Quote:
Microtumoren en angiogenese
Gezonde weefsels bevatten vele natuurlijke kankerremmers die het moeilijk maken voor microscopische kankers om te groeien. Belangrijk in dit proces zijn moleculen die de groei van bloedvaten remmen (angiogenesis inhibitors).
Angiogenesis (bloedvatgroei) treedt op als ons lichaam nieuwe bloedvaten aanmaakt, bijvoorbeeld als je spieren groeien, een vrouw zwanger raakt of een wond geneest. Tumoren kunnen dit proces kapen door zelf een bloedtoevoer te scheppen. Gelukkig bevatten heel veel voedingsmiddelen kankerremmers die ons lichaam versterken. Deze moleculaire bloedvatgroeiremmers zitten in vele vruchten, groenten, kruiden en specerijen. Dr. Li noemt deze “Angio Foods.”
Voorbeelden van Angio Foods zijn:
* Verschillende soorten harde kaas, zoals Goudse, Edammer, Emmentaler en Jarlsburger. Deze bevatten een type vitamine K genaamd K2 (menaquinonine) dat anti-angiogeen is, maar ook direct kankercellen doodt. Uit onderzoek blijkt dat als je maar twee plakjes dagelijks ervan eet, het je kans op kanker doet dalen, inclusief longkanker. K2 beschermt ook je hart doordat het aderverkalking voorkomt. Veel onderzoeken die dit volgens William Li bevestigen zijn gehouden in Europa, waar iedereen veel kaas eet.
* Mensen met lactose-intolerantie kunnen K2 ook aantreffen in het donkere vlees van kip zoals in dijbeenvlees en drumsticks.
* De allerbeste K2 bron is echter natto, gefermenteerde sojabonen. Het ruikt naar oude sokken en de smaak is…bijzonder. Maar gekruid met azijn en versgeraspte Sichuanpeper is het waarschijnlijk te doen.
* Donkere bessen
* Paksoi
* (Laurier)drop
* Kurkuma
* Nootmuskaat
* Artisjok
* Lavendel
* Pompoen
* Zeekomkommer
* Tonijn
* Chocolade
* Olijfolie.
Andere tips van Dr. Li:
* Kies bewust. Red Delicious en Granny Smith-appels hebben tweemaal zoveel kankerwerende eigenschappen dan Fuji of Golden Delicious-appels. San Marzano tomaten worden alleen zongerijpt geoogst en hebben meer kankerwerende eigenschappen andere tomatensoorten. Druiven uit koele klimaten zijn kankerwerender dan die uit warmere gebieden.
* Eet kiemgroenten. Broccolikiemen bevatten nog meer kankerwerende stoffen dan gewone broccoli.
* Haal je theezakje heen en weer in je kopje, dan komen er meer kankerwerende stoffen vrij.
* Stoom of roerbak je groenten. Rauwe tomaten zijn gezond, licht gebakken in olijfolie nog gezonder
* Kauw op bladgroenten. Dan komen enzymen vrij die kankerwerende moleculen diep in de blaadjes activeren.
* Eet gefermenteerde soja zoals miso, natto en tempeh, dat bevat vier keer zoveel kankervechters dan gewone sojabonen.
* Eet 1 kankerremmer per maaltijd. Met drie maaltijden per dag zijn dat er meer dan duizend per jaar.
William Li hield in 2010 een spraakmakende lezing op de TED conferentie: “Kunnen we met eten kanker uithongeren?”. Bekijk hier de video registratie van zijn lezing:
http://www.hetkanwel.net/2013/06/06...entes-en-kruiden-die-tegen-kanker-beschermen/