kombucha

Hier https://www.fatsforum.nl/topic/kombucha/page/3/#post-28220 in dit berichtendraadje spreekt Zirus over dat kombucha wordt afgeraden bij mensen die niet tegen schimmels kunnen. Die krijgen een allergische kruisreactie op kombucha. Toch lastig plaatsen: een reactie op iets en hoe het op te vatten: als teken om ermee door te gaan zij het in mindere mate of juist niet.

ze worden afgeraden als je gisten in je darmen heb wegens een kruisallergie van goede kombucha gisten met de slechte darm gisten. dat mogelijk de goede toxienen toch ook weer keihard gevochten worden.

 
hoi Tanja, nou ja, weet je, ik heb 14 dagen gefermenteerd en dan is de suiker er in elk geval niet uitgefermenteerd. En ik ben ook allergisch voor suiker. Wat ik kan doen is de kombucha drie maanden laten staan: dan wordt het azijn en dan is de suiker eruit. Althans dat lees ik net in een comment bij het artikel van jouw link:

it takes at least 3 months in most temperatures to ferment kombucha long enough to eliminate all the sugar. At that point, it’s vinegar, and nice to put a tablespoon into a tall glass of water, but it’s not something you drink by the cup, or straight.

Of een andere optie volgens mani vivendi: http://www.manivivendi.nl/shop/data/mediablocks/Het recept van de kombucha drank.pdf Alternatief 1 zou werken om zo weinig mogelijk suiker te bevatten. Een andere optie is ook: warmhoudplaatjes: dat versnelt het proces ook.
 
Alternatief 1 volgens mani vivendi met zo min mogelijk achterblijvende suikerresiduen is: 50 gram suiker, 50 gram glucose (druivensuiker), 50 gram honing en 6 gram groene en 6 gram zwarte chinese thee op 2 liter water.

Vaak wordt m.b.t. kombucha-ingredienten beweerd dat honing i.p.v. suiker niet goed zou zijn vanwege antibiotische eigenschappen, maar dat is raar want suiker is vanzichzelf antibiotisch en dat kan dan kennelijk wel?

oi: Btw, I hasten to add that I interviewed Sandor Katz a couple years back wherein he suggests that Kombucha is not as safe as people think it is, and those with dysbiosis and “candida” are better off enjoying LAB cultures such as sauerkraut and brine pickles. With Kombucha, you simply do not know organisms you are cultivating and could have a culture unknowingly contaminated with pathogenic strains of Aspergillus that produce hepatoxic mycotoxins. Dit is een bericht bij het artikel van Tanja hierboven. Het boek van Sandor Katz heb ik hier ook. Ik ga toch maar door met Kombucha kweken, ik vind het toch wel leuk om te doen. En iets 3 maanden laten staan is ook niet echt moeilijk:-)

 
Honing kan wel gebruikt worden, maar idd wel met suiker erbij. Alleen honing is vanwege antibacteriologische werking niet zo fijn voor de scooby.
Je kunt ook rooibos of kruiden gebruiken om thee van te zetten, maar ook daar is de scooby niet bij gebaat. Ik kom intussen om van de zwammen dus kan nog wel eens wat experimenteren :-)
 
Ook interessant: een posting bij het artikel van Tanjas link:

Kombucha, like lemon & vinegar (it is also an acetic acid ferment) have the opposite effect in the body in that while they test as an acid pH – once they hit the digestive tract, they convert into alkaline ash and help rebalance the body’s pH.

 
Ik gebruik minder suiker en heb al na 4 weken azijn, zo zuur, kan mij niet voorstellen dat daar nog suiker inzit ieg.
 
hoi Tanja, ja dat weet ik dat dat gezegd wordt dat honing niet gaat vanwege antibiotische eigenschappen, maar suiker heeft ook een antibiotische werking nogmaals.

Dank je wel voor je ervaring neer te pennen met hoe lang het bij jou duurt voor je kombucha als azijn smaakt. Hoeveel suiker / andere suikerachtige middelen gebruik jij op een liter water? Ik heb niets tegen azijn. Dan verdun ik het met water en/of ik gebruik een rietje.
 
Tanja, bij de berichten bij het artikel waar je naar verwijst van the healthy home economist staat aan het begin dit bericht:
Actually it is a myth that honey kills good bacteria. Studies show that honey has a synergistic effect with beneficial bacteria and helps it grow. If honey killed good bacteria, no one would be able to make JUN tea.
 
Ik heb nu die Jun thee gemaakt inderdaad van enkel honing en groene thee. Ik heb hem ongeveer 10 dagen laten fermenteren (werd aanbevolen) maar dan smaakt hij naar mijn idee nog veel te zoet. De batch die nu staat te brouwen laat ik minstens drie weken staan, kijken hoe het dan bevalt.
 
Ik weet het Lievergezond, toch is mijn ervaring dat het met suiker beter gaat als met honing, de scooby wordt sneller dik. Maar je moet doen wat je goed dunkt, waar jij je goed bij voelt en wat voor jou werkt. Kwestie van uitproberen.
Ik weeg niet altijd, maar ik schat dat ik 30 gram suiker per liter thee gebruik.
 
hoi Tanja, dank je voor je antwoord. 30 gram suiker op een liter, dat is inderdaad wel wat minder suiker dan ik gebruik tot dusver op een liter. Dus dat lijkt me ook wel belangrijk als de zwam er dan nog steeds wel bij vaart.
 
Lievergezond, ik heb een speciale jun-zwam. Ik heb het ook niet geprobeerd met een kombucha-zwam moet ik zeggen.
Met de speciale jun-zwam ging het goed.
Zodra ik een jun-zwam over heb mag je hem wel van me hebben.
 
hoi Marianu, dank je voor je aanbod, ik heb zeker interesse, naast geduld. Ik las ook dat de jun-drank wat beter verteerbaar zou zijn dan de kombucha, dus dat zou me goed uitkomen. Werk je allang met jun?
 
Ik heb jun nog maar pas ontdekt en ik ben er eerst van alles over gaan lezen.
Ik heb mijn eerste batch nu klaar en mijn tweede staat te brouwen.
Ik merk niet dat het beter verteerbaar is, het is wat lichter van smaak (en kleur) dan gewone kombucha. Maar zoals gezegd vind ik mijn eerste batch nog te zoet, dus de volgende laat ik langer fermenteren.
In mijn kombucha zat ook beduidend meer prik, maar die liet ik meestal 4 weken fermenteren.
 
http://theprohealthshop.com/resources/Kombucha_eBook.pdf
http://eatlivingfood.com/kombuchabasics.pdf
http://www.culturesforhealth.com/media/docs/Kombucha_Tea_Instructions.pdf
http://www.warriorsforhealth.com/kombucha.html
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12073/pdf
http://kombuchashare.com/research/Tea,%20Kombucha,%20and%20health.pdf
https://grapesandwine.cals.cornell....iles/shared/documents/Understand-Kombucha.pdf
http://www.ttb.gov/pdf/kombucha.pdf
http://www.researchgate.net/publica...g_ability_of_kombucha_tea_during_fermentation
http://www.researchgate.net/publication/225621162_Bioactivity_of_Lemon_Balm_Kombucha
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf991333m?journalCode=jafcau
http://www.jeb.co.in/journal_issues/201009_sep10_supp/paper_18.pdf
http://www.meadowsfamilychiropractic.com/images/Health_Benefits_of_Kombucha_Tea.pdf
http://www.meadowsfamilychiropractic.com/images/Health_Benefits_of_Kombucha_Tea.pdf
http://zoology.eajbs.eg.net/pdf/vol2-num2/2.pdf
http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/10955/1/IJBT 10(1) 75-82.pdf
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1472-6882-12-63.pdf
http://www.scielo.br/pdf/cta/v34n1/aop_cta_6227.pdf
https://paleomagonline.com/wp-content/uploads/2014/08/Low-Sugar-Kombucha-Recipe-From-DHRF_TCBlr.pdf
http://oud.ildcare.eu/Downloads/ildcaretoday/maart_2011_DeVries.pdf
http://www.idosi.org/wasj/wasj27(4)13/18.pdf
http://www.rivendellvillage.org/Komboecha.pdf
http://old.analytical.chem.itb.ac.i...ssignment/45/1054/Irani_Ruth_JS_10501023_.pdf
http://paradiseherbs.com/media/uploads/research/Kombucha.pdf
http://arizekombucha.com/wp-content/uploads/2013/11/Kombucha-Detox-Guide.pdf
http://www.domesticdiva.ca/wp-content/uploads/2011/11/Kombucha-Hints-and-Tips.pdf
http://www.spiritofhealthkc.com/wp/...A-The-Amazing-Health-Benefits-of-Kombucha.pdf
http://kefir-online.com/komboecha/Handleiding-komboecha-versie230314-online.pdf
http://kombucha.co.nz/images/Brewing your own Kombucha 2013.pdf
http://www.lessismorefestival.org.au/uploads/1/8/6/9/18691262/how_to_make_kombucha_tea.pdf
 
Kombucha moet juist niet te veel mineralen hebben om te groeien en waterkefir kan juist wel wat extra mineralen gebruiken om te groeien. Gedistilleerd of gefilterd water voldoet zelfs voor het maken van kombucha. Geioniseerd/te basisch water wordt juist weer afgeraden voor kombucha:

What Kind of Water Do You Need?
Most cultures, such as sourdough, cheese, and fermented vegetables, are pretty resilient, and will safely use any water that is suitable for drinking. The water can be rich in minerals, or completely pure. Many people prefer to use water that is free of chlorine and fluoride,
and there is no harm in removing those things from the water before you culture.
There are two cultures that have very specific requirements for water: kombucha and waterkefir. Chlorine, chloramines, or fluoride will weaken or even kill either of these cultures, so the water you use must be free of those minerals.
.
Water kefir grains require some mineral content to culture successfully and to grow well.
Mineralrich water, such as from wells or springs, is ideal for brewing water kefir. If the water you have available is low in minerals, or if you have to filter it to remove chlorine and fluoride, you can add minerals back to the water in a number of ways.
Kombucha will culture best in water that is as pure as possible: even distilled or purified water is fine. The kombucha will get its nutrients from the sugar and the tea that you add to the brewing solution. While kombucha may brew successfully in water with minerals in it,
it’s possible that excessive metal content may weaken the scoby. p. 31 http://theprohealthshop.com/resources/Kombucha_eBook.pdf
 
Over kombucha en honing:

Myth 1. You can’t use honey as the sweetener.
This is a really common misconception, even in some of the more ¨cultured” circles. The idea is that raw honey has anti-bacterial properties and herefore might interfere with or even kill the scoby if used as the sweetener in the brewing process. The truth is that honey kills bacteria by suffocation. It should not be problematic when used as a sweetener for brewing kombucha. According to The Complete Idiot’s Guide to Fermenting Foods by Wardeh Harmon, you can use raw honey to make kombucha without any concerns for the health of your scoby. You may run into problems if the raw honey contains additional organic matter that might attract mold.
If you’re still hesitant, just save a scoby to use with sugar as a backup. p. 93 http://theprohealthshop.com/resources/Kombucha_eBook.pdf

nog een tip voor als je haast hebt: hoe groter de doorsnee van de pot waarin je de kombucha legt, hoe sneller de fermentatie zal gaan:

if you are looking to speed up the brewing time of your kombucha, your best bet is to get a wider fermentation vessel. By increasing the surface area of the ferment you are feeding the yeasts in the kombucha culture with the oxygen it needs to reproduce well. p. 95 http://theprohealthshop.com/resources/Kombucha_eBook.pdf

Als je azijn wil maken van kombucha:

For a vinegar-like kombucha many recommend a fermentation period of around 30 days.
This, of course, is all dependent on your environmental factors as well. If your fermentation temperature is lower, it may take longer. If your fermentation vessel has a narrow opening, it may take longer. p. 98 http://theprohealthshop.com/resources/Kombucha_eBook.pdf

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.548
Berichten
554.099
Leden
8.669
Nieuwste lid
BiancKus
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan