Steeds meer mannen worden gedumpt door hun vrouw. In emancipatorisch jargon zal dit als een grootse overwinning van de onderdrukte vrouw op het duivelse patriarchaat worden uitgelegd. In realiteit betekent het de teloorgang van wat een samenleving doet draaien. Talloze schrijnende verhalen, die door positivistische statistici als irrelevant worden beschouwd, zijn hiervan een gevolg. Nu en dan echter besteden bepaalde media aandacht aan deze verhalen.
Zo zijn daar Johan, Danny en Sjaak en zo’n 10000 andere buitengeschopte manskerels die zelfs geen aanspraak maken op daklozenopvang, nadat ze op straat zijn beland na thuis buiten gegooid te zijn door hun eega. Zo is daar Hans, die samen met zo’n duizenden andere manskerels zowat zijn hele maandinkomen in de vorm van alimentatie dient over te maken aan zijn ex-vrouw. Zo zijn daar de niet te tellen kinderen die een goed deel van hun jeugd doorbrengen onder het bevrijdende gesternte van een vechtscheiding. Zo zijn daar de alleenstaande moeders die van foute man naar foute man hoppen als een soort van chronische ‘performance art’ die een emanatie is van de wegwerpmaatschappij waarin we leven. En al die heilzame verworvenheden danken we aan de bevrijding van het geknechte individu dat als vrouw ter aarde kwam.
(...)
Uit de echt scheiden is dankzij de Grote Strijd der Vrouwenrechters kinderlijk eenvoudig geworden. Een papiertje, meer heb je niet nodig om een gezin aan flarden te helpen. Qua argument volstaat het ‘op is op’ te declameren om je man, je kinderen en de rest van je entourage voorgoed van je te vervreemden. Het resultaat van al deze bij elkaar opgetelde ‘op is op’-scheidingen is een maatschappij waarvan de kern – de kern is de familie, het gezin, de band tussen bloedverwanten – volledig is uitgehold. De kleine drama’s die deze Grote Bevrijding achter zich aan sleept, vormen meer dan het geheel van de optelsom ervan. Een afbrokkelende wereld laat zich nu eenmaal niet gemakkelijk in statistieken gieten.
https://tpo.nl/2019/04/09/de-blinkende-medaille-van-het-statistisch-optimisme-kent-een-keerzijde/
Mike