Jammer dat jullie alles zo zwart/wit, zo letterlijk zien…. Het Sinterklaas verhaal is een sprookje, net zoals alle andere sprookjes die allemaal een mythische kern bevat, alleen wij spelen dit specifieke sprookje als volwassen mensen na voor onze kinderen en willen hun laten geloven dat het echt is. Dus waar ligt de fout?
Wij maken er een hele show omheen en vergeten de kern van het verhaal. Ik heb mijn kinderen altijd verteld dat wij Sint helpen omdat hij niet alles alleen kan en dit werd zonder te morren aangenomen. Je moet toch een tussenweg zien te vinden om niet op een teer gevoelig kinderzieltje te trappen, ze genoten namelijk zo van het Sinterklaasfeest.
Sprookjes, legendes en verhaaltjes zijn verhaaltjes voor de ziel net zoals Roodkapje, Sneeuwwitje etc. Je kunt een kind niet zomaar even de grondbeginselen van het leven op een volwassen manier uitleggen. Mijn kinderen hebben hun hele kindertijd sprookjes nagespeeld, vooral Sneeuwwitje natuurlijk en ze zijn opgegroeid als standvastige, maar ook spirituele mensen, ze hebben van allebei het beste gehad. Ik ben ook heel trots op ze.
Kinderen vatten gauw de kern op die wij als volwassen volstrekt missen, kinderen zijn nog heel ontvankelijk voor de taal van de ziel. Misschien als wij ons beter ontwikkelen dat wij de richtlijnen kunnen ontdekken in de vele sprookjes die ons zijn nagelaten.
De Sint is natuurlijke het Goddelijke Principe, Zwarte Piet is de persoonlijkheid van IEDER mens en het is iedereen bekend dat de persoonlijkheid het hardst moet werken hier op aarde…
Zwarte Piet wordt in het verhaal voorgesteld als de knecht van de Sint. De persoonlijkheid is een klein deel van het Goddelijke, dat zichzelf als mens wilt beleven. Beiden zijn één, alleen Piet moet nog leren hoe hij Sint wordt.
Piet doet dit door ‘bevelen’ van de Sint op te volgen en hij heeft er lol in (kunnen wij nog heel veel van leren) Piet staat bekend als grappenmaker, humor is onze hulpmiddel om ons leven hier op aarde wat aangenamer te maken.
Wat doet de Sint en Piet? Ze komen naar Nederland, ze komen naar ons toe, rechtstreeks uit het warme (paradijs) Spanje. Hij komt om ons geschenken te geven, hij deelt ze als het ware uit aan de kinderen die de schatten van Moeder Natuur nog waarderen.
Ze reizen via de boot. De boot heeft de symbolische betekenis van overgang, van het ene leven naar het andere leven. Daarom doen Sint en Piet ook het liefst ’s nachts hun werk, het liefst als wij slapen en wij in een andere wereld vertoeven. Ze vliegen als het ware over onze daken (onze omhulsels) om zo via de schoorsteen (ruggengraat) ons geschenk te pakken, verborgen in een schoen (onze onderbuik-gevoel zal Mike zeggen..
Ons geschenk is meestal een wortel voor het paard. Het paard staat voor vitaliteit, kracht, overwinning en succes. Het Goddelijke Principe is heerser over deze kwaliteiten. De wortel van ons bestaan, onze talenten kunnen openbloeien op deze aarde zodra wij ons laat leiden door het Goddelijke Principe.
In ruil voor de wortel krijgen we een geschenk terug, oorzaak en gevolg. Wie goed doet, die goed ontmoet.
Wie stout is krijgt de roe of nog erger, degene moet mee naar Spanje in de zak van Sinterklaas. Wie zich slecht gedraagt, zal de roede van het leven ondervinden en als iemand in zak en as zit, zit hij vast in zijn eigen negativiteit. En dit is op te lossen door het warme, omringende kracht van de Zon 8)
We zingen onze longen uit het lijf, zingen kan men hier vertalen als ‘ode brengen aan het hoogste’. Als we goed gezongen hebben en ons goed hebben gedragen, dan komt de grootste pakjesavond ter tijde. Het ene pakje na het andere pakje, het ene succes na het andere succes, de ene gezondheid na de andere gezondheid, de ene lach na de andere lach….etc.
Geloven in Sinterklaas is geloven in het goede van het leven.