en dit artikel (nieuwsbrief) ontving ik van Vitavie.nl en er staat nog een link in met uitleg over de schadelijkheid van glyfosaat:
Glyfosaat…gamechanger?
Glyfosaat is het actieve bestanddeel in de onkruidverdelger Roundup. Waarschijnlijk is dit middel bij u bekend om uw tuin, oprit en looppaden onkruidvrij te houden. Glyfosaat doodt alle planten, met uitzondering van de gewassen die genetisch gemodificeerd zijn. Er wordt gezegd dat glyfosaat vrijwel niet-toxisch is voor de mens. Daarom zijn er ook weinig testen uitgevoerd om te achterhalen wat het residu van glyfosaat in onze voeding is.
Waarschijnlijk zijn de genetisch gemodificeerde gewassen sterk verontreinigd, omdat zij vlak voor de oogst worden besproeid met glyfosaat ter bevordering van het droog- en rijpproces.
De aanwezigheid van glyfosaat in de weefsels van de plant kan leiden tot een onbedoelde opname van glyfosaat tijdens de eiwitsynthese, waarbij het de plaats inneemt van glycerine. Glyfosaat is namelijk een glycerine molecuul, waarbij een waterstofatoom is vervangen door een methylphosphonyl groep. Dit heeft mogelijk gevolgen voor onze gezondheid, omdat eiwitten verontreinigd met glyfosaat niet in staat zijn op een juiste manier te werken in het lichaam. Voedsel met deze ‘besmette’ eiwitten zouden kunnen leiden tot moleculaire mimicry. Lees meer over de eiwit assemblage en mogelijke gevolgen van glyfosaat in onze voeding voor de gezondheid.
In deze studie wordt aangegeven dat één specifiek molecuul sterk wordt beïnvloed door de aanwezigheid van glyfosaat in voeding, namelijk collageen. Maar liefst een op de vier eiwitmoleculen is collageen en daarmee het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Collageen geeft gewrichten, botten en huid haar elasticiteit en stevigheid.
Vanuit de gedachte dat glyfosaat zich kan inmengen in collageen, is het een eenvoudige stap om voor te stellen dat glyfosaat een verontreiniging kan veroorzaken in gelatine. Gelatine wordt vaak afgeleid van botten, gewrichten en huid van varkens en koeien (en kweekvissen). Wanneer deze dieren een grote hoeveelheid van GMO Roundup Ready maïs en soja producten voorgeschoteld krijgen, dan kan verwacht worden dat voedingsmiddelen die grote hoeveelheden gelatine bevatten verontreinigd zijn met glyfosaat.
Let daarom op 2 dingen bij het type capsule dat je koopt.
1. Is de capsule gemaakt van gelatine? Gelatine is het hoofdbestanddeel van (soft)gel capsules. Deze capsules worden veelvuldig gebruikt in de farmaceutische- en supplementen industrie. Een oplossing zou het gebruik van niet-gelatine capsules zijn, gemaakt van cellulose.
2. Heb je te maken met een softgel capsule? De zijden van een softgel capsule worden aan elkaar geplakt door middel van verhitting. Dit zou de kwaliteit van de inhoud van de capsule kunnen schaden.
Note: Aan gelatine worden veel gezondheid bevorderende eigenschappen toegedicht. Maak je regelmatig je eigen bottenbouillon? Let er dan op dat de botten afkomstig zijn van gras gevoerde runderen.