Gisteren de volgende 'snelle stoofpot' gemaakt:
In een grote gietzijeren wok een pond lamsstoofvlees in ghee aanbraden.
Daarna een flinke scheut malt vinegar (kan ook met rode wijnazijn of appelazijn) eroverheen. Daarna een halve liter rode wijn (Slurp!).
Daarna een groot blik kokosmelk, gevolgd door veel zwarte peper, een theelepel mosterd en gemberpoeder. Dit zijn de heetmakers en deze gaan er vanaf het prille begin in, zodat ze zo lang mogelijk een lekker pittig accent aan het gerecht geven.
Daarna een klein bakje Griekse yoghurt (met 10% vet).
Aan deze saus voeg je vervolgens naar smaak toe: twee gesneden venkelknollen, drie grote gesneden uien, Keltisch zeezout, Billington's raw molasses-suiker, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, verse kruidnagels, nootmuskaatpoeder, anijspoeder, jeneverbessen, knoflook, scheutje balsamico-azijn, water.
Het 'snelle' aan deze stoofpot is dat je deze niet op een laag vuurtje laat pruttelen, maar op middelhoog vuur voortdurend flink aan de kook houdt. Regelmatig water toevoegen als de saus vroegtijdig indikt. Uiteindelijk heeft de pan ong. 2 uur op het vuur gestaan. De saus dikt vanzelf in en hoeft dus niet met zetmeel gebonden te worden. Tijdens het laatste half uur dus geen water meer toevoegen, maar flink roeren. Serveren met quinoa.
Heerlijk, een explosie van smaken en bijzonder verwarmend!
Mike