kombucha

ok dan laat ik hem nog maar even staan.

hij staat in de warmste kamer in een kastje.

als ik hem open en bloot zit zit er zo een agopornis in :o

 
Er wordt mij via de mail gevraagd om een kombucha zwam. Het is voor iemand die meeleest op het forum.

Zelf zitten we in Marokko, dus dat gaat hem niet worden.

Geef even aan als je een kombucha zwam op wilt sturen naar deze mevrouw dan breng ik jullie even met elkaar in contact.

Lia

 
Ik kwam toevallig op internet een gefermenteerde biologische Kombucha drank tegen.

Is dit iets om aan te bevelen of juist niet?

Daarnaast hebben ze ook nog vele andere sappen, van diverse bessen. Wellicht beetje door toedoen van de bessen-hype van de laatste jaren? Toch trekt het sap van de Aroniabes mij aan. In diverse studies is gebleken dat de voedingswaarde van deze bes significant hoger is dan enig andere bes. Of kun je beter de gedroogde bessen hebbben? welke o.a. op Spiruella worden verkocht. Wat is jullie mening hierover?

 
Anko en Dudink,

Hebben jullie nog een zwam voor mij? Las dat jullie nog voldoende zwammen hadden.

 
ik zou graag en skooby van iemand ontvangen. wie o wie heeft er eentje voor mij? die van mij is deze week overleden nadat ik hem een tijdje heb moeten invriezen. Bleek ie toch niet zo lekker te vinden. ik hoor het graag

 
hoi bizzkwietje ik heb er nog wel 1 voor jou.

mail maar even naar mike voor mijn emailadres.

verzendkosten zijn 2.50 dat moest ik ook betalen ik er 1 kreeg en 1 opstuurde.

gr sheilanda

 
sorry kan mail adres van mike ff niet zo snel vinden.... pff en hij geeft hem zo vaak.

 
Ik heb een kombuchazwam van een mede forumlid gekregen (Danku Angela :)), maar deze is in oppervlakte breder dan de breedste glazen pot die ik in huis heb. Nu zit hij dubbelgevouwen in de thee. Hij drijft nu maar aan een kant, de rest hang naar beneden in de pot. Ik denk dat het wat te zwaar is, zo dubbelgevouwen. Daarom mijn vraag: kan ik de scoby door de helft scheuren zodat hij wel in mijn glazen pot past. Of dood ik dan de scoby?

 
De scoby is niet een organisme op zich, maar een verzameling van organismen (micro). De scoby gaat dus niet dood van het scheuren/zagen/snijden.

 
Oker, nee dat kan geen kwaad. Het staat minder mooi en voor je gevoel leeft de scoby niet lekker als ie zo krap in z'n omgeving zit. Maar het belangrijkste is dat de scoby onder de vloeistof blijft voor het grootste gedeelte.

Later groeit er een nieuwe scoby in de omvang van de container waar het nu in zit. Dus alles komt goed, maar als je wil kan je de scoby op maat snijden o.i.d.

 
Dan laat ik hem lekker met rust.

Hoe lang duurt bij jullie het fermentatieproces ongeveer? Ik heb gehoord dat de scoby het beste gedijd in een rustige omgeving. Ik dacht er aan om hem in een (onverwarmde) logeerkamer te zetten. Of is dat te koud? Ik kan hem ook in de serre zetten, maar daar schommelt de temperatuur nogal.

 
Een scoby vind het lekkerst boven de 21 C. En dan met een gemiddelde tijd van 14 dagen moet het wel klaar zijn. Er zijn factoren die het proces versnellen of vertragen.

Zeker met een nieuwe scoby kan het even wat langer duren.

 
Ik zit eens een beetje te googelen naar kombucha en zie overal (op zowel reguliere als alternatieve websites) waarschuwingen staan dat de gunstige werking van kombucha nooit is bewezen, maar dat er wel gevaarlijke schimmels op de drank/scoby zijn aangetroffen en dat het daarom o.a. in België verboden is een scoby te verkopen.

Wat denken jullie hier van? Of drinken jullie het puur omdat je het lekker vindt?

 
Ik heb een aantal kombucha/zwammetjes/scooby's in de aanbieding: tegen verzendkosten van € 2,50 mag je ze van mij overnemen.

Mail me maar eventjes.

Lia

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.568
Berichten
564.439
Leden
8.672
Nieuwste lid
Jurgman
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan