Het kan heel overweldigend zijn... en dan ook nog precies die informatie eruit filteren die op JOU van toepassing is... een hele opgave! De kunst vind ik om het niet op een bepaalde manier te doen omdat een ander het zegt of er goede ervaringen mee heeft, maar om te begrijpen waarom een aspect voor jou wel of niet zou kunnen werken. Je moet dan niet alleen veel over de voeding en de eigenschappen daarvan leren, maar ook over de diepere oorzaken van jouw klachten (die misschien wel helemaal anders zijn dan je altijd gedacht hebt).
Een eerste stap met voeding was voor mij heel simpel: zoveel mogelijk onbewerkt en terug naar de basis en inkopen zo oorspronkelijk mogelijk en dicht bij de bron. Bepaalde grote ziekmakers vallen dan al direct af. Dat kan iedereen zelfs zonder verstand te hebben van voeding. Van daaruit kun je gaan balanceren en eventueel supplementeren. Dat vergt een inspanning ten einde de kennis op te doen die nodig is om daarover verantwoorde beslissingen te nemen. Die kennis opdoen gaat meestal sneller dan je gewoonten veranderen. Daarin ligt de grootste uitdaging (doen).