Inflammatoire darmziekten
Onderzoek bij chronische darmklachten wijst juist op het tegendeel. In een recent onderzoek werd het carnivoordieet getest bij tien patiënten die met reguliere behandelmethoden geen goede resultaten bereikten. Deze patiënten, met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, de twee vormen van inflammatoire darmziekte (IBD), begonnen aan een carnivoor-ketogeen dieet en volgden dit voor een periode van vijf maanden tot vijf jaar.
Klinische remissie
Wat bleek? Alle tien patiënten gaven aan dat hun symptomen aanzienlijk verminderden. Sterker nog, ze bereikten klinische remissie, gemeten met een speciale vragenlijst die gebruikt wordt bij IBD-patiënten. Naast het verdwijnen van de klachten, waren er ook objectieve verbeteringen te zien in hun gezondheid. De ontstekingswaarde calprotectine, een belangrijke indicator voor darmontsteking, daalde aanzienlijk. Wat bijzonder was, is dat de meeste patiënten hun medicatie konden stoppen en de remissie in stand hielden alleen door het volgen van dit dieet. Geen medicijnen meer, alleen een voedingstrategie! En dat is een enorme stap voorwaarts voor mensen die jarenlang worstelen met deze aandoeningen.
Makkelijk vol te houden
Wat verder opviel, was dat deze patiënten niet alleen van hun darmklachten afkwamen. Ze gaven ook aan dat ze zich energieker voelden en gewicht verloren, wat natuurlijk bij overgewicht natuurlijk een prettige bijkomstigheid is. Bovendien gaven ze aan dat het dieet verrassend makkelijk vol te houden was en dat hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterde. Dat laatste is belangrijk, want de mate waarin iemand een dieet kan volhouden, bepaalt vaak het succes op de lange termijn.
Het carnivoordieet wint aan populariteit. Maar is zo'n voeding zonder vezels niet heel erg slecht voor je darmen en je microbioom?
academiecoachingenleefstijl.nl