Wat jij beschrijft is exact hoe de Amerikaanse constitutionele republiek werkt. Er is een federale overheid en er zijn regionale en lokale overheden. Iedereen moet gekozen worden dus geen benoemingen van hogerhand, zoals bijv. een door de centrale overheid benoemde burgemeester of Commissaris van de Koning. De taak van de federale overheid is om de beslissingsbevoegdheid zoveel mogelijk neer te leggen bij regionale en lokale overheden.
Dat zie je nu bijv. ook bij het openstellen van Amerikaanse staten, de macht ligt bij de gouverneurs van de individuele staten en niet centraal in Washington. Mochten gouverneurs of burgemeesters zich tiranniek gedragen, zoals nu in bepaalde staten daadwerkelijk het geval is, dan kan de federale overheid ingrijoen, aangezien het haar taak is om de uitoefening van de grondwet te garanderen en bewaken. Ook dit zie je nu in Amerika gebeuren.
Zoals je ziet is scheiding der machten essentieel voor het goed functioneren van democratische, politieke en juridische processen. Het districtenstelsel is al helemaal een geniale vinding van de Founding Fathers. De zogeheten 'evenredige vertegenwoordiging' die wij hier hebben is helemaal niet evenredig. Het lijkt heel democratisch om een aantal stemmen om te zetten in een zetel, maar als je bedenkt dat de bevolkingsdichtheid in het westen vele malen hoger is dan in het oosten, noorden of zuiden krijg je al snel de situatie dat randstedelingen alles gaan bepalen voor plattelanders, omdat er van de eerste nu eenmaal meer zijn dan de laatste. Met een districtenstelsel los je dit op. Hier in NL zouden politici dan kiesmannen moeten zien binnen te slepen per provincie, waardoor iedere provincie evenveel zeggingskracht en invloed kan verkrijgen. Dit is ook waarom Trump heeft kunnen winnen en Hillary naar eigen zeggen 'the popular vote' zou hebben gewonnen. Trump zei dat als het daar om ging hij maar campagne had hoeven voeren in 6 van de 50 staten!
Mike