Prikkelbare/lekkende darm

Waterkefir heb ik vorige week nog gemaakt. Dit heb ik 3 dagen volgehouden want ik kreeg er hele erge diarree van. Of dit nou kwam omdat ik wellicht een Candida heb, dit is vastgesteld, en daarmee reageerde of dat mijn darmen het nu gewoon niet aankunnen is voor mij niet duidelijk.
 
Dat ligt eraan hoeveel je gedronken hebt. En wellicht wat je gegeten hebt?
 
Kun je eens aangeven wat je eet en hoe een ontbijt, lunch en avondeten eruit ziet voor jou? Incl evt supplementen etc doe je neemt?

Dat maakt het wat makkelijker voor ins om je goed advies te kunnen geven.
 
Binc, zoals eerder gezegd, ik reageer op zoveel dingen dat terug gaan naar de basis de enige mogelijkheid is. Vertrouw mij aub hierop :) Zelf heb ik al vele variaties geprobeerd.

Ik ga gewoon voor Biokult en kijk hoe deze valt. Als dit niets doet kijk ik weer verder. Dit natuurlijk samen met het GAPS dieet en afhankelijk van de reactie die de contactpersoon van Mike geeft.
 
Het is ook niet zo dat we je daarin niet vertrouwen hoor. Sterker nog, niet voor niks word hier ook gaps genoemd.

Maar er kunnen wel meer factoren mee spelen.
En als je die niet mee behandeld zul je ook met gaps niet het gewenste resultaat behalen. Dus vandaar dat ik die vraag stelde.
 
Dankjewel Vivianne. Eerst ga ik de stappen doorlopen uit het GAPS boek. Pas later kan ik dit eventueel gebruiken. Ik schrijf het in ieder geval op.

Is er trouwens een manier om erachter te komen of de alvleesklier goed functioneert? En stel dat deze niet goed functioneert.. is dan GAPS alleen voldoende, voor bijvoorbeeld de enzymen?

Iemand die hier meer over weet?
 
Het GAPS boek heeft het vooral over allergieën en niet over intolerantie. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen zuivel producten. Daar krijg ik erge diarree en eczeem van. Maar dit noem je zover ik weet geen allergie. Want bij een allergie heb je heftigere klachten. Ik neem aan dat je in de eerste fase dan wel gewoon gefermenteerde wei en yoghurt mag nuttigen toch? Uiteraard in kleine hoeveelheden. Beginnende met 1 theelepel per keer. En dan na 3-5 dagen verhogen naar 2 theelepels op een dag etc.

Of heb ik een verkeerde definitie van een allergie? Als ik de gevoeligheidstest doe, en na een nacht geen uitslag krijg op mijn huid.. betekent dit dan dat ik het langzaam aan op kan bouwen?
 
@ evertyankees1

Eerst en vooral is het belangrijk om te achterhalen of je maagzuurproductie in orde is. Bij een opgeblazen gevoel tijdens de maaltijd, dien je op je hoede te zijn voor een gebrek aan maagzuur die dan de verklaring voor tal andere klachten is.

Bij onvoldoende afgifte van spijsverteringsenzymen door de pancreas aan de darm (= exocriene pancreasinsufficiëntie) heb je een niet goed functionerende alvleesklier. Allergenen in de
voeding kunnen de werking van de alvleesklier belemmeren waardoor er te weinig spijsverteringsenzymen worden aangemaakt.

Bijgaand link die hierover meer vertelt
http://www.dieetcare.nl/news_article.php?cod=414

Het walnotencomplex werkt ook op de werking van de pancreas.

In deze fase is het verstandiger om uit te zoeken of je goed op kefir reageert.

https://www.ahealthylife.nl/9-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-kefir/
https://www.ergomax.nl/probiotica-gefermenteerde-kefir#customer-reviews
 
Dag Vivianne,

Een hele nuttige post van je.. dankjewel. Ik reageer even puntsgewijs:

# Tijdens het eten heb ik inderdaad een opgeblazen gevoel.
# Of mijn alvleesklier goed werkt, geen idee. Dat blijft gissen denk ik. GAPS lijkt mij hiervoor de oplossing. Als ik ernaast zit hoor ik het graag. Walnotencomplex sta ik voor open.
# Jij geeft aan om te kijken of ik goed reageer op de gefermenteerde kefir. Van de week uitslag gekregen en ik heb inderdaad last van een Candida. Als je probiotica neemt dan reageert dit toch met de Candida? Die off reactie. Hoe kan ik bepalen of het wel of niet goed werkt?

Wat is nu verstandig om te doen? Eerst maagzuurproductie aansterken en Candida bestrijden en pas daarna GAPS? Ik heb Thorne SF722 gekocht tegen de Candida (kan dit samen met de gefermenteerde kefir?). Ik twijfel over mijn plan van aanpak om te herstellen. Zo wilde ik eerst met GAPS beginnen en dan later wel verder te kijken. Alle hulp is dus welkom. Vooral over de volgordelijkheid. Welke stappen kan ik het beste als eerste nemen, en wat erna? Het liefst niet alles tegelijk omdat ik anders niet meer weet waar ik precies op reageer.
 
Ik heb zelf als kind altijd pukkeltjes gehad. Nooit geweten dat dat de schuld was van koemelk. Destijds stond het wel in tijdschriften maar werd ook ontkend. Bovendien ging ik jarenlang naar een huidspecialist. Inmiddels weten we hoe het werkt. Geloof artsen niet!!.
Op advies van een orthom.arts liet ik melk staan en WEG pukkeltjes.
Nu na een darmoperatie bleek dat ik ook jeuk en diaree-darmklachten had van (koe)melk.
Dus yoghurt en kwark ga ik niet eens proberen. Waarom zou ik? Maar alles van de geit gaat wel goed. Kaas en boter eet ik iedere dag, met melk en yoghurt/kwark ben ik voorzichtig. Dat komt ook omdat ik een complex probleem heb met de darmen dat niemand heeft.
Op eigen houtje ben ik destijds met enzymen begonnen, en die hielpen me ZO goed dat ik nog steeds enzymen neem.
Inmiddels hoor ik ook vaak zeggen dat ik melkprodukten beter zou kunnen laten staan. Ga ik toch maar eens doen denk ik. Omdat de vertering bij mij ook al jaren niet goed is.
Wat betreft volgorde: Ik probeer een volgorde aan te houden maar dat lukt niet altijd. Het is me nooit opgevallen dat dat wat uitmaakt.
Maar jij kunt een andere ervaring hebben.
Ik maak wel veeeel aantekeningen.
 
[...] alles van de geit gaat wel goed. Kaas en boter eet ik iedere dag, met melk en yoghurt/kwark ben ik voorzichtig. Dat komt ook omdat ik een complex probleem heb met de darmen dat niemand heeft.

Hallo Liesje, even advocaat van de duivel spelen: hoe weet je zo zeker dat de dingen die je hierboven noemt je goed bekomen als tegelijkertijd verhoogde antistoffen tegen je schildklier zijn aangetroffen en de relatie tussen die schildklierantistoffen en inname van zuivel in het algemeen bekend is?

@ Evertyankees:

Alle hulp is dus welkom. Vooral over de volgordelijkheid. Welke stappen kan ik het beste als eerste nemen, en wat erna?

Als je nog niet voor ogen hebt waar je precies allergisch of intolerant voor bent: is stap 1 dat via een uitgebreide voedseltest laten uitzoeken. Bij ¨www.prohealth.nl¨ kun je dat doen: daar heb je een basistest en een uitgebreidere test: die test doet ook de langzame reacties. Bij de huisarts kun je een test op allergie laten doen: maar dat zijn alleen de snelle reacties. Bij http://totalhealthfoundation.nl/kliniek.htm kun je het ook laten doen en heb je gelijk de resultaten in je hand en bij mij was het accuraat die uitkomsten. Alleen dan vervolgens leren eten langs je allergieen en intoleranties heen vraagt ook veel trial en error. Bij mij helpt het niet om mijn lijf te proberen te helen waar mijn lichaam juist niet tegen kan. Hoe kan dat werken? Bij mij heeft het nooit gewerkt in elk geval. Ik ben pas 10 jaar na het onderzoek bij totalhealth echt wakker geworden van wat het inhoudt om meerdere voedselallergies of intoleranties te hebben en wat het van mij verlangt. Liever zat ik met de kop in het zand ook omdat ik niet direct een relatie zag tussen de consumptie van die dingen en de reactie van mijn lichaam erop. Dat krijg je o.a. als je veel allergieen en intoleranties hebt.

 
Bij mij helpt het niet om mijn lijf te proberen te helen waar mijn lichaam juist niet tegen kan.

Ik bedoel: met het gapsdieet ga je met rauwe melkprodukten de darm helen. Maar inderdaad: als je niet tegen diezelfde melkprodukten kunt hoe kun je dan daarmee helen? Dan is juist bij allergieen en intoleranties de noodzaak om er als beginstap bij uit de buurt te blijven. De persoon van de totalhealthfoundation die heeft bij mij een bepaald onderzoek gedaan gedurende een jaar waarbij ze een aantal allergieen/intoleranties ongedaan kan maken: en daarna blijven een aantal hardcore allergieen/intoleranties over waarvan in elk geval tegen mij werd gezegd dat ik bij die voedselitems altijd uit de buurt moet blijven.
 
Lievergezond, daar zeg je wat!. Es is nooit vanaf mijn operatie 2008/2009 op antistoffen geprikt.
Even ter korte herinnering - endeldarm-operaties hebben allemaal diaree tot gevolg. En door mijn diaree slechte vertering(+candida). Dus buiten de koemelk heb ik naar mijn idee geen allergieen. Wel uit voorzorg tarwe en nachtsschades laten staan.
En de laatste antistoffen TPO waardes heb ik zelf gevraagd omdat ik dat gelezen had. Had ik trouwens nooit verwacht dat dat niet in orde zou zijn. Wel heeft een Esteck onderzoek al aangetoond dat er in mijn lichaam ontstekingen zijn, maar ja, alweer dacht ik dat komt omdat mijn darmen niet meer werken zoals ze zouden moeten werken.
Mijn eeuwige vraag sinds 2009 is ook: wat is de (verteringsachtergrond) van deze ongemakken na zo,n operatie.
Voedingsdeskundigen handelen vanuit een lichaam dat intact is.


 
Dus buiten de koemelk heb ik naar mijn idee geen allergieen.

@ Liesje: Weer als advocaat van de duivel: die heb je ¨dus¨ wel, want anders waren er geen verhoogde antistoffen tegen je schildklier in je bloed aangetroffen.

alweer dacht ik dat komt omdat mijn darmen niet meer werken zoals ze zouden moeten werken.

Ik denk als ik dat lees: ¨terecht¨.

wat is de (verteringsachtergrond) van deze ongemakken na zo,n operatie.

Die operatie heeft een dusdanige klap gegeven dat je lichaam niet meer de oude is. Misschien moeilijk accepteren: en ik zie mezelf liever ook als iemand zonder al die allergieen en intoleranties die pas echt manifest werden rond mijn 35ste levensjaar. Ik verlang nog vaak terug naar de tijd voordat ik die leeftijd bereikte al had ik eerder ook symptomen die eraan te linken zijn. In feite zijn granen en ook pseudogranen, inclusief zaden en noten items die je volgens mij gewoon niet ongestraft boven een bepaalde drempel in je lichaam verdraagt. Het begint o.a. met jarenlange glutenaanvallen van je darmen die je intolerant maken voor andere dingen. Zo zie ik het. Jij zegt dat je tarwe van alle granen laat staan en je vindt dat waarschijnlijk al heel wat van jezelf. Terwijl: bekend is dat als je verhoogde antistoffen hebt tegen je schildklier, dat je er dan van uit mag gaan dat je glutenintolerant bent op zijn minst. Gluten zitten in nog veel meer dingen dan alleen in tarwe. Er wordt vaak een beetje lacherig gedaan over mensen zoals ik die gluten moeten mijden als de pest en ik begrijp die lacherigheid heel goed. Je wil toch niet zo over voedsel nadenken misschien als dat het zoooo slefcht is. Ik begrijp het allemaal wel. Maar de moleculaire structuur van gluten lijkt op die van het schildklierweefsel en als je lichaam inmiddels genoeg heeft van gluten en er antistoffen tegen aanmaakt dan krijg je dus als je een bepaalde aanleg hebt in je dna die reactie tegen je schildklier bij een glutenintolerantie of -allergie.

Voedingsdeskundigen handelen vanuit een lichaam dat intact is.

Klopt, maar als je bij autoimmuniteit een bepaalde grens overbent qua overgevoeligheid, dan is de weg terug nog niet zo makkelijk te bereiken. In elk geval is het begin: alle voeding vermijden waar je niet tegenkan. Naar mijn idee heb jij niet in de gaten dat je dingen eet waar je lichaam echt niet tegenkan.
 
Bij een lekkende darm ben je vrijwel overal intolerant voor, dus heeft ProHealth geen zin. Het hele doel van GAPS is juist langzaam opbouwen om intoleranties te elimineren. Of je ergens wel of niet tegen kan is te testen door het op de huid te smeren en het daar x tijd te laten zitten.

Mijn vraag hierboven gaat specifiek over de volgorde. Iemand die dit weet? :)
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
552.545
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan