijk om meerdere ontslaggronden met elkaar te combineren waardoor ontslag wel mogelijk is via de rechter. Uitzonderingen hierop zijn ziekte en arbeidsongeschiktheid. Welke gronden kunnen dan wel worden gecombineerd? Dan zou je bv eerder moeten denken aan gronden als disfunctioneren in combinatie met een verstoorde arbeidsrelatie, en dan zal de werkgever dat wel moeten kunnen onderbouwen met stukken.
Deze gronden zijn:
frequent ziekteverzuim
disfunctioneren
verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer
werkweigering wegens een ernstig gewetensbezwaar
een verstoorde arbeidsverhouding, of andere omstandigheden die zodanig zijn dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst in redelijkheid niet kan worden gevergd.
Wat is mijn punt? Of eigenlijk moet ik zeggen punten?
Ten eerste, misbruik door de werkgever ligt hier op de loer. En aangezien het overgrote merendeel van werkgevers alleen aan zichzelf denken en zich niet bekommeren om de medewerker is de kans op dit misbruik dus enorm groot! Daarbij word het voor werkgevers makkelijker om oudere werknemers te kunnen ontslaan. Dit terwijl van de burger verwacht word dat zij doorwerken tot hun dood om het zo maar even grof te zeggen. Als je als weldenkend mens met de beste intenties dan ook nog gehoor geeft aan de tips zoals genoemd in onderstaande link heeft de werkgever uiteindelijk alles in handen om een ontslag te kunnen realiseren.
https://www.publiekperspectief.nl/3-tips-om-50-plussers-duurzaam-inzetbaar-te-houden/
Buiten dat heb ik nergens kunnen achterhalen of de WW uitkering omhoog gaat voor gedupeerde medewerkers. Wel gaat een werkgever minder premie betalen voor vaste medewerkers. Nu al word er gekeken door werkgevers wanneer het beste moment is om oudere werknemers te ontslaan. Dit jaar nog? Of word dat volgend jaar? Vanaf volgend jaar gaat de hoogte transitievergoeding naar beneden. Wel is het zo dat als er een ontslag dreigt op basis van cumulatiegrond de hoogte van de transitievergoeding verhoogd kan worden, maar aan de andere kant is nu wettelijk vast gesteld dat de hoogte van de transitievergoeding per 2020 naar beneden is bijgesteld. Overigens word het voor werkgevers verplicht om volgend jaar de transitie vergoeding uit te betalen.
Waarom dan deze wet genaamd WAB? Op deze manier lijkt het mij dat de arbeidsmarkt in elkaar stort. Meer mensen een uitkering moeten aanvragen. Dit blijkt ook uit de verwachtingen van het CBS en het UWV volgend jaar. Het is duidelijk dat deze wet dus geen meerwaarde kan bieden voor een positieve arbeidsmarkt. Bovendien, hoe kunnen werknemers nog gewoon lekker werken? Zij zouden op hun hoede moeten zijn voor de mogelijkheden die de werkgever nu in handen krijgt. Kortom, op deze manier word men geleefd iplv dat men nog normaal kan werken zonder op je hoede te hoeven zijn. Deze wet zou bedoeld zijn om meer flexibiliteit te creëren op de arbeidsmarkt. De vraag is of dit ook daadwerkelijk waarheid gaat worden.
https://ontslag.nl/nieuws/nieuwe-ontslagregels-en-meer-per-1-januari-2020/