Tussen de 17 en 19 graden is te koel. Op deze temperatuur kan het organisme niet snel genoeg vermenigvuldigen.
Het filmpje wat bovenop ligt is dus wel de nieuwe scooby, die hoeft niet altijd onderop de oude scooby te groeien. Een goede combucha begint altijd met een nieuwe scooby bovenop de vloeistof. Als het zwaarder wordt omdat er meer suiker uit het water getrokken is of andere omstandigheden kan de nieuwe scooby gaan zakken.
De kombucha is nog niet slecht of iets, je kunt het wat langer laten staan zodat de zwam dikker wordt. En/of je kunt de temperatuur verhogen. Het is een kwestie van getalletjes: hogere temperatuur (beperkt tot 47 graden) = kortere fermentatie, lagere temperatuur = langere fermentatie.
Hoe langer de fermentatie duurt, hoe meer kans op besmetting. Hoe hoger de temperatuur hoe meer kans op uitputting van de cultuur of verdamping van de vloeistof.
Ik heb zelf een verwarmingsplaatje eronder, speciaal voor het brouwen. Deze wordt niet warmer dan 25 graden en ik kan daar 4 potten op kwijt. Dit trekt misschien zoveel stroom als een gloeilamp die dan continue aan staat, maar verbeterd wel de kombucha. Er zijn verschillende manieren om de temperatuur hoger en constanter te krijgen. Dit is ook een onderdeel van het brouwen van de kombucha.
Veel plezier en succes, de kombucha is dus nog prima bezig zich te verdubbelen.