hoi Intothewilde, over GABA-tekort of welk ander tekort ook inhalen: ik had een zinktekort te herkennen aan die puntjes op mijn nagels: eer je zo'n tekort ingelopen bent, ben je vaak ook weer een hele tijd verder. Nu, anderhalf jaar later na zinksuppletie gebruiken, ben ik het tekort pas ingelopen. Plus, om glutamine op te kunnen nemen, heb je voorwaarden nodig in je lichaam waaraan je moet voldoen (zie ondergaand) om het naar GABA om te kunnen zetten.
Gabatekort is te herkennen aan de volgende symptomen:
Stress/prikkelgevoeligheid
impulsiviteit/wispelturigheid
gevoeligheid voor krampen en stuipen
overalert
te perfectionistisch
licht ontvlambaar, snel woedeuitbarstingen
algehele nervositeit/onrust
hoge spierspanning
snel trillen / beven
neiging tot hartkloppingen
snel schrikken
angsten en fobieen (snel apen en beren zien)
aanvallen van duizeligheid of zweten
veel dingen tegelijk doen/moeite met prioriteiten stellen
darm- en spijsverteringsklachten: zeker bij/na stress Rineke Dijkinga, Alles draait om je hormonen, p. 277.
GABA: een neurotransmitter met een kalmerende, stabiliserende en angstremmende werking. Officieel het het gamma-amminoboterzuur. Stress is een grote veroorzaker van een GABA-tekort. Ook bij hypothyreoidie kan een GABA-tekort optreden.
Bronnen: voedingsmiddelen die GABA-regulerend werken:
Salie (salvia officinalis)
Citroenmelisse
L-theanine (aminozuur in thee)
alle voedingsmiddelen die gluaminezuur bevatten: broccoli, groene groenten, zaden, verse noten, aardappelen, kamut, schapenzuivel, bananen, uien en tarwekiemen, scharreleieren;
glutaminezuur waaruit we vervolgens GABA kunnen maken
vitamine B1
Glutaminezuur: is geen essentieel aminuzuur maar we kunnen er wel degelijk een tekort van hebben. Het is namelijk nodig voor handhaving van de zuurbasebalans, voor de aanmaak van glutathion, voor de aanmaak van GABA, als brandstof voor de hersenen, spieren, immuuncellen, lever, voor de aanmaak van gezonde darmslijmvliezen etc. Bij aanhoudende stress wordt de meeste glutamine door de hersenen opgebruikt en kunnen andere functies onvoldoende over glutamine beschikken.
Bronnen van glutaminezuur (mg/100 gr):
avocado 287
chiazaad 2.468
eendenborst 4.279
eiwit, rauw 1.550
haverzemelen 3.748
kamut 2.123
kip rauw 3.135
lupine 8.686
sesamzaad gemalen 11.181
yoghurt, vol 1.122
zonnebloempitten, meel 11.770
Schapenzuivel en geitenzuivel bevatten veel meer glutamine dan koeienzuivel.
Sojaproteine is veruit de grootste voedingsbron van glutamine. Ook vis en wit vlees zijn rijk aan glutamine. Om glutaminezuur te kunnen omzetten, moeten we wel beschikken over voeldoende b-vitamines, mangaan, magnesium etc. Rineke Dijkinga, alles draait om je hormonen, p. 364/p. 365
Over soja: daarover zegt Rineke Dijkinga het volgende: Vanwege de nadelen aan dat produkt voor de gezondheid, besteedt ze in haar recepten geen aandacht hieraan in haar recepten.
p.s. Sesamzaad heeft niet alleen veel glutaminezuur, maar ook veel tyrosine en tryptofaan in zich: beide zeer belangrijke andere stoffen die bij stress veel kunnen betekenen voor de gezondheid. Afgezien van het omega 6-vet dat erin zit, zou je sesamzaad met recht een superfood kunnen noemen.