Mij ontbreekt het vaak aan inspiratie om gezond/low carb te kunnen koken.
Niet zozeer aan de wil: ik wil er graag de moeite voor opbrengen.
Ik heb nu de kookboeken van Yvonne Lemmers gekocht.
De volgende recepten vind ik alvast erg lekker:
Het recept van het notenijs (van yvonne lemmers, kookboek 2 p. 63)
Ziet er uit als cement als je groene stevia gebruikt, maar WAT IS DIT ALLEJEZUS lekker
ingredienten (voor 2 porties*)
50 gram mascarpone
100 mililiter slagroom
ca 10 druppels stevia**
1 theelepel notenpasta (ik nam gisteren tahin)
ad * ik had gisteren het dubbele gemaakt en in mijn eentje opgegeten (mocht misschien niet, maar o,o,o wat is het lekker).
ad ** ad **dit is dus een andere maat dan wat jij erbij kan doen omdat je het oorspronkelijke groene poeder hebt: weet wel dat je niet de witte stevia moet hebben: die is geraffineerd: druppels: prima als het maar niet van de geraffineerde stevia afkomstig is. Voor dit recept zou ik 1 theelepel steviapoeder nemen voor 2 porties en twee theelepels voor 4 porties.
bereiding
Roer de mascarpone en de slagroom tot een glad mengsel.
Voeg dan stevia naar smaak toe en een theelepel notenpasta.
Schep het in een plastic bakje en zet het in de vriezer.
Roer af en toe goed door om de vorming van ijskristallen te voorkomen.
het recept van de chocopasta (van yvonne lemmers: kookboek 2, p. 42):
Ingredienten (meerdere porties)
75 gram roomboter op kamertemperatuur
10 ml room
5 gram cacaopoeder *
10 druppels stevia **
ad * deze kun je echt het best bij de biowinkel kopen omdat cacao 1 van de meest vervuilde producten in de wereld is: wist ik ook niet maar staat in het boek het detoxdieet.
ad **dit is dus een andere maat dan wat je erbij kan doen met het oorspronkelijke groene poeder: weet dat je niet de witte stevia moet hebben: die is geraffineerd: druppels: prima als het maar niet van de geraffineerde stevia afkomstig is: maar ik weet dus niet of steviadruppels ook ongeraffineerd kunnen zijn.
bereiding
meng alle ingredienten door elkaar en je hebt een heerlijke koolhydraatarme chocoladepasta
Onderstaand recept is ook van Yvonne Lemmers en is een pizza met paprika, ik ben mij ervan bewust dat het een nachtschade is, maar ik hoop dat we er toch nog over mogen praten op deze site.
Over paprika bedoel ik.
Pizza uit het eerste kookboek van Yvonne Lemmers
Geroosterde paprika's bereiden:
Leg 3 of meer paprika's op een lekvrije bakplaat en zet dit 15 minuten in een op 250 graden voorverwarmde oven.
Draai ze om en bak nogmaals 15 minuten.
Dek de paprika's daarna af met aluminiumfolie.
Nadat ze afgekoeld zijn, de steel, zaadlijsten en velletjes verwijderen.
De stukken paprika in een glazen pot leggen.
Giet door een zeef het bakvocht erbij.
Bewaar dit in de koelkast.
Pizzabodem:
Ingredienten
100 gram amandelmeel of 50 gr amandelmeel/50 gram kokosvezels
50 gram roomkaas
4 eieren
1 theelepel oregano
1 theelepel knoflookpoeder
snufje zout
Bereiding: Men de ingredienten met een garde door elkaar.
Giet in een siliconen bakvorm (24 cm doorsnee) en bak het 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Laat iets afkoelen. Keer het op op een bord en laat het daarna weer in de bakvorm glijden. De bodem is nu klaar om te beleggen naar keuze.
Pizzasaus:
50 gram tomatenpuree
halve rode ui zeer fijn gesneden
1 teen knoflook geperst
2 theelepels olijfolie
2 theelepels oregano
50 ml room
zout en peper
Bereiding:
Bak de uien en de knoflook in de olie gaar.
Voeg de tomatenpuree, kruiden en room toe en verwarm de saus.
Verdeel 3 eetlepels over een pizzabodem.
Pizza met geroosterde paprika:
1 pizzabodem (zie hierboven voor bereiding)
200 gram geroosterde paprika (zie hierboven voor bereiding)
pizzasaus (zie hierboven)
1 mozzerellabol
80 gram geraspte pecorinokaas
peper
Bereiding Pizza:
Besmeer de pizzabodem met de pizzasaus.
Strooi er het grootste gedeelte van de geraspte kaas overheen.
Verdeel er de paprika en mozzerella over en dan het laatste restje geraspte kaas en peper.
Bak de pizza 5 a 8 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Als men de pizzabodem liever op basis van vlees wil maken, dan is dit het recept van Yvonne Lemmers voor een pizzabodem op basis van gehakt:
300 gram rundergehakt
1 ei
4 eetlepels gebroken lijnzaad
flinke eetlepel Italiaanse kruiden
peper en zout
Meng de ingredienten door elkaar.
Druk het mengsel plat in een siliconen bakvorm.
Bak de bodem 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Eventueel vocht afgieten.
Daarna de pizza beleggen naar keuze (zie bovenstaand recept).
Let op: maak je na de bereiding direct een topping op deze pizzabodem, houdt dan de baktijden aan zoals bij de pizza's staat.
Maak je een topping op een bevroren bodem, houdt dan rekening met een paar minuten extra baktijd.