Over de schildklier....

Binc ik begreep uit de boeken dat een schildklieraandoening sowieso pas meetbaar is als het al ver gevorderd is. Wat Liesje zegt denk je dat je diabetes hebt?
 
Nee, ik denk niet dat ik diabetes heb.
Mijn kat heeft diabetes.

Maar op de CT was ook een vergrote schildklier gezien.

Uit het verslag van de CT van mijn kat:

Beide schildklieren tonen een bolle aftekening van de craniale pol
Mogelijk vergrote schildklieren kan wijzen op hyperplasie

Zijn T4 is nu 2 keer getest en is goed. Maar hij zit wel in een laag gebied voor wat betreft de referentie waarden.

Wat wij mee als mensen maken bij de dokter om schildklier waarden te laten testen is dat ze niet alles mee nemen. Alleen de vaak de TSH. Nu bij katten is het niet anders. Alleen kijken ze daar alleen naar de T4. terwijl ook TSH en T3 getest kan worden.

Ik heb dit gevonden via diabeteskatten (en dan nog begrijp ik het niet goed):


Om het diagnostische proces nog wat ingewikkelder te maken, kan slecht gecontroleerde diabetes (met of zonder complicaties) veranderingen in de schildklierfunctietesten veroorzaken, zonder dat de schildklier zelf afwijkend is. Typische veranderingen omvatten een laag serum T3 door een verminderde extrathyroidale T4-to-T3 conversie, een lage serum T4 als gevolg van verminderde eiwitbinding en een ongewoon lage serum TSH-concentratie.Wat er in lekentaal schuin staat: De T4 is laag hierbij.


Oftewel: Als een kat niet goed is ingesteld (of wordt behandeld voor DM), zal het lichaam er alles aan doen om te overleven en zullen ook andere metabolische processen ontregeld raken.
Het is niet zo dat DM een schildklierprobleem veroorzaakt.

Alleen, ik geloof er geen moer van! In die zin, als bloedwaarden nog goed zijn dat er niks aan de hand is.

Liesje, ga er dus alsjeblieft niet van uit dat het in de veterinaire geneeskunde beter geregeld is. Dat is het absoluut niet, en ik worstel zelf ook steeds met discussies hierover met dierenartsen.
 
Ja als ik dat zo lees over diabetes en schildklier lijkt het me ook wel erg ingewikkeld allemaal. Zowiezo is het verband tussen bijnieruitputting en schildklier al ingewikkeld, komt daar nog eens diabetes bij misschien voor jouw kat. Ik heb prachtige tekst en overzichten van eFiob.be maar als leek heb ik er niet eens veel aan. En wat je ook qua voeding of supplementen krijgt geadviseerd, ook dat is persoonlijk.
 
Gisteren heeft de stoelgangthee gewerkt. Moeizaam, maar allah. Ik was ervan overtuigd dat ik "lekker leeg" was, is best te voelen natuurlijk, komt er nog een lading achteraan die ik absoluut niet aan voelde komen, haalde het toilet in mijn eigen huis niet eens. 2 uur bezig geweest in totaal.
Maar nu begint mijn dag met een prettig idee, voorlopig even lekker leeg. Erg prettig.
Wat betreft stres, ik denk altijd "ik ben niet gestressed" maar ik denk dat ik me vergis. Donderdag bv lig ik 45 min onder een MRI. Dan wil ik geen problemen. Als ik mijn buik niet vertrouw en niet genoeg leeg ben naar mijn zin voel ik me niet veilig. Als ik ergens naar toe ga, wat verder weg, neem ik altijd iets te lezen mee om mijn gedachten te verzetten maar ik herken de symptomen van "gevaar" feilloos. Die kunnen elk moment "uit het niets" zomaar optreden. En hoewel het vaak wekenlang erg goed gaat weet ik dat het zomaar opeens weer anders kan zijn. En de echte reden van dit alles heb ik nooit gevonden en zal ik waarschijnlijk niet vinden. "loslaten" is een mooi woord.
 
Ik heb een afspraak gemaakt voor een consult met een internist. maandag 9 oktober.
Weet nog niet zeker of ik ook inderdaad ga. Hangt van de resultaten van andere onderzoeken af.
Ook een afspraak bij een orth.mol. dinsdag 3 oktober. www.grandia Health Support.nl
Ziekenhuizen hanteren verschillende tarieven. Het gehele systeem is ondoorzichtelijk. Wat een fiasco die zorgverz. die allemaal private instellingen zijn en alleen maar op geld uit zijn. Eerst mijn 385,- opmaken en als ik geen vervolgafspraken krijg ben ik voor niets geweest.
Nog een interessante website: www.annekespaak.nl/schildklier-info/behandeling.
Daar staan ook de andere schildkliersupplementen vermeld.
 
Insuline is te testen, hoge bloeddruk en misschien nog heel veel andere dingen.
Ik dacht vandaag: ik wou dat ik iets kon testen, dat ik veilig naar buiten kan.
Gisteren zo lekker leeg, ik verwachte vandaag geen problemen, maar rond vier uur voelde ik weer dingen die ik niet voelen wil. Ik schrijf de tijden er maar bij, als hulpmiddel voor verbetering ja of nee.
Wat ga ik straks doen, stoelgangthee drinken of spoelen. Hoop dat mijn lichaam zelf een seintje geeft.
Er was iets anders frappants. Ik stopte met thyreoide en kreeg een koortsblaasje Gisteren weer geslikt, en jawel een koortsblaasje. Ik weet dat er een verband is, had dit heeeeelemaal niet verwacht en verder kan ik er niets mee. Teatree-oil helpt.
 
Op www.Salusi.nl.
Een ontstoken schildklier is een reactie die meestal wordt uitgelokt door een virus of auto-immuunziekte.
Ik herken me in ieder geval niet in een ontstoken schildklier. (Dat verdomde virusbeestje weer). ha ha.
 
Gespoeld en had succes. Ik heb er nooit bij nagedacht dat ook dat spoelen onder invloed staat van de schildklier. Maar daar lijkt het nu wel op.
Dat de schildkier een grote invloed op het hele hormoonsysteem heeft en nog vele andere dingen wist ik natuurlijk wel.
Maar die hele stoelgang denk ik altijd: het systeem is van slag en zoekt zijn eigen weg. De prikkels komen ook ergens vandaan maar NIET uit de endeldarm.
Eigenlijk heb ik nooit prikkels. Klinkt misschien gek maar als alles goed gaat voel ik niks, ga gewoon spoelen en dan werkt het meestal.
Het blijft voor mij vreemd dat blijkbaar zonder thyreoide alles volgens de regels naar beneden zakt. en met thyreoid en een schildklier die het beter doet blijft het ergens anders hangen. Zo vreemd.

 
Donderdag had ik een afspraak voor een MRI maar eerst een gesprek bij de neuroloog. Dus uitgelegd dat ik na al die jaren geen diagnose heb en graag eventuele schade door de ruggeprik enz. onderzocht zou willen hebben. Volgens hem is dat NIET te zien met een MRI.
Dus geen MRI onderzoek gehad.
Wat kunnen ze dan WEL zien met een MRI?
Ik heb destijds (2008/2009) ook een MRI gehad, o.a. omdat ik een ontsteking had NA de operatie, waar ik maanden lang last van heb gehad, - een ontsteking is dan een bubbel (in mijn geval) en ontstekingsvocht. Ook op de lever was een klein plekje te zien, die ze later nog weer eens onderzocht hebben.
dus dat kunnen ze allemaal wel zien?
Ook vertrouw ik de overgang van de dunne darm naar de dikke darm niet, dat die plek in orde is. Daar heeft de stoma gezeten (klep van Baudin) en de stoma heeft aanvankelijk NIET doorgelopen. Wie zegt mij dat daar geen weefsel is gegroeid die er niet hoort?
Hij heeft nog wel erg hard op mijn onderrug geduwd en gevaagd of dat pijn deed.
Ik heb er nog pijn van!!.
Ooit heb ik een buikbehandeling gehad en kreeg pijn aan de linkerkant, voelde alsof mijn heup versleten was, kon mijn bed niet meer uit en is met massage en acupunctuur weer opgelost. Gewoon vreemde dingen.
Conclusie: ik had toch graag een MRI gehad, lijkt me niet denkbeeldig dat er iets te zien is waar ze niet in opgeleid zijn. Gewoon omdat het niet in het plaatje past.
 
Ik heb nog eens een scan gedaan, de Multiscan-pro. Een driedimensionaal beeld van het lichaam die tevens allemaal dingen meet. Het rapport krijg ik nog.
Mijn cholesterol is in ieder geval te hoog, en dat zou eigenlijk NIET kunnen want ik eet uitsluitend al een tijd de goede vetten. RA ra.
Tenzij het komt door een SLECHTE vertering. Dat geloof ik eerder.
Alle organen zien er goed uit. Ik vraag me wel af of organen die zo te zien goed zijn ook op celnivo hun werk goed doen. Daar heb ik ook mijn twijfels over.
Ik had een afspraak met een internist maar heb ik afgezegd (voorlopig, omdat ik heel erg twijfel of ze iets voor me kunnen betekenen!!).
De schildklier bv, dat die het niet denderend doet is niet naar voren gekomen in de test..
Mijn temp in de ochtend is altijd laag, ook nu ik weer thyreoid slik. Ook ,s-avonds koude voeten. Mijn handen zijn wat beter, ik had steeds "dode" vingers.
Lijkt dus duidelijk iets met de schildklier te maken te hebben.
Ik vind mijn stoelgang ook beter maar gaat nooit zoals bij "gezonde" mensen.
hoe kan ik dat uitleggen aan een internist?
Slechte vertering bv, wat kan een internist daarmee? Ze geven misschien een dieet maar ik WEET ZEKER dat de slechte vertering komt doordat die darmen anders werken.
Enzymen hebben destijds geholpen en slik ik nu ook. Werken internisten met enzymen?
Na al die jaren weet ik heus wel wat het beste voor mij werkt.
Ik moet "leeg" zijn dan heb ik de minste last.
Smorgens voel ik niet dat ik naar de WC moet. Alles is altijd rustig.
Als ik lange tijd niet spoel gaat het er NIET vanzelf uit en geeft veel klachten. MEN denkt dat vezels dan zouden kunnen helpen. NEE DUS.
En toch ga ik af en toe vanzelf naar het toilet. Toevallig vanavond weer. Flink leeg.
Toen ik vroeger heel heel heel vaak vanzelf naar het toilet moest was de kracht HEEL groot, die is nu duidelijk veranderd. Voelt een beetje zoals het zou moeten zijn. Het gebeurt ook duidelijk minder vaak. dus absoluut vooruitgang.

Ik wil maar 1 ding weten, waarom heb ik geen impuls en soms wel.
Kan een internist daar iets mee?
ik moet waarschijnlijk 250,- betalen voor een gesprek.
 
Ondertussen is de echte specialist hard aan het werk om de orde te herstellen. Dat kan/gaat nog wel even duren, er is nogal wat aangericht! Wat moet een lichaam met al die schade? Nou, dat wordt opgelost, zo goed mogelijk. Daar heeft het de tijd voor nodig en zeker geen tegenwerking zoals de meeste reguliere behandelingen die geven: Röntgen, echo, "genees"middelen, onbegrip voor wat je zelf uitgedokterd hebt.
Ik stel voor: geef het de tijd die het nodig heeft, laat het gaan. Dit of dat te hoog of te laag kan wel eens een tijdelijke toestand zijn die het organisme zelf aangelegd heeft om ergens iets op te lossen, weten wij veel? Het lichaam zelf is meer God dan alle wetenschap bij elkaar inclusief die van jou, maar je hebt daar wel een streepje voor: jij kan het voelen, een ander niet. Het lichaam is veel, heel veel meer dan de resultaten van metingen!
 
Nog even toevoegen: goede voorwaarden scheppen voor genezing is uiteraard wel toepasselijk: voeding is duidelijk, maar ook buitenlucht en het allerbelangrijkste is vermijden van stress, hoewel dat op zich ook wel weer stress kan opleveren. Ik wordt lekker rustig van Bach, Beethoven doet het soms ook goed, blues. Van vegetarische muziek wordt ik dan weer onrustig.
 
hallo Liesje, als jouw lichaam antistoffen aanmaakt tegen je schildklier, dan wil dat nog niet zeggen dat er echt iets mis is met je schildklier zelf. Als dat maar lang genoeg voortduurt natuurlijk wel, maar als het stopt, kan je lichaam die schildklier ook herstellen, in tegenstelling tot wat men regulier vaak beweert. Tegen mijn beide zussen is gezegd dat hun schildklieren morsdood zijn. Maar mijn ene zus die slikt geen of nagenoeg geen aanvullend hormoon meer. Overigens is haar tsh te hoog als zij zich goed voelt en goed als zij zich slecht voelt (zij regelt die tsh met de medicatie-doseringen). Met medewerking van haar huisarts slikt ze nu zo (wel of niet iets van hormoon) dat haar tsh te hoog is, maar dat zij zich goed voelt. De endocrinoloog die vindt het alleen goed als haar bloedwaarden binnen de afgesproken normaalwaarden van de geteste bloedresultaten ligt, dus daar heeft ze niets aan. Nogmaals en met andere woorden: Jij hebt naar alle waarschijnlijkheid de ziekte van hashimoto aangezien je te veel antistoffen tegen je schildklier aanmaakt wil het nog als ¨normaal¨ gezien worden. De ziekte van hashimoto is in principe geen ziekte van je schildklier. Maar het is een ziekte van je darmen zoals je correct veronderstelt en dus ook van je afweersysteem. Met je schildklier is in principe niets mis, alleen die wordt telkens aangevallen zolang je dingen eet die zorgen dat je antistoffen aanmaakt tegen je schildklier. Ik las ergens dat na 10-15 jaar aanvallen die schildklier heus ook wel wat gaat mankeren. Maar ik heb meerdere getuigenissen gelezen van mensen die ook na lange tijd nog hun schildklier weer aan de praat krijgen door de autoimmuunreacties te stoppen door de juiste dingen te eten en te vermijden. Dit laatste is heel belangrijk. Zolang je dat niet beseft gaat die ellende door. Het valt niet mee, want vaak moet de meest verslavende voeding dan echt vermeden worden. Ik spreek in elk geval uit eigen ervaring. Je kunt dan wel denken dat je ¨goed¨ eet, maar als jouw lichaam door een voedselitem (vaak zijn het er meer) aangezet wordt om jouw schildklier aan te vallen, dan is goed helemaal zo goed nog niet. Ik heb dit hier al vaker geschreven, maar kennelijk valt het kwartje niet. Volgens mij was je al aardig op weg met je nieuwe boek en je sapmachine.
 
Mijn dank voor julie antwoord liever gezond en Gerard. Het sterkt mij wel in mijn eigen vermoedens, dat een internist niet veel voor me zal kunnen betekenen.
Gerard, vegetarische muziek? Neem 10 verschillende pompoenen (bijvoorbeeld) ga ze uithollen en iedere pompoen heeft een andere klank.
Ik voel me het prettigst als ik gewoon thuis ben, komt mooi uit, met mijn probleem is een vakantie toch niet handig. Vervelen? Wat is dat?
 
Lievergezond, bestaat er een site waar info op staat welke voeding de darmen zo van slag kan maken dat ze de schildklier aan gaan vallen met anti stoffen ? Of terwijl welke voedingsstoffen veroorzaken Hashimoto ? Misschien handig voor Liesje om te weten ....
 
hoi Zonne, hierover:

bestaat er een site waar info op staat welke voeding de darmen zo van slag kan maken dat ze de schildklier aan gaan vallen met anti stoffen ? Of terwijl welke voedingsstoffen veroorzaken Hashimoto ? Misschien handig voor Liesje om te weten ….

Zie dit citaat bijv.

Pas je voeding aan

De eerste stap waarmee ik met mijn cliënten aan de slag ga is het in kaart brengen van hun voeding. Ik wil weten wat ze eten en hoe hun lichaam daarop reageert. We werken daarbij toe naar een zoveel mogelijk puur en onbewerkt voedingspatroon waarbij gluten, zuivel, soja en geraffineerde suikers voor mij ‘non negotiables’ zijn. Daarover wordt niet onderhandeld. En dat betekent niet dat je “cold turkey” met deze voedingsmiddelen moet stoppen maar we werken hier wel naartoe. Deze voedingsmiddelen werken namelijk als ‘triggers’ voor je immuunsysteem en veroorzaken ontstekingen.

Daarna kijken we welke voedingsmiddelen wellicht hieraan toegevoegd moeten worden, al dan niet tijdelijk. En begrijp me niet verkeerd; ik wil je niet op een heel eenzijdige manier laten eten maar we willen wel even rust in de tent brengen. Daarna zullen we (behalve de non-negotiables) mogelijk weer voedingsmiddelen kunnen introduceren. Als je zelfstandig al een start zou willen maken dan zou je kunnen beginnen met het auto immuun protocol. http://www.brigittefilippini.com/2017/05/19/diagnose-hashimoto-en-de-weg-kwijt/

Via deze link https://thyroidpharmacist.com/guide/ krijg je als het goed is een engelstalige lijst met een voedingswijzer voor hashimotomensen. Via die lijst kreeg ik een beetje gevoel voor de bal. Alleen dat is dan in het engels en Liesje leest geen engelse teksten.

Mensen met hashimoto moeten uit de buurt blijven bij minimaal alle gluten, alle zuivelprodukten en soja. Maar er zijn vaak meer dingen waar mensen niet tegen kunnen en individueel anders liggen.

Zonne je vraagstelling klopt niet helemaal: het is niet zo dat de darmen perse direct van slag raken van allergene voeding. De darmen zijn bij dergelijke reacties vaak allang van slag en niet alleen door persoonsgebonden slechte voeding.

Hier op pag. 23/24 heb ik ook al geschreven over de schildklier:
https://www.fatsforum.nl/forums/topic/waar-te-beginnen-voelt-als-een-puinhoop/page/23/

Je kunt via bloed (bijv. bij pro health) of via elektro acupunctuur tests http://totalhealthfoundation.nl/ laten doen naar voeding waar je niet tegen kan. En dat is dan eigenlijk echt heel belangrijk om die antistoffenvorming tegen de schildklier een halt toe te roepen.

Er is niet 1 dieet misschien voor mensen met hashimoto. Vaak liggen granen en pseudogranen en zuivel om te beginnen slecht, maar gluten is echt een no-go: en die zitten werkelijk overal in.
 
Zelf heb ik ervaren dat de schildklier beter gaat functioneren met onderstaand protocol.

Soja is idd nergens goed voor, evenals gluten niet. Maar ik denk dat iedereen dat hier wel weet.
Ook denk ik dat er onderscheid gemaakt moet worden voor wat betreft bewerkte zuivel en rauwmelkse. Ik geloof niet dat rauwe melk slecht is voor de schildklier. Mensen die er niet tegen kunnen hebben eerder een probleem met de vertering. Simpele remedie hiertegen, Betaine HCL, een goeie probiotica en enzymen in combi met je voeding zoveel mogelijk vloeibaar eten. Niks gaat van vandaag op morgen.

Zelf heb ik jaren lang te snelle stofwisseling gehad. Denk nog steeds dat mijn schildklier te snel heeft gewerkt. Inmiddels pas ik dit protocol ruim 2 jaar toe en nog steeds merk ik elke dag verbetering. En ja, soms heb je een zwak moment. Of lukt het niet altijd je streng aan het dieet te houden. Dat haal je dan later wel weer in. Een portie geduld erbij doet wonderen.

http://www.voedingisgezondheid.nl/Bijnieren_hoofd.html
 
Ik drink zeker 14 liter melk in de week overigens naast de kefir en mijn andere voeding. Als ik vast op de rauwe melk is dat nog meer.
 
Hieronder staat een uitgebreid overzicht van soorten hypothyreoïdie. Meestal is het de ziekte van Hashimoto. https://schildkliertje.blogspot.nl/p/hypothyreoidie.html

Uit nieuw onder onderzoek blijkt dat Hashimoto patiënten met Coeliakie (zonder symptomen) 49% meer T4 nodig hebben om de hetzelfde TSH level te krijgen als patiënten zonder Coeliakie. Nadat deze patiënten 11 maanden glutenvrij gegeten hebben ging hun TSH met dezelfde hoeveelheid T4 naar beneden als Hashimoto patiënten zonder Coeliakie.

Ook blijkt uit ander onderzoek dat er vrijwel geen Hashimoto patiënt te vinden is die niet in een bepaalde mate glutensensitief is of zelfs (niet gediagnosticeerde) Coeliakie heeft. (spreek uit seu-li-a-kie) http://www.brigittefilippini.com/2017/10/15/maar-ik-ben-niet-allergisch-voor-gluten/



De ervaring leert dat een glutenvrije voedingswijze een MUST is!

Uit ervaring blijkt dat de meeste Hashimoto patiënten zich ergens op het spectrum bevinden tussen gluten sensitiviteit en Coeliakie. Het is hoe dan ook duidelijk dat vrijwel alle Hashimoto patiënten zich beter gaan voelen als ze zich strikt houden aan een glutenvrij voedingspatroon, zelfs als ze niet ‘voldoen’ aan de criteria van Coeliakie. Met strikt bedoel ik 100% glutenvrij, dus niet alleen voeding, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten dienen glutenvrij te zijn en zelfs het zoenen met iemand die daarvoor gluten geconsumeerd heeft brengt risico’s met zich mee. Als je per ongeluk gluten binnenkrijgt kan je auto-immuunreactie oplaaien tot 6 maanden na dato. Dus af en toe gluten binnen krijgen zal het therapeutische effect van een glutenvrije leefwijze drastisch verstoren.

Het probleem zit ‘m in onvolledige glutentesten

Een deel van het probleem zit ‘m in het feit dat de negatieve antistoffen test een kwestie is van onjuist testen. De meest gebruikte antistoffen test die wordt gehanteerd test slechts een klein gedeelte van het gluteneiwit, alpha-gliadine. In werkelijkheid kan een individu een immuunreactie hebben op verschillende delen van gluten, waaronder omega-gliadine, gamma-gliadine, tarwekiem agglutinine (een lectine dat tarwe beschermd tegen insecten, schimmels en bacteriën) en geamideerd gliadine.
Andere factoren die een rol spelen

Als je Hashimoto (of een andere auto-immuunziekte) hebt, maar negatief test op alfa-gliadine antistoffen en tegen jou ook gezegd werd dat het okay is om gluten te eten, weet dan dat het eten van gluten schadelijk kan zijn voor je gezondheid omdat je op een andere component kan reageren maar deze niet getest zijn.

En recent onderzoek wijst uit dat patiënten ook een gluten kruis-reactie kunnen hebben, wat betekent dat je immuunsysteem kan reageren op andere voedingsmiddelen alsof het gluten zijn. (molecular mimicry)

En als laatste; als je immuunsysteem onderdrukt wordt of uitgeput is, bestaat de kans dat je niet genoeg antistoffen meer kunt aanmaken om zichtbaar te worden in een test, terwijl er wel een immuunreactie plaatsvindt. In dit geval zal je alleen positief uit een glutentest komen als je immuunsysteem weer op kracht is en goed functioneert.

Zowel uit onderzoek als uit de praktijk blijkt voldoende bewijs te zijn voor het verband tussen gluten en Hashimoto (en auto-immuunziekten in zijn algemeenheid) om het simpelweg te negeren of in de wind te slaan. Een strikt glutenvrije leefstijl is de eerste en meest belangrijke stap om grip te krijgen op Hashimoto. http://www.brigittefilippini.com/2017/10/15/maar-ik-ben-niet-allergisch-voor-gluten/





 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
552.809
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan