Ik heb ook goed nagedacht over een zo compleet mogelijk antwoord, Daan. Ik ben op de volgende redenen gekomen en er is overlapping met de punten van Tanja:
- De grootste winst wordt behaald door wat je NIET eet, maar dit wordt toegeschreven aan wat je wel eet (raw food). Raw foodists eten over het algemeen biologische of anderszins kwalitatief hoogwaardige voeding en laten hierdoor bewerkte en onnatuurlijke rommel grotendeels of geheel weg.
- Planten bevatten niet of nauwelijks voedingswaarde van betekenis en zijn helemaal geen 'superfoods'. Daarom grazen herbivoren ook gemiddeld 16 uur per dag en werken ze dagelijks kilo's plantenstoffen naar binnen. Je komt dus in een zelfgekozen staat van ondervoeding, waardoor je inderdaad je reserves aan gaat spreken. Je zou het semi-vasten kunnen noemen. Meestal gaat dat zo'n zes maanden goed, daarna raak je verzwakt en uitgemergeld door gebrek aan bouwstoffen (eiwitten en vetten).
- Hieruit volgt dat je door dit niet-voedzame vasten extreem gaat ontgiften. Het kan fantastisch voelen om te reinigen en te zuiveren, een soort inwenidge douche, maar uiteindelijk reinig en zuiver je jezelf als het ware weg.
- Plantaardige voeding grossiert niet in eiwitten en vetten, maar wel in suikers (koolhydraten). Bovendien wordt er veelvuldig gebruik gemaakt in de raw food-wereld van 'natuurlijke' zoetstoffen. De inname van stimulerende suikers is dus hoog, waardoor er een vals gevoel van energie ontstaat, dat uitsluitend is gebaseerd op stimulatie.
- Hieruit volgt weer dat je veel adrenaline gaat produceren, wat resulteert in endorfines, natuurlijke feel-good chemicalien bedoeld om je uithoudingsvermogen te stimuleren. Je zelfgekozen uithongering is nl. een regelrechte uitputtingsslag!
- Het placebo-effect. Het gevoel 'goed bezig' te zijn en hierin gesteund worden door een 'community' van gelijkgestemden. Dit kan semi-religieuze vormen aannemen, waardoor je vervalt in voedselextremisme.
Enne, geen antinutrienten? Juist wel. Door al dat gejuice krijg je vloeibaar binnen:
- Fytinezuur in granen, noten, zaden, pitten, bonen en peulvruchten. Dit zijn mineraalrovers eerste klas!
- Oxaalzuur in o.a. rauwe spinazie, cacao en rabarber. Dit bindt aan calcium en zorgt voor nierstenen!
- Schildklieronderdrukkers (goitrogenen) in kruisbloemigen, die veelvuldig in raw food-kringen worden geconsumeerd.
- Fyto-oestrogenen. De ergste is soja, maar vlak bijv. lijnzaad en alfalfa ook niet uit. Dit zijn hormonale verstoorders!
- Neurotoxines in nachtschades, waaronder ook de 'superfood' de goji-bes, maar natuurlijk ook tomaten, paprika's, aubergines, aardappels en hete pepers. Deze ontregelen het centrale zenuwstelsel.
Planten bedienen zich van chemische oorlogsvoering, onthoud dat goed! Ze zijn bij lange na niet zo vriendelijk als in de raw food-wereld wordt gedacht. De film Into The Wild is een waarschuwing voor iedereen die denkt in het wild op plantaardig voedsel te kunnen overleven!
Mike