Weston price stoofpot van rundvlees van de Schotse Hooglander
1 kg runderpoulet in dit geval van de Schotse Hooglander. O.a. verkijgbaar bij slagerij Hoekstra in Anjum. Maar volgens mij is het ook te verkrijgen via Fluitekruid in Winsum
3 uien
3 tenen knoflook
1 eetlepel chinees 5 kruidenpoeder
Cocosvet
2 winterwortels
8 stengels bleekselderij
Appelazijn of citroensap
Stuk geraspte gember van 3 cm
Stuk zeewier van ongeveer 10 cm Bijvoorbeeld kombu
Peper uit de molen
Boeket qarni, van 1 tak rozemarijn, aantal takjes tijm, 3 takken oregano
2 verse laurierblaadjes
Marineer het rundvlees in een paar theelepels olijfolie 1 eetlepel 5 spices, 3 tenen geperste knoflook, een flinke scheut appelazijn of vers citroensap en wat keltisch zeezout. Laat dit minstens een aantal uren trekken.
Bak de uien in kokosvet tot ze glazig zijn en doe dan het rundvlees erbij. Bak alles even door en doe het dan in grote pan.
Bak dan de bleekselderij en wortel in kokosvet en doe dit bij het vlees. Doe het boeket garni erbij.
Doe zoveel water bij de pan totdat alles net onderstaat. Breng dit aan de kok en zet het daarna zacht. Laat het minstens 4 uur zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak zout toe. Laat alles zo lang pruttelen tot dat het vlees zo zacht is als boter. Wil je de saus wat meer ingedikt dan kun je alles nog wat langer door laten koken terwijl je het deksel van de pan haalt . Andere opties zijn nog een beetje zoete aardappel toe te voegen, of een deel van de groenten met wat sap te pureren.