Hans,
Je zult deze citaten uit het boek Eet vet, word slank van Barry Groves wel interessant vinden in dit verband:
We krijgen vaak te horen dat het beter is om volkorenbrood te eten dan witbrood, met woorden als: “Complexe koolhydraten afkomstig van volle granen, zoals volkorenmeel, bruine rijst, havermout en andere volkoren graanproducten, worden langzamer aan het bloed afgegeven, waardoor de insulinewaarden in het bloed stabieler blijven. Deze gezonde koolhydraten heeft het lichaam nodig als energiebron.”
Dit is een mythe.
Het verschil tussen de GI van witbrood en volkoren brood bedraagt slechts 2: witbrood is (gemiddeld) 71; volkorenbrood is 69.
Een verschil van maar 2% is niet echt wereldschokkend te noemen. En deze waarden zijn gemiddelden van verscheidene metingen, gedaan in verschillende landen.
Nog iets wat niet te rijmen valt, is dat een lagere GI niet noodzakelijk betekent dat er sprake is van lagere glucosewaarden.
In een recente studie werd de glucoserespons in het bloed op cornflakes en op zemelrijke ontbijtgranen met elkaar vergeleken, die beide 50 gram koolhydraten bevatten.
Aangezien de vezelrijke ontbijtgranen een GI hadden die de helft bedroeg van de GI van de cornflakes, zou je verwachten dat de zemelen gunstig zouden uitwerken.
Maar dan heb je het mis: er bleek geen verschil van betekenis te zitten tussen beide producten.
Het bleek dat, hoewel de cornflakes vrijwel meteen de bloedsuikerspiegel deden stijgen, de zemelen 20 minuten na de maaltijd de insulinewaarden bijna twee keer zoveel hadden doen stijgen als de cornflakes dat deden.
De glucose was alleen sneller uit het bloed verwijderd. De lagere GI van zemelen was niet te danken aan een lagere glucoserespons, maar aan een eerdere en grotere afgifte van insuline.
Als je insulineresistent bent, zijn voedingsmiddelen met een lagere GI als zemelen dus niet zo’n goed idee.
Mike