sheila wrote:
de yoghurt had ik in een deken gewikkeld en twee flessen warm water erbij en de kefir stond ernaast.
Alexandra wrote:
Is dat niet veel te warm voor kefir?
Ja, dat is wel te warm voor de kefir. De kefir is een uitgebalanceerde verzameling culturen van bacterien. Als het wat warmer wordt dan gemiddeld, zal de ene cultuur gaan overheersen en de balans verstoren. De kefir zal er niet direct onbruikbaar van worden, maar ik zou er geen reeksen achter elkaar van gebruiken.
Mijn kefir kreeg op een gegeven moment een witte waas, soort poeder bovenop. Dat rook ook een beetje alcohol achtig. Dat werd steeds witter en sterker na een aantal reeksen. Dit heb ik toen maar weggegooid.
Mijn vermoeden is dat ik een metalen zeef gebruikte en dat na verloop van tijd te veel invloed op de kefir kreeg.
Nu gebruik ik een nylon zeef en ik hoop dat dat goed blijft gaan.
Er is dus wel genoeg marge in de factoren, maar je kunt ook over de schreef gaan.