Ahh, ik heb de bron gevonden van de quote van Mike over neurotisch calorieën tellen, in de zojuist door hem afgesloten chaotiche rel-discussie (controle vs. zelfredzaamheid).
Ik wilde net mijn bijdrage posten en toen bleek de deur dichtgesmeten. Daarom maar een kleine rondgang gemaakt om een antwoord kwijt te kunnen op een vraag die de intussen strafbankende Henk daar stelde, plus een kleine observatie over de uitgedeelde muilkorfjes.
Overigens kan ik me geheel vinden in de laatste post van Mike hier over de bizarre rolmodellen waar de vrouwelijke jeugd zich tegenwoordig aan meent te moeten spiegelen. Een beetje dichterlijke overdrijving moet daarbij kunnen.
Mijn antwoord op Henk's vraag dus maar hier gedumpt, omdat Henk hier ook recentelijk gepost heeft en omdat het hier over adrenals/glandulars gaat. Wie de context wil weten kan de genoemde draad even er bij halen, maar de quote lijkt me duidelijk.
Ook nog even een off-topic opmerking erbij over darmspoelen nav. een opmerking van Henk in dezelfde discussie. Schijnt nogal een heet hangijzer te zijn hier op het forum en zo zijn verbeten tegenstanders te hebben.
@henk
Quote:
“toen ik de vraag stelde mbt bijnieren en alvleesklier, waarom bij de ene wel supplementeren met stoffen die het orgaan zelf aanmaakt (alvleesklier bicarbonaat) en bij de bijnier niet […]”
Het gaat om het verschil tussen endocriene functie en exocriene functie van een orgaan. Bij de exocriene functie van de pancreas waarbij deze bicarbonaat uitscheidt in het spijsverteringskanaal, wordt er substraat geleverd, grondstof voor het spijsverteringsproces. Hetzelfde geldt voor de spijsverteringsenzymen zoals lipase. Dosering hiervan is niet zo heel kritisch, een schep teveel bicarbonaat levert hoogstens een gedenkwaardige boer op. Bij de endocriene functie van de bijnier worden hormonen, besturingsstoffen in de bloedbaan afgescheiden die allerlei functies op elkaar moeten afstemmen. Dit is een uiterst kritisch en nauwkeurig proces. Suppletie van buitenaf is in vergelijking erg grof en gaat soms tegen een strategie van het lichaam zelf in. Suppletie van een bijnierglandular is altijd hormoontherapie, soms mét adrenaline, soms zonder, al naar gelang de bijniermedulla wel of niet in de glandular aanwezig is. Bijnierhormoon suppleren is bij bijnieruitputting een uiterst riskante bezigheid. De vele functies van de talloze steroiden worden nog slecht begrepen, zelfs door endocrinologen.
Ik werd er door een van de forumleden op gewezen dat de fabrikant die in die discussie besproken werd, ook een variant aanbood gemaakt van alleen maar de bijnierschors (zoals eerder in deze discussie ook al aangestipt werd) en deze laatste lijkt me meer aan te bevelen, afgezien van mijn mening over glandulars in het algemeen.
Wat betreft het beleid van het blokkeren van leden: er lijkt me nogal een wereld van verschil tussen de reacties van freshflesh en van Henk. De welgeformuleerde, lange post van freshflesh is helaas doorregen met smakeloze ad hominems, nodeloos persoonlijk beschadigende opmerkingen aan het adres van Mike. Dit wakkert de emotie in discussies als deze aan en we zien meteen waar die vervolgens naar toegaat. Jammer, want freshflesh is wel in staat om inhoudelijke dingen bij te dragen, lijkt het. De reacties van Henk zijn meer de recht-voor-zijn-raap Rotterdamse directheid zonder de bedoeling echt op de man te spelen, soms op het randje, maar ik meen ruim binnen de grenzen. Ik zou Henk maar weer in het veld opstellen als ik Mike was.
ook @henk
Quote:
“Ik heb geen klachten, ik kwam hier omdat ik weleens wilde lezen over andermans ervaring met darmspoelingen."
Na twintig jaar ervaring met darmspoelen weet ik intussen wat colonhydrotherapie wél en niet kan. Mij heeft het indertijd mijn leven teruggegeven na vijfentwintig jaar ME; een aantal van mijn patiënten hebben een soorgelijke ervaring op mogen doen. Alleen al in de laatste paar maanden hebben twee patiënten hun dikke darm kunnen behouden nadat de reguliere geneeskunde het (in één geval na vier jaar modderen) had opgegeven. De keus tussen een stoma en een serie darmspoelingen lijkt me niet moeilijk. Er lopen genoeg half-opgeleide darmtherapeuten rond in ons land om op je hoede te zijn, maar dat veel chronische ziekten er snel en veel baat bij kunnen hebben staat intussen voor mij als een huis. Niet alle, wel veel.