HI Mike Poekie Pike en anderen,
Onderstaand (Hoi...)heb ik eerst zelf een korte samenvatting geschreven uit antwoorden van Mike als reactie op het artikel wat daar weer onder staat. Dat artikel is geschreven door ortho-moleculair-arts Johan Bolhuis te Dieren. (De samenvatting heb ik geschreven omdat ik é.e.a. graag doorstuur naar mijn zoon (33jr.) en mijn dochter (36jr. en soms ook naar vriendinnen, wie daarvoor openstaat...) Ik heb wat gedoe met arts Johan B maar dat is verder, hier niet op zijn plaatst. Mocht iemand van jullie willen reageren op zijn artikel (en dan bedoel ik naar hem toe) dan zou ik willen vragen om dat NIET te doen VOORDAT het is gepubliceerd. (in febr.a.s. in het blad Gezond Nu.)
Reactie naar mij toe is natuurlijk altijd welkom, graag zelfs.
Hoi…….
MELK EN BOTBREUKEN VLGS JOHAN BOLHUIS.... (ZIE ZIJN ARTIKEL HIERONDER OVER VIT K2.) ZIJN VERHAAL OVER EXTRA VIT K2 als je dat los kunt zien van melk klopt wel naar mijn idee,(botten versterken). MAAR DE INFO VAN MIKE DONKERS LAAT ZIEN DAT WE (bijna alles) ALLES UIT GEZONDE VOEDING KUNNEN HALEN. ZIE ZIJN WEBSITE/FORUM. WWW.WESTONPRICE.NL
TEGENSTELLING: het artikel JOHAN BOLHUIS EN de info VAN MIKE DONKERS en anderen op zijn forum.
Mike Donkers heeft ongelooflijk veel onderzoek gedaan, n.a.v. zijn eigen ziekzijn en de gevolgen daarvan. Zijn onderzoek en antwoorden op vragen zijn grondig onderbouwd en betrouwbaar.(mijn gevoel). HIJ SCHRIJFT DAT HET NIET GEWOON OM MELK GAAT (zoals Johan Bolhuis schrijft) MAAR OM GEPASTEURISEERDE EN GEHOMOGENISEERDE MELK. Dus DE MELK UIT DE SUPERMARKT. DIE IS ZO BEWERKT DAT DAARDOOR HET GEBREK AAN HET ENCYM FOSTAFASE ONTSTAAT. FOSTAFASE IS NODIG IS OM CALCIUM TE ABSORBEREN. WANNEER DAT ENCYM ONTBREEKT DAN GAAT HET LICHAAM HET DOOR HET DRINKEN VAN BEWERKTE MELK ( FOUTE MELK) HET UIT JE EIGEN BOTTEN HALEN EN DAT IS DE REDEN WAARDOOR BOTONTKALKING ONTSTAAT. (OOK ARTROSE).
DUS advies: DRINK GEEN MELK UIT DE SUPERMARKT, MAAR RAUWE MELK VAN DE BOER DIE ZIJN KOEIEN GRAS LAAT ETEN. RAUWE MELK BEVAT EEN GOEDE CALCIUM-FOSFOR VERHOUDING EN DAARNAAST DE ENCYMEN DIE WE NODIG HEBBEN VOOR EEN GOEDE OPNAME IN BOTTEN EN GEWRICHTEN. DAARMEE WORDEN BOTTEN JUIST AANGESTERKT MET NAME DOOR DE DIERLIJKE VITAMINE A DIE ONONTBEERLIJK IS VOOR GEZONDE BOTTEN. DUS MINDER OSTEOPOROSE (EN ARTROSE.) Ook aderverkalking heeft hier voor een deel mee te maken.
Dus is het ADVIES van MIKE is: om niet alleen veel rauwe zuivel te gebruiken, maar ook af en toe vlees te eten van gezonde dieren (belangrijk vanwege dierlijk Vit.A.) Dieren die gevoed worden door de natuur (gras en planten) en dieren die vrij rondlopen die NIET gevaccineerd worden met allerlei troep om sneller te groeien en ziekten te voorkomen. Daaar worden we juist ziek van. Bovendien groeien die dieren gestrest op en ook dat is een slechte invloed voor onze gezondheid. (tot zover mijn samenvatting en aanvulling) Miek.
Onderstaand artikel, geschreven door Johan Bolhuis, orthomoleculair arts te Dieren.
Vitamine K2 minder aderverkalking en sterkere botten:
Er is iets vreemds aan de hand. We zien dat steeds meer mensen wel flink calcium in hun vaatwand hebben (aderverkalking), maar niet genoeg calcium in de botten (osteoporosis). We noemen dit de “Calcium-paradox”. Ze hebben dus niet een calcium tekort, maar de calcium zit op de verkeerde plek.
Deze “Calcium-paradox” kreeg de laatste tijd meer aandacht omdat twee epidemiologische studies en een meta-analyse (1) lieten zien dat extra calcium slikken mogelijk iets meer kans (tot 15%) geeft op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dat riep bij veel mensen de vraag op: Waarom zou ik extra calcium gaan slikken voor sterkere botten als ik daardoor meer kans heb op calcium in de vaten?
Na kritische evaluatie van de belangrijkste studies over calcium en het effect op botten of hart- en vaatziekten is men nog steeds overtuigd van de veiligheid van calciumsupplementen (2).
Volwassen mannen en vrouwen van 19-50 jaar krijgen nog steeds het advies om 1000 mg calcium per dag te consumeren en vrouwen na de menopauze zelfs het advies om 1200 mg calcium per dag te nemen. Vaak wordt dit vertaald in extra zuivel eten (melk / kaas / yoghurt) en eventueel extra calcium tabletten.
Wat ik mis in deze aanbevelingen is rekening houden met iemands eiwitinname en zoutinname. Een hogere eiwitinname en/of een hogere zoutinname zorgt ervoor dat je meer calcium met je urine verliest. Je plast je calcium uit en hebt daardoor meer nodig.
Als je veel zuivel nuttigt (bijv. veel melk drinkt) dan krijg je meer eiwitten binnen en heb je dus ook meer calcium nodig en als je veel kaas eet (is zout) heb je ook daardoor nog meer calcium nodig.
Een 18 jaar durend onderzoek bij 72337 vrouwen liet zien dat vrouwen die veel melk drinken zelfs meer kans op een gebroken heup hebben en alleen de extra vitamine D3 hielp tegen minder heup fracturen.
Vitamine D3 is mogelijk van belang om niet te vallen (beter evenwicht) en zorgt voor een betere opname en inbouw van calcium in de cellen.
Een andere vitamine, namelijk vitamine K2, ook wel menaquinon (en dan vooral als menaquinone-7 = MK-7) genoemd, doet nog meer goeds. Het remt aderverkalking en geeft de oplossing voor de “Calcium-paradox”. Het lijkt er op dat vitamine K2 niet alleen zorgt voor minder aderverkalking, maar dat zelfs reeds bestaande verkalkingen verminderen en dat dit calcium naar de botten gaat. Voor het gunstige effect op vaten is goed bewijs: The Rotterdam Study. In dit onderzoek werd van 4800 mensen gedurende 10 jaar lang hun voeding gecontroleerd en het bleek dat mensen die het meeste vitamine K2 binnen kregen de helft minder kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten ten opzichte van de groep die het minste binnen kreeg (3).
Vitamine K2 zit in gefermenteerde producten (natto, zuurkool, yoghurt en (Goudse) kaas). Om voldoende binnen te krijgen is aanvulling gewenst. Dat kan door 1-2 x per week natto te eten (erg vies) of dagelijks extra vitamine K2 als menaq-7 te nemen. Voor volwassenen raad ik 120 tot 360 mcg per dag aan, naast extra vitamine D3 en extra calcium (en extra magnesium en silicium en een B-complex of multi).(4)
Johan Bolhuis, arts
www.natuurarts.nl
Deze column verschijnt in GezondNu nr. 2, 2013
Mike,
Zoals je hebt kunnen lezen gaat het hier over een ander onderzoek,dan het Fins onderzoek waar jij laatst over schreef....
REACTIE, graag naar Miek.