Hieronder staat een uitgebreid overzicht van soorten hypothyreoïdie. Meestal is het de ziekte van Hashimoto.
https://schildkliertje.blogspot.nl/p/hypothyreoidie.html
Uit nieuw onder onderzoek blijkt dat Hashimoto patiënten met Coeliakie (zonder symptomen) 49% meer T4 nodig hebben om de hetzelfde TSH level te krijgen als patiënten zonder Coeliakie. Nadat deze patiënten 11 maanden glutenvrij gegeten hebben ging hun TSH met dezelfde hoeveelheid T4 naar beneden als Hashimoto patiënten zonder Coeliakie.
Ook blijkt uit ander onderzoek dat er vrijwel geen Hashimoto patiënt te vinden is die niet in een bepaalde mate glutensensitief is of zelfs (niet gediagnosticeerde) Coeliakie heeft. (spreek uit seu-li-a-kie)
http://www.brigittefilippini.com/2017/10/15/maar-ik-ben-niet-allergisch-voor-gluten/
De ervaring leert dat een glutenvrije voedingswijze een MUST is!
Uit ervaring blijkt dat de meeste Hashimoto patiënten zich ergens op het spectrum bevinden tussen gluten sensitiviteit en Coeliakie. Het is hoe dan ook duidelijk dat vrijwel alle Hashimoto patiënten zich beter gaan voelen als ze zich strikt houden aan een glutenvrij voedingspatroon, zelfs als ze niet ‘voldoen’ aan de criteria van Coeliakie. Met strikt bedoel ik 100% glutenvrij, dus niet alleen voeding, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten dienen glutenvrij te zijn en zelfs het zoenen met iemand die daarvoor gluten geconsumeerd heeft brengt risico’s met zich mee. Als je per ongeluk gluten binnenkrijgt kan je auto-immuunreactie oplaaien tot 6 maanden na dato. Dus af en toe gluten binnen krijgen zal het therapeutische effect van een glutenvrije leefwijze drastisch verstoren.
Het probleem zit ‘m in onvolledige glutentesten
Een deel van het probleem zit ‘m in het feit dat de negatieve antistoffen test een kwestie is van onjuist testen. De meest gebruikte antistoffen test die wordt gehanteerd test slechts een klein gedeelte van het gluteneiwit, alpha-gliadine. In werkelijkheid kan een individu een immuunreactie hebben op verschillende delen van gluten, waaronder omega-gliadine, gamma-gliadine, tarwekiem agglutinine (een lectine dat tarwe beschermd tegen insecten, schimmels en bacteriën) en geamideerd gliadine.
Andere factoren die een rol spelen
Als je Hashimoto (of een andere auto-immuunziekte) hebt, maar negatief test op alfa-gliadine antistoffen en tegen jou ook gezegd werd dat het okay is om gluten te eten, weet dan dat het eten van gluten schadelijk kan zijn voor je gezondheid omdat je op een andere component kan reageren maar deze niet getest zijn.
En recent onderzoek wijst uit dat patiënten ook een gluten kruis-reactie kunnen hebben, wat betekent dat je immuunsysteem kan reageren op andere voedingsmiddelen alsof het gluten zijn. (molecular mimicry)
En als laatste; als je immuunsysteem onderdrukt wordt of uitgeput is, bestaat de kans dat je niet genoeg antistoffen meer kunt aanmaken om zichtbaar te worden in een test, terwijl er wel een immuunreactie plaatsvindt. In dit geval zal je alleen positief uit een glutentest komen als je immuunsysteem weer op kracht is en goed functioneert.
Zowel uit onderzoek als uit de praktijk blijkt voldoende bewijs te zijn voor het verband tussen gluten en Hashimoto (en auto-immuunziekten in zijn algemeenheid) om het simpelweg te negeren of in de wind te slaan. Een strikt glutenvrije leefstijl is de eerste en meest belangrijke stap om grip te krijgen op Hashimoto.
http://www.brigittefilippini.com/2017/10/15/maar-ik-ben-niet-allergisch-voor-gluten/