Pascal Pichon van Breizh Import stuurde me het volgende artikel over Himalayazout:
https://www.iamafoodie.nl/labtest-de-uitslag-wat-zit-er-in-himalayazout/
Het was hem doorgestuurd door een klant en Pascal vroeg mij om een reactie. Ik wil jullie echter niet mijn antwoord hierop onthouden, dus bij deze:
Reactie Mike Donkers op het artikel over Himalayazout op I’m A Foodie:
Een snelle blik op de
About-pagina maakt al meteen duidelijk waar we mee te maken hebben, nl. een team van regulier opgeleide diëtisten die, afgaand op de inhoud van het artikel, in hun opleiding hebben meegekregen dat natriuminname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Dit is een AANNAME die we in de reguliere medische ‘wetenschap’ wel vaker tegenkomen. Aannames zijn geen wetenschap, klinische bewijzen die voortdurend overal ter wereld kunnen worden herhaald met telkens dezelfde uitkomst, dat is wetenschap!
Het is dezelfde aanname als dat verzadigd vet en cholesterol hart- en vaatziekten in de hand kunnen werken. Vind je het niet interessant dat de medische wetenschap uitsluitend negatieve eigenschappen van voeding belicht, maar als er AANTOONBARE positieve effecten van voeding zijn op de gezondheid voortdurend zegt dat voeding hier niets mee te maken heeft? En hoe interessant is het om te zien dat juist die voedingsmiddelen die aan de BASIS liggen van een goede gezondheid, nl. verzadigd vet, cholesterol en zout, voortdurend gedemoniseerd worden!
So what als je met 2 theelepels Sole aan bijna 70% van de ADH voor natrium komt! Heb je enig idee hoeveel zout vooroorlogse generaties, die geen koelkast hadden en dus voedingsmiddelen conserveerden met zout, innamen? Deze mensen waren gezonder en langlevender dan de naoorlogse generaties, wat er ook beweerd wordt in de medische wereld en in de media (‘weleven langer dan ooit’ en ‘we zijn gezonder dan ooit’ – allemaal propaganda van de pillenindustrie, die de arrogantie heeft dat ze de natuur wel even kunnen verbeteren). Zo gezien is de ADH voor natrium allesbehalve toereikend, net zo goed als dat de ADH voor vit. C net genoeg is om scheurbuik te voorkomen, niet meer en niet minder.
En natuurlijk zien we weer het sprookje de revue passeren dat er geen verschil is tussen geraffineerd keukenzout en ongeraffineerd zout, zoals bijv. Himalayazout. En dat terwijl hun iegen labtest uitwijst dat ongeraffineerd zout boordevol mineralen en spoorelementen zit die ontbreken in keukenzout! Tot overmaat van ramp bevelen ze nog natriumarm zout aan ook. Opnieuw die arrogantie die uitgaat van het verbeteren van de natuur zelf.
Het nooit overtroffen onderzoek van Weston Price toont klip en klaar aan dat al vele duizenden jaren mensen over de hele wereld wisten te gedijen op een HOGE INNAME van verzadigd, dierlijk vet en cholesterol en zout. Wat deze over het paard getilde diëtisten beweren is pas 30 jaar oud en het was oorspronkelijk bedoeld om het hart- en vaatziektenspook uit te bannen. En, heeft het gewerkt? Hebben we nu minder hart- en vaatziekten 30 jaar later met al dat magere en zoutarme voedsel? Nee, integendeel. We zijn nu zieker dan ooit, bijna de helft van de Nederlandse bevolking is chronisch ziek! Hart- en vaatziekten en kanker waren zeldzaam bij vooroorlogse generaties, ook in dit land. Het werd niet eens onderwezen op medische universiteiten. Om maar te zwijgen over andere chronische ziektes die toegeschreven worden aan de ouderdom, maar ondertussenn op steeds jongere leeftijd voorkomen, waaronder dementie!
Kortom, laat je niet gekmaken door deze ‘diëtisten’ en eet naar hartelust verzadigd vet, cholesterol en zout. Je lichaam vertelt je precies wanneer je genoeg hebt, want als je teveel vet eet word je misselijk en als je teveel zout eet krijg je dorst!
Mike